adelaparvu.com despre proiectul DeltaKraft, Ecopolis (2)

In Artisti, artizani, handmade, Magazine, targuri, expozitii, Romania Mea, Shopping

Da, DeltaCraft un proiect frumos prin care meșteșugurile Deltei Dunării vor fi aduse în designul contemporan românesc

Sunt unele proiecte despre care merită să afli pentru că rezultatul lor este unul ce ne poate face viața mai frumoasă și confortabilă. M-am alăturat celor care vor promova DeltaCraft un program prin care se dorește revitalizarea meșteșugurilor din Delta Dunării, dar nu oricum, ci prin folosirea experienței și îndemânării puținilor meșteri care au mai rămas în a colabora cu designeri de produs. Adică designerii de la Asociațai Soxen vor petrece trei luni de zile alături de meșterii Deltei, timp în care vor învăța de la ei și vor integra tehnicile lor pentru conceperea de obiecte contemporane. Cine a inițiat acest proiect? Entuziaștii de la Ecopolis, un centru de politici durabile, Insitutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion din Tulcea și Asociația Soxen (inițiatorii KraftMade despre care ți-am mai scris pe blog). Dar hai să-ți spun mai multe, dar înainte să-ți postez o imagine de la Seneca Anticafe, unde a avut loc evenimentul de lansare.

adelaparvu.com despre proiectul DeltaKraft, Ecopolis (1)

Lansarea proiectului a avut loc chiar azi 19 mai 2015, în cadrul Romanian Design Week, și s-au explicat etapele derulării lui. Prima etapă, una de documentare a fost deja parcusă, respectiv s-au inventariat stadiul în care meșteșugurile tradiționale mai există și cum sunt ele puse în operă. Ei bine, cei de la Ecopolis și-au dat seama că aceste meșteșuguri sunt pe cale dispariție și că e nevoie ca ele să fie promovate, dar și ajutate finaciar. Știi câți meșteșugari au fost identificați prin acest program? Un număr de 86 de meșteșugari și artiști populari încă activi și 23 de meșteșuguri și tehnici tradiționale practicate de aceștia. Da, ele merită să fie păstrate și transmise mai departe, ca atare se caută și ucenici, cu atât mai mult cu cât acum în Delta Dunării toate casele trebuie să aibă acoperișuri de stuf, deci măcar pe partea asta de construcții și tot e bine să existe mai mulți meșteri, ca să nu mai spun despre meșteșugurile ce țin de domeniul pescuitului.

adelaparvu.com despre proiectul DeltaKraft, Ecopolis (4)

Ce se va întâmpla efectiv mai departe în cadrul cestui proiect? Păi echipa de cinci designeri își va alege 5 meșteșuguri sau tehnici de lucru. Împreună cu meștelugarii selectați, designerii vor crea 10 obiecte de design contemporan, obiecte care vor fi promovate mai departe în expoziții de design în România și în străinătate. Cu această ocazie nu doar că se vor popularia meșteșugurile și spațiul Deltei Dunării, dar se vor crea premisele pentru colecții de obiecte care vor putea fi cumpărate de către noi toți. Practic aceste tehnici tradiționale vor ajunge să fie folosite pentru crearea de obiecte calibrate stilul de viață al majorității dintre noi, păstrându-și farmecul și șarmul unice ale Deltei Dunării. Și ca totul să fie ca la carte, la lansare a fost invitate două doamne din străinătate – Petra Lilja, designer și curator care a vorbit despre cum s-a derulat un program similar în Suedia și Finlanda, și Lilli Hollein, director și curator Viena Design Week, care a relatat despre interesul tot mai mare al publicului european pentru obiecte cu poveste tradițională. Dar dacă îți place acest minunt proiect DeltaCraft poți contribui și tu la sprijinirea lui prin redirecționarea a 2% din impozitul pe venit către Ecopolis (uite aici detalii). Până când obiectele vor prinde viață te țin la curent cu derularea proiectului. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre proiectul DeltaKraft, Ecopolis (3)

adelaparvu.com despre proiectul DeltaKraft, Ecopolis (5)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *