adelaparvu.com despre violetele de Parma, Saintpaulia, Text Carli Marian, Foto Floradania (10)

In Gradina, Sfaturi plante

Secretele îngrijirii Violetelor de Parma

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

 

 

Cunoscută sub denumirea de Violetă de Parma sau Violeta africană, Saintpaulia ionantha este una dintre cele mai iubite plante de interior de la noi. Precum orhideele, și violetele au stârnit în rândul iubitorilor de plante, dragostea și dorința de a realiza adevărate colecții, având la îndemână sute de soiuri și cultivaruri de violete. Violetele africane sunt plante de dimensiuni mici, cu flori grațioase și colorate, care îndeplinesc dorința principală a iubitorului de plante, și anume, să înflorească mai tot timpul anului. Contrar aparențelor, aceste flori sunt extrem de ușor de îngrijit, dacă se respectă câteva cerințe de mediu.

adelaparvu.com despre violetele de Parma, Saintpaulia, Text Carli Marian, Foto Floradania (1)

Așadar, Saintpaulia preferă locurile luminoase, cu soare blând de răsărit. De reținut este faptul că atunci când frunzele sunt verde închis și planta nu mai înflorește, înseamnă că are nevoie de mai multă lumină, și că trebuie mutată într-un alt loc. Se potrivește de minune la un pervaz cu expoziție estică. Se potrivesc perfect pentru asemenea locuri, deoarece nu reclamă ghivece mari în timp.

adelaparvu.com despre violetele de Parma, Saintpaulia, Text Carli Marian, Foto Floradania (12)

Pentru a te bucura mult timp de aceste flori gingașe, îți recomand să folosești pentru cultivarea lor un amestec de substrat format din turbă, vermiculit și perlit în proporții egale. Turba este importantă întrucât permite retenția de apă pe termen lung, conform cerințelor plantei, iar perlitul și vermiculitul asigură o bună drenare, plus o aerarea și o afânare sănătoasă a substratului.

adelaparvu.com despre violetele de Parma, Saintpaulia, Text Carli Marian, Foto Floradania (3)

Cel mai important aspect în creșterea acestor frumoase flori, ține de udare, unde este nevoie de puțină atenție. Apa de udare este obligatoriu să fie la temperatura camerei și să fie o apă stătută cel puțin de 48 de ore. Udarea se face întotdeauna prin absorbție, adică prin intermediul unei farfurioare, niciodată pe deasupra. Vei uda doar în momentul în care vei simți că solul începe să se usuce la suprafață, iar ghiveciul devine ușor la ridicare. Să știi că excesul și stagnarea apei în farfurioară sunt principalele cauze în putrezirea rădăcinilor și pierderea plantei.

adelaparvu.com despre violetele de Parma, Saintpaulia, Text Carli Marian, Foto Floradania (11)

Evident că o dezvoltare armonioasă și o înflorire abundentă nu poate fi susținută doar cu apa de udare și este musai să-i aplici și un fertilizant ce are un conținut mai mare de fosfor. Un îngrășământ bun pentru violetele africane este unul cu conținut N/P/K de 15/30/15. Atenție, florile care au o colorație slabă, semnalează lipsa nutrienților din sol. De asemenea, pentru a încuraja formarea de noi tije florale, te sfătuiesc să elimini toate florile uscate, pe măsură ce acestea apar. Sper ca informațiile mele îți vor fi de folos în cultivarea frumoaselor violete africane, și va fi un îndemn în a-ți completa colecția!

Abonează-te pentru mai multe sfaturi și la canalul meu de YouTube/CarliMarian

adelaparvu.com despre violetele de Parma, Saintpaulia, Text Carli Marian, Foto Floradania (13)

adelaparvu.com despre violetele de Parma, Saintpaulia, Text Carli Marian, Foto Floradania (2)

adelaparvu.com despre violetele de Parma, Saintpaulia, Text Carli Marian, Foto Floradania (5)

adelaparvu.com despre violetele de Parma, Saintpaulia, Text Carli Marian, Foto Floradania (6)

adelaparvu.com despre violetele de Parma, Saintpaulia, Text Carli Marian, Foto Floradania (4)

adelaparvu.com despre violetele de Parma, Saintpaulia, Text Carli Marian, Foto Floradania (7)

adelaparvu.com despre violetele de Parma, Saintpaulia, Text Carli Marian, Foto Floradania (9)

Foto: Floradania

Un raspuns pentru Secretele îngrijirii Violetelor de Parma

  1. MARIA spune:

    MULTUMESC PENTRU INFORMAȚII UTILE DESPRE FLORILE DE APARTAMENTE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *