adelaparvu.com despre Case Ecologice din panouri de paie, Ecococon (13)

In Constructii

Case eco din panouri cu paie

Foarte mulți oameni își pun problema unei locuințe sănătoase, în special cei care ajung părinți și care se confruntă cu alergiile copiilor lor. Ei bine, designerul Mihai Caraghiaur din Timișoara este unul dintre părinții dornici de a le oferi copiilor lui un mediu de trai sănătos acasă. Lucrând în domeniul amenajărilor, s-a interesat pentru familia sa, a mers la nenumărate târguri, a participat la prezentări și seminarii și a dat peste soluția care i s-a părut cea mai bună nu doar pentru familia lui, el fiind tată de tripleți, ci și pentru alți părinți. Casele construite cu panouri din paie Ecococon, produse în Lituania, care la exterior și interior sunt finisate cu tencuieli din lut (pe bază de argilă și minerale) l-au convins că sunt printre cele mai sănătoase tipuri de construcții și la un raport preț-calitate foarte bun. Plus că se ridică și ușor și pot fi realizate în diverse stiluri de la cel rustic la cel contemporan, conform specificațiilor arhitecților. Așa că i-a convins pe producătorii lituanieni să vină și pe piața din România, el reprezentându-i la noi prin firma Casa Ecologice. Dar hai să-ți spun mai multe despre acest sistem de construcție care diferă față de casele construite din baloți de paie și ai să afli prin ce anume.

Casele ecologice sunt case care se construiesc modular, cu panouri fabricate pe baza proiectului arhitectului. Se montează ușor și repede la fața locului, iar după finalizare ele oferă un mediu sănătos de trai. În Casele Ecologice cu panouri Ecococon nu se dezvoltă viruși, bacterii, ciuperci, iar umiditatea este perfect controlată pentru că întregul sistem constructiv respiră.

Casele ecologice pe sistem de panouri cu paie sunt case care se construiesc modular, cu panouri fabricate pe baza proiectului arhitectului pe care l-ai angajat. Deci nu sunt case care vin la pachet și cu proiectul, ci sunt sisteme de construcție care sunt adaptate unui proiect pecare clientul îl are deja. Panourile din paie se montează ușor și repede la fața locului, circa 2-3 zile, după care se trece la finisiarea lor, care mai ia câteva zile, în funcție de modalitatea de finisare exterioară și interioară specificată în proiect. Cert este că după finalizare casele din panouri de paie oferă un mediu sănătos de trai. În casele cu panouri Ecococon nu se dezvoltă viruși, bacterii, ciuperci, iar umiditatea este perfect controlată pentru că întregul sistem constructiv respiră.

Designerul Mihai Caraghiaur altături de familia sa.

Designerul Mihai Caraghiaur alături de soția sa și tripleții lor, cel mai important motiv pentru specialist să caute o soluție pentru case sănătoase.

Sistemul de construcție de case cu panouri din paie Ecococon este controlat din faza de producție foarte bine, începând de la structură și până la toate straturile componente. Astfel, încă din fabrică sunt realizate panouri compacte cu caracteristici clare, care față de sistemul cu baloți de paie este mult mai ușor controlabil sub aspectul dimensiunilor, dar și planeințătii zidurilor. Practic, diferența majoră este modalitatea de construcție mult mai ușoară și sigură pentru că panourile au și rol de rezistență, chiar dacă principiul de bază rămâne același, respectiv faptul că interiorul panourilor, adică paiele compactate (și nu e vorba de orice tip de paie) asigură un material izolant, termic și fonic, dar și sănătos.

Oricine dorește o casă din panouri de paie primește un ghid al utilizatorului și este informat asupra certificărilor și garanțiilor oferite de către constructor, inclusiv schițe și documente tehnice.

Oricine dorește o casă din panouri cu paie primește un ghid al utilizatorului și este informat asupra certificărilor și garanțiilor oferite de către producătorul lituanian, inclusiv schițe și documente tehnice avizate pe plan european.

Pentru construcția unei case din panouri cu paie este nevoie de o fundație tipică pentru construcții ușoare. Panourile vin gata fabricate de la producător și se ansamblează conform unui model 3D prestabilit pe baza proiectului făcut de arhitectul pe care-l angajați să vă proiecteze locuința.

Pentru construcția unei case din panouri cu paie este nevoie de o fundație tipică pentru construcții ușoare, fundație care intră în sarcina proprietarului și care se face pe baza proiectului întocmit de către arhitect și avizat de către primăria de care aparțineți. Panourile vin gata fabricate de la producător și se ansamblează conform unui model 3D prestabilit pe baza proiectului făcut de arhitectul pe care-l angajați să vă proiecteze locuința.

Panourile cu paie se ansamblează modular și sunt prinse ăntre ele, lemnul în care sunt compactate paiele având rol structural.

Panourile cu paie se ansamblează modular și sunt prinse între ele, lemnul în care sunt compactate paiele având rol structural.

În golurile preconfigurate încă din faza de proiect se montează după ca ușile și ferestrele care pot fi comandate cu tîmplărie termoizolantă.

În golurile preconfigurate încă din faza de proiect se montează după caz ușile și ferestrele care pot fi comandate cu tâmplărie termoizolantă, lucruri specificate în proiectul arhitectului.

Pentru o bună izolație se folosesc și materiale precum folii de difuzie și antivânt pentru a nu exista niciun fel de punte termică, astfel ca întreaga construcție să-și păstreze caracteristicile de eficiență termică ridicate. Pentru cei care-și doresc o extraizolație la interior se recomandă straturi cu fibre de lână, cânepă, lemn sau celuloză.

Pentru o bună izolație se folosesc și materiale precum folii de difuzie și antivânt pentru a nu exista niciun fel de punte termică, astfel ca întreaga construcție să-și păstreze caracteristicile de eficiență termică ridicată. Peste elementele modulare cu paie compactate, la exterior, se aplică panouri din lemn peste care se aplică sistemul de tencuieli minerale Kerakoll. Pentru cei care-și doresc o extraizolație se recomandă la interior straturi cu fibre de lână, cânepă, lemn sau celuloză.

Casa din panouri de paie în primul stadiu de ridicare al construcției, fără finisaje și instalații trase. Instalațiile sunt configurate a fi trasate prin panouri, conform proiectului.

Casa din panouri de paie în primul stadiu de ridicare al construcției, fără finisaje și instalații trase. Instalațiile sunt configurate a fi trasate prin panouri, conform proiectului întocmit de către arhitect.

Producătorul lituanian produce panouri din paie cu anumită configurație, atât pentru pereți, cât și pentru buiantrugi. Aceste elemente sunt ulterior adaptate conform proiectelor întocmite de arhitecți, astfel ca la final totul să fie conform dorințelor proprietarilor.

Producătorul lituanian produce panouri cu paie cu anumită configurație, atât pentru pereți, cât și pentru buiandrugi. Aceste elemente sunt ulterior adaptate conform proiectelor întocmite de arhitecți, astfel ca la final totul să fie conform dorințelor proprietarilor.

Casă din panouri cu paie în faza incipientă de construcție, fără finisaje montate.

Casă din panouri cu paie în faza incipientă de construcție, fără finisaje montate și cu folie temporară contra ploii.

Ca din panouri cu paie în faza de etanșeizare a acoperișului și pregătită pentru aplicarea de tencuieli minerale Kerakoll.

Casă din panouri cu paie în faza de etanșeizare a acoperișului și izolare, pregătită pentru aplicarea de panouri din fibre de lemn peste care vin tencuielile minerale Kerakoll.

Casă din panouri de paie finalizată cu tencuieli minerale aplicate la exterior.

Casă din panouri de paie finalizată cu tencuieli minerale aplicate la exterior.

Casele din panouri de paie pot fi configurate cu o arhitectură variată, conform proiectului arhitectului pe care-l angajați, deci chiar dacă cea mai mare parte a materialelor, adică 99% sunt naturale, nu e musai ca locuința să aibă un aspect rustic sau o arhitectură în ton cu trendul eco, așa cum se așteaptă cei mai mulți dintre oameni.

Casele din panouri de paie pot fi configurate cu o arhitectură variată, conform proiectului arhitectului pe care-l angajați, deci chiar dacă cea mai mare parte a materialelor, adică 99% sunt naturale, nu e musai ca locuința să aibă un aspect rustic sau o arhitectură în ton cu trendul eco, așa cum se așteaptă cei mai mulți dintre oameni.

Sistemul de construcție cu panouri de paie se pretează foarte bine și pentru casele cu arhitectură contemporană, air finisajul exterior nu e musai să fie doar cu tencuieli minerale, ci poate fi și de tip lambriu.

Sistemul de construcție cu panouri de paie se pretează foarte bine și pentru casele cu arhitectură contemporană, iar finisajul exterior nu e musai să fie doar cu tencuieli minerale, ci poate fi și de tip lambriu sau alte materiale prevăzute de către arhitect.

Model de casă din panouri de paie construită cu acoperiș verde.

Model de casă din panouri de paie construită cu acoperiș verde.

Faptul că producătorul sistemului de case cu panouri din paie Ecococon este lituanian, garantează rezistența acestor tipuri de case în climă temperată cu ierni aspre. Producătorul garantează faptul că într-o astfel de casă nu e nevoie de încplzire mai mult de patru luni pe an (noiembrie - februarie) pentru că sistemul asigură o excelentă izolare termică.

Faptul că producătorul sistemului de case cu panouri din paie Ecococon este lituanian, garantează rezistența acestor tipuri de case în climă temperată cu ierni aspre. Producătorul garantează faptul că într-o astfel de casă nu e nevoie de încălzire mai mult de patru luni pe an (noiembrie – februarie) pentru că sistemul asigură o excelentă izolare termică, iar casele cu panouri cu paie sunt din categoria celor pasive, cu eficiență termică ridicată.

Cum se procedează dacă ești interesat de o astfel de casă? În primul rând trebuie să ai un proiect de casă întocmit de către un arhitect. Dacă nu aveți un proiect de casă nu puteți primi o ofertă. De ce? Pentru că pe baza acestui proiect cei de la Case Ecologice îți pot face o estimare de elemente necesare, de cantități de materiale ce urmează a fi folosite. Contează mult dacă construcția are un singur nivel sau două, dacă are ferestre mari sau mai multe mici (trebuie anumite tipuri de buiandrungi), dacă panta acoperișului este mai mare sau mai mică – toate aceste lucruri sunt luate în calcul pentru ca structura casei să fie bine calibrată.

Dacă nu ai un proiect de casă, Mihai Caraghiaur de la Case Ecologice îți poate recomanda un arhitect. Apoi, pe baza proiectului întocmit de arhitect ți se poate face o ofertă de preț.

Costurile unei astfel de case pe metru pătrat construit variază între 580 și 800 de euro (pe metru pătrat util la cheie ajung la circa 1000-1500 de euro). Despre etapele de furnizare ale panourilor poți afla AICI pe www.ecococon.lt/romana, iar pentru mai multe informații despre sistem poți citi AICI www.caseecologice-info.ro. Poți cere ofertă de casă pe adresa de mail office@caseecologice-info.ro. Mai jos poți vedea cum se ridică o astfel de casă din panouri cu paie Ecococon. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

Vezi aici mai multe case construite din panouri cu paie Facebook.com/CaseEcologice

8 raspunsuri pentru Case eco din panouri cu paie

  1. Ralu spune:

    Foarte interesant articol, mai ales ca sunt in cautare exact de asa ceva. Intrebare: constructiile cu panouri de paie se preteaza pentru casa cu 1 etaj?

  2. Mihai spune:

    Unde pot vedea fizic in Romania o astfel de casa ?

  3. Corina spune:

    Foarte bine, ma bucur ca in sfarsit apar si in Romania astfel de case, in plus mai exista si casa ecologica din canepa. Multumim, Adela, pentru informatii.

  4. Adrian Stefan spune:

    Noi am izolat o astfel de casa pe lângă Bucuresti cu peretii făcuți din panouri cu paie. Clientul dorea o casa Eco-Pasiva.

    https://isoterm.ro/noutati/izolatia-caselor-pasive-ghidul-esential/

  5. Filip Bogdan spune:

    Este impresionant sistemul.
    Dar… sunt reticent dpdv al rezistentei la foc(in timp).Poate, ca si complexitate a informatiior transmise de catre producator, ar fi bine sa existe un background solid.
    Dpdv al rezistentei la seism … se poate construi… depinde de zona seismica si de tipul de invelitoare… asadar o casa eco cu TABLA (chipurile tip tigla… ori e tabla ori e tigla?) reprezinta un nonsens iar invelitorile cu sița sau cu paie… superb dpdv arhitectural, dar rezistenta la foc? Si se mai gasesc acei „fauritori” (asa ii denumesc pe supermontatorii de astfel de invelitori ) de astfel de minunatii de invelitori?

  6. Marius Serban. spune:

    Buna ziua.Intentionez sa construiesc o casa de genul acesta, in decursul urmatorilor doi ani.Depinde de ..buget.Ma intereseaza sa primesc mai multe informatii.Fundatia exista, deja.Trebuie doar modificat proiectul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *