adelaparvu.com despre casa in stil provence, arh Mark Buchanan, design interior Sgoshana Datlow, Foto Ron Blunt (44)

In Case, Design Interior

Superbă casă și chiar pare desprinsă din peisajul regiunii Provence

Să ajungi să-ți faci propria casă este o mare reușită, dar contează enorm să știi ce-ți dorești pentru că o locuință se ridică greu, cu efort și pentru toată viața. Proprietara casei de față a copilărit în Provence și a purtat cu ea ani de zile imaginea câmpurilor de lavandă și a caselor rustice din piatră. Iar copilăria nu doar că ne influențează decisiv pentru tot restul vieții, dar pentru mulți oameni reprezintă acea etapă fără griji și fără probleme a vieții, când orice plan și vis pare posibil. Ei bine, după ce s-a dus la studii în SUA și a ajuns la ferma tatălui ei situată pe un teren în zona rurală a statului Virginia, undeva aproape de malul râului Rappahannock, a știut că acolo va urma să-și facă propria casă ca în Provence. Și nu e vorba doar de stil, ci de starea pe care de fapt și-a dorit să o recreeze: liniște, pace, armonie, ca atunci în copilărie, când timpul părea mai dilatat, mersul lucrurilor mai așezat. A reușit, iar casa ei a ajuns să-i inspire și pe alții. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre casa in stil provence, arh Mark Buchanan, design interior Sgoshana Datlow, Foto Ron Blunt (2)

Deși pare mare și impunătoare, lățimea casei nu depășește dimensiunile unei camere generoase. Practic, ferestrele în stil francez lasă peisajul rural al zonei să pătrundă la interior, iar să vezi lanuri neșfârșite de culturi îți dă un sentiment de relaxare. Pe cealaltă parte a casei e o terasă care dă înspre râu. Ferestrele fiind prezente pe ambele laturi ale lungimii casei, la interior se formează un soi de briză cu parfum de țară, o senzație pe care proprietara o savurează din plin. Aromele de prospețime îi invadează interiorul, dar această soluție arhitecturală, cu o casă lungă și îngustă îi asigură lumină din plin. Arhitecții de la biroul NLB Architects au reușit să transpună în proiectul conceput de ei toate dorințele clientei ei, Diana Cummings fiind mare iubitoare de cai și sportiv amator în sportul ecvestru. Nu întâmplător pentru volumetria casei, arhitecții s-au inspirat din forma grajdurilor de cai de secol XVII din Franța. Pe lângă materialele folosite (preponderent piatră și lemn) și alura casei, au venit cu completări specifice Provence-ului. Așa că ai să vezi pergola pe structură de fier acoperită cu rogojini de bambus și obloanele bleumarin ce încadrează ferestrele. Mai mult, pergola susține și glicina, care pe timpul primăverii își etalează ciorchinii de flori transformând fațada principala a casei într-una de carte poștală.

adelaparvu.com despre casa in stil provence, arh Mark Buchanan, design interior Sgoshana Datlow, Foto Ron Blunt (3)

La interior camerele sunt plăcute și calde, cu structura de lemn la vedere, structură ce accentuează șarmul rustic al casei. Ușile în stil francez nu doar că aduc lumină din plin, dar pentru o casă mai mult lungă și îngustă ele rezolvă și problema accesului în casă, căci practic fiecare încăpere principală de la parter beneficiază de propria intrare. Ca atare holul casei nu este unul lung și interminabil, așa cum te-ai aștepta, respectiv pe toată lungimea casei, ci doar de legătură între zona de zi și cea de noapte la parter. Da, față de alte case, proprietara și-a dorit ca pe lângă living, sufragerie și bucătărie grupate într-o parte a parterului, tot la primul nivel să aibă și propriul dormitor, o baie cu zonă de masă de toaletă, o verandă închisă, precum și o spălătorie separată. La etaj mai sunt două dormitoare, dar acelea le-a dorit pentru prietenii ei pasionați de cai. De asemenea, una dintre cerințele Dianei, proprietara casei, a fost ca încăperile să nu fie impunătoare ca și dimensiuni, ci plăcute, calde și intime pentru ca senzația de vacanță să fie prezentă în fiecare zi. Și într-adevăr sunt tare frumoase ambientele.

adelaparvu.com despre casa in stil provence, arh Mark Buchanan, design interior Sgoshana Datlow, Foto Ron Blunt (13)

Dar pe lângă arhitecții și constructorii locali la care a apelat pentru ridicarea casei, Diana și-a dorit ca interiorul să fie gândit de către un specialist. Așa că a găsit un decorator de interioare tot din zonă, Shoshana Datlow, familiarizată cu tema rustică pe care de data aceasta a abordat-o nu din perspectivă americană, ci franceză. Ca atare nuanțe de galben colorează pereții zonei de azi aducând un plus de luminozitate și căldură camerelor, iar lemnul masiv prezent atât în structura la vedere a casei se regăsește și în piesele de mobilier. Evident că livingul are un șemineu, deasupra căruia este așezat o lucrare de artă veche, mai exact o sculptura în bronz (Femeie cu căprioară), semnată de Karl Bittler (circa 1900). Tapițeriile vin să ofere un strop de ritm la interior, prin imprimeurile vegetale, dar tonurile cromatice sunt păstrate în note de pământ alternate cu nuanțe deschise, de cremuri. Bucătăria este însă cea care atrage nu doar privirile, ci și pe perietenii Dianei, căci toți se simt bine în jurul mesei trainice din lemn masiv. Mi-a plăcut mult și zona holului de la intrare, lambrisată cu lemn, vopsit în aceeași nuanță ca și obloanele, dar și cu o ușă care are acces gândit pentru cei doi câini ai proprietarei. O casă cu adevărat de vis, una care reflectă personalitatea Dianei, dar care evocă reușit o atmosferă degajată, lipsită de griji. Da, ea se simte aici în fiecare zi de parcă ar fi în vacanță. Cred că și eu m-aș simți la fel. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa in stil provence, arh Mark Buchanan, design interior Sgoshana Datlow, Foto Ron Blunt (4)

adelaparvu.com despre casa in stil provence, arh Mark Buchanan, design interior Sgoshana Datlow, Foto Ron Blunt (1)

adelaparvu.com despre casa in stil provence, arh Mark Buchanan, design interior Sgoshana Datlow, Foto Ron Blunt (12)

adelaparvu.com despre casa in stil provence, arh Mark Buchanan, design interior Sgoshana Datlow, Foto Ron Blunt (16)

adelaparvu.com despre casa in stil provence, arh Mark Buchanan, design interior Sgoshana Datlow, Foto Ron Blunt (5)

adelaparvu.com despre casa in stil provence, arh Mark Buchanan, design interior Sgoshana Datlow, Foto Ron Blunt (6)

adelaparvu.com despre casa in stil provence, arh Mark Buchanan, design interior Sgoshana Datlow, Foto Ron Blunt (7)

adelaparvu.com despre casa in stil provence, arh Mark Buchanan, design interior Sgoshana Datlow, Foto Ron Blunt (11)

adelaparvu.com despre casa in stil provence, arh Mark Buchanan, design interior Sgoshana Datlow, Foto Ron Blunt (15)

adelaparvu.com despre casa in stil provence, arh Mark Buchanan, design interior Sgoshana Datlow, Foto Ron Blunt (14)

adelaparvu.com despre casa in stil provence, arh Mark Buchanan, design interior Sgoshana Datlow, Foto Ron Blunt (19)

adelaparvu.com despre casa in stil provence, arh Mark Buchanan, design interior Sgoshana Datlow, Foto Ron Blunt (8)

adelaparvu.com despre casa in stil provence, arh Mark Buchanan, design interior Sgoshana Datlow, Foto Ron Blunt (18)

adelaparvu.com despre casa in stil provence, arh Mark Buchanan, design interior Sgoshana Datlow, Foto Ron Blunt (17)

adelaparvu.com despre casa in stil provence, arh Mark Buchanan, design interior Sgoshana Datlow, Foto Ron Blunt (9)

adelaparvu.com despre casa in stil provence, arh Mark Buchanan, design interior Sgoshana Datlow, Foto Ron Blunt (10)
Foto: Ron Blunt

7 raspunsuri pentru Superbă casă și chiar pare desprinsă din peisajul regiunii Provence

 1. roxana spune:

  O Doamne! Ti se umple sufletul! Este majestuos si rustic-simplu in acelasi timp. Fooarte frumos!
  Multumesc Adela ca-mi bucuri ochii si sufletul!

 2. mi spune:

  O minune…

 3. rodica lupu spune:

  Un paradis ! In paradis!

 4. Radu spune:

  Primitoare si stilata!!

 5. […] Adela Parvu Să ajungi să-ți faci propria casă este o mare reușită, dar contează enorm să știi ce-ți […]

 6. […] care-mi merg la suflet din prima, iar această încăpere este unul dintre exemplele grăitoare. O verandă închisă transformată în cameră de recreere, un fel de zonă de relaxare sau living pentru familie. În […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *