Sunt oameni care își doresc o locuință mai dulce, mai feminină, unde să combine mai multe elemente din stilurile clasic, provensal și shabby chic. Dar să-ți faci ceva pretențios într-un apartament de bloc este riscant pentru că poți ajunge la kitsch, adică să-ți dorești imaginea unui conac într-o cutiuță de bloc este cumva o contradicție ce ține de context. Așa că ceea ce se poate face este ca în designul interiorul finisajele să fie cât mai simple, mobila albă (pentru că este mai potrivită într-o locuință mică), preluarea de elemente specifice stilurilor amintite (cornișe, fețe de dulapuri cu profile, plinte înalte) și atenție la țesături decorative (tapițerii, perdele, draperii, cuverturi, covoare). Am ales să-ți prezint azi un apartament de 54,5 mp amenajat de către designerul Svetlana Yurkova, unde pe lângă abordarea romantică vei putea surprinde și o reorganizare eficientă a interiorului, cu loc dedicat pentru dressing. Dar hai să-ți spun mai multe, nu înainte de a-ți posta planul locuinței după reamenajare.
Cuplul are locuiește aici și-a dorit neapărat o zonă de zi deschisă, adică bucătărie care să comunice cu livingul, unde atunci când au invitați să poată sta cu toții împreună. De asemenea, și-au dorit un loc de birou în zona de zi, dar care să nu fie evident, ci mascat, unde să poată lucra la laptop. Apoi, pentru că își doresc să devină părinți, și-au dorit un dormitor unde să aibă loc de un pătuț și nepărat fără dulapuri în camera de odihnă, care să le dea impresia de sufocare. Pe hol și-au dorit loc pentru dressing, dar și de pantofar, însă pentru încălțăminte fiecare dintre ei dorea să aibă propriile zone. La baie au dorit să nu aibă mașina de spălat rufe, ci ambientul să fie unul elegant și pe cât posibil zona de wc mai ascunsă față de cadă, pe care și-o doreau în locul unui spațiu de duș. Și da, în privința decorului au amintit că și-ar dori ceva mai romantic, câte puțin din stilul clasic, shabby chic și provensal.
Cum a rezolvat designerul toate aceste cereri? Locuința fiind una dintr-un bloc stalinist, avea două camere, bucătărie, hol generos, cămară, debara, baie. Pentru că inițial bucătăria era delimitată de camera de zi printr-un perete a fost nevoie de expertiza unui inginer de structuri pentru realizarea ei. Acesta a indicat modul prin care se poate face deschiderea, respectiv doi stâlpi laterali de susținere și o grindă deasupra lor. Altfel, această comunicare între spații nu ar fi fost posibilă pentru că zidul existent inițial era unul portant. Desigur, pentru o astfel de lucrare au fost necesare aprobări de la autoritățile de resort. Designerul a înglobat apoi cămara în spațiul actualei bucătării, iar debaraua de pe hol a fost lărgită și transformată în dressing. Baia la rândul ei a fost ușor extinsă către hol, având în vedere faptul că ușa bucătăriei a fost desființată după reamenajare. Practic, vasul wc din baie se află în locul fostei uși a bucătăriei. Și peretele actualului living a fost ușor translatat către hol. Designerul s-a folosit de holul generos pentru a mai lărgi celelalte încăperi.
În privința decorului, designerul a propus finisaje cu aspect clasic, la nivelul pardoselilor parchet în zona de zi și dormitor și plăci ceramice în baie și hol. Pentru a da senzația de luminozitate și spațiu mai generos, designerul a elimitat covoarele, astfel încât suprafața pardoselilor să rămână cât mai liberă. Dar, spre exemplu în hol, modul cum sunt montate plăcile ceramice dau impresia unui covor. Pardoselile sunt puse în evidență de plinta albă înaltă, iar la nivelul plafonului sunt prezente baghete decorative (în camera de zi acestea maschează bandă LED). Apoi designerul a prevăzut ca peste tot mobila să fie albă, din MDF, cu fețe care să aibă fronturile cu profile discrete și cornișe, iar piesele tapițate să fie în nuanțe de roz pudrat, crem și mov pe care le-a asortat cu draperiile.
Zona de zi este organizată înșiruit, spațiul fiind lung și îngust, livingul fiind organizat astfel încât atunci când se stă pe canapea bucătăria să nu fie la vedere. Între zona de conversație marcată de canapea și bucătărie se află o masă de tip bistro, iar locul este personalizat și prin îmbrăcarea peretelui liber cu un tapet realizat la comandă.
Pentru bucătărie designerul a prevăzut o organizare pe două laturi a mobilierului, adică și sub fereastră, pentru a masca aici și mașina de spălat rufe, care nu s-a dorit în baie. Practic, zona de preparare a alimentelor este dispusă pe o singură latură a bucătăriei cu frigider, plită și chiuvetă, restul spațiului putând fi folosit ca și blat de lucru. Corpurile cu vitriă alungă imaginea tehnică a bucătăriei, iar acestea înglobează și plita telescopică. De remarcat placarea peretelui la bucătărie, care seamană cu forma unei tăbliei de pat.
Pentru că spațiul zonei de zi poate fi separat cu două uși culisante cu geam, deci holul este la vedere, designerul a prevăzut aici un mobilier mai elegant. O bancă este încadrată de două corpuri de mobilier, care sunt pantofarele celor doi soți. În loc de spătar banca are o oglindă cu ramă capitonată, oglindă ce captează lumina dispre camera de zi, făcând holul mai luminos.
Dressingul din hol este separat prin intermediul unei uși care culisează în afară, asta pentru a putea folosi spațiul dressingului precum un dulap.
Dormitorul este personalizat prin intermediul unui tapet cu temă florală montat atât în spatele patului, cât și în fața acestuia. Însă, în fața patului suprafața de tapet este similată lățimii patului, marcând practic locul acestuia. Este și o modalitate prin care este subliniată înălțimea de 2,70 metri a camerei și astfel alungată senzația de sufocare de care se temeau cei doi tineri. Și forma tăbliei patului contează în aspectul camerei, precum și draperiile asortate cu tapițeria acestuia.
Baia este și ea elegantă și accentele decorative nu sunt la nivel de finisaje, ci la nivel de mic mobilier, cum e cel pentru lavoar, și prin prezența draperiei. Practic, în fața draperiei de duș este montată o altă cu rol decorativ. O locuință romantică pe gustul acestui cuplu visător, dar și bine organizată, fluidă și luminoasă cu spații de depozitare bine gândite, dar și bine mascate. Sper să te inspire și pe tine!
Foto via Svetlana Yurkova
29
Buna ziua! Unde pot gasi un astfel de mobilier de baie ? Multumesc.
Poți avea așa ceva la comandă de la MT Fabrica, Martplast, Movi Design etc 🙂
cel mai frumos apartament pe care l-am vazut pana acum pe acest blog.
Este minunat! Apartamentul visurilor mele… Insa..poate suporta un barbat atata roz si floricele? 🙂 al meu sigur nu… Dormitorul nostru este decorat in acest stil si este amprenta mea, iar sufeageria amprenta lui. In felul acesta avem fiecare cate un colt care ne reprezinta!
HAha :)) La asta ma gandeam si eu! Asta este un apartament, mai de burlacite, asa. Pentru noi, astea „maritate”, nu prea merge. Trebuie sa le dam si barbatilor voie sa isi puna amprenta, asa e frumos!
Arata super, uff!
Este exact ce am visat din totdeauna.Am si eu un apartament de 55 mp,cum as putea sa am si eu aceasta atmosfera minunata la mine acasa.Multumesc
P.S.Mentionez ca sunt din Oradea
Frumos cu still, decorat, am remarcat ca exista frigider.. imi place modelul bucatariei, de unde se poate comanda ?
Deasemenea, am observat un statament de depus facturi, reminder-uri, ( in poza cu pc-ul exact linga) de unde se poate achizitiona asa ceva?
Andra, gasesti la pepco…
Sa am bucataria asa , as pregati numai sandviciuri… e minunat apartamentul, rozul e foarte estompat, atmosfera e de basm…
Am un pat in culoare maro foarte inchis, o comoda culoarea tutunului si peretii galben pai, perdele si draperii galben pai, covor mic din lana culoare natur… ce pot fac pentru un strop de shabby in incapere? Imi place tare mult semineul si peretele cu caramida alba
Multumesc!
Unde pot gasi asa un cadru de semineu? Multumesc
Patricia, poți găsi așa ceva la CoArtCo, adică aici http://www.profiledecorative.ro/2016/03/masca-de-semineu.html, dar pe bază de comandă poți avea măști din MDF și de la firmele care aduc șemineuri electrice
Multumesc tare mult!
Unde se gasesc asa profile decorative de tavan care mascheaza sina LED? Si faianta de baia se gaseste undeva in Romania, e tare draguta?
Diana, profile decorative de genul acesta găsești AICI
http://www.profiledecorative.ro/2015/03/Cornise-Interior.html
și
AICI http://www.silverdecor.ro/
și
AICI http://nmcdesign.ro/
Faianță ca cea din baie găsești la http://www.ssabimpex.ro/
la https://www.deltastudio.ro/en
și la http://www.tempini-romania.ro/products/
Multumesc mult!
Buna! Unde pot gasi gresia,va rog?
Bună Irina! Poți găsi plăci similare la showroomurile specializate cum sunt SSAB Impex, Delta Studio, Piastrelle, Progetto Casa etc.
Ce frumos!! Si mie imi place sa fac totul asa…”ca la carte”dar din pacate nu stiu de unde sa incep! Vreau sa stau de vorba cu un designer de interioare sa ii explic ca vreau ceva dar nu stiu ce anume si el sa ma ajute sa imi arate ce vreau! Sunt sigura ca cu ajutorul unui specialist voi face treaba buna. Dar….unde sa caut ? cum stiu eu ca sunt buni?? Am o casa terminata la rosu si m-am blocat…
Daniela, îți dai seama dacă un designer e bun sau nu, dacă faci chimie cu el, adică trebuie să ai o primă întâlnire să vezi dacă sunteți pe aceeași lungime de undă 🙂
Foarte frumos si romantic… si tocmai am văzut un rulou la geamul din bucătărie care s-ar potrivi la mobila mea . Unde as putea găsi asa ceva?
Oana, storul de care spui se face la comandă la o firmă care execută draperiiși perdele. Nu găsești așa ceva de-a gata în magazine pentru că fiecare fereastră are specificul ei.
Totul este superb.. Unde gasesc gresia din baie?
Puteți să mă ajutați cu detalii referitoare la ușile culisante. Dacă ușile când de deschis sunt încastrate în perete sau au la bază este sistem ? La ce firma as putea da o comandă pentru aceste uși ? Mulțumesc anticipat !
Bună seara. Îmi place ce este montat în zona chiuvetei şi a plitei… oare din ce este acel material? Mulţumesc mult.
Maria, este un material compozit, un fel de piatră artificială dacă vrei, material similar blatului de lucru. Așa ceva au cei de la Kuma România și nu numai.
Este superb totul ! Unde putem găsi mobila de genul acesta? Și scaunele de bucătărie ?
Buna seara am o ora și ceva de când Sung online scaunele din bucătăria aceasta m-au pus la treaba as vrea ceva identic sau asemanator cel puțin!!!din suflet va rog aștept un raspuns ai nu in ultimul rând va admir enorm. Imi decorez apartamentul cu sfaturile și postările Dvs online!mie una imi sunteți de mare ajutor având in vedere ca nu mi am permis un designer și dacă as fi putut cu siguranta as fi optat ADELA PÂRVU!!!!iubesc ceea ce arătați și ceea ce puteți face
Salutare! Am si eu apartament de 55 mp si un buget destul de restrans, aprox 10000 euro. Apartamentul trebuie renovat complet, deocamdata am pus doar termopane. Bucataria este foarte mica si ma gandesc sa o unesc cu living-ul. Am atasat planul apartamentului, va rog sa-mi dati in sfat!
Buna ziua!
Unde gasesc piatra precum cea din spatele semineului?
Multumesc!!!
Andreea, găești cărămidă aparentă la toate magazinele de bricolaj și la toate depozitele importante de materiale de construcții.
Multumesc mult! Ma ajuta foarte mult site-ul dumneavoastra in amenajarea apartamentului.
Superb!M-ar interesa ce nuanta este varul din baie?Multimesc frumos!
Bună Anca! Găsești nuanța respectivă în paletarul celor de la Dulux.
Buna ziua! Va rog mult,imi puteti recomanda un designer care să mă poata ajuta in amenajarea unui apartament in genul acestuia? As fi tare recunoscătoare. Multumesc
Orice arhitect sau designer poate proiecta așa ceva, nu există designeri specializați pe anumite stiluri 🙂
Imi puteti spune, va rog, unde as putea gasi scaunele din bucataria respectiva? Va multumesc anticipat
Wow! Atât de plăcut…wow! Caut acele scaune de ceva vreme, alta culoare, dar acel model. Unde le-as putea găsi? Mulțumesc și felicitări!
Bună Amelia! Vezi la Mobila Maneciu și la Alfemo.