adelaparvu.com despre palmierul hawaiian, Brighamia insignis, Text Carli Marian (6)

In Gradina, Sfaturi plante

Plantă de interior, specie rară: palmierul hawaiian

 

 

 

 

 

 

 

Pentru că vine vara și gândul îți zboară la vacanță, vreau să-ți fac cunoștință cu palmierul hawaiin (Brighamia insignis), ceva cu adevărat deosebit și rar. De fapt și de drept nu este întocmai un palmier, ci o plantă suculentă originară din insula Kaua’i-Hawaii. Creștea liniștită pe solul pietros de pe coasta insulei până deceniul trecut, când singura molie de pe insulă, care o poleniza, și care de altfel a evoluat după forma specială a florii, a dispărut. Iată de ce viitorul acestei plante a rămas incert până la intervenția omului, care încearcă de câțiva ani să imite polenizarea moliei.

Foto: Kenneth R. Wood

Foto: Kenneth R. Wood

În anul 2003 conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturi anunța că doar 7 exemplare au mai rămas în habitatul natural al insulei Hawaii, iar munca de conservare a acestei plante este susținută și din vânzarea plantelor crescute sustenabil și polenizate artificial. Așadar, nu uita că la fiecare plantă cumpărată, un procent din vânzare se îndreaptă către organizația care încercă să salveze de la dispariție palmierul hawaiian.

Să știi că poate fi un companion perfect pentru terasa ta, asta dacă îi vei oferi în timpul sezonului rece un spațiu răcoros și uscat, iar în restul anului un loc luminos, dar ferit de razele puternice ale soarelui. Foarte interesant este că din toamnă și până spre sfârșitul iernii, atunci când multe plante nu mai înfloresc, ea formeză flori galbene, parfumate, dispuse în ciorchini.

adelaparvu.com despre palmierul hawaiian, Brighamia insignis, Text Carli Marian (9)

Poți găsi palmierul hawaiian pe site-ul Bakker la prețul de 103 lei. Vezi AICI. De asemenea, îl poți cumpără și de pe e-Mag la același preț, vezi AICI 

adelaparvu.com despre palmierul hawaiian, Brighamia insignis, Text Carli Marian (12)

Ce trebuie să ții minte, este că nu suportă să stea într-un pământ rece și umed. Practic are nevoi reduse de apă, motiv pentru care îți recomand să folosești un amestec care să conțină și substrat specific orhideelor. Se udă doar când pământul s-a uscat bine la suprafață și pentru asta te sfătuiesc ca din când în când să verifici cu degetul gradul de umezeală al solului. Să știi că poate rezista fără apă până la 6 săptămâni.

adelaparvu.com despre palmierul hawaiian, Brighamia insignis, Text Carli Marian (1)

În momentul în care este nevoie să-i schimbi ghiveciul trebuie să pui la baza acestuia un strat de resturi ceramice sau argilă expandată pentru a asigura un drenaj cât mai bun și o ventilație corectă.

adelaparvu.com despre palmierul hawaiian, Brighamia insignis, Text Carli Marian (7)

La un moment dat, vei observa că frunzele de la bază se vor îngălbeni și este musai să le îndepărtezi pentru a stimula formarea de noi frunze. Îți recomand să-i administrezi și un îngrășământ pentru cactuși și suculente pe toată perioada de vegetație pentru a permite plantei să crească armonios și să înflorească abundent. Dacă îți iese în cale nu ezita s-o cumperi, te va răsplăti din plin cu flori parfumate și vei ajuta ca această specie să nu ajungă pe lista plantelor dispărute! Sper să îți prindă bine informațiile mele!

Poți urmări și pe canalul meu Carli Marian pe YouTube prezentări video cu sfaturile legate de plante. Desigur, dacă te abonezi la canalul meu poți afla imediat cum postez despre noi informații.

adelaparvu.com despre palmierul hawaiian, Brighamia insignis, Text Carli Marian (3)

adelaparvu.com despre palmierul hawaiian, Brighamia insignis, Text Carli Marian (5)

adelaparvu.com despre palmierul hawaiian, Brighamia insignis, Text Carli Marian (11)

adelaparvu.com despre palmierul hawaiian, Brighamia insignis, Text Carli Marian (2)

adelaparvu.com despre palmierul hawaiian, Brighamia insignis, Text Carli Marian (10)

2 raspunsuri pentru Plantă de interior, specie rară: palmierul hawaiian

  1. Ioana spune:

    Buna ziua! Am un palmier hawaiian, la care din pacate i-au putrezit radacinile. Cum l-as putea salva? Va multumesc anticipat.

    IMG_20210115_145414

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *