adelaparvu.com despre planta curgatoare cu flori Aeschynanthus, Text Carli Marian (1)

In Sfaturi plante

Plantă curgătoare cu flori potrivită în bucătărie, living și balcon

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

 

 

Atunci când vrei să înveselești o încăpere și nu știi ce anume îi lipsește, să știi că o variantă potrivită este să aduci în casă o plantă cu flori roșii, galbene sau portocalii, iar Aeschynanthus radicans poate fi ceea ce cauți. Această plantă face parte din grupul plantelor epifite deci, care cresc pe scoarta arborilor și nu direct în sol. Are un aspect curgător, frunze cărnoase, uneori răsucite și formează foarte multe flori colorate.
Se potrivește perfect într-un balcon închis, pe dulapul din bucătărie sau pe o măsuță în living și o găsești mai tot timpul anului în magazine și florării, dar hai să afli exact de ce condiții are nevoie pentru a se simți bine și pentru a forma multe flori colorate, în articolul pe care ți l-am pregătit mai jos.

adelaparvu.com despre planta curgatoare cu flori Aeschynanthus, Text Carli Marian (6)

Planta Aeschynanthus, pentru a avea o creștere frumoasă cu multe flori, are nevoie de un sol bine aerat, motiv pentru care te sfătuiesc să folosești un substrat pe bază de turbă în amestec cu nisip/ perlit, care se menține reavăn în perioada de vegetație. Pentru acest lucru, trebuie să știi că udarea în perioada de vară se va face regulat, cu cantități generoase de apă, astfel încât substratul să fie ușor umed în permanență. Un program corect de udare va garanta inițierea procesului de înflorire.

adelaparvu.com despre planta curgatoare cu flori Aeschynanthus, Text Carli Marian (3)

Atenție, excesul de umezeală din sol, apa staganantă în farfurioară determină întotdeauna putrezirea rădăcinilor și apariția agenților patogeni. În schimb preferă o umiditate atmosferică mai ridicată, având în vedere faptul că provine din zone tropicale. Pentru a crește gradul de umezeală o poți amplasa pe o farfurie cu un strat de marmură și apă.

adelaparvu.com despre planta curgatoare cu flori Aeschynanthus, Text Carli Marian (4)

Din punctul de vedere al nevoii de lumină, să știi că Aeschynanthusul preferă un spațiu bine luminat, dar fără soare direct, care de altfel i-ar produce arsuri ale frunzelor.
Dacă vei observa în perioada de vegetație, că multe frunze se îngălbenesc și cad, atunci înseamnă că planta primește prea puțină apă sau lumina este insuficientă, sau ambele variante.

adelaparvu.com despre planta curgatoare cu flori Aeschynanthus, Text Carli Marian (5)

În perioada de iarnă, Aeschynanthus se păstrează la o temperatură cuprinsă între 15-18 grade Celsius pentru că are nevoie de o perioadă de hibernare, moment în care se udă foarte rar sau deloc. Și această perioadă de repaus joacă un rol important în determinarea înfloririi din sezonul următor. Perioada de înflorire se desfășoară de pe la mijlocul verii și până spre luna noiembrie.

Te sfătuiesc ca după perioada de înflorire lăstarii să-i tai până la o treime din lungimea lor astfel încât să corectezi aspectul plantei și să stimulezi ramificarea și respectiv o înflorire abundentă. Aeschynanthus r. nu este o plantă chiar ușor de îngrijit, dar merită efortul dacă îți dorești o plantă curgătoare cu flori colorate. Sper că informațiile mele să-ți fie de ajutor și să facă din îngrijirea acestei plante o adevărată plăcere!

adelaparvu.com despre planta curgatoare cu flori Aeschynanthus, Text Carli Marian (2)

Fii pe fază cu și mai multe informații despre plante pe canalul meu de YouTube/CarliMarian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *