Descoperit aproape accidental în urmă cu circa 100 de ani pe fondul crizei energetice, BCA-ul a cucerit întreaga lume în numai jumătate de secol. Imaginat și creat de Dr. Johan Axel Eriksson, arhitect si lector al Institutului Regal de Tehnologie din Suedia, BCA-ul s-a remarcat ca un material cu o capacitate superioară de izolare termică, eficient și economic. Realizat din nisip, ciment, var, gips, apă și pastă de aluminiu, BCA-ul a păstrat calităţile sale revoluţionare dovedite în timp: este la fel de ușor de prelucrat ca și lemnul, rezistent la foc, ușor de manevrat și de pus în operă, reușind să asigure un plus de termoizolaţie oricărei clădiri unde este folosit. De-a lungul timpului, au fost dezvoltate blocurile de zidarie si panouri care s-au dovedit excelente în constituirea unei bariere fonice și care să ofere un mediu interior plăcut, fără poluare acustică.
Nu e de mirare că arhitecți din întreaga lume și de pe toate continentele, indiferent de climă, folosesc BCA pentru proiectelor lor. La noi, din cauza faptului că materialul a fost intens folosit în perioada comunistă, este asociat unui tipar mai comun, dar pentru cei care sunt interesați de materiale prietenoase mediului, termoizolante, fonoizolante, rezistente la foc – toate la costuri accesibile, ar merita să se documenteze mai mult despre BCA și să ia în calcul această soluţie de zidarie.
Pentru că la noi BCA-ul este cunoscut sub formă de blocuri simple, paralelipipendice și nu se cunosc prea mult avantajele punerii lui în operă, mulți cred că din acest material nu se pot face decât case simple. Însă nu este așa. Cu puţină creativitate se pot contura proiecte extrem de inventive. Fiind un material care se poate tăia ușor și monta rapid, cu ajutorul lui se pot face case în diverse stiluri de la cel mediteranean la cel contemporan, de la case în stil clasic la cele moderne. De asemenea, peste tot în lume, spitale, școli, clădiri de birouri, magazine sau depozite se construiesc rapid si eficient, tipurile de structuri fiind adaptate in funcţie de cerinţele de proiectare specifice fiecărei zone.
Deci, variantele pentru construcție sunt diverse. Ai acum la Macon, cel mai mare producător de BCA din România, o gamă bine gândită de blocuri din BCA pentru ziduri exterioare si interioare structurale sau nestructurale și elemente speciale din BCA, pentru a le putea folosi cȃt mai eficient pentru proiectul casei tale. Am ales să-ți prezint mai jos o varietate de case concepute de către arhitecți din întreaga lume, ca să-ți poți face o imagine de ansamblu asupra tipurilor de locuințe care pot fi ridicate cu BCA. Pentru că fiecare dintre noi își dorește un spaţiu prin care să se poată exprima cȃt mai liber și creativ. Mai ales că acum, nevoile noastre se schimbă mai mult ca niciodată.
BCA-ul este un material extrem de permisibil: este foarte adaptabil – vei putea interveni mai ușor asupra design-ului pentru a face modificări cȃnd vei simţi nevoia unei schimbări. Uite, pe site-ul www.macon.ro ai și un calculator pentru necesarul de BCA, dar și contact direct de la specialiștii lor care te pot consilia în funcție de proiectul casei tale. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!
4