adelaparvu-com-dspre-plantare-bulbilor-de-primavara-text-carli-marian-4

In Gradina, Sfaturi plante

Plantarea bulbilor de primăvară se face în octombrie

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

 

 

Deoarece a sosit momentul plantărilor de toamnă, acum trebuie să decizi ce bulbii de lalele, zambile, narcise vrei să-ţi înflorească în primăvara următoare. Da, acum se plantează florile care te vor încânta anul viitor. Plantările din luna octombrie să ştii că-ţi vor garanta o înflorire cu adevărat reuşită pentru toate florile de primăvară. O plantare târzie, cum ar fi cea de noiembrie, poate avea un efect nedorit mai ales asupra lalelelor. Dar hai să-ți spun mai multe despre cum poți planta cu succes florile primăverii.

Ce trebuie tu să ştii atunci când te apuci de plantat este ca ai nevoie de un plantator gradat cu care să apreciezi corect adâncimea pentru fiecare specie în parte. O adâncime corectă se apreciază plecând de la mărimea bulbului şi care nu trebuie să depăşească de trei ori înălţimea acestuia. Aşadar cel mai adânc vor fi plantaţi bulbii de lalele, la mică diferenţă narcisele (12-15 cm), la un interval mediu bulbii de zambile, de fritilaria (10 cm), iar superficial cei de muscari şi de crocus (5 cm).

adelaparvu-com-dspre-plantare-bulbilor-de-primavara-text-carli-marian-schita-adancime-plantare-bulbi

Dacă vrei să plantezi brânduşe în covorul de gazon, trebuie doar să tai cu un cutter în formă de cruce zona aleasă, după care cu ajutorul degetelor să desprinzi gazonul, lăsând astfel spaţiul perfect pentru plasarea bulbilor. Dacă nu ai grădină, să ştii că poţi planta bulbii şi în ghivece, păstrând regula plantării în straturi. Cu alte cuvinte vei pune bulbii în ghivece la adâncimi diferite. Astfel vei obţine efecte de culoare şi de textură care te vor fascina întreaga primăvară, mai ales dacă vei folosi varietăţi, soiuri şi specii cu înflorire diferenţiată şi eşalonată.

adelaparvu-com-dspre-plantare-bulbilor-de-primavara-text-carli-marian-in-foto-crocus

Ţi-am pregătit şi o listă de cumpărături cu câteva soiuri şi varietăţi de lalele ce-ţi vor îmbrăca grădina sau balconul în haine colorate cu forme inedite.
Laleaua Angelique. Are o floare cu o formă unică ce aminteşte de un trandafir englezesc. Petalele sunt roz-pal cu o uşoară umbră verde pe exterior. Înfloreşte la începutul lunii aprilie.

adelaparvu-com-dspre-plantare-bulbilor-de-primavara-text-carli-marian-in-foto-tulip-double-angelique

Laleaua Brownie. Floarea este sub forma unui bujor şi are o culoare specială, o combinaţie de ruginiu cu vişniu-deschis. Înfloreşte la sfârşit de Aprile, început de Mai.

adelaparvu-com-dspre-plantare-bulbilor-de-primavara-text-carli-marian-in-foto-tulipa-brownie
Laleaua Ice cream. Îţi spun doar că arată exact ca o îngheţată extrem de apetisantă. Aşadar dacă vrei să vezi cum grădina ta este invadată de multe cornete cu îngheţată primăvara viitoare, atunci trebuie să le achiziţionezi cât mai rapid.

adelaparvu-com-dspre-plantare-bulbilor-de-primavara-text-carli-marian-in-foto-lalele-ice-cream
Laleaua Lilac crystal. Are flori de culoare mov- pastel cu marginea petalelor dinţată. Înflorirea se desfăşoară în luna Aprile.

adelaparvu-com-dspre-plantare-bulbilor-de-primavara-text-carli-marian-5
Laleaua Blue wow. Florile sale amintesc de soiul Ice-cream, fiind o varietate a acestuia, doar că aici baza este violet-închis. Efectul la înflorire este cu adevarat wow!

adelaparvu-com-dspre-plantare-bulbilor-de-primavara-text-carli-marian-2

Unde poți comanda bulbi de lalele? Acum ai la îndemână multe magazine online, așa că ți-am făcut și eu o mică listă de locuri din care poți achiziționa soiurile de care am amintit și în articil. Aici poţi comanda aceşti bulbi de lalele: lalele blue wow de la Sieberz și de la SweetGarden,  lalele Ice cream de la Gradina Bakker , lalele duble de la Plant Shop . Sper să-ți prindă bine sfaturile mele!

adelaparvu-com-dspre-plantare-bulbilor-de-primavara-text-carli-marian-in-foto-lalele-soiul-ice-cream

adelaparvu-com-dspre-plantare-bulbilor-de-primavara-text-carli-marian-3

adelaparvu-com-dspre-plantare-bulbilor-de-primavara-text-carli-marian-6

adelaparvu-com-dspre-plantare-bulbilor-de-primavara-text-carli-marian-1

adelaparvu-com-dspre-plantare-bulbilor-de-primavara-text-carli-marian-in-foto-tulip-blue-wow

4 raspunsuri pentru Plantarea bulbilor de primăvară se face în octombrie

 1. Ciprian spune:

  Am inteles exemplul cu adancimea de plantare… nu am inteles daca se pot planta in acelasi ghiveci toate cele 3 soiuri.

  Ce fel de pamant / ingrasamant recomandati?

 2. lenuta39 spune:

  Folositor articolul !
  Multumesc !

 3. Ludmila spune:

  Buna ziua,

  As vrea sa aflu: bulbii plantati in ghivece acum, in octombrie, vor fi tinuti afara pe balcon sau in casa? Intreb pentru ca mi-e frica sa nu inghete la iarna.
  Si cat de des e necesar sa fie udati?

  Multumesc anticipat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *