adelaparvu.com despre atelierul Save Mob din Bucuresti, Foto Adela Parvu (2)

In Oameni talentati, Romania Mea

Impresionant atelierul de restaurare mobilă a lui Mihai Save!

Sunt oameni care se gândesc, fac planuri, încearcă să strângă bani pentru eventualitatea în care să-și poată îndeplini visul și sunt oameni care acționează. Da, Mihai Save este un om de acțiune, unul care face lucrurile să se întâmple, care nu ezită și care riscă, evident muncind extrem de mult. Am fost impresionată să aflu povestea lui și în timp ce-mi răspundea la întrebări îmi tot repetam în minte: Incredibil! Are doar 29 de ani! Da, l-am cunoscut acum ceva timp pe Mihai și mi-a trebuit ceva timp să scriu despre el pentru că aveam nevoie de tihnă să-ți redau ceea ce am simțit când am pășit în atelierul lui. Acest tânăr formidabil este un exemplu pentru toți cei care încă ezită să treacă la treabă. Este un exemplu că poți face lucruri impresionante, dacă muncești mult și dacă te dedici cu adevărat în ceea ce faci, dar și că visul tău poate avea un alt drum decât te-ai fi așteptat. Și ca să încep îți spun că Mihai Save a ajuns să aibă propriul atelier de restaurare mobilă și instrumente muzicale, pornind din studenție, când s-a angajat la o firmă de mutări mobilă. Dar hai să-ți spun mai multe pentru că am ce să-ți povestesc.

Foto în atelierul Save Mob

Foto în atelierul Save Mob

adelaparvu.com despre atelierul Save Mob din Bucuresti, Foto Adela Parvu (6)

Mihai Save a studiat la Politehnică (TCM) și fiind un tânăr responsabil, care nu vroia să-și copleșească financiar părinții, s-a gândit la o modalitate de a câștiga proprii lui bani și de a se susține singur în facultate. Este un bărbat înalt, cu statură impozantă, așa că și-a găsit repede un loc de muncă cu program flexibil. Din păcate, la noi, universitățile nu se gândesc că studenții ar avea nevoie să muncească și nu fac programul de studiu la zi în funcție de asta, așa că opțiunile studenților sunt foarte limitate în a-și găsi slujbe pentru a se întreține singuri la studii. Dar Mihai nu a considerat că este o umilință să te angajezi la o firmă unde trebuie să cari mobilă. EL A TRECUT LA TREABĂ! Ei bine, în timpul cât căra mobilă a aflat două lucruri importante: oamenii vroiau să închirieze spații de depozitare și apoi că doreau să recondiționeze mobila veche pentru a o vinde. În ambele situații însă, clienții firmei de mutări nu știau cum să procedeze și îi întrebau pe băieți. Mihai, o fire comunicativă a intrat în vorbă cu mai mulți clienți, a aflat mai multe și așa i-a venit prima idee: să caute un asociat și să deschidă împreună o mică afacere cu spații de depozitare. A căutat locuri la prețuri mici și a început cu vreo 2-3 containere. Ce să vezi? S-au umplut repede, iar din banii obținuți a mai închiriat alte containere și a ajuns să aibă practic o mică afacere cu depozite container unde oamenii să-și poată țină temporar lucrurile.

Foto din atelierul Save Mob

Foto din atelierul Save Mob

adelaparvu.com despre atelierul Save Mob din Bucuresti, Foto Adela Parvu (1)

Dar nu s-a oprit aici. De la depozitele container s-a gândit să-și facă propria firmă de mutări pentru a asigura transportul către și de la containere. Tot așa, și-a găsit un alt asociat și au pornit pe cont propriu. Până la terminarea studiilor Mihai avea deja două mici afaceri în parteneriat cu alții. Dar marea lui provocare de abia începea. A constatat că în depozitele container și în trasporturile de obiectele de la mutări, foarte mulți oameni aveau piese vechi de mobilă pe care nu aveau unde să le restaureze. S-a interesat, s-a documentat și a aflat că atelierele de acest gen erau puține, pline până la refuz de comenzi, iar restauratorii cu experiență, cei mai mulți din capitală, rămăseseră fără locuri de muncă și încercau să lucreze pe cont propriu, dar destul de greu pentru că prețurile erau mari. Materialele pentru restaurare costă mult, se aduc din import, de regulă Italia, iar pentru comenzi mici costurile sunt mari, numai dacă te gândești la transport. Mihai Save s-a gândit ca profitul din celelalte două mici afaceri să le investească într-un atelier de restaurare, unde să adune cei mai buni profesioniști și să poată oferi servicii de calitate la prețuri competitive.

Foto din atelierul Save Mob

Foto din atelierul Save Mob.

adelaparvu.com despre atelierul Save Mob din Bucuresti, Foto Adela Parvu (2)

Da, primul pas a fost să identifice cât mai mulți profesioniști din domeniul restaurării mobileri. Stând de vorbă cu ei a realizat că acești oameni sunt adevărați artiști, care i-au insuflat și lui pasiunea pentru această profesie. A început să-și cumpere cărți, să studieze despre stilurile de mobilier. Apoi s-a interesat de cele mai bune produse și de cum ar putea fi aduse la costuri mai mici din import. Și, folosindu-și experiența și contactele făcute cu primele două mici afaceri, a găsit și un loc potrivit pentru viitorul atelier.

adelaparvu.com despre atelierul Save Mob din Bucuresti, Foto Adela Parvu (3)

A început cu un număr mic de profesioniști, ca acum să ajungă să aibă unul dintre cele mai mari ateliere de restaurare din țară cu un număr impresionat de angajați și colaboratori. Ba mai mult, Mihai Save a absolvit și cursurile de restaurator de mobilă și a obținut atestatul din partea Ministerului Culturii. Este un tânăr extrem de pasionat, foarte dinamic și cu suflet deschis. Este mereu atent la nevoile angajaților săi pe care-i consideră colegii lui și evident este foarte preocupat de a le oferi clienților săi cele mai bune și complete servicii de la evaluare a unui mobilier vechi, la restaurare sau recondiționare (după caz) și transport. Și nu s-a limitat doar la mobilă, ci a găsit și profesioniști cu ajutorul cărora poate oferi servicii pentru restaurarea și recondiționarea instrumentelor muzicale.

Mihai Save (dreapta) alături de echipa sa de la atelierul Save Mob. Pe site-ul Save Mob vezi la rubrica Echipa numele maiștrilor.

Mihai Save (dreapta) alături de echipa sa de la atelierul Save Mob. Pe site-ul Save Mob vezi la rubrica Echipa numele maiștrilor.

Acum, după experiența acumulată, tot ce a făcut i-a prins extrem de bine. Are ochiul format în a evalua greutatea unei piese și a-și face o idee clară despre transportul ei, știe și cum și unde trebuie depozitată în funcție de gradul de degradare al ei, știe și cum și cu cine poate reda strălucirea de altădată a unei piese. Practic, nimic n-a fost întâmplător în viața sa profesională, deși, cine ar fi spus că de la Politehnică ajungi într-un domeniu atât de nișat? Mihai Save face ca lucrurile să se întâmple și pe parcursul fiecărei acțiuni pe care o intreprinde visul lui capătă contur. Și-a propus să facă restaurare de mobilă? Nu, dar a visat mereu că va fi de folos oamenilor și că poate aduce un strop de frumos în viața lor. A crezut inițial că va face asta ca inginer, dar alegerile pe care le-a făcut în viață, oamenii pe care i-a întâlnit, atenția pe care a acordat-o fiecărui detalii, încrederea că poate face lucruri, că poate reuși prin muncă proprie i-au croit drumul. Da, unii ar spune că a avut noroc, eu spun că și-a făcut singur norocul și că a muncit și muncește din greu pentru el. Și mai cred că norocul o să-l însoțească mereu pentru că este un om absolut extraordinar.

adelaparvu.com despre atelierul Save Mob din Bucuresti, Foto Adela Parvu (8)

Dar indiferent de ceea ce cred eu, știu sigur că Save Mob este un adevărat atelier de restaurare și recondiționare de mobilă și instrumente muzicale. Am fost acolo, am asistat la restaurarea unor piese, am vorbit cu colegii lui Mihai. Am aflat câte ore de muncă sunt necesare pentru diverse obiecte și cum mulți clienți care apelează la un astfel de atelier subevaluează munca unor artiști, cum clienții nu știu ce înseamnă restaurare și o confundă cu recondiționarea, dar și cum Mihai nu obosește să explice, să arate și să fie mereu transparent cu toți de dragul pieselor manufacturate cu zeci, dacă nu sute de ani în urmă. Am fost impresionată de tot ce am auzit și am văzut, de faptul că toată munca din atelier este exclusiv manuală, după cum poți vedea și în materialul video de mai jos.

Mă uitam la acest tânăr, care are deja propria lui familie, propriul lui atelier, îl ascultam cum povestește și cu câtă pasiune îmi spune despre ce și cum s-a gândit pentru clienți, despre ce dorește să facă în continuare ca să ofere și mai mult și mă gândeam că numele lui Save (care în engleză înseamnă a salva) parcă este unul predestinat restaurării. Impresionat! Totul se leagă în povestea lui, totul pare așezat de undeva de sus, dar eu cred că pur și simplu când faci ceea ce trebuie ți se aliniază totul ca într-un puzzle. Iar Mihai Save FACE ceea ce trebuie! Bravo lui! Sper să te inspire și pe tine spiritul lui întreprinzător și să-ți prindă bine informațiile legate de locul unde îți poți restaura și recondiționa mobila ori instrumentele muzicale.

Vezi aici site-ul Save Mob, atelierul care-i poartă numele și aici pagina de Facebook/SaveMob

În atelierul Save Mob, specialiștii de aici pot reconstitui părțile estompate sau degradate de timp

În atelierul Save Mob, specialiștii de aici pot reconstitui părțile estompate sau degradate de timp.

Chiar dacă sunt deterioate de timp, părțile afectate din piesele vechi sunt refăcute și la final finisate pentru ca rezultatul final să fie unul impecabil

Chiar dacă sunt deterioate de timp, părțile afectate din piesele vechi sunt refăcute și la final finisate pentru ca rezultatul final să fie unul impecabil.

La cererea clienților în atelierul Save Mob nuanța mobilierului poate fi schimbată, structura și detaliile fiind în prealabil curățate, completate ori înlocuite, după caz

La cererea clienților în atelierul Save Mob nuanța mobilierului poate fi schimbată, structura și detaliile fiind în prealabil curățate, completate ori înlocuite, după caz.

Orice piesă de mobilier cu tapițerie este refăcută nu doar ca aspect, ci și ca structură. Spre exemplu, la scaunele, sofalele vechi se schimbă nu doar tapițeria, ci și straturile suport și arcurile de la interior.

Orice piesă de mobilier cu tapițerie este refăcută nu doar ca aspect, ci și ca structură. Spre exemplu, la scaunele, sofalele vechi se schimbă nu doar tapițeria, ci și straturile suport și arcurile de la interior.

Când clientul dorește, nuanța mobilierului poate fi schimbată.

Când clientul dorește, nuanța mobilierului poate fi schimbată.

Sunt piese care se doresc a fi recondiționate, așa că acest lucru se poate face conform preferințelor clienților.

Sunt piese care se doresc a fi recondiționate, așa că acest lucru se poate face conform preferințelor clienților.

La atelierul Save Mob sunt restaurate și recondiționate și instrumente muzicale. Deci nu doar partea d emobilier, ci și mecanismul de funcționare al acestuia.

La atelierul Save Mob sunt restaurate și recondiționate și instrumente muzicale. Deci nu doar partea de mobilier, ci și mecanismul de funcționare al acestuia.

Chiar și obiecte decorative, cum ar fi lăzi de zestre, pot fi restaurate în atelierul Save Mob

Chiar și obiecte decorative, cum ar fi lăzi de zestre, pot fi restaurate în atelierul Save Mob.

adelaparvu.com despre atelierul Save Mob din Bucuresti, piese inainte si dupa (1)

 

15 raspunsuri pentru Impresionant atelierul de restaurare mobilă a lui Mihai Save!

  1. Locatelli Biannca spune:

    Interesant articol! Ne poti sugera unde si cine tine cursuri de restaurare mobila atestate? Multumesc frumos si zi faina!

  2. Stela spune:

    Unde este situat acest atelier de reconditionare?

  3. Daniela spune:

    Restaurarea pianului este impresionanta.

  4. GRAPA GABRIELA spune:

    Multumesc Adela pentru inspiratie.😉
    Anul trecut mi- am refacut singura un set de scaune vechi. Necesita muuulta munca ,dar merita .Pentru vara viitoare am deja planuri datorita blogului tau.🤗😍

  5. Oana spune:

    Îmi place mult sa lucrez intr-un asa atelier.Ma gândesc mereu la o astfel de afacere, dar nu am curaj.Bravo!

  6. Pirvu Daniela spune:

    As vrea sa vând mobila veche din lemn.Mă poți ajuta cu informații .Aceasta firma care e prezentata achiziționează piese de mobilier?Te rog dacă poți sa mă ajuți .Mulțumesc!

  7. anamaria spune:

    Buna ziua! caut o firma care sa reconditioneze bucatarii. ma inereseaza schimbarea fatada lor(usi) si blatul si mici retusuri.asa ca in poza.

    1-1

    2

  8. Raluca spune:

    Foarte adevărat ,calitatea este foarte buna dar prețurile sunt foarte piperate. Am reparat o statuie si reparația m a costat mai mult decât prețul perechii de statui( căci am achiziționat un cuplu de statui si doar una a avut nevoie de restaurare).

  9. Valentin spune:

    Buna ziua, vreau sa reconditionez mobila și asta include, recamier, cu lada, șifoniere , servanta, și m-ar interesa dacă ma puteți ajuta. Va Mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *