adelaparvu.com despre amenajare apartament 80 mp pentru familie, design Masfotogenica, Foto Masfotogenica (16)

In apartamente, Design Interior

Apartament pentru familie cu living în formă de L

Când vezi pentru prima dată o locuință fără mobilă, electrocasnice și decorațiuni, evident că-ți pare foarte luminoasă și spațioasă. Problemele cu amenajarea apar atunci când vrei să mobilezi un spațiu și realizezi că deși, spre exemplu, livingul părea mare, nu prea ai unde să pui televizorul sau că deși ai două băi, nu-ți încape mașina de spălat rufe. Iar când ai o familie cu copii, camera acestora pare în regulă până trebuie să faci cumva ca în ea să încapă două paturi, loc de birou și dulap. Și ce te faci dacă trebuie să te și muți repede, iar bugetul tău e calculat? Ei bine, poți apela la designeri, dar să accepți că efortul financiar va fi dintr-o dată, mai ales când e presiunea timpului. Și ca să vezi despre ce poate fi vorba, am ales să-ți prezint azi un apartament de circa 80 de metri pătrați, care părea absolut suficient pentru o familie cu doi copii, până au realizat toate neajunsurile. Au apelat la designerii de la Masfotogenica și în circa două săptămâni au reușit să se mute și să aibă o locuință plăcută și funcțională, cu mobilă și decorațiuni achiziționat pe toate din același loc și cu mici ajustări de instalații pentru ca totul să fie funcțional și bine organizat. În plus, locuința a ajuns să fie foarte mediatizată, ajungând și pe copertele revistelor. Dar hai să afli trucurile aplicate aici.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 80 mp pentru familie, design Masfotogenica, Foto Masfotogenica (4)

Locuința, deși măsoară circa 80 de metri pătrați, era organizată cu mai multe camere. Pentru a se încadra în timpul scurt de amenajare și a menține bugetul de circa 15000 de euro, au făcut două ajustări funcționale: în balconul bucătăriei s-a prevăzut instalația de apă și o priză pentru mașina de spălat rufe, iar spațiul livingului a fost debarasat de ușă, astfel ca lumina naturală să pătrundă și pe hol, dar și să fie îmbunătățită circulația.

Locuința, deși măsoară circa 80 de metri pătrați, era organizată cu mai multe camere mici. Pentru a se încadra în timpul scurt de amenajare și a menține bugetul de circa 15000 de euro, designerii au propus două ajustări funcționale: în balconul bucătăriei s-a prevăzut instalația de apă și o priză pentru mașina de spălat rufe, iar spațiul livingului a fost debarasat de ușă, astfel ca lumina naturală să pătrundă și pe hol, dar și să fie îmbunătățită circulația. Prima cameră de la intrarea în locuință a fost transformată în dressing, astfel ca spațiul de depozitare să înglobeze și zona de cuier. Toată mobila și cea mai mare parte a decorațiunilor au fost achiziționate de la IKEA, unde evident au găsit totul pe stoc.

Bucătăria mai mult lungă și îngustă a fost organizată cu mobilier pe o singură latură, iar pentru locul de luat masa s-au ales scaune de bar și un raft pe console folosit pe post de masă.

Bucătăria, mai mult lungă și îngustă, a fost organizată cu mobilier pe o singură latură, iar pentru locul de luat masa s-au ales scaune de bar și un raft pe console folosit pe post de masă. Finisajele simple au fost păstrate pentru că oricum mici accente de culoare devin prezente fie prin produsele alimentare, fie prin veselă. Fără perdea, stor sau draperie, mai ales că bucătăria are propriul balcon închis, deci lumina era deja filtrată. În balcon loc perfect pentru mașina de spălat rufe.

Din hol se accende în spațiul livingului, care are o form de L. Imediat la intrarea în cameră, designerii au propus locul de luat masa, fiind cel mai aproape de bucătărie.

Din hol se accende în spațiul livingului, care are o form de L. Imediat la intrarea în cameră, designerii au propus locul de luat masa, fiind cel mai aproape de bucătărie. Forma atipică a peretelui din zona intrării în cameră a fost mascată prin prezența unor module cubice, folosite pentru expunerea de obiecte. Pentru a nu îngusta spațiul din zona de circulație, dar și pentru mai mult loc de depozitare, designerii au propus, pe o parte a mesei, comode tv cu sertare, folosite ca și banchete. Pentru a fi similare scaunelor, comodele tv au fost alese cu înălțimea de 45 cm, peste care s-au așezat perne de grădină.

Designerii au mizat pe simplitate: pereți albi, parchetul existent inițial fiind păstrat, astfel că prin piese mici de mobilier (scaune) și decorațiuni au adus culoare, dar și imprimeuri, deci mai multă vivacitate. Au completat fiecare zonă cu decorațiuni bine alese, cum ar fi tabloul deasupra banchetelor, suficient de neutru, grafic și potrivit pentru familie.

Designerii au mizat pe simplitate: pereți albi, parchetul existent inițial fiind păstrat, astfel că prin piese mici de mobilier (scaune) și decorațiuni au adus culoare, dar și imprimeuri, deci mai multă vivacitate. Au completat fiecare zonă cu decorațiuni bine alese, cum ar fi tabloul deasupra banchetelor, suficient de neutru, grafic și potrivit pentru familie. Copacii sunt un simbol frumos pentru orice familie.

Culoarul de circulație în living a fost bine calculat, de aceea, pentru a mai economisi din spațiu, designerii au propus banchete la perete ca locuri de ședere pentru acestea fiind fixe, ocupă mai puțin spațiu.

Culoarul de circulație în living a fost bine calculat, de aceea, pentru a mai economisi din suprafețele ocupate de mobilă, designerii au propus banchete la perete ca locuri de ședere. Acestea fiind fixe, ocupă mai puțin spațiu, iar scaunele situate către culoarul liber, pot fi ușor manevrate, dar și așezate sub masă pentru a nu împiedica circulația.

Canapelele cu tapițerie gri sunt cele mai potrivite pentru o familie. Comode, ușor de întreținut și fără stres că se vor murdări.

Canapelele cu tapițerie gri sunt cele mai potrivite pentru o familie. Comode, ușor de întreținut și fără stres că se vor murdări. În plus, griurile se asortează ușor cu orice altă culoare. Chiar dacă iluminatul este central, deci cu sursă pe tavan, designerii au avut în vedere suplinirea lui cu veioze și lampadare, poziționate lângă canapele.

La capitolul mobilier totul este simplu, ales cu forme clare, geometrice. Inclusiv la nivelul covorului formele imprimeului sunt geometrice, ceea ce conferă senzația de ordine, în ciuda numeroaselor decorațiuni. Câteva oglinzi poziționate deasupra canapelei, captează lumina dinspre ferestre și dau impresiade spațiu.

La capitolul mobilier totul este simplu, ales cu forme clare, geometrice. Inclusiv la nivelul covorului formele imprimeului sunt geometrice, ceea ce conferă senzația de ordine, în ciuda numeroaselor decorațiuni. Câteva oglinzi poziționate deasupra canapelei, captează lumina dinspre ferestre și dau impresia de spațiu. E un truc bun când nu știi ce tablouri să alegi.

Când livingul este în formă de L, tentația ar fi alegerea unei canapele colțar, dar adevărul este că două canapele simple,oferă mai multă mobilitate, mai ușor de mutat când se face curaț și mai ușor de manevrat în cazul în care se doresc schimbări.

Când livingul este în formă de L, tentația ar fi alegerea unei canapele colțar, dar adevărul este că două canapele simple oferă mai multă mobilitate, mai ușor de mutat când se face curaț și mai ușor de manevrat în cazul în care se doresc schimbări (dacă se uzează o canapea, cealaltă rămâne folosibilă, deci se schimbă doar ce e nevoie). Pufurile nu doar că asigură o poziție comodă la televizor, dar pot avea ladă de depozitare, iar suprafața lor poate fi folosită pe post de măsuță cu o simplă tavă pusă deasupra.

Locul de tv prevăzut pe singurul perete disponibil în living, o zonă de unde ecranul poate fi ușor rotit și către cealaltă canapea.

Locul de tv prevăzut pe singurul perete disponibil în living e o zonă de unde ecranul poate fi ușor rotit și către cealaltă canapea. Piesele de mobilier pentru depozitare albe, aduc un plus de strălucire și senzația de ordine. Mici accente de galben înveselesc toată ambianța.

Dormitorul fetelor este simetric amenajat, chiar dacă unul dintre paturi vine îndreptul singurei ferestre prezente aici. Un panou de tip japonez a fost instalat în locul unei perdele.

Dormitorul fetelor este simetric amenajat, chiar dacă unul dintre paturi vine în dreptul singurei ferestre prezente aici. Un panou de tip japonez (vezi idei aici) a fost instalat în locul unei perdele. Schema cromatică: alb, mult alb și accente de roșu.

Primul pat în dreptul ușii,al doilea pat în dreptul ferestrei, sunt mici compromisuri e=pe care trebuie să le faci când vrei să împaci pe toată lumea. În plus, între paturi e o masă de toaletă, fetele folosind camera exclusiv ca dormitor, iar pentru teme folosesc masa din living.

Primul pat în dreptul ușii, al doilea pat în dreptul ferestrei, sunt mici compromisuri pe care trebuie să le faci când vrei să împaci pe toată lumea. În plus, între paturi e o masă de toaletă, fetele folosind camera exclusiv ca dormitor, iar pentru teme folosesc masa din living. Varianta cu două paturi de o persoană în locul unui pat matrimonial este mai bună pentru o cameră împărțită de doi copii.

Dormitorul matrimonial beneficiază și de un dulap, dar și de acces către o baie proprie. Moblierul a fost dispus astfel încât să existe un culoar de acces în fața dulapului, care coincide cu cel către baie. Taburetele din fața patului sunt comode, dar asigură și locuri pentru depozitare.

Dormitorul matrimonial beneficiază și de un dulap, dar și de acces către o baie proprie. Moblierul a fost dispus astfel încât să existe un culoar de acces în fața dulapului încastrat, care coincide cu cel către baie. Taburetele din fața patului sunt comode, dar asigură și locuri pentru depozitare.

Prin mici decorațiuni și prin draperii s-a creionat atmosfera dormitorului, chiar dacă mobila și pereții sunt albi.

Chiar dacă mobila și pereții sunt albi, prin decorațiuni textile s-a colorat atmosfera dormitorului, unde materiale cu imprimeuri variate, dar și texturi de la cele din bumbac la cele pufoase, moi, voluminoase dau senzația de confort.

Baia corespondentă dormitorului matrimonial a fost păstrată

Baia corespondentă dormitorului matrimonial a fost păstrată cu finisajele inițiale, simple și mobilată ulterior. Culori? Da, prin accente la care nu te-ai fi gândit: prosoapele și accesorii de baie (suport pentru săpun, pahar pentru periușe de dinți).

Ce poți reține din ambientarea acestei locuințe?

1.Gândește-te la aspecte funcționale din start, înainte să alegi orice mobilă sau decorațiuni, spre exemplu: unde e locul mașinii de spălat rufe, unde vor fi călcate hainele, locul de aspirator, locul pentru găleată și mop etc.

2. Apoi, reține că finisajele simple (faianță albă, gresie gri, parchet nuanță clasică) sunt cele mai puțin costisitoare, dar și cele care permit o decorare cu obiecte colorate. Cu cât finisajele sunt mai simple, cu atât e mai ușor de fapt de decorat.

3. Schema cromatică principală este alb-gri-negru este cea mai sigură, n-ai cum să greșești dacă o aplici. Aici o vezi pe suprafețele mari – mobilă, tapițeria canapelelor, draperii, covor.

4. Prin obiecte mici sunt prezente culorile, în cazul de față accentele de galben. Dar poți să-ți imaginezi că schimbi obiectele galbene cu altă culoare, și vei obține un alt ambient, fără cheltuială exagerată.

5. Un alt truc important: când nu e loc pentru dulapuri în camere, sacrifică o cameră pentru haine și alte lucruri de depozitat. Astfel, camerelor vor rămâne aerisite, iar singura cameră ticsită va fi una singură.

6. În plus, nu achiziționa piese mari de mobilier, cum ar fi colțar în living sau pat matrimonial în camera copiilor, ci mai bine două canapele simple și două paturi de o persoană, care-ți oferă mai multă flexibilitate în a le regrupa, dar și confort în viața casnică de zi cu zi.

Locuința de față este un exemplu reușit din multe puncte de vedere, de la modul de organizare, la rapiditatea amenajării și până la buget. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Masfotogenica/ Micasa/ Carlos Yague

 

7 raspunsuri pentru Apartament pentru familie cu living în formă de L

 1. Aura Dumitru spune:

  Foarte frumos!

 2. VIRGINIA spune:

  DE EXCEPTIE, MULTUMIM MULTUMIM

 3. Simona spune:

  Buna Adela, imi poti spune te rog de unde e covorul cu romburi alb si negru?

 4. magda spune:

  Simona, covorul e de la ikea daca nu ma insel. sau oricum au ceva similar.

 5. Cosmina spune:

  Buna Adela , urmeaza sa-mi schimb locuinta .Imi poti oferi te rog
  ,cateva sfaturi pentru amenajare/ organizare ?
  Mulțumesc frumos!

 6. Adriana spune:

  Buna, ma intereseaza ce sistem de incalzire e folosit in acest apartament, nu vad nicaieri calorifere. Am un living similar (in forma de L) si am gasit aici niste idei grozave de amenajare. Dar vreau sa stiu ce a facut cu caloriferele, sa ma inspir si eu. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *