adelaparvu.com despre cloroza la arbori, text Carli Marian (1)

In Gradina, Sfaturi plante

De ce se îngălbenesc și înnegresc frunzele magnoliei și a altor arbori din grădină?

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

                                               

 

 

 

Cine are grădină și e pasionat de plante și de munca în aer liber, suferă întotdeauna când își vede vegetația afectată. Nu e vorba doar de aspect, ci de faptul că majoritatea oamenilor tratează plantele din propria grădină ca pe niște ființe. Și da, fiind vii este normal să ne preocupe orice problemă ar avea. Primim multe întrebări referitor la plante, de aceea Carli Marian, inginer horticol și designer florist va încerca să răspundă punctual la acestea, astfel încât informațiile să fie de folos cât mai multori oameni pasionați de grădinărit. Mai jos scrisoarea Gabrielei și sfaturile lui Carli despre cauzele și tratamentele arborilor care prezintă foliajul îngălbenit sau înnegrit în sezonul de primăvară-vară.

“Mă numesc Gabriela și locuiesc în Călărași. Am o zonă din curte în care o magnolie de câțiva ani are frunzele proaspete primăvara, apoi, treptat, încep să se ardă. Tot aici am un sequia, o altă magnolie , un cercis și un corn, așa cum se văd în imagini. La sequioa au început să se îngălbenească frunzele și spre sfârșitul verii începuseră și ele să se ardă.

În Călărași sunt temperaturi foarte mari vara ,iar eu nu ud cu aspersorul decât foarte rar și numai la primele ore ale dimineții. Nu știu, este o problema de sol, poate pentru că este calcaros. Când ud foarte mult se sufocă rădăcinile, lipsește plantelor ceva, nu știu. Magnolia o stropesc de la începutul primăverii cu zeamă de urzică mereu, dar se arde în fiecare an, doar frunzele. Nu cred că este foc bacterian cum mi-a spus cineva, aceleași ramuri fac frunze anul următor. Tot în această zonă am avut un gard viu de cupresocyparis leylandii pe care l-am scos din aceleași motive: frunzele galbene , apoi foarte arse și înnegrite, dar am avut surpriza să văd că ramurile din spate, protejate de gard (de lemn) erau foarte verzi. Am crezut că-i din cauza climei.

Scuzați-mă pentru lunga poveste. Aș fi fericită să știu ce se întâmplă și să îndrept lucrurile. Multumesc mult ! Cred în continuare că sunteți niște oameni deosebiți,mă ajută, mă bucură tot ce văd pe blog.” Gabriela P.

Pe baza fotografiilor trimise de tine Gabriela îţi pot spune că nu este vorba de vreo boală bacteriană sau fungică şi ţine cel mai mult de condiţiile pedoclimatice pe care tu le oferi plantelor tale. Cauza principală a problemei tale poartă numele de cloroză şi este cauzată de o deficienţă în zinc, fier şi mangan. Această boală se instalează întotdeauna la plantele care preferă un sol uşor acid însă ele sunt plantate pe un sol cu pH alcalin. Astfel Magnolia, Sequoia, Cupressocyparisul plantate în asemenea condiţii devin susceptibile la o asemenea boală. Simptomul principal al clorozei implică îngălbenirea frunzelor cu excepţia nervurilor care rămân verzi. Această decolorare poate apărea pe doar câteva ramuri sau pe întreg arborele.

Pentru reducerea pH-ului îţi recomand aplicarea la nivelul solului de sare amară şi sulfat de fier. Scăderea pH-lui va permite astfel absorbţia din sol a micronutrienţilor aduşi în discuţie. O altă problemă pe care am observat-o la frunzele prezentate de tine poartă numele de pârlirea frunzelor, fenomen ce rezultă doar la concurarea mai multor cauze: deficienţa nutriţională, lipsa de spaţiu pentru rădăcini în condiţiile unui sol lutos şi expunerea la putrezire a rădăcinilor în cazul unui sol cu un drenaj defectuos, plus condiții de secetă în lunile de vară cu temperaturi ridicate.

În această situaţie frunzele încep să se necrozeze mai întâi pe margine, după care invadează şi interiorul frunzei. În această etapă frunzele sunt palide, decolorate şi cu pete necrotice, casante. În mod normal, arborii şi arbuştii afectaţi sunt capabili să îşi refacă frunzişul, dar în condiţii cronice boala se va manifesta din nou. Ca şi rezolvare a problemei îţi recomand să ameliorezi solul cu unul fertil, bogat în nutrienţi, drenabil, udări regulate în perioada de vară, plus eliminarea deficienţelor chimice prezentate mai sus. Altfel spus va trebui să înlocuiești pământul cu unul mai bogat în nutrieți ca să fii sigură că plantele tale vor fi sănătoase.

Sper că te-am edificat asupra problemei tale, ştii ce ai de făcut acum şi sper ca toţi arborii tăi să aibă anul acesta verdele pe care ţi l-ai dorit întotdeauna! Și mai sper că aceste sfaturi să prindă bine tuturor celor care se confruntă cu probleme similare!

Vedeți aici și sfaturi despre cum îngrijești magnolia, precum și tratarea bolilor trandafirilor.

adelaparvu.com despre cloroza la arbori, text Carli Marian (2)

adelaparvu.com despre cloroza la arbori, text Carli Marian (1)
Foto: Gabriela P.

7 raspunsuri pentru De ce se îngălbenesc și înnegresc frunzele magnoliei și a altor arbori din grădină?

 1. Nicolae spune:

  Bună Carli,
  Mă poți îndruma spre câteva cărți de horticultura?

 2. Stela spune:

  Buna, am o magnolie plantata in gazon, au inceput sa i se usuce crengile.Am plantat-o in
  primavara ,are 1,40, dupa plantare i-au cazut florile, iar de inverzit nu prea a reusit deloc, frunzele au fost f mici si se uscau .Cum as putea sa o salvez. Multumesc !

 3. prorociuc cristina spune:

  Două sunt problemele mele. Am un nuc mare(de 100 de ani) în curte. Pământul este otrăvit de iodul nucului. Dar îmi doresc flori!
  Orice plantez, un an merge, apoi toți bulbii se micșorează și rar mai văd o floare în următorul an. A fost foarte multă umbră, dar a fost toaletat nucul, anul trecut, astfel că pe jumătate din curte este în soare. Ce să fac cu solul, pentru că acum am soare. O problemă s-a rezolvat, cea cu umbra. Ce să fac în continuare?

 4. Mariana Drăgănoiu spune:

  Buna ziua.
  Ma numesc Mariana Draganoiu sunt din Slobozia Ialomita și am o Magnolia Japonica care înflorește vara .Este plantata pe sud, De anul trecut pe frunze apar pete maronii se îngălbenesc și cad. Rog Va dacă îmi puteti spune care ar fi cauza și un eventual tratament.
  Muktumesc!

  CA93D3D0-9DB5-420F-BAB6-16A01552FB42

  9E7F9E03-6599-439C-A2AF-91D47355A500

 5. carli spune:

  Buna ziua! Manifestarile de la nivelul frunzelor sunt produsul unei boli declansate de phyllosticta. Obligatoriu tratament cu Dithane!

 6. Mihai spune:

  Buna ziua! Mă puteți ajuta, va rog frumos, cu o soluție la această problema cu Magnolia Black Tulip?
  Este plantata in această primăvară; a avut o creștere frumoasa cu frunze mari și verzi. Acum multe s-au uscat și au căzut. Atașez poze sa vedeți cum arată acum.
  Mulțumesc anticipat pentru ajutor,
  Mihai

  IMG_20200802_095901

  IMG_20200802_095915

 7. Bună seara! Sunt din Alexandria județul Teleorman.
  Am prins o magnolia dintr-o ramură furată de la cineva care vindea pomi.
  Am udat permanent pt a putea-putea-o avea în curtea mea.
  Am udato în fiecare zi pt a putea ca să facă frunze.
  Plecase aşa frumos şi acum sau pătat frunzele oare de la atâta apă cât a plouat.
  Azi am văzut că au început ca să se necrozeze frunzele.
  Oare ce îi pot face acum?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *