adelaparvu.com locuinta la mansarda, casa Suedia, Foto Alvhem Makleri (23)

In Case, Design Interior

Și eu aș sta cu chirie într-o locuință ca asta

Dacă ai o locuință pe care vrei să o închiriezi, amenajeaz-o civilizat. Sunt multe familii în ziua de azi care stau cu chirie, dar majoritatea locuințelor sunt tare anapoda aranjate. Când ai de închiriat o locuință gândește-te la chiriași pentru că atunci se vor gândi și ei la tine. De ce spun asta? Pentru că nu e suficient să oferi niște pereți ca adăpost între care sunt puse lucrurile de care nu mai ai nevoie. O casă dată spre închiriere trebuie să fie o locuință adevărată. Cu cât arată mai îngrijit cu atât vor fi și chiriașii mai atenți cu toate cele și își vor dori să stea mai mult. Am ales să-ți prezint o locuință civilizat și frumos ambientată într-un stil actual, neutru, care este pe gustul multora. Un alt motiv pentru care am ales acest apartament de două camere este faptul că se află la mansardă, iar soluțiile de aici te pot inspira și pe tine dacă ai un pod pe care vrei să-l faci locuibil, de aceea ai la finalul și planul. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com locuinta la mansarda, casa Suedia, Foto Alvhem Makleri (25)

Înainte de orice ambientare partea care nu se vede contează enorm, adică tot ce ține de instalații și dotări. De aia ai nevoie de un arhitect sau designer care să-ți întocmească un plan. Fără un specialist nu vei avea prizele așezate unde trebuie, nu vei știi cum să rezolvi cu țevile caloriferelor, a celor necesare pentru scurgerea apei din bucătărie și baie, unde să pui masa de sufragerie în lipsa unei surse pentru lumina corpului de iluminat sau să montezi hota din bucătărie. Locuința asta are doar două camere, dar pentru ca spațiul să imprime atmosfera de tihnă pe care și-o doreau proprietarii, mai ales că locuința este scoasă la închiriere și trebuie să fie cât mai neutră, ea a fost concepută de către un designer. Au deschis spațiul din zona de zi, adică au eliminat separările dintre bucătărie, sufragerie și living și a rezultat un spațiu amplu, dar n-au uitat de depozitare.

adelaparvu.com locuinta la mansarda, casa Suedia, Foto Alvhem Makleri (13)

Da, când ai locuri multe de depozitare, adică dulapuri, spații speciale sau încăperi mici de genul dressignurilor, e mult mai ușor să păstrezi ordinea. E valabil în orice casă. Asta cu dulapurile intră la capitolul nevoi, după ce ai rezolvat partea cu instalațiile și dotările. În amenajarea de față ai să găsești și o rețetă sigură de amenajare, adică acele finisaje, culori, mobilier și dotări care se potrivesc și pentru o familie cu copii și pentru un cuplu de tineri. Mansarda se află într-o clădire din orașul Goteborg din Suedia, și poate fi un exemplu despre cum poți combina lucrurile actuale cu tușele vechi. De fapt, în afara bârnelor care îmbracă structura la vedere a podului mansardat, restul e în notă contemporană și cu câteva piese vintage (adică anii 50-60). Este foarte simplu totul – alb pe pereți, parchet în nuanță deschisă, mobilă din PAL similară cu parchetul, dar cu mici accente metalice satinate, deci nu lucioase, decorațiuni cuminți în tonuri de griuri și câteva piese negre.

adelaparvu.com locuinta la mansarda, casa Suedia, Foto Alvhem Makleri (2)

Într-un astfel de decor, orice altă culoare pui se potrivește. Deci poți lăsa libertate chiriașilor ca prin intervenții minore să personalizeze locuința. Este suficient să fie schimbate pernele și covoarele, să fie alese în nuanțe asortate, dar mai vibrante și decorul se schimbă. Așa că dacă ți-e teamă de culori pe suprafețe mari, poți alege cu încredere o variantă similară pentru amenajarea interioară a locuinței tale. Tot ce ține de detalii, cum ar fi baia amenajată fără cădiță de duș, dar cu un sistem de scurgere de ultimă oră sau prezența godinului din living intră deja la capitolul lux. Dar cum e aranjat locul pentru mașina de spălat și a uscătorului, ei bine asta mi se pare o necesitate și o rezolvare excelentă. De ce? Pentru că în ziua de azi dacă-ți pui rufele la uscat pe balcon le murdărești din nou, iar dacă le usuci în casă te poți trezi cu mucegai pe pereți. Așa, cu un uscător rezolvi practic problema. Deși sunt adeptul culorilor, n-are cum să nu-mi placă mansarda de față. Imprimă o senzație de prospețime, de aer, de tihnă și lasă loc pentru personalizare. Și da, este un exemplu de amenajare practică, civilizată și actuală. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com locuinta la mansarda, casa Suedia, Foto Alvhem Makleri (15)

adelaparvu.com locuinta la mansarda, casa Suedia, Foto Alvhem Makleri (16)

adelaparvu.com locuinta la mansarda, casa Suedia, Foto Alvhem Makleri (4)

adelaparvu.com locuinta la mansarda, casa Suedia, Foto Alvhem Makleri (6)

adelaparvu.com locuinta la mansarda, casa Suedia, Foto Alvhem Makleri (24)

adelaparvu.com locuinta la mansarda, casa Suedia, Foto Alvhem Makleri (30)

adelaparvu.com locuinta la mansarda, casa Suedia, Foto Alvhem Makleri (3)

adelaparvu.com locuinta la mansarda, casa Suedia, Foto Alvhem Makleri (11)

adelaparvu.com locuinta la mansarda, casa Suedia, Foto Alvhem Makleri (29)

adelaparvu.com locuinta la mansarda, casa Suedia, Foto Alvhem Makleri (17)

adelaparvu.com locuinta la mansarda, casa Suedia, Foto Alvhem Makleri (14)

adelaparvu.com locuinta la mansarda, casa Suedia, Foto Alvhem Makleri (19)

adelaparvu.com locuinta la mansarda, casa Suedia, Foto Alvhem Makleri (28)

adelaparvu.com locuinta la mansarda, casa Suedia, Foto Alvhem Makleri (1)

adelaparvu.com locuinta la mansarda, casa Suedia, Foto Alvhem Makleri (7)

adelaparvu.com locuinta la mansarda, casa Suedia, Foto Alvhem Makleri (20)

adelaparvu.com locuinta la mansarda, casa Suedia, Foto Alvhem Makleri (5)

adelaparvu.com locuinta la mansarda, casa Suedia, Foto Alvhem Makleri (10)

adelaparvu.com locuinta la mansarda, casa Suedia, Foto Alvhem Makleri (18)

adelaparvu.com locuinta la mansarda, casa Suedia, Foto Alvhem Makleri (26)

adelaparvu.com locuinta la mansarda, casa Suedia, Foto Alvhem Makleri (22)

adelaparvu.com locuinta la mansarda, casa Suedia, Foto Alvhem Makleri (12)

Foto: Alvhem Makleri

7 raspunsuri pentru Și eu aș sta cu chirie într-o locuință ca asta

 1. […] Adela Parvu Dacă ai o locuință pe care vrei să o închiriezi, amenajeaz-o civilizat. Sunt multe familii în […]

 2. alina spune:

  Eleganta locatie de inchiriat. Stilul nordic de design – elegant, natural, neutru, uneori sobru – emana calm si buna organizare. (Probabil i-as da un pic mai multa culoare.)

  Imi place conceptul de baie, cu masina de spalat si de uscat in imediata apropiere, adica acolo unde sunt cele mai la indemana.

  Imi place si spatiul creativ de depozitare.

  Singurul lucru cu care cred ca as avea totusi o problema e marele spatiu deschis bucatarie-camera de zi-sufragerie. Desi foarte la moda in zilele noastre (in vestul si nordul Europei si in SUA), si probabil aspectuoase la privit, spatiile deschise mi se par greu de intretinut. Din contra, cand ai spatii separate, mirosurile si zgomotele nu se raspandesc asa usor si poti inchide usa cand nu e totul in ordine in toate aceste incaperi. 🙂

  Eu locuiesc intr-un apartament in strainatate (nu atat de elegant 🙂 ) cu sufragerie+camera de zi combinate, care impreuna insumeaza 30mp numai ele singure. Comparand cu un apartament (confortabil) din Bucuresti, acest apartament cu open-space mi se pare mai greu de intretinut.

  Am facut acest comentariu pentru ca oamenii care poate se gandesc sa isi construiasca/cumpere locuinte mari, cu open space-uri mari, sa stie ca una e perceptia cand privesti ceva, si alta e cand locuiesti efectiv acolo si trebuie sa intretii acel spatiu mai tot timpul si trebuie sa-l incalzesti. In rest, articolul actual si toate articolele sunt binevenite pentru ca sunt informative. Iar schita locuintei e utila.

  E bine de stat in chirie, in diferite locuri si spatii, pentru a sti ce ti se potriveste cel mai bine ca locuinta permanenta!

 3. Irina Anghel spune:

  Salutar articolul, mai ales introducerea! Scris pentru bucureştenii care mai au încă aerul că pot scoate bani din orice magherniţă igrasioasă şi mobilier de după război. Scris pentru vecinii mei, care se comportă precum chiriaşii în propriile locuinţe de 78 de mii de euro. Până vom educa masele în privinţa dreptului la civilitate şi confort, până când vor înţelege că pot avea servicii demne, vei tot reveni cu exemple ca loft-ul de faţă. Facem voluntariat, doar nu vom mai întâlni semeni care să îngroaşe rândurile astmaticilor şi copii decoloraţi, pentru că nu le intră soarele şi bunătatea pe fereastră.

 4. Florentina Fratila spune:

  SAlutare voua ,normal ca as dori o casa cu chirie amenajata intr-un anumit stil si cu mult bun gust ,sa nu fie nici foarte lux ,dupa parerea mea casa trebuie sa aibe aerul tau sa fie cait mai calda si primitoare in acelasi timp si sa te faca sa te simti in largul tau cit mai mult !!!!!!!!!!!!

 5. Mrs. Mona spune:

  CHIC CHIC CHIC

 6. […] bine conturat. Volume frumoase, nuanțe delicate, forme atipice, dar creionate în linii simple. Un stil scandinav domină alegerile ei și când intri în micul ei magazin nu știu cum se face, dar parcă ți-ai […]

 7. […] ce-ți dorești. Uite, în cazul de față un tânăr locuia de mai bine de un an de zile într-un apartament închiriat, dar nu mai știa cum să așeze mobila și ce decorațiuni să cumpere ca să simtă mai bine […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *