A durat ceva până proprietarii acestei frumoase case s-au hotărât ce anume și-ar dori, dar ajunși la vârsta când fiica lor s-a căsătorit, au decis să-și materializeze visul. Și-au amintit că în tinerețe i-a apropiat aceeași pasiune pentru tradiție, căci ea provine dintr-o familie bavareză ce de zeci de ani conduce o distilerie tradițională. Josef și Renate, din Germania, s-au căsătorit atunci cu visuri la ceva rustic, dar viața te fură și uiți lucrurile care-ți plac sau n-ai timp pentru ele. Au locuit dintotdeauna aproape de distileria, care este vizitată anual de zeci de mii de vizitatori, și chiar dacă aceasta ar fi trebuit să le mențină vie în memorie atracția către rustic n-au avut pur și simplu timp să-și facă locuința mult visată. Dar după ce au primit atâția oaspeți în distileria lor bavareză au decis că singurul stil care se potrivește viitoarei lor case este clar unul din zonă. Și și-au făcut o casă din lemn. O frumusețe!
Au fost ani de zile indeciși asupra stilului. Vroiau ceva rustic, dar oscilau între stilul mediteranean, ba apoi din cauza costurilor se mai gândeau și la o casă modernă. Au văzut nenumărate modele, căci în Germania orice producător de case care se respectă ridică pe terenul fabricii sau lângă aceasta un mini sat cu cele mai elocvente modele de locuințe pe care le poate face. Dar Josef s-a enervat în final și a decis că nu vrea o casă modernă, căci arată ca un cub, și nici o vilă toscană pentru că ei trăiesc aproape de Pădurea Neagră. Așa că după ezitări îndelungi au ajuns la tradițional. Le-au prins bine și excursiile în zonă unde au mai găsit vechi case din lemn bavareze cu detalii frumoase. Și când au găsit și firma care să le-o construiască, adincă Sonnleitner, au cerut arhitectului acesteia să îmbine cumva toate ornamentele tradiționale în viitoarea lor casă.
Arhitectul s-a pus pe treabă și a luat la pas regiunea care i-a fost indicată. A făcut nenumărate fotografii, le-a tipări și le-a întins pe masă în fața celor doi soți și aceștia au început să-și spună părerea – ce le place și ce nu. După prima ședință de consultări și după ce arhitectul a aflat și despre stilul de viață al clienților săi s-a apucat de treabă. A proiectat o casă care încorporează tehnologii moderne, dar arată ca una bavareză. Firma de construcții Sonnleitner are o tradiție de peste 100 de ani în a ridica locuințe din lemn, dar au evoluat și au dezvoltat sisteme inovatoare pentru de construcții. Printre acestea și un anumit tip de ziduri, absolut speciale, concepte patentante care asigură o rezistență și o izolare excelentă în timp. Și când zic izolare nu mă refer doar la cea termică, ci și fonică. În plus, ceea ce mi se pare remarcabil este faptul că aceste ziduri sunt din materiale 100% reciclabile.
Ideea este că toată casa este ultramodern dotată, așa că nu te lăsa pradă impresiei de rustic. Acest stil a fost dorit de către proprietari și l-au obținut exemplar. Pe lângă arhitectura exterioară la interior se remarcă supanta care lasă la vedere grinzi și balustre din lemn frumos lucrate. Lemnul de molid domină decorul și îi conferă acea căldură de neegalat. De altfel majoritatea lemnului folosit și pentru structura casei este tot molid. La baza scării interioare se află o sobă cu teracotă, dar care ascunde și ea tehnologii actuale. Când e pusă în funcțiune încălzește și apa pentru instalații sanitare și pentru o parte din băi. Funcționează practic asemenea unei centrale termice.
Și da, și-au personalizat interiorul, inclusiv ca organizare. Nu au vrut să aibă dulapuri în dormitor, așa că lângă acesta se află în încăpere specială pentru depozitarea hainelor. Este o încăpere tampon între camera de odihnă și baie. Casa este generoasă, are circa 172 de metri pătrați, iar parterul este deschis. La supantă e loc pentru birou, dar nedelimitat cu ziduri, de unde se poate vedea desfășurarea de la parter. Deși bucătăria este deschisă, ea e ingenios poziționată ascuns de living, dar în legătură directă cu sufrageria. Totul cu mobilă rustică, deși aparatura este modernă, cum ar fi televizoarele plate, dar bine integrate. Oricum, au obținut ce și-au dorit și proprietarii spun că și casa lor reprezintă acum un punct de atracție pentru turiștii care vin la distilerie. Se felicită singuri pentru alegere. Te cred și eu că se felicitări căci au o casă pe cinste. Bravo lor! Sper să te inspire și pe tine!
1
superba casa asta bavareza.
De acord cu tine Florin 🙂 Si mie mi-a placut mult!