adelaparvu.com despre mobila pictata (5)

In Artisti, artizani, handmade, Mobila, Oameni talentati, Romania Mea, Shopping

Mobila din lemn pictata cu motive traditionale secuiesti

Mobila asta cu aspect rustic și frumos decorată am găsit-o la Târgul Național pentru Artizanat și Meșteșuguri. Cei care sunt din Transilvania știu de tipul acesta de mobila pictată, căci nu există târg unde să nu fie prezentă, dar restul sunt mai puțin familiarizați cu ea. La stand am dat chiar de Seres Zoltan, care face piesele astea împreună cu soția lui Ilona Bencze. De fapt el pregătește suportul, respectiv mobila din lemn, iar soția lui realizează manual fiecare motiv decorativ. Și e fain că ei decorează în culorile pe care le dorește clientul. Cele mai multe comenzi vin din străinătate, în special de la nemți, da și de la elvețieni și austrieci.

adelaparvu.com despre mobila pictata (10)

adelaparvu.com despre mobila pictata (2)

E multă muncă pentru a obține aspectul acesta impecabil. Domnul Seres mi-a povestit cum ia la mână cu șmirghelul suprafețele, le șlefuiește bine de tot pentru ca lemnul să fie neted, apoi aplică stratul de bază care trebuie să iasă perfect. Mi-a spus că cel mai dificil este ca nuanța de bază să iasă în același ton de culoare peste tot și fără să se vadă bule de aer sau imperfecțiuni. Dar face asta cam de vreo 12 ani, așa că acum știe toate secretele ca să obțină ce își dorește. După aplicarea fondului, soția lui vine și decorează manual cu motive tradiționale secuiești. Și este foarte concentrată și atentă ca modelele să fie simetrice. Dar cert este că n-are cum să facă două piese la fel. După ce pictura e finalizată, se fixează totul cu un lac mat pe bază de apă sau lac de in, după cum are. De altfel și culorile sunt non-toxice și pe bază de apă, mai ales că ele sunt folosite și pentru obiecte personale (perii spre exemplu) sau jucării pentru copii.

adelaparvu.com despre mobila pictata (7)

adelaparvu.com despre mobila pictata (1)

Seres Zoltan este din Odorheiul Secuiesc, unde, împreună cu soția lui, ține și cursuri pentru copii ca să-i învețe acest meșteșug al mobilierului pictat. Pe timp de vară organizează și tabere locale, adică au programe de două săptămâni pentru copiii din zonă. Odată a avut o clasă întreagă de copii care după cursuri și-au pictat singuri scaunele de la școală și clasa arată veselă și frumoasă. Dar le-a plăcut așa de mult piese de mobilă, încât fiecare după absolvire și l-a luat acasă.

adelaparvu.com despre mobila pictata (8)

adelaparvu.com despre mobila pictata (3)

Și prețurile sunt bune având în vedere cât se muncește la fiecare piesă. Uite, spre exemplu banca din imagini e 800 lei, la fel și comoda cu șase sertare, apoi cuierele sunt 150 lei, blidarul cu sertărașe e 400 lei, iar dulăpiorul de colț pe care-l vezi pus pe un scaun costă 700 lei. Obiectele mic sunt și mai accesibile umerașe la 20 lei, perii de păr la 150 lei și tot așa. Dacă mergi în târg treci și pe la standul lui, ZMZ Furniture,  sigur o să-l recunoști că eu altă mobilă la fel n-am văzut. Pe lângă piesele din lemn de brad, are și obiecte mici, cuiere, umerașe, cutii și la cerere face și cufere, oglinzi sau ce-ți mai dorești tu. Piesele astea se potrivesc de minune într-o pensiune, dar și ca accent de culoare într-o locuință cu mobilă sau finisaje din lemn. Mie mi-a plăcut tare că sunt foarte faine!

adelaparvu.com despre mobila pictata (4)

adelaparvu.com despre mobila pictata (6)

adelaparvu.com despre mobila pictata (9)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *