adelaparvu.com despre casa rustica din piatra, interior provensal, casa Spania, design interior Blanca Uriarte, Foto ElMueble (6)

In Case, Design Interior

Decor rustic elegant la interiorul unei case din piatră

Încântor acest interior unde personalitatea casei vechi este atât de pregnantă prin finisaje și elemente ce vorbesc despre istoria ei. Și da, decorul este unul elegant, dar fără opulență, fără suprafețe lucioase, ci cu nuanțe plăcute și texturi confortabile ce-ți imprimă o stare de calm și de bun venit. Este ceea ce cred că trebuie să găsești acasă – adică acea senzație de cuib, de căldură conferite de obiecte aparent atât de familiare și totuși dificil de găsit și combinat atât de frumos. Casa aceasta este una veche, transformată pentru a putea oferi standardele de confort de secol XXI. Deși nu se văd modernizările, căci ele sunt la partea de instalații, locuința a suferit modificări notabile. Dar șarmul ei a fost păstrat și asta contează enorm. Până la urmă când te îndrăgostești de o casă veche de fapt asta îți dorești să evoci la interior, caracterul ei unic modelat de vremuri, de timpul ce-și lasă amprenta asupra zidurilor ei.

adelaparvu.com despre casa rustica din piatra, interior provensal, casa Spania, design interior Blanca Uriarte, Foto ElMueble (3)
Construcția a fost ridicată în urmă cu mai bine de 100 de ani în urmă și este din piatră. O casă rustică din regiunea Cantabria, Spania, cu vegetație luxuriantă aflată între Oceanul Atlantic și Munții Cantabria. Aici casele, inclusiv gospodăriile țărănești, erau clădite din piatră, căci apropierea față de cariere a înlesnit accesul la un material durabil, frumos și natural. Casa de față are mai multe niveluri, parter și etaj și mansardă, fiind situată pe un teren în pantă. Decoratorul Blanca Uriarte s-a ocupat de amenajarea interioară, dar a făcut-o în acord cu istoria casei, păstrându-i șarmul. Cele mai evidente intervenții în acest sens sunt prezența bârnelor vechi, care au fost inserate în ansamblul plafoanelor noi, ce ranforsează casa. Și pentru a pune în evidență elementele originale ale casei, tot ce e nou la nivel de structură din lemn a fost vopsit în alb. Astfel și camerele sunt mai luminoase, dar prin contrast bârnele vechi ies în evidență.

adelaparvu.com despre casa rustica din piatra, interior provensal, casa Spania, design interior Blanca Uriarte, Foto ElMueble (18)
Tot la partea de finisaje se remarcă modul în care au fost rezolvați pereții. O parte dintre ei sunt sunt originali, adică din piatră veche. Alții sunt albi, dar lasă la vedere ancadramentele ferestrelor din piatră și cărămidă, ca și cele ale golurilor pentru trafic, adică corespondente ușilor. Tâmplăria din lemn a fost realizată cu ajutorul meșterilor locali, evident pentru amprenta de lucru manual. Dacă te uiți cu atenție numai la finisaje vei observa că ele sunt simple și scot în prim plan textura materialelor naturale. Pardoseli din lemn îmbracă spațiile, iar în bucătărie și băi sunt folosite plăci ceramice simple. La parter pardoseala este una foarte simplă, din beton excelent finisat. Pentru un plus de confort o instalație de încălzire sub pardoseală rezolvă problema căldurii în sezonul rece. Și da, tâmplăria ferestrelor și cea a ușilor interioare contează mult în atmosfera casei.

adelaparvu.com despre casa rustica din piatra, interior provensal, casa Spania, design interior Blanca Uriarte, Foto ElMueble (1)
La nivel de mobilă și decorațiuni combinațiile sunt frumoase, dar mai ales funcționale. Canapele și fotolii simple de la IKEA sunt alăturate unor piese rustice, la fel ca și a unora realizate pe comandă. Dulapurile în special sunt comandatate, iar într-unul din dormitoare ideea de a pune perdele la dulapuri are un efect interesant. Ele nu par mobile masive, ci mai degrabă uși cu ferestre, de unde lipsa senzației de încarcare, de sufoare a camerelor. Ai impresia că urmează să deschizi alte spații. La fel contează mult și ușile duble, care odată deschise parcă amplifică încăperile și lasă lumina naturală să ajungă și spre centrul casei, în holurile mai slab iluminate. În alt dormitor, sub panta acoperișului, dulapul este și suport pentru un pat etaj. Interesantă idee!

adelaparvu.com despre casa rustica din piatra, interior provensal, casa Spania, design interior Blanca Uriarte, Foto ElMueble (10)Dar să știi că tot ambientul interior pare atât de intim și plăcut grație țesăturilor bine alese, de artizant. Alături de husele și tapițeriile din materiale textile confortabile, covoarele colorate, la fel ca și mici accente hand made conferă personalitate și șarm. Ai să observi și multe corpuri de iluminat, de la lămpi de masă la lustre bine alese cu abajururi simple sau împletite. Există și corpuri de iluminat moderne, spoturi bine mascate de-a lungul grinzilor noi. Și pentru a imprima ordine spațiului, mobila este așezată simetric, la fel ca și tablourile. Astfel, într-un decor cu multe suprafețe rugoase o mobilă și câteva elemente decorative pe perete poziționate organizat induc percepția unui spațiu bine conturat. E un truc bine de reținut. Mi-a plăcut mult cum arată casa asta, dar și ideile de decorare sunt frumoase. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa rustica din piatra, interior provensal, casa Spania, design interior Blanca Uriarte, Foto ElMueble (2)

adelaparvu.com despre casa rustica din piatra, interior provensal, casa Spania, design interior Blanca Uriarte, Foto ElMueble (4)

adelaparvu.com despre casa rustica din piatra, interior provensal, casa Spania, design interior Blanca Uriarte, Foto ElMueble (7)

adelaparvu.com despre casa rustica din piatra, interior provensal, casa Spania, design interior Blanca Uriarte, Foto ElMueble (8)

adelaparvu.com despre casa rustica din piatra, interior provensal, casa Spania, design interior Blanca Uriarte, Foto ElMueble (9)

adelaparvu.com despre casa rustica din piatra, interior provensal, casa Spania, design interior Blanca Uriarte, Foto ElMueble (5)

adelaparvu.com despre casa rustica din piatra, interior provensal, casa Spania, design interior Blanca Uriarte, Foto ElMueble (6)

adelaparvu.com despre casa rustica din piatra, interior provensal, casa Spania, design interior Blanca Uriarte, Foto ElMueble (13)

adelaparvu.com despre casa rustica din piatra, interior provensal, casa Spania, design interior Blanca Uriarte, Foto ElMueble (14)

adelaparvu.com despre casa rustica din piatra, interior provensal, casa Spania, design interior Blanca Uriarte, Foto ElMueble (17)

adelaparvu.com despre casa rustica din piatra, interior provensal, casa Spania, design interior Blanca Uriarte, Foto ElMueble (15)

adelaparvu.com despre casa rustica din piatra, interior provensal, casa Spania, design interior Blanca Uriarte, Foto ElMueble (12)

adelaparvu.com despre casa rustica din piatra, interior provensal, casa Spania, design interior Blanca Uriarte, Foto ElMueble (11)
Sursa foto: ElMueble

8 raspunsuri pentru Decor rustic elegant la interiorul unei case din piatră

 1. Andreea spune:

  de vis!

 2. Denisa spune:

  Simplu si dragut. O casa pe care oricine si-ar dori!

 3. Andreea Florea spune:

  Din fericire se mai gasesc si pe la noi case cu pereti de piatra si cu tavane din grinzi. Noi am fost norocosi sa gasim o casa veche careia sa-i pastram toate aceste elemente. Cu doi arhitecti si-un designer in familie zic eu c-am facut o treaba buna si am reusit sa-i pastram personalitatea. 🙂

 4. Adina spune:

  F.frumos. Am vrut sa zic de vis dar nu am vrut sa imit mesajul de mai sus.

 5. Lili spune:

  Buna!te rog sa ma ajuți cu un sfat. Am gresie visinie in casa, si peretii albi. ce culoare sa cumpăr mobila ? Stiu ca se potriveste cu negru, wenghe sau visiniu, dar nu mai vreau culori pretențioase. Am comandat o mobila cu fata gri si blatul crem~ de fapt este un alb galbui. Ideea e ca nu mi place, culoarea crem pe peretii albi arată a mobila veche, îngălbenită.Multumesc!

  temp1

  • Adela Parvu spune:

   Ai două variante: 1. Să ai răbdare până la final când vei avea și decorațiuni și atunci vei vedea totul în ansamblu. 2. Poți alege o culoare similară celei crem pentru pereți și atunci totul va fi camuflat fără să te mai deranjeze nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *