KIKA
adelaparvu.com
recomandă kika.ro
KIKA
adelaparvu.com despre crinzantema la ghiveci, chrysanthemum, text Carli Marian (8)

In Gradina, Sfaturi plante

Crizantema la ghiveci, află cum trebuie să o îngrijești ca să nu se usuce

Cari Marian ing.horticol si designer florist

Carli Marian ing.horticol si designer florist

Este clar pentru toată lumea că a venit toamna și atunci când te uiți în grădină sau pe la comercianții de flori îți dai seama că vedeta acestui sezon este fără îndoială crizantema. Acum o găsești în variate culori și forme și în florării sau magazine la ghiveci. La mare căutare, în ultimul timp, sunt crizantemele sub formă de sferă ale căror flori colorate înveselesc orice grădină, balcon sau terasă. Deși arată foarte frumos când le vezi pe toate una lângă alta, odată duse acasă aceste flori deseori se ofilesc, așa cum mulți dintre voi mi-ați scris. Hai să-ți spun ce trebuie să faci pentru o a avea o crizantemă sănătoasă și plină de flori astfel încât să te bucuri mult timp de acum încolo de aceste flori frumoase.

adelaparvu.com despre crinzantema la ghiveci, chrysanthemum, text Carli Marian (3)

Dacă te gândesti s-o plantezi în grădină atunci lucrurile sunt mult mai simple si în afară de-o plantare propriu-zisă și-o udare de aprovizionare nu prea mai ai altceva de făcut. Însă dacă vrei să păstrezi crizantema în balcon sau pe terasă atunci este musai s-o transplantezi imediat ce-ai cumpărat-o într-un vas din teracotă puțin mai mare decât cel existent.

adelaparvu.com despre crinzantema la ghiveci, chrysanthemum, text Carli Marian (4)

Te sfătuiesc ca la plantare să folosești un substrat universal sau chiar unul luat din grădină. Atenție! Este foarte important ca la transvazare să aplici la bază și un strat de pietriș pentru a asigura un drenaj cât mai bun și pentru a evita putrezirea rădăcinilor. Această operațiune nu trebuie să întârzie deoarece ghiveciul în care se află crizantema, de regulă, are foarte puțin pământ și foarte multe rădăcini, iar dacă planta nu este udată din belșug se va usca destul de repede, fără șanse de recuperare.

adelaparvu.com despre crinzantema la ghiveci, chrysanthemum, text Carli Marian (14)

Trebuie să mai știi că aceste plante ale toamnei au nevoie de spații extrem de luminoase, răcoroase (temperaturi sub 20° C), aerisite și fără udări în exces cu apă stagnantă la baza ghiveciului. Temperaturile mai scăzute să știi că vor prelungi perioada de înflorire cu până la 10 săptămâni. Ele pot rămâne afară, pe terasă, dacă ghivecele sunt mari și sunt termorezistente sau le poți aduce în interior pe tot parcursul iernii într-un loc mai răcoros, ferit de îngheț, unde va trebui să le uzi mai rar. Chiar dacă va dispărea aproape complet de la suprafața solului, vei vedea că în primăvară, de la baza coletului, vor porni în vegetație numeroși mugurii, care vor permite crizantemei să-și reia cursul normal de viață. În aceasta fază poți încerca divizarea plantei, asta dacă îți dorești s-o înmulțești sau poți s-o plantezi direct în grădină.

adelaparvu.com despre crinzantema la ghiveci, chrysanthemum, text Carli Marian (7)

În concluzie dacă vrei să te bucuri de-o toamna plină cu flori de crizanteme la ghiveci, atunci ai grijă să eviți amplasarea lor în spații întunecoase, calde, cu aer uscat și udare în exces. Și nu uita să-i oferi plantei un ghiveci pe măsură, dacă nu o plantezi direct în grădină. Sper ca informațiile mele să-ți fie de folos!

adelaparvu.com despre crinzantema la ghiveci, chrysanthemum, text Carli Marian (11)

adelaparvu.com despre crinzantema la ghiveci, chrysanthemum, text Carli Marian (12)

adelaparvu.com despre crinzantema la ghiveci, chrysanthemum, text Carli Marian (2)

adelaparvu.com despre crinzantema la ghiveci, chrysanthemum, text Carli Marian (13)

adelaparvu.com despre crinzantema la ghiveci, chrysanthemum, text Carli Marian (8)

adelaparvu.com despre crinzantema la ghiveci, chrysanthemum, text Carli Marian (1)

adelaparvu.com despre crinzantema la ghiveci, chrysanthemum, text Carli Marian (5)

adelaparvu.com despre crinzantema la ghiveci, chrysanthemum, text Carli Marian (10)

adelaparvu.com despre crinzantema la ghiveci, chrysanthemum, text Carli Marian (6)

adelaparvu.com despre crinzantema la ghiveci, chrysanthemum, text Carli Marian (9)

14 raspunsuri pentru Crizantema la ghiveci, află cum trebuie să o îngrijești ca să nu se usuce

 1. Dana spune:

  Multumesc de informatii, cine nu admira crizantemele toamna? Sunt deosebite aceste flori si imbraca frumos aleile toamna.

  Referitor la transplantare, am cateva intrebari pt domnul inginer:
  1) De ce se prefera vasul de teracota?
  2) Inteleg din articol ca pietrisul de la radacina ajuta la drenarea apei, dar nu deranjeaza el planta pe termen lung?
  3) Dupa ce infloreste si se trece, este OK sa tai planta de la radacina? Sau trebuie sa aman curatarea pana in primavara?

  Multumesc anticipat.

  • carlimarian spune:

   Buna seara Dana! Referitor la intrebarile tale iti pot spune ca vasele de teracota sunt excelente pentru exterior pentru ca au peretii mai grosi si astfel sunt termorezistente si protejeaza de frig radacinile plantei, arbustului. Pietrisul la baza plantei nu deranjeaza in niciun fel radacinile plantei din contra le protejeaza de excesul de apa. Iar in ceea ce priveste taierea iti recomand s-o faci imediat dupa ce a cazut prima bruma cand deja frunzele si tija florala incep sa se deterioreze. Cu drag astept intrebarile tale oricand!

  • carabas emilia spune:

   Cand se face tunderea florilor de crizantema si cat se tunde?
   Multumesc pentru raspuns!

 2. vai ce frumoase sunt. Și sunt florile mele preferate!

 3. nusacehan spune:

  Buna! Am primit si eu cateva ghivece de crizanteme si desi locuiesc la casa nu le-am plantat in gradina .Cum ma sfatuiesti sa le pastrez peste iarna ?Multumesc.

 4. Mira spune:

  Foarte interesant și util articolul, mulțumesc!

 5. Anca spune:

  buna ziua!
  Dupa ce s-au trecut florile si tijele au inceput sa se usuce am inteles ca trebuie sa le tai dar pe urma mai trebuie sa o ud? Sau o las sa stea la intuneric pana in primavara?!

  Multumesc mult!

 6. Iusti spune:

  De cîte ori trebuie udate?

 7. Adelina spune:

  spuneti-mi va rog dar cum se cresc butasii de crizantema pentru a obtine o floare la ghiveci rotata si inflorita uniform multumesc anticipat

 8. Carmen spune:

  Și recipientele contează și pun în valoare o plantă frumoasă.
  Mi-a rămas la suflet stropitoarea aia de lemn, pictată atât de fain!

 9. Kiss Ibolya spune:

  Am cumparat 4 ghiveci cu crizanteme cum e mai bine sa le plantez afara sa le scot din ghiveci sa sa le plantez sau sa le bag cu ghiveciul in pamant???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *