adelaparvu-com-despre-casa-rustica-anglia-casa-huckleberry-dulverton-somerset-foto-unique-home-stays-4

In Case, Design Interior

Casă cu încăperi joase, dar plăcut amenajate în stil rustic

Când piatra și lemnul predomină într-o casă, atmosfera care se creionează este una mult mai apropiată de natură. Dar ce te faci când casa are încăperi joase, plafoane care parcă apasă interiorul? Nu cumva piatra și lemnul încarcă la rândul lor? Ei bine, ai să găsești răspunsurile la aceste întrebări odată ce vei descoperi acest refugiu de vacanță din Anglia de numit Huckleberry, o casă deschisă oaspeților în DulvertonSomerset, unde ambientul a fost frumos creionat și ingenios conturat cu finisaje naturale, goluri de ferestre și piese de mobilă care-i dau un aer elegant. Dar hai să-ți spun mai multe și să-ți indic unele tructuri de efect folosite în amenajarea de aici.

adelaparvu-com-despre-casa-rustica-anglia-casa-huckleberry-dulverton-somerset-foto-unique-home-stays-13

adelaparvu-com-despre-casa-rustica-anglia-casa-huckleberry-dulverton-somerset-foto-unique-home-stays-3

Peisajul contează enorm atunci când vine vorba despre o casă pentru că în funcție de el pot fi organizate și încăperile. În cazul de față, casa a fost amenjată într-un fost hambar, care nu avea deschidere către peisaj. Însă după reconversia clădirilor, arhitectul care a proiectat totul a prevăzut ca spațiul viitoarei zone de zi să aibă vedere către panorama din vale. Apoi, pentru că există și un ochi de apă în apropiere, a extins zona de zi cu o terasă suspendată. Construcția din piatră a fost etinsă pe verticală cu una din lemn, astfel încât inserția noului corp să fie tot cu materiale naturale, dar și să fie facil de construit și asamblat totul. Însă veche construcție a dictat cumva și înălțimea noilor camere, căci, în lateral, prinderile de vechile ziduri de piatră nu permiteau o înălțare prea mare a noului corp din lemn. Și totuși, rezultatul final e încântător.

adelaparvu-com-despre-casa-rustica-anglia-casa-huckleberry-dulverton-somerset-foto-unique-home-stays-1

După modificările aduse a rezultat o casă cu un generos spațiu de zi care are mai multe funcțiuni: bucătărie, sufragerie și living. Sunt dispuse în L, cu locul pentru living mai restras, dar toate cu vedere către peisaj, grație ferestrelor largi care dau înspre terasa susținută de stâlpi. Vechile ziduri din piatră se citesc acum la interior, ceea ce a imprimat caracterul rustic al casei și a dictat într-un fel alegerile făcute ulterior. Pardoseala din ardezie este similară peste tot în spațiul zonei de zi, asta pentru a nu crea praguri suplimentare și pentru ca încălzirea prin pardoseală să-și facă efectul mai eficient. Pentru că vechile ziduri aveau rosturile într-o nuanță de alb murdar, s-a ales același tip de chit și pentru plăcile pardoselii. Într-un mod subtil, albul conturează placările, dar leagă totul cu plafoanele și zugrăveala albă a casei. Albul, mai ales în combinație cu lemnul și cu piatra amplifică rusticul, căci le asociem cu varul, folosit la țară nu doar pentru zugrăveală, ci și pentru rolul său ingienizant.

adelaparvu-com-despre-casa-rustica-anglia-casa-huckleberry-dulverton-somerset-foto-unique-home-stays-18

Pe fundalul alb al zugrăvelilor ies frumos în evidență stâlpii din lemn și se citesc și grinzile. Acestea din urmă a fost însă îngropate în plafoanele false în zona sufrageriei din motive ce țin de construcția casei, respectiv a planșeului din lemn. Este o metodă bună atunci când grinzile apar prea meschine în relație cu stâlpii masivi, adică mai bine le îngropi, chiar dacă obții încăperi mai joase, decât să nu le poți etala cu totul. Însă acolo unde s-a putut, respectiv în bucătărie, grinzile sunt la vedere, conturând stilul rustic mult mai pregnant. Pentru ca legătura din pardoseală și restul suprafețelor pereților să fie mai caldă, mai rustică, s-au ales plinte din lemn, care conturează plăcut camerele și fac legătura cu structura vizibilă din lemn și cu tâmplăria aleasă în nuanță de lemn natur pentru balustrada scării și a ușilor interioare (tâmplăria ferestrelor, cea exterioară este albă).

adelaparvu-com-despre-casa-rustica-anglia-casa-huckleberry-dulverton-somerset-foto-unique-home-stays-5

Camerele sunt frumos organizate, iar mobila bine aleasă conform funcțiunilor. Bucătăria pare mult mai spațioasă pentru că pereții nu sunt placați decât în dreptul sobei cu plită și cuptor, dispusă central în încăpere, ceea ce imprimă senzația de ordine. Blatul din lemn continuă caracterul rustic al casei, precum și mobila a cărei fronturi de uși și sertare sunt încadrate cu profile late. Este interesantă dispoziția pe colț a frigiderului încorporat, desupra căruia este inserat cuptorul cu microunde. Masa insulă, deși mică ca și dimensiuni, sporește și ea caracterul rustic al casei.

adelaparvu-com-despre-casa-rustica-anglia-casa-huckleberry-dulverton-somerset-foto-unique-home-stays-6

adelaparvu-com-despre-casa-rustica-anglia-casa-huckleberry-dulverton-somerset-foto-unique-home-stays-7

Sufrageria este dispusă mai aproape de fereastra armonică ce se deschide către terasa suspendată, iar între bucătărie și zona de masă spațiul comunică liber. Legătura la nivel de mobilier s-a făcut prin amplasarea unui bufet situat aproape, dar și prin continuarea lemnului masiv prezent prin masa solidă. Însă la o asemenea masă, deși ai fi crezut că s-ar fi potrivit scaune la fel de greoaie, contrastul cu modele de scaune mai subțiri, ca de terasă este unul fericit. Se pun reciproc în evidență, iar scaunele pot fi foarte bine folosite și pe terasă.  Apoi, faptul că scaunele au texturi din lemn, dar altă culoare, creează un joc de texturi și de nuanțe specific stilului rustic. Un covor simplu, din împletituri de iută, încălzește și marchează zona, puctată și de corpul de iluminat suspendat.

adelaparvu-com-despre-casa-rustica-anglia-casa-huckleberry-dulverton-somerset-foto-unique-home-stays-2

adelaparvu-com-despre-casa-rustica-anglia-casa-huckleberry-dulverton-somerset-foto-unique-home-stays-14

Livingul are două zone de interes: soba șemineu și televizorul, dar mobila a fost aleasă astfel încât să te poți bucura de ambele. Un colțar confortabil delimitează (dacă nu acoperă) spațiul zonei de zi care direcționează privirea către șemineu, la fel ca și cele două fotolii elegante. Însă ai suficient spațiu pentru a viziona un program preferat la tv, ingenios estompat ca prezență de spătarele înalte ale fotoliilor ce-l încadrează. Aici e și un joc de texturi interesant la nivelul tapițeriilor, dacă pielea este cea care acoperă canapeaua, pentru fotolii s-a ales stofă, deci masculin și feminin reprezentat la nivel de design și de texturi ale materialelor. Decorațiunile, începând de la covor și terminând cu pernele și păturile, leagă tot ambientul.

adelaparvu-com-despre-casa-rustica-anglia-casa-huckleberry-dulverton-somerset-foto-unique-home-stays-9

adelaparvu-com-despre-casa-rustica-anglia-casa-huckleberry-dulverton-somerset-foto-unique-home-stays-16

Dormitoarele de la mansardă, două la număr, beneficiază fiecare de baie proprie și de un decor rustic elegant. Într-unul se citește zidul din piatră al vechii case. Fiind zona cea mai înaltă și încadrată de stâlpii din lemn, a fost folosit pentru amplasarea patul, ceea ce-i conferă un aer maiestuos. Mocheta induce o stare de confort și face ca spațiul să pară mai mare, grație nuanței sale deschise.

adelaparvu-com-despre-casa-rustica-anglia-casa-huckleberry-dulverton-somerset-foto-unique-home-stays-20

adelaparvu-com-despre-casa-rustica-anglia-casa-huckleberry-dulverton-somerset-foto-unique-home-stays-8

În celălalt dormitor, panta mai joasă e aproape de tăblia patului, iar aici au fost folosite trucuri de decorare cu ajutorul nuanțelor la nivelul pereților. Zona de sub pantă nu întâmplător este vopsită în galben. Această nuanță conferă luminozitate, e ca și cum în spatele patului ar fi raze de soare, ceea ce conferă un contrast reușit cu tăblia înaltă a patului și încălzește atmosfera dormitorului. Interesante și comodele generoase cu sertare dispuse pe colț, ceea ce face ca tot ansamblul să dea un aer mult mai intim încăperii, fiind mascate colțurile acesteia.

adelaparvu-com-despre-casa-rustica-anglia-casa-huckleberry-dulverton-somerset-baie-foto-unique-home-stays-12

Una dintre băi are o rezolvare neașteptată în privința dispoziție corpurilor sanitare. Spațiul de la mansardă e dificil de amenajat atunci când vine vorba despre băi. Regula este ca zona de duș, precum și cea de lavoar, deci unde oamenii stau în picioare, să fie cea mai înaltă. Aici, această zonă înaltă exista pe centrul spațiului destinat băii, așa că locul a fost folosit în primul rând pentru cabina de duș, în lateralul ei fiind organizată cea destinată lavoarelor. Este o soluție inedită în condițiile în care majoritatea oamenilor își închipuie că o asemenea funcțiune trebuie dispusă la perete.

adelaparvu-com-despre-casa-rustica-anglia-casa-huckleberry-dulverton-somerset-foto-unique-home-stays-19

Este o casă plăcută, confortabilă, cu nuanțe neutre, dar excelent alese pentru ca finisajele naturale să iasă în evidență. Pe lângă faptul că e o casă caldă, are o doză de eleganță și rafinament punctată de alura mobilierului și a decorațiunilor. Dacă vrei să recreezi un astfel de ambient trebuie să ai grijă la detalii, de la rosturile dintre placări la plintă, de la nuanțele mobilierului și decorațiunilor (tonuri pastelate, pudrate de venil, olive, turcoaz) la texturi, de la forma mobilierului la tapițeria acestuia. Țesăturile sunt simple, vezi draperiile, covoarele, dar decorațiunile sunt mai aparte, au personalitate sau vin în completarea accentelor colorate. O casă care te face să visezi la zile relaxante în care să te bucuri de natură, de căldură, de compania celor dragi. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu-com-despre-casa-rustica-anglia-casa-huckleberry-dulverton-somerset-foto-unique-home-stays-11

adelaparvu-com-despre-casa-rustica-anglia-casa-huckleberry-dulverton-somerset-foto-unique-home-stays-4

adelaparvu-com-despre-casa-rustica-anglia-casa-huckleberry-dulverton-somerset-foto-unique-home-stays-17

adelaparvu-com-despre-casa-rustica-anglia-casa-huckleberry-dulverton-somerset-foto-unique-home-stays-15

adelaparvu-com-despre-casa-rustica-anglia-casa-huckleberry-dulverton-somerset-foto-unique-home-stays-22

adelaparvu-com-despre-casa-rustica-anglia-casa-huckleberry-dulverton-somerset-foto-unique-home-stays-10

adelaparvu-com-despre-casa-rustica-anglia-casa-huckleberry-dulverton-somerset-foto-unique-home-stays-21
Foto: Unique Home Stays

4 raspunsuri pentru Casă cu încăperi joase, dar plăcut amenajate în stil rustic

  1. Lucia spune:

    Superb!!! Imi place mult!

  2. Gabriel Iordan spune:

    Minunat!

  3. Dragomir Manuela spune:

    Felicitari!!! este superba, imaginile cu casuta mi-au facut ziua mai buna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *