adelaparvu.com despre drumul lalelelor de la cultivare la recoltare, Sera Munster Olanda,Text Carli Marian (4)

In Design floral, Gradina

Drumul lalelelor, de la cultivare la buchetul din florării

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

     Pentru că vine o perioadă în care oferim foarte multe flori, în special cele de primăvară, m-am gândit să-ţi împărtăşesc povestea lalelelor, ca să afli cum ajung de la cultura din seră până la buchetul pe care l-ai primit sau pe care le vei primi în curând ori pe care-l vei oferi. Trebuie să ştii că cele mai multe lalele comercializate la noi în florării provin de la fermele din Olanda. Iată de ce astăzi îţi voi spune despre afacerea familiei Munster din Olanda, care deţine o seră proprie de producţie a lalelelor, o seră pe care am avut ocazia să o vizitez și despre care merită să afli și tu pentru că aici se organizează excursii, deci o poți vedea cu ochii tăi ca să afli despre drumul lalelelor.

De la început trebuie să-ţi spun că lalelele ca flori tăiate sunt cultivate doar în seră, asta pentru că permite fermierilor să-şi păstreze bulbii în spaţii cu tempertură controlată, de la sfârşitul verii şi până când începe producţia, plus că le oferă condițiile unui sistem intensiv de producţie. Ciclul de producţie în seră durează aproximativ 3 săptămâni, cu o producţie de circa un milion de lalele pe ciclu. În total se recolteză undeva la o medie de o sută de mii de fire de lalele pe zi, pe tot parcursul celor 4 luni de producţie.

Afacerea cu parfum de lalele a familiei Munster funcţionează cu doar 20 de angajaţi, care lucrează în fiecare zi în seră. Secretul este automatizarea și mașinile speciale care înlocuiesc munca manuală în cea mai mare parte. În momentul în care munca se mută în câmp, atunci numărul angajaţilor se dublează, deci sunt există muncă sezonieră. Peisajele fascinante cu câmpuri pline de lalele nu sunt pentru producţia de flori tăiate, sunt doar pentru a îngrăşa bulbul şi pentru a evidenţia bolile existente.

Revenind la cultura din seră trebuie să-ţi spun că lalelele sunt recoltate împreună cu bulbul, în faza de floarea verde, urmând ca atingerea punctului maxim de înflorire să se înregistreze la furnizor sau la client. Recoltarea se face manual şi este în sine un proces important deoarece o parte din tulpină, respectiv 2,5 cm, este înconjurată de bulb, iar orice rupere a tijei costă bani. Cel mai lung fir de lalea este şi cel mai scump. Iar aceşti 2 cm în plus câştigaţi, permit adăugarea unui cost suplimentar de 1 eurocent pentru fiecare tijă florală. Poate nu pare o sumă prea mare, dar pe an, la producţia familiei Munster reprezintă un venit de 60.000 de euro.

Linia tehnologică de procesarea a lalelelor conţine o maşinărie care striveşte bulbul fără ca tija, florile sau frunzele să sufere vreo intervenţie mecanică. După ce fiecărei lalele i-a fost îndepărtat bulbul, lucrătorii aliniază florile pe bandă pentru a fi tăiate la capăt, contorizate şi ambalate. Este foarte important ca florile să fie uniform tăiate, iar pentru asta există o altă maşinărie ce permite eliminarea unei porţiuni extrem de reduse din tija florală. În continuare lalelele sunt repartizate în legături de câte 10 flori, urmând ca, la final, într-un pachet să se regăseasca 50 de bucăţi. Ambalajul folosit este unul de hârtie cerată astfel încât să se prevină condensul şi umezeala.

Odată ambalate lalelele sunt depozitate peste noapte în spaţii cu temperatură şi umiditatea controlată, asteptând ca a doua zi dis-de-dimineaţă transportatorii să le conducă către piaţa de flori din Aalsmeer, Olanda. Aici în primele ore ale dimineţii au loc licitaţiile, după care florile sunt răspândite în întreaga lume. La noi în florării lalele ajung fie după 3 zile, dacă transportul se realizează cu tiruri specializate, fie în aceeaşi zi cu avionul. Aşa că dacă ieri stăteau în depozit la familia Munster din Olanda, iată că astăzi un buchet vesel cu lalele poate sta frumos la tine în vază, ca semn de iubire şi preţuire din partea celor dragi! Este multă muncă și multe investiții făcute pentru un simplu buchet cu lalele, dar poate cunoscând cum ajung ele în piața de flori și florării ai să le privești cu alți ochi și ai să înțelegi de unde prețul lor în funcție de varietăți și mai ales în funcție de lungimea tijei. Îţi doresc să ai o primăvară colorată şi plină cu flori!

adelaparvu.com despre drumul lalelelor de la cultivare la recoltare, Sera Munster Olanda,Text Carli Marian (3)

Culturi de flori în câmp deschis care nu sunt destinate comercializării, ci doar pentru îngrășarea bulbului și testarea la boli și dăunători. Vedere aeriană.

adelaparvu.com despre drumul lalelelor de la cultivare la recoltare, Sera Munster Olanda,Text Carli Marian (1)

adelaparvu.com despre drumul lalelelor de la cultivare la recoltare, Sera Munster Olanda,Text Carli Marian (13)

adelaparvu.com despre drumul lalelelor de la cultivare la recoltare, Sera Munster Olanda,Text Carli Marian (5)

Cultură de lalele în seră, unde condițiile sunt perfect controlate.

adelaparvu.com despre drumul lalelelor de la cultivare la recoltare, Sera Munster Olanda,Text Carli Marian (10)

Depozitarea florilor după recoltare, înainte de a fi prelucrate și bulbii lor îndepărtați.

adelaparvu.com despre drumul lalelelor de la cultivare la recoltare, Sera Munster Olanda,Text Carli Marian (14)

Linia transportoare pentru îndepărtarea manuală a bulbului.

adelaparvu.com despre drumul lalelelor de la cultivare la recoltare, Sera Munster Olanda,Text Carli Marian (8)

adelaparvu.com despre drumul lalelelor de la cultivare la recoltare, Sera Munster Olanda,Text Carli Marian (11)

După îndepărtarea bulbului lalelele sunt din nou transportate pe o linie specială pentru a fi grupate în buchete.

adelaparvu.com despre drumul lalelelor de la cultivare la recoltare, Sera Munster Olanda,Text Carli Marian (16)

adelaparvu.com despre drumul lalelelor de la cultivare la recoltare, Sera Munster Olanda,Text Carli Marian (15)

adelaparvu.com despre drumul lalelelor de la cultivare la recoltare, Sera Munster Olanda,Text Carli Marian (9)

Buchetele de lalele sunt ambalate și inspectate manual, ca mai apoi să fie depozitate în camere frigorifice (vezi mai jos)

adelaparvu.com despre drumul lalelelor de la cultivare la recoltare, Sera Munster Olanda,Text Carli Marian (12)

adelaparvu.com despre drumul lalelelor de la cultivare la recoltare, Sera Munster Olanda,Text Carli Marian

Loturile de lalelele sunt scoase la licitație, la bursa florilor, ca mai apoi să fie livrate peste tot în lume.

adelaparvu.com despre drumul lalelelor de la cultivare la recoltare, Sera Munster Olanda,Text Carli Marian (4)

4 raspunsuri pentru Drumul lalelelor, de la cultivare la buchetul din florării

 1. ion spune:

  Frumos si destul de interesanta actiunea unui grup de oameni. Probabil ca in Olanda exista o Facutate de Agronomie unde se invata si despre cresterea florilor. O Facultate de Management ar fi a doua Facultate care probabil se inplica in educatie, stil si piata. In rest, totul este frumos si <>

 2. m3alexx spune:

  Fiecare linie de productie profesionala are un drum interesant. Florile in general, fiind atat de fragile, cu siguranta au nevoie de mai multa atentie! Este fascinant cum in cateva zile, producatorii reusesc sa optimizeze transportul in cele mai bune conditii.

 3. raluca spune:

  Trist – credeam ca macar bulbul supravietuieste si va face alte flori in timp. Nu sunt fan flori taiate.

 4. Dorina Man spune:

  Cred ca s-ar putea planta și în țara noastra, dacă ar exista interes. Dar, cum la noi este dificil să întreprinz ceva care să funcționeze pe termen lung, oamenii nu mai au curajul necesar pentru o afacere bună. Legile sunt de vină, pentru ca se schimba, ca sezonul florilor și continuăm să importăm de la alții, produse care ar putea fi fabricate la noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *