Are un parfum inconfundabil, un frunziş lucios de-un verde smarald acaparabil, însă, cum ar spune unii, cu prea multe pretenţii în ceea ce priveşte îngrijirea. Într-adevăr Gardenia este extrem de frumoasă, dar sensibilă ca o mimoză. Cea mai mare şi cea mai dureroasă problemă care apare la Gardenia este căderea bobocilor înainte de deschidere. Această situaţie neplăcută are la bază mai multe cauze. De cele mai multe ori principalul motiv pentru căderea bobocilor îl constituie schimbarea locului obişnuit din casă. Gardeniei nu-i place să fie mutată de colo-colo, este sensibilă atât la mutări cât şi la atingeri. Îţi recomand ca înainte de a o cumpăra să-i găseşti locul potrivit în casă sau pe terasă pentru a evita mutările ulterioare.
O alta cauză a căderii bobocilor ţine de o udare necorespunzătoare. Gardenia preferă un sol uşor umed în permanenţă, în perioada de înflorire. Dacă solul este prea uscat, iar umiditatea atmosferică este prea scăzută, atunci bobocii vor cădea garantat. Acest fenomen este determinat de apariţia proceselor fizice şi fiziologice de pierdere a apei în urma unei temperaturi crescute. Pe de-o parte, se va pierde apa din sol prin evaporare, iar pe de altă parte, planta va pierde apă prin frunze, în urma procesului de evapotranspiraţie. Atunci când rata evapotranspiraţiei va fi mai mare decât capacitatea de absorbţie a apei din sol se întâmplă ca bobocii să cadă rapid şi în număr mare.
Recomandarea mea este să păstrezi solul umed în permanenţă şi o umiditate a aerului cât mai ridicată. Pentru o atmosfera mai umedă te sfătuiesc să foloseşti umidificatoare pe care să le aşezi în preajma plantei sau să pui planta pe o farfurie mai mare unde să aşezi un strat din pietriş cu apă.
Uneori, chiar dacă beneficiază de cele ma bune condiţii, problema de cădere a bobocilor poate apărea din cauza unor carenţe de nutriţie. Este un fel de diminuare naturală a numărului de flori atunci când planta nu are suficienţi nutrienţi pentru a susţine o încărcătură prea mare de boboci. Câteodată boboci nu se deschid sau cad înainte de înflorire şi din cauza unei îngrijiri deficitare. Trebuie să ştii că Gardenia preferă un loc cu multă lumină, dar ferit de razele soarelui şi un sol pe bază de turbă cu un drenaj foarte bun.
În ceea ce priveşte temperatura să ştii că iubeşte nopţile mai răcoroase de 15-17 grade Celsius şi după-amiezele mai călduroase. Evident şi o hrană de calitate, aplicată în mod constant din primăvara şi până spre sfârşitul verii, joacă un rol esenţial într-o dezvoltare armonioasă şi o înflorire abundentă şi susţinută. Ai grijă că o fertilizare şi o udare excesivă produce într-un final putrezirea rădăcinilor şi căderea prematură a bobocilor. Cel mai bine este să foloseşti un îngrăşământ special creat pentru plantele ce preferă un sol cu pH uşor acid şi să-l aplici conform cerinţelor.
La final trebuie să-ţi spun că ceea ce o caraterizează pe Gardenia şi anume parfumul extraordinar de atrăgător funcţionează ca un magnet pentru foarte mulţi dăunători. În special poţi avea de furcă cu afidele şi tripşii. Afidele le vei observa imediat deoarece se localizează în preajma bobocilor, iar tripșii se ascund în interiorul bobocilor consumându-i din interior către exterior. În cazul în care planta se infestează cu vreun dăunător, îţi recomand să dai o fuga la cea mai apropiată farmacie fitosanitară şi imediat să aplici un tratament corespunzător pentru a salva planta. Sper ca prin informaţiile mele să-ţi fi răspuns la cele mai multe întrebării legate de problemele Gardeniei!
3
Multumesc! Sper sa imi „iasă înflorirea”!