adelaparvu.com despre amenajare locuinta de inchirat A Coruna, design Egue y Seta, Foto Vicugo Foto (1)

In apartamente, Design Interior

Locuință de 55 mp renovată cu buget mic, dar cu idei de efect

Câteodată sunt anumite lucruri care merită păstrate și altele îndepărtate într-o locuință, dar adevărul este că atunci când cineva fără experiență dorește să reamenajeze un spațiu, cel mai ușor îi este să îndepărteze totul și să o ia de la capăt. Însă nu e cea mai economică soluție, mai ales când bugetul e limitat. Proprietarii locuinței de față, un apartament de 55 de mp situat la parterul unei case din regiunea Galicia, Spania, mai exact localitatea A Coruna, s-au gândit că cel mai bine ar fi să apeleze la un birou de arhitectură și design pentru a reușit să se încadreze într-un buget mic de reamenajare pentru ca spațiul rezultat să poată fi închiriat în regim hotelier. Și totul a pornit de la dilema a ceea ce să păstreze, căci pereții de piatră vechi ai casei vorbeau despre istoria acesteia. Dar hai să-ți spun mai multe.

Mai mult lungă și îngustă, locuința de față avea ceva special: pereții placați cu piatră, una veche de sute de ani, care îi blocaseră pe proprietari într-o imagine fie rustică, fie clasică. Ori ei își doreau ca locuința să fie amenajată plăcut, actual, fără a pierde din șarmul istoriei casei. Au apelat la biroul de design Egue y Seta, care a venit cu o propunere ingenioasă de reorganizare a locuinței și de decorare, astfel încât aspectul final să fie unul deosebit. Cum au gestionat bugetul de circa 200 de euro pe metru pătrat? Prin investirea în finisaje medii, dar rezistente și cu aspect plăcut și cumularea funcțiunilor.

Designerii au organizat spațiul în două zone distincte: zona de zi, cu bucătărie deschisă către living și zona de noapte cu două dormitoare, e adevărat mici, și o baie. Au mizat pe aspectul finisajelor și culorilor și au econimisit când a venit vorba de mobilă, în mare parte achiziționată de la Ikea. În camera de zi au păstrat pereții de piatră, dar au venit cu un contrast plăcut de nuanță în completare – un bleumarin plăcut, care l-au pierdut către alb, un degrade care coboară câmpul privirii în zona comodei tv, astfel încât spațiul să pară mai compact și nu gol în jurul mobilierului simplu, jos și lung. Apoi, au asortat totul cu o canapea a cărei tapițerie e în tonul zugrăvelii, au completat piatra și ideea de casă veche cu un covor cu desen persan și au adus nota de modernitate prin instalarea unui corp de iluminat suspendat în mijlocul camerei, situat deasupra măsuței.

Deși comunică deschis cu bucătăria, aceasta este separată vizual la nivelul finisajelor. Pereții de piatră sunt accentuați cu o zonă de vopsea neagră cu efect de tablă în jurul ferestrei din bucătărie, negru care este prezent puțin, dar exact cât trebuie și în living la nivelul corpului de iluminat. În rest, pardoseala din parchet laminat (de la Gerflor) este montată peste tot, mai puțin în bucătărie, în aria de lucru, unde au fost folosite plăci ceramice (de la Equipe Ceramicas) care imită modelul unora decorative din ciment, fixate precum un covor (nuanțe de alabstru și alb care se regăsesc în ambient). Însă aici senzația de lemn este proeminentă prin prezența mesei din lemn masiv.

Ei bine, această masă din zona de zi este un element inedit pentru că deși pare una de sufragerie, cu picioare, ea încorporează plita, deasupra ei fiind montată hota care are și rolul de corp de iluminat suspendat. Ingenios! De ce e inedită soluția? Pentru că o masă insulă obișnuită, cu corpuri de depozitare ar fi părut prea masivă, dar cu picioare, ea lasă spațiul aerisit și nu induce senzația tehnică tipică de bucătărie (alimentarea cu electricitate se face printr-unu dintre picioarele mesei) De asemenea, trebuie precizat că fiind un apartament cu destinație de închiriat, soluția se pretează foarte bine nefiind necesar un spațiu mare de depozitare. În rest bucătăria este simplă, cu electrocasnice încorporabile, cu faianță metro albă (de genul cărămizilor) și blaturi din lemn (de la Ikea), aproape total camuflată în zonă pentru a nu ieși în evidență.

Pentru dormitoare soluțiile sunt foarte simple și oneste, cu mobilă strict necesară, însă modul de decorare al pereților prin zugrăveala în degrade vine să adauge un plus de inedit. Cu decorațiuni textile, pleduri, cuverturi a fost indusă și senzația de lucru de mână, deci asociată cumva cu partea de istorie a casei, iar obiectele decorative, puține, dar bine plasate bine să creioneze ambianța. Baia, simplă, practică și actuală este toată în alb, cu mozaic în zona de pardoseală a dușului prevăzut cu rigolă îngropată. Obiecte sanitare contemporane și o oglindă realizată de către proprietari completează totul. O locuință plăcută, unde caracterul vechi al casei a fost frumos subliniat și reușit acompaniat de piese și dotări actuale, iar bugetul mici nu a știrbit cu nimic din aspectul general, ci chiar a fost o provocare pentru designeri de-a găsi soluția optimă pentru reamenajare. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre amenajare locuinta de inchirat A Coruna, design Egue y Seta, Foto Vicugo Foto (7)

adelaparvu.com despre amenajare locuinta de inchirat A Coruna, design Egue y Seta, Foto Vicugo Foto (3)

adelaparvu.com despre amenajare locuinta de inchirat A Coruna, design Egue y Seta, Foto Vicugo Foto (2)

adelaparvu.com despre amenajare locuinta de inchirat A Coruna, design Egue y Seta, Foto Vicugo Foto (1)

adelaparvu.com despre amenajare locuinta de inchirat A Coruna, design Egue y Seta, Foto Vicugo Foto (6)

adelaparvu.com despre amenajare locuinta de inchirat A Coruna, design Egue y Seta, Foto Vicugo Foto (5)

adelaparvu.com despre amenajare locuinta de inchirat A Coruna, design Egue y Seta, Foto Vicugo Foto (4)

adelaparvu.com despre amenajare locuinta de inchirat A Coruna, design Egue y Seta, Foto Vicugo Foto (13)

adelaparvu.com despre amenajare locuinta de inchirat A Coruna, design Egue y Seta, Foto Vicugo Foto (8)

adelaparvu.com despre amenajare locuinta de inchirat A Coruna, design Egue y Seta, Foto Vicugo Foto (10)

adelaparvu.com despre amenajare locuinta de inchirat A Coruna, design Egue y Seta, Foto Vicugo Foto (9)

adelaparvu.com despre amenajare locuinta de inchirat A Coruna, design Egue y Seta, Foto Vicugo Foto (12)

adelaparvu.com despre amenajare locuinta de inchirat A Coruna, design Egue y Seta, Foto Vicugo Foto (11)
Foto: Vicugo Foto

9 raspunsuri pentru Locuință de 55 mp renovată cu buget mic, dar cu idei de efect

 1. maria spune:

  Este superb! Nu cred ca la noi insa exista specialisti cu idei atat de creative si originale!

  • Alina B. spune:

   Gresesti enorm, Maria!!! Avem multi arhitecti ori designeri de interior extrem de talentati, creativi si apreciati. Just Google it!!!

   • Bianca spune:

    Avem de toate mai putin bani!

    • Alexandra Ioana spune:

     Adevarat. Suntem la inceputul renovarii unui apartament si doar chestii de baza gen gletuit, varuit, pus gresie, faianta, parchet costa enorm….din pacate nu mai raman bani de idei frumoase….si cat am visat la ele 🙁

 2. Rox spune:

  Foarte frumos, dar nu stiu unde isi pun oamenii lucrurile….nu se prea vad dulapuri…..

 3. Stefania spune:

  asta ma pregateam sa scriu si eu.avem detoate, avem chiar si bani (pe alocuri) dar nu ii cheltuim cu cap.credem ca noi suntem cei mai buni designeri si dec cesa mai platim noi un designer?un designer poate sa ne reduca cheltuielile de renovare…!just google it and read more!

 4. Rodica spune:

  Frumos…Interesanta ideea zugravelii!

 5. mara ariciu spune:

  „Buget mic si idei de efect”- ce inseamna acest buget mic? Daca apelezi la un designer- cum ar fi normal intr-o lume normala- bugetul sare in aer. Am o casa destul de mare pe care vreau sa o amenajez. Daca ar fi sa platesc un designer, nu as mai putea sa imi cumpar mobila. In Romania este un lux sa iti permiti un designer.
  Pentru moment invatam de pe blog!

  Zi frumoasa,

  Carmen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *