Când ți-e teamă de culori la interiorul casei, poți alege combinații cromatice neutre, iar majoritatea oamenilor aleg marourile pentru că sunt pezente peste tot în magazine. Dar ce fel de marouri? Ei bine, am ales să-ți prezint azi o locuință a unui cuplu barcelonez, care și-a dorit un interior urban, cât mai bine organizat, funcțional și cald, dar fără extravaganțe, ceva care să fie atemporal. Erau presați de timp pentru că în maximum patru luni de zile trebuiau să aibă gata și proiectul și amenajarea, ceea ce este dificil, mai ales când ai nevoie de autorizații. Au întrebat prietenii în stânga și în dreapta și le-au fost recomandate două specialiste, iar ei, în loc să aleagă una dintre ele, le-au rugat să lucreze împreună pentru ca apartamentul să fie gata în timpul scurt p ecare-l aveau la dispoziție. Și da, norocul lor a fost că designerițele Chari Manzano și Marta Herrera au fost de acord să colaboreze la acest proiect, iar rezultatul a ieșit exact pe gustul lor, dar conform preferințelor multora dintre cei care visează la un interior neutru. Hai să vezi combinațiile de materiale, culori, dar și ideile aplicate aici.
Peste tot în locuință a fost ales același tip de parchet cu nuanță de stejar auriu, iar finisajele pereților au fost prevăzute în tonuri de alburi și bejuri. Zona de conversație din living este simplu mobilată cu două canapele și pufuri alese cu aceeași tapițerie neutră. Ambianța este creată prin obiecte mici, de la măsuțe, perne la veioze. Pentru mai multă lumină naturală și senzația de spațiu, fereastra este îmbrăcată cu stor simplu alb încadrat de draperii deschise. Și da, pentru un plus de luminozitate în cameră covorul ales este și el alb, coordonat cu tabloul decorativ. O comodă mică așezată în fața ferestrei este prevăzută aici pentru situația în care se dorește televizor. Da, televizorul poate sta în fața ferestrei, dar pentru asta au fost gândite încă din faza de proiectare prizele în apropiere pentru a evita prezența inestetică a cablurilor.
În spațiul zonei de zi, pe lângă canapele există și locul formal de luat de masa și o bibliotecă. Designerițele s-au folosit de nișele rezultate în urma recompartimentării pentru a încastra mobilierul dedicat volumelor de cărți, dar și pentru a decora cu o mască tip șemineu zona îngusta din dreptul sufrageriei. Tapițeriile sunt similare, dar dacă scaunele sunt mai închise, nuanța mesei este aleasă deschisă. Astfel sunt create contraste în fiecare zonă, care aduce un plus de varietate. Contrastele există și în privința liniilor mobilierului. Spre exemplu biblioteca este actuală, contemporană cu linii simple, unde rafturile preiau textura și nuanța parchetului, dar fotoliul și scaunele sunt mai aproape de o linie clasică. Deci nu totul este ales la fel, ci sunt piesele sunt alese diferite pentru ca ambientul să fie deosebit, chiar dacă culorile sunt similare. Corpurile de iluminat sunt amplasate pentru a pune în evidență fiecare colț în parte.
După reorganizarea interiorului, holul este delimitat prin panouri din tâmplărie metalică și sticlă (realizată pe comandă), ceea ce asigură mai multă lumină naturală în locuință. Metal negru și sticlă – elemente contemporane care marchează funcțiunile, dar care aduc și un plus de textură și linii noi în ambient.
Mobila din bucătărie realizată pe comandă este foarte simplă, cu fețe cât mai ordonate, fără mânere aplicate, ci cu unele frezate. Mobila înaltă este gândită până în tavan, astfel ca fețele dulapurilor să apară ca niște placări, iar rafturile dintre ele să dea senzația de nișă. Fără masa decorată și obiectele de pe rafturi totul ar părea sec, însă designerițele știu că prin schimbarea scaunelor, mesei și a corpurilor de iluminat se poate imediat obține o altă atmosferă, așa că e bine ca mobila destinată depozitării să fie cât mai simplă și ordonată.
Toată bucătăria este organizată în partea inferioară, astfel ca suprafețele de blat să fie cât mai lungi și legate între ele, iar mobila să ofere suficient loc de depozitare. Materialul compozit pentru blaturi este urcat și pe pereți în loc de faianță, astfel ca ambientul să fie perceput cât mai ordonat, iar accentul să cadă pe vegetația care se vede pe fereastră, frunzele verzi devenind practic parte din decor. Corpurile suspendate sunt deschise pentru ca la interiorul lor obiectele etalate să coloreze și să dinamizeze imaginea bucătăriei, dar la fel și aici, fără obiecte, plante și accesorii, bucătăria ar părea foarte simplă. Pardoseala este tratată mai special, respectiv o combinație de parchet cu plăci ceramice, care dă senzația de covor în bucătărie.
Dormitorul matrimonial este tratat în ton cu restul casei. În lipsa covoarelor, designerițele au încălzit atmosfera prin alegerea unui tapet, dar și prin modul de aranjare al patului cu țesături naturale și culori potrivite tonurilor de bej și majouri. Pentru un plus de textură și ornament, pe lângă mobila simplă, actuală (vezi tăblia de pat, noptiere), în fața patului a fost aleasă o bancă tapițată clasică, iar în lateral o comodă cu sertare cu finisaj antichizat.
Pentru a obține un spațiu generos pentru dormitorul matrimonial, au fost unite două camere, practic două dormitoare mai mici. Astfel a rezultat un spațiu compact, unde pe lângă pat există și un dressing încăpător. Între cele două funcțiuni a fost prevăzută o piesă de mobilier care pe o parte este loc pentru tv, iar pe cealaltă parte comodă. Gândită încă din faza de proiect, comoda maschează și alimentările electrice și cablurile pentru tv. De asemenea, dulapurile din dressing au fețele simple, ca să pară niște placări.
Dacă ai vedea spațiu doar mobilat, fără decorațiuni textile și mici obiecte, totul ar părea foarte simplu. Dar asta este soluția atunci când vrei ceva care să nu se demodeze repede, dar să fie și realizat rapid: simplitatea. De ce? Pentru că prin decorațiuni și obiecte pot aduce culoare, dar poți crea și atmosferă, fără a interveni pentru rezolvarea suprafețele mari sau a pieselor de mobilier masive.
Din dormitorul matrimonial se accede în baia corespondentă acestei camere de odihnă. Era însă supărătoar modul cum se citea ușa interioară din locul de pat, așa că designerițele au prevăzut o oglindă cu dimensiuni similare ușii, oglindă aplicată parțial și peste mobila din dressing. Astfel, zona ușii culisante este echilibrată, la fel ca și cea a lateralei dulapului. O amenajare în esență simplă, ordonată, unde organizarea spațiilor a fost principalul obiectiv. În cadrul bine organizat, atmosfera a fost creată prin intervenții mici, cu piese de mobilier tapițate, cu perne decorative, cu comode cu linii clasice. O amenajare în tonuri neutre, dar care oricând poate deveni mai specială dacă sunt schimbate piesele mici, dar mai multă flexibilitate pe viitor, dar fără cheltuieli mari. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Pepa Oromi
16
Draga Adela,
Imi place acest apartament, ca si culori, texturi, confort, caldura, mobilier ales, dar cel mai mult ma impresioneaza lumina care inunda. Se simte… o locuinta care invita familia dar si prietenii, deopotriva. Nu neaparat pentru „wow”, dar dupa ce te asezi, te cuprinde linistea, relaxarea, caldura casei.
Imbratisari, Mia
Buna ziua,
Doresc sa va felicit pt articole, imi plac tare mult. In curand incepem amenajarea unui apartament de 2 camere si as vrea sa ma ajutati cu un punct de vedere in privinta pardoselii. Ne-am gandit sa punem gresie atat in living cat si in dormitor si sa desfiintam fereastra si usa de la logie. Logia are o suprafata de 8 mp.
Astept raspunsul dvs.
Multumesc
Bună Anca! Ai nevoie de un plan întocmit de către un arhitect cu drept de semnătură și de autorizație de construcție pentru această modificare.
În privința gresiei, depinde foarte mult de model și de cum este gândită amenajarea în întregul ei. Dacă alegeți o gresie obișnuită riscați să aveți
multe rosturi și ambientul să fie simțiti rece. Nu știu care sunt motivele pentru care v-ați gândit la gresie, dar până la urmă este casa voastră, așa
că puteți alege ce vreți.
Nu degeaba se spune ca culorile aduc viata! Din cate am experimentat si eu pana acum, orice piesa de mobilier sau orice coltisor al casei sau terasei poate fi transformat complet cu o culoare potrivita.
E perfect cand putem personaliza accesoriile asa incat sa se potriveasca cu dorintele noastre, cu restul pieselor din casa. Uneori, treaba asta e mai costisitoare decat alegerea unei non-culori sau unor culori standard (de exemplu pe terasa, personalizarea unei pergole cu o culoare anume implica un extra-cost), insa se merita.
Buna ziua,
Recomandati un site /magazin pe tru uși glisante ? Ușa glisanta ar trebui sa fie in nuanță peretelui sau poate fi ceva contrast?
Mulțumesc
Andreea
Buna Adela, te rog mult imi poti da un furnizor sau doi de jaluzele romane, care si monteaza. Multumesc.
Să știi că toți cei care fac pe comandă storuri romane le și montează 🙂
Buna ziua,
Sunt impresionata de cum transformati casele in Visuri la cheie,este mai mult decat visam majoritatea romanilor sa avem .Am nevoie si eu de un sfat.Urmeaza sa renovam apartamentul de 3 camere.In bucatarie mobila va fi capucino lucios,in sufragerie mobila va fi capucino,alb lucios cu gri mat,in camera fetei mobila este gri cu alb.in camere va fi parchet,in hol bucatarie gresie tip parchet mai deschis la culoare.Nu stiu in ce culori sa vopsesc peretii,in sufragerie as vrea un perete de accent ,ce culoare sa aiba coltarul?Imi plac nuantele de bej,capucino,olive dar nu stiu cum sa le combin.Multumesc.
Bună Liliana! Ar fi bine să-ți stabilești o temă de amenajare ca să-ți găsești inspirația. Tonurile de capucino se potrivesc frumos cu tonuri de turcoaz, verde, albastru deschis, dar și cu nuanțe de roz pudrat, galben pai, deci ai mai multe variante.