adelaparvu.com despre casa de vacanta din lemn, casa rustica Norvegia, Foto Frode Larsen (6)

In Case, Design Interior

Într-o căsuță ca asta m-aș refugia în vacanță

Când dau peste case mici și calde ca aceasta îmi dau seama că n-avem nevoie de multe lucruri și nici de spații foarte mari ca să ne simțim bine. Da, e o casă de vacanță, dar zău că pentru vârsta a treia mi se pare un model de locuință suficient de mare și de confortabil pentru un trai liniștit. Sunt genul acela de case mici, dar cu suflet mare, o atmosferă primitoare care răzbate din textura lemnului, din țesăturile moi și familiare, din culorile plăcute ale obiectelor. Casa de față se află în Norvegia și aparține unei familii care a găsit aici locul perfect de refugiu în weekend și în vacanțe.

adelaparvu.com despre casa de vacanta din lemn, casa rustica Norvegia, Foto Frode Larsen (8)

Când au găsit căsuța din lemn i-a încântat locul unde aceasta se afla, dar și patina timpului care și-a pus amprenta pe interiorul ei. Deși ar fi putut s-o modernizeze de la început au ales să o lase cu wc-ul în curte și fără a o conecta la electricitate. Dar când au cumpărat-o erau mult mai tineri și aveau copii mici, mai exact asta se întâmpla în urmă cu 30 de ani. Cabana avea pe atunci 56 de metri pătrați la interior și era împărțită simplu, dar eficient. Cameră de zi în centrul casei cu locul de luat masa alături de bucătărie, iar pe margini trei dormitoare micuțe. Inițial aveau paturi etajate în dormitoarele copiilor, dar după 30 de ani lucrurile s-au schimbat. Au apărut și nepoți, tehnologiile au evoluat, iar casa a fost încet, dar sigur personalizată.

adelaparvu.com despre casa de vacanta din lemn, casa rustica Norvegia, Foto Frode Larsen (9)

Modernizarea ei nu a fost una radicală, ci au ales dotări care să le faciliteze activitățile cotidiene. Cabana a fost extinsă în partea din spte cu alți 15 metri pătrați împărți între un wc ecologic și o mică magazie bună pentru lemne. Dar pentru a fi creat și un mic loc de duș la baie a fost necesară sacrificarea unuia dintre dormitoare. Dușul este acționat cu o pompă de 12 wați, iar încălzitoarele pentru apă sunt pe bază de propan. La bucătărie, când erau tineri, găteau la o lampă de camping, acum au ales să aibă un aragaz cu butelie pentru că atunci când se strâng copiii și nepoții e nevoie de mai multă mâncare, iar un aragaz este mai eficient.

adelaparvu.com despre casa de vacanta din lemn, casa rustica Norvegia, Foto Frode Larsen

Personalizarea cabanei au făcut-o frumos și simplu. Pe lângă alegerea unor piese de mobilă rustice nu s-au sfiit să vopsească lambriurile de la interiorul casei în nuanțele lor preferate. De asemenea, au renunțat la paturile etajate în favoarea unora matrimoniale, chiar dacă ele ocupă o bună parte din spațiul camerelor. Într-un pat matrimonial au loc copiii lor alături de nepoți. Stau la înghesuială, dar împreună și e plăcut asta pentru perioadele scurte din weekend sau vacanțe. Și da, tot pentru decorul au fost atenți la obiecte, precum cele expuse în blidarul din sufragerie sau obiectele aflate la vedere din mic bucătărie. O casă mică, dar fermecătoare. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa de vacanta din lemn, casa rustica Norvegia, Foto Frode Larsen

adelaparvu.com despre casa de vacanta din lemn, casa rustica Norvegia, Foto Frode Larsen (3)

adelaparvu.com despre casa de vacanta din lemn, casa rustica Norvegia, Foto Frode Larsen (6)

adelaparvu.com despre casa de vacanta din lemn, casa rustica Norvegia, Foto Frode Larsen (5)

adelaparvu.com despre casa de vacanta din lemn, casa rustica Norvegia, Foto Frode Larsen (1)

adelaparvu.com despre casa de vacanta din lemn, casa rustica Norvegia, Foto Frode Larsen
Foto: Frode Larsen

11 raspunsuri pentru Într-o căsuță ca asta m-aș refugia în vacanță

 1. Marcela spune:

  Este mica si foarte cocheta. Pluteste binele in aer.
  Marcela

 2. Irina Anghel spune:

  Oricât am fi de permisivi cu casele moderne, plesnind de melaminate şi gadgeturi, numai cele care spun o poveste — iată, de mai bine de trei decenii! — ne stârnesc emoţii puternice. Un urs fără un ochi, pe care ne-am încercat primii dinţi; o uşă scorojită, martoră atâtor anotimpuri; o farfurie crăpată, în care se serveau felii aburinde de orice; un cuier recuperat, în care bătrânul îşi odihnea pălăria, după slujba bisericească; o lampă pe spirt, la care îşi făcea socotelile etc. Mi-a stârnit nostalgia şi mă întreb, lampa cu oglindă şi fitil a bunicilor, pe la cine o fi?…

 3. Grecu Ana spune:

  Urmaresc de ceva timp blogul dumneavoastra si recunosc ca in fiecare zi astept cu nerabdare sa gasesc noi articole. De mult imi doream sa imi cumpar o mica casuta la tara, dar acum sunt hotarata mai mult ca niciodata. Aici am gasit lumea minunata la care visez de cativa ani. Va multumesc pentru asta !

  • ileana spune:

   Grecu Ana,in apropiere de Buc. la 45 de km.intr-o zona superba/pitoreasca,sunt f.multe case de vanz.Este o localitate mai „retrasa”de tumultul orasului,merita vazut.Cand va ninge puteti merge sa vedeti ce frumos este.Daca doriti,ma puteti suna la telef.0726.526.134 Ileana,Att.nu doresc nici un avantaj material,doresc doar sa vad oameni bucurosi si fericiti.
   O seara placuta va doresc.

 4. […] Adela Parvu Când dau peste case mici și calde ca aceasta îmi dau seama că n-avem nevoie de multe lucruri […]

 5. Rodica Canuta spune:

  Foarte frumoasa vreau si eu una cit costa

 6. Diana.Roxana spune:

  eu as sta in ea tot timpu’ nu doar in vacanta… adica as fi tot timpu in vacanta 😉

 7. Micuta si frumoasa 🙂

 8. ileana spune:

  Adela, abia asteptam sa citesc postarea ta (postarile tale,sunt lectura mea zi de zi)Astfel de casute mici si frumoase (iar tu cu gustul si experienta ta,le poti face si mai frumoase)asa cum am scris putin mai sus,sunt chiar in satucul meu,aproape de Buc.Acolo e minunat sa traiesti zi de zi si poti face si naveta la Buc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *