Mulți părinți se află în dilemă când ajung la etapa de amenajare a locuinței, mai ales când spațiul este modest și nu mai știu cum să organizeze lucrurile. Și foarte mulți părinți caută soluții de-a gata prin magazine, adică modele de mobilier pe care să le adapteze la spațiul pe care-l au. Dar adevăraul este că, mai ales într-o locuință modestă ca spațiu, nu vei găsi niciodată de-a gata ceva în magazine, ci mai degrabă poți folosi fiecare centimetru pătrat cu un mobilier bine gândit. Și ce înseamnă bine gândit? Conceput pentru depozitarea lucrurilor și conturarea clară a funcțiunilor. Dar în timp ce un om fără experiență vede mobilierul sub forma unor piese separate, un designer îl vede în ansamblu. Și ca să-ți dai seama despre ce vorbesc, am ales să-ți prezint locuința aceasta din Barcelona, unde designerul Cristina Perez a venit cu idei excelente pentru o familie cu doi copii de 9 și 6 ani, idei de mobilare adaptate unui spațiu de apartament (trei camere în circa 65 de metri pătrați). Dar hai să-ți spun mai multe.
Proprietarii de față locuiau într-un apartament dintr-o clădire veche și le plăcea foarte mult arhitectura, dar după ce au devenit părinți parcă nu mai puteau să ordoneze totul și casa lor părea un haos permanent. Și-ar fi dorit un stil clasic combinat cu rustic, dar aveau nevoie de spații de depozitare, iar mobila clasică, oricât de frumoasă ar fi, din păcate ocupă mult spațiu și oferă puțin pentru a ține totul în ordine.
Designerul Cristina Perez a venit însă cu idei practice și o propunere de a combina piese de mobilă actuale, simple realizate la comandă cu canapele, fotolii și piese mici care să contribuie la atmosfera cu tușe calde la care visau proprietarii. Primul lucru a fost reorganizarea spațiului, astfel încât fiecare funcțiune să fie bine delimitată. A deschis livingul către holul de la intrare, dar a închis spațiul bucătăriei cu mobilier și un geam deasupra acestuia. Apoi, a creat o separare parțială între living și locul de luat masa.
Pentru ca locuința să nu se simtă prea încărcată a propus ca toți pereții să fie albi în toată zona de zi, la fel și mobila care ocupa mult spațiu. Astfel, a camuflat excelent volumul mobilierului (la fel și prezența tâmplăriei ferestrelor și aușilor interioare), lăsând pe fundalul alb să se remarce piesele mai colorate, în special cele tapițate din zona de zi. Chiar dacă pare mai puțin comod, designerul a amplasat rafturi în spatele canapelei din living și a continuat ideea de bibliotecă și în zona alăturată unde se află șemineul. O altă piesă de mobilier separă zona de tv față de cea de luat masa, lănsând lumina naturală să circule la nivel superior, dar delimitând ingenios livingul de sufragerie.
Mi-au plăcut foarte mult soluțiile găsite pentru dormitoare, unul dintre ele fiind conceput pentru ambii copii.
Aici paturile suprapuse din camra copiilor sunt gândite și cu spații de depozitre dedesubt, iar zona de birouri este amplasată în fața ferestrei cu două locuri de studiu. O banchetă ca pentru ședere ascunde de fapt un alt loc de depozitare, iar cei doi copii știu exact unde și cum să-ți organizeze lucrurile. Designerul s-a folosit de lungimea camerei, de circa 3,60 metri pentru a amplasa paturile suprapuse și dulapurile, sertarele de sub ele.
În dormitorul părinților, unde și aceștia își doreau o zonă de birou, designerul a legat totul, de la rafturile situate deasupra patului la dulapurile din fața acestuia. Între rafturile de deasupra patului și birou a folosit spațiul pentru alte mici corpuri pentru depozitare, dar faptul că totul este gândit ca ansamblu imprimă senzația de ordine, iar nuanțele similare alb pe pereți, alb pentru mobilă face ca totul fie armonios, iar volumele mai estompate. Sigur vei găsit aici multe idei bune. Sper să te inspire și pe tine!
Între spațiul cu șemineu și bucătărie, designerul a creat o piesă de mobilier cu geam ca să se pare bucătăria. Ușa este configurată la fel, iar când e închisă pare că face parte din același ansamblu.
Între living și sufragerie separarea este cu un corp de mobilier. Pe partea către living găzduiește televizorul, iar pe partea opusă este totul simplu, ca un parapet. Pentru această soluție au fpst prevăzute traseul cablurilor din faza de proiect pentru ca televizorul să poată fi funcțional.
Bancheta din dormitorul copiilor este loc pentru încălțăminte, asta pentru a reduce volumul mobilierului din hol. De asemenea contează faptul că mobilierul are mânere frezate, care nu imcomodează și nici nu atrage atenția prin aceste accesorii.
Paturile sunt parțial suprapuse, circa 50 de cm pentru ca spațiul să poată fi folosit în întregime pe toată lungimea lui. Sub paturi sunt create locuri de depozitare.
Noptierele sunt prevăzute ca nișe în ansamblul bibliotecii de deasupra patului.
Zona de birou din dormitorul matrimonial este folosită și ca masă de toaletă.
Superb! As vrea si eu sa stiu unde se gasesc covoare ca cel din camera copiilor. Multumesc.
De exemplu, la IKEA, covorul LOHALS, din iuta, sau OSTED, sisal cu iuta. Americanii folosesc mult sisalul, singurul eventual dezavantaj e ca lasa multe deșeuri, sa zic „fan”. Probabil ca si magazinele cu o gama de covoare mai rezistente au oferte de covoare din sisal si/sau iuta.
Sau ca cel rotund din fata semineului.
Superb!
Foarte frumos amenajat, dar as dori si solutii pt un apartament de trei camere cu patru copii.
Multumesc.
Cum pot compartimenta cat mai eficient dulapul cu adancime de aprox 90 cm de sub patul suspendat? (as evita sertarele, daca se poate). Multumesc
Suntem o familie cu 4 copii si 2 adulti si avem doua camere si o baie
acesta emisiune care o urmaresc dela prima editie este super tare si as fascinat de lucrurile care leati putut face pana acuma si care le mai puteti face cu ajutorul lui dumnezeu si a oamenilor de buna credinta asi dori sa puteti faciti si an continoare
Suntem o famile modesta cu multe nerealizari pentru cei patru copi frumosi si harnici si buni la anvatatura. si nu putem sa le o ferim sa aibe si ei conditi decente ca alti copii.stam an doua camere si o bae si avem o mica bucatarie an care facem numai mancare si nu este locuita