adelaparvu.com despre casa in stil rustic francez, proiect Barnes Vanze Architects, Foto Anice Hoachlander (8)

In Case, Design Interior

Elemente rustice franceze pentru o casă spațioasă și plăcută

Când te gândești la o casă cu aspect rustic ar fi bine să știi exact ce fel de stil îți place. Indiferent de zonă sau de țară, casele rustice au înglobate finisaje și elemente de construcție din materiale naturale, preponderente fiind lemnul și piatra, așa că nu e suficient să spui că-ți plac acestea, ci ar trebui să definești mai bine imaginea viitoarei tale case. Uite, am ales să-ți prezint o casă cu elemente inspirate de stilul rustic francez, elemente care se regăsesc din zona Normadiei până în Dordogne, undeva spre centrul vestic al Franței. Ce e diferit față de altele? În primul rând, vezi forma casei, volumetria ei, cea a acoperișului. Apoi vezi cum sunt dispuse ferestrele, faptul că la mansardă sunt lucarne, nu ferestre în acoperiș (li se mai spun ferestre zenitale), iar toate au obloane. Remarcă intrarea în casă, cu o mică terasă acoperită, prezența stâlpilor. Este fără îndoială o casă mare, mai de grabă de tipul conacelor, și nu cred că ți-ai dori una la fel, dar sigur sunt părți din ea care o să-ți facă cu ochiul, mai ales la interior.

adelaparvu.com despre casa in stil rustic francez, proiect Barnes Vanze Architects, Foto Anice Hoachlander (2)

Mie mi-au plăcut combinațiile de nuanțe, texturi și materiale, începând de la exterior și până la interior. Pe fațadele casei nuanța aceea de ocru pe ziduri se potrivește frumos cu tâmplăria băițuită într-o culoare închisă, asortată la rândul ei cu învelitoare acoperișului. Și pentru mici accente de constrast vezi că tâmplăria și obloanele sunt într-un albastru gri, care se regăsește și în pavajul din curte. La interior, cum intri în casă, holul are pardoseala ca de exterior, dar arată excelent aici. Piesele de mobilier sunt unele combinate, n-ai să vezi seturi, ci alăturări frumoase. Și finisajele lor sunt antichizate. De altfel, arhitecții de la biroul Barnes Vanze Architects, care au conceput amenajarea, au mizat pe aspectul de patină, de vechi conferit de o parte din elemente de construcție, bârne și grizi recuperate de la ambarcațiuni sau case demolate și au completat mai departe decorul cu mici piese de mobilier finisate în ton.

adelaparvu.com despre casa in stil rustic francez, proiect Barnes Vanze Architects, Foto Anice Hoachlander (1)

Ca și detalii merită să remarci faptul că fierul este prezent peste tot, mai ales la nivelul corpurilor de iluminat (dar și pentru balustradele scărilor). Mă feresc să spun fier forjat pentru că în ziua de azi nu se mai practică asta, deoarece s-a schimbat tehnologia, rar mai găsești meșteri care bată de mână fierul. Apoi, observă ce impact mare îl are tâmplăria la interior, atât ca formă, cât și ca nuanțe. Albastrul gri și verdele ca de ou de rață este cam peste tot prezent. Bucătăria mi-a plăcut la nebunie, unde mobila este într-un verde ca cel al frunzelor de dafin, dar combinată cu piese din lemn natur, crem și blaturi negre. În zona de salon, unde e șemineul, vezi prezența culorilor la nivelul plăcilor ce decorează fața acestuia. Mi-a plăcut mult îmbrăcarea șemineului cu lemn și prezența unui element decorativ în partea superioară. Da, și bibliotecile sunt frumoase, la fel ca și fotoliile îmbrăcate cu tapițerii frumos imprimate. O casă elegantă, dar nu opulentă, ci care-ți conferă o stare de bine și care te proiectează cu gândul în peisajele rurale franceze. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa in stil rustic francez, proiect Barnes Vanze Architects, Foto Anice Hoachlander (5)

adelaparvu.com despre casa in stil rustic francez, proiect Barnes Vanze Architects, Foto Anice Hoachlander (10)

adelaparvu.com despre casa in stil rustic francez, proiect Barnes Vanze Architects, Foto Anice Hoachlander (11)

adelaparvu.com despre casa in stil rustic francez, proiect Barnes Vanze Architects, Foto Anice Hoachlander (12)

adelaparvu.com despre casa in stil rustic francez, proiect Barnes Vanze Architects, Foto Anice Hoachlander (7)

adelaparvu.com despre casa in stil rustic francez, proiect Barnes Vanze Architects, Foto Anice Hoachlander (8)

adelaparvu.com despre casa in stil rustic francez, proiect Barnes Vanze Architects, Foto Anice Hoachlander (9)

adelaparvu.com despre casa in stil rustic francez, proiect Barnes Vanze Architects, Foto Anice Hoachlander (6)

adelaparvu.com despre casa in stil rustic francez, proiect Barnes Vanze Architects, Foto Anice Hoachlander (4)
Foto: Anice Hoachlander pentru Barnes Vanze Architects

6 raspunsuri pentru Elemente rustice franceze pentru o casă spațioasă și plăcută

 1. ana18 spune:

  Minunat!
  Imi place foarte mult pardoseala din hol. Totul curge, „se leaga”: pardoseala din curte continua in hol, culoarea de la usa principala la comoda, de la comoda in bucatarie- o simfonie. Tapiteria fotoliilor -o minune. Singura forţare mi se pare a fi placajul verde al semineului.
  Multumim

 2. Aliz spune:

  Grinzile vechi de lemn și albastrul mobilierului din bucătărie sunt încântătoare. Placajul șemineului arată bine în poza frontală, în cea de dinainte mai puțin.

 3. Iulia spune:

  Totul e superb!!!

 4. Irina Anghel spune:

  Semineul este o revelatie, un mix fier-lemn-piatra si, ca intotdeauna, apreciez abajururile montate in biblioteca.

 5. ileana spune:

  Foarte frumos totul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *