adelaparvu-com-despre-physalis-alkekengi-text-carli-marian-12

In Gradina, Sfaturi plante

Physalis poate fi cultivat în grădină sau la ghiveci

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

 

 

Cunoscută mai mult pentru fructele sale delicioase, Physalis alkekengi este o plantă exotică aclimatizată la noi. Dacă o vei avea în grădină sau la ghiveci sunt sigur că-ţi va transforma colţul verde sau fereastra într-un festival al lampionelor chinezeşti, deoarece planta formează mici “felinare” portocalii ce protejează fructul. Acest înveliş la început este verde, iar la coacerea fructului devine portocaliu. Florile propriu-zise sunt stelate, mici, albe şi apar pe tot parcursul verii, începând chiar de la mijlocul lunii iunie, dar cei mai mulți dintre oameni o recunosc toamna, atunci când face inconfudabilele sale fructe.

adelaparvu-com-despre-physalis-alkekengi-text-carli-marian-13

Dacă îţi surâde ideea de a o avea în grădină sau în balcon trebuie să-ţi povestesc câteva chestiuni legate de îngrijirea ei. În primul rând, trebuie să ştii că se dezvoltă destul de mult pe verticală, atingând o înălţime de aproape 80 cm. Se cultivă destul de uşor, iar în grădina este considerată o plantă invazivă, deci cam acaparează totul în jurul ei. Aşadar, ai mare grijă pe lângă ce plante o amplasezi.

adelaparvu-com-despre-physalis-alkekengi-text-carli-marian-4

Preferă locurile însorite şi soluri fertile, cu un drenaj bun. Nu este o plantă iubitoare de apă, ba din contră suferă, dacă este udată în exces. Are nevoie doar de o udare atentă şi regulată pe toată perioada înfloririi şi fructificării. Ca plantă de grădină tolerează foarte bine uscăciunea aerului, în schimb, atunci când este cultivată la ghiveci are nevoie de o umiditate atmosferică mai ridicată. Iarna îţi recomand s-o protejezi cu frunze uscate, pentru a evita eventualele daune provocate de ger.

adelaparvu-com-despre-physalis-alkekengi-text-carli-marian-1

Atenție! Trebuie să-ţi spun că există doar trei specii de Physalis ce produc fructe comestibile, restul fiind toxice. Cele comestibile se pot consuma ca atare sau în salate alături de alte fructe, dulceţuri, marmelade sau pentru ornarea prăjiturilor, restul speciilor fiind toxice. Pe lângă savoare, acest fruct prezintă şi o serie de efecte terapeutice: antireumatice, laxative, tratarea diferitelor afecţiuni ale pielii.

adelaparvu-com-despre-physalis-alkekengi-text-carli-marian-11

Tija cu lampioane poate fi păstrată foarte mult timp ca element decorativ, deoarece învelişul fructelor îşi păstrează culoarea şi sub formă uscată. Adeseori sunt utilizate în aranjamente cu flori proaspete şi mai ales în combinaţii cu flori uscate. Aşadar Physalisul îţi poate decora atât grădina cât şi casa cu fructele sale deosebite. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu-com-despre-physalis-alkekengi-text-carli-marian-8

adelaparvu-com-despre-physalis-alkekengi-text-carli-marian-9

adelaparvu-com-despre-physalis-alkekengi-text-carli-marian-2

Floradania Marketing

adelaparvu-com-despre-physalis-alkekengi-text-carli-marian-6

Physalis alkekengi

adelaparvu-com-despre-physalis-alkekengi-text-carli-marian-5

adelaparvu-com-despre-physalis-alkekengi-text-carli-marian-15

adelaparvu-com-despre-physalis-alkekengi-text-carli-marian-12

5 raspunsuri pentru Physalis poate fi cultivat în grădină sau la ghiveci

  1. Alina spune:

    Tocmai m-am jucat si eu ieri cu cel cules din gradina 🙂 Iubesc aceasta planta

    unnamed

  2. cami spune:

    Nu se mai numesc cumva si „maguri”?

  3. Dora Muller spune:

    In Bucuresti,unde gasesc varianta in ghiveci a acestei minunatii?O caut de foarte multa vreme.Multumesc pentru informatiile interesante.Am crezut pana acum ca este doar o floare din catregoria vesnicelor si care fac iarna mai blanda si mai calda in casele noastre.
    O zi frumoasa !

  4. Langa Margareta spune:

    Iubesc mult această plantă și o doresc în casa mea.Pot să o procur de la dvoastră ?
    Mi-ați face o mare bucurie să-mi spuneți de unde să achiziționez lastari cu minunatele lampioane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *