Majoritatea oamenilor își doresc în ziua de azi apartamente cât mai spațioase și luminoase, numai că dai greu de ele. Ei bine, nu a fost și cazul proprietarului de față, care a găsit un apartament la ultimul nivel al unui bloc din București. Suprafața generoasă, de circa 140 de metri pătrați, este împărțită pe două niveluri, al doilea nivel fiind de fapt o supantă de circa 41 mp. Tânărul care a cumpărat locuința a apelat la arhitectul Alexandru Ispas când aceasta era de stadiul de construcție, astfel încât arhitectul a putut configura organizarea interioară a spațiului din start. Dar mai mult, a avut libertate totală în a creiona locuința ca și ambientare, de la organizarea interioară la alegerea decorațiunilor. Iar arhitectul Alexandru Ispas a ținut cont de preferințele proprietarului și a conceput o amenajare interioară actuală și colorată.
Ce contează cel mai mult într-o amenajare? Ca proprietarul să se regăsească acolo, iar arhitectul știe asta. După ce l-a intervievat pe clientul său a aflat date importante: că lucrează acasă în fața calculatorului, ca atare îl deranjează lumina prea puternică (de aceea a ales storuri speciale ca de birou de la Rollotec), că i-ar plăcea ca spațiul casei să-i insufle energie, de asemenea că este singur, dar că socializează acasă și ca atare are nevoie de un loc dedicat unde să-și primească prietenii și că-i place să gătească, dar că nu-i place să stea să facă curat (de aceea au fost alese suprafețe care să fie ușor întreținute). Ei bine, Alexandru Ispas a ținut cont de toate nevoile și preferințele și a început cu organizarea celor două niveluri – primul cu zona de zi (bucătărie, living, sufragerie), apoi birou și dormitor, iar al doilea nivel dedicat socializării, în special pentru jocuri și apoi pentru depozitare.
Pe holul de la intrare arhitectul a prevăzut o pardoseală care se curăță ușor, gresie, și apoi a continuat cu parchet laminat de 11 mm în rest. Un dulap placat cu oglizi maschează locul de cuier, mai ales că spațiul este deschis către living. Aici, zona de ședere este situată central, într-o parte fiind bucătăria și în cealaltă parte biroul și dormitorul. Bucătăria este și ea la vedere și deși nuanța mobilierului este albă, placarea cu sticlă galbenă ca și banda LED montată aici, vin să aducă un plus de culoare, dinamizând întregul nivel. Bucătăria a fost făcută la comandă de firma Amplius, la fel ca și placarea cu sticlă a peretelui. În ansamblul mobilierului sunt încorporate electrocasnicele, inclusiv hota, dar mai puțin frigiderul, încadrat de două corpuri suspendate.Distanța dintre chiuvetă și plită este suficient de mare pentru a asigura un front de lucru optim în bucătărie.
Imediat lângă bucătărie este locul de luat masa, unde peretele este unul cu mesaje, iar scaunele preiau culoarea sticlei de la bucătărie. Masa este din sticlă și reflectă frumos lumina (cumpărată de la Mobexpert), iar scaunele sunt confortabile, cu un design scandinav (de la Ikea). Literele volumetrice au fost făcute de către arhitect din plexiglas negru mat, tăiate la Atelier13 cu laserul. În living, unde e loc de ședere marcat de o canapea colțar, măsuța de la BoConcept are același finisaj lucios ca și masa din sufragerie. Apoi, pentru canapea arhitectul a ochit un model de la Mobexpert, dar a cumpărat separat o tapițerie de la un alt furnizor. A cerut celor de la Mobexpert să îmbrace canapeaua cu materialul său și chiar dacă a durat o lună și jumătate transformarea, la final canapeaua arată cum și-a dorit arhitectul și proprietarul.
Culoarea în living este adusă prin decorațiuni, respectiv covorul din lână (de la Ikea) și pernele (de la BoConcept), alături de tablourile pictate de către arh. Alexandra Drăgoșelea (vezi Artwork AD), dar și prin accentuarea peretelui din zona de dormitor și birou. Practic este o combinație de cald (galben) și rece (mov, albastru) în living care oferă dinamism zonei de zi, dar și relaxare, în funcție de direcția privirii. Mi-a plăcut separarea cu ușă de sticlă către birou, care lasă lumina să circule între cele două spații (ușa de sticlă este de la Exclusive Doors), pe când ușa de la dormitor este albă și simplă. Tot albă este și scara elicoidală, pe care arhitectul a găsit-o ca și kit la scarimoderne.ro, doar ca era din lemn natur cu balustradă neagră. Alexandru Ispas a cerut ca scara din lemn să fie vopsită în alb (evident contra cost) și așa ea a devenit un element grafic în ansamblul livingului, unde căldura este dată de pardoseala din parchet laminat achiziționată de la Dan Serv Trading.
Supanta la care se accede pe scară are o balustradă de sticlă tocmai pentru a lăsa lumina să circule. Balustrada a fost făcută pe comandă la un mic atelier din Ploiești. Pe lângă dulapul încastrat, unde fețele ușilor preiau din nuanțele rafturilor metalice (de la Ikea) este montat un fototapet în alb și negru de 4 x 2 metri realizat pe comandă la Randder. De asemenea, la supantă se văd corpurile de iluminat din living, suspensii frumoase de la Artemide (prin HeliosPLS), care au costat circa 1600 de euro, dar a căror lumină blândă asigură un ambient plăcut. De altfel, arhitectul a prevăzut o adevărată scenografie interioară cu ajutorul iluminatului interior folosind atât lumină directă (lustre, lămpi, sporturi) cât și indirectă și difuză (benzi LED, variator de lumină). De menționat că prizele și întrerupătoarele negre sunt marca Btcino achiziționate prin firma Helios.
Amenajarea cu totul a durat circa două de zile, timp în care au fost montate toate finisajele, compartimentate camerele și realizată mobila pe comandă. Pe lângă această perioadă, arhitectul și-a prevăzut un timp pentru proiectare, circa o lună și jumătate, mai ales că bugetul era clar stabilit, respectiv 27.000 euro și ia luat ceva până să se documenteze și să facă alegerile conform temei, dar și bugetului. Și a făcut o treabă excelentă, având în vedere că a reușit să găsească obiecte de design frumoase, iar materialele folosite au fost unele de calitate, ca să nu mai spun că pentru suprafața de 140 de metri pătrați s-a descurcat de minune cu acest buget. Uite, dacă vrei să iei legătura cu arhitectul Alexandru Ispas poți să-i vizitezi site-ul ispasarchitect.com sau poți să-l suni direct la tel 0726.00.75.75 ori să-i scrii mail pe adresa [email protected]. Sper să te inspire și pe tine!
Absolut ametitor … Nu am alte cuvinte, pentru a-mi exprima admiratia !
imi place scara, imi place baia si bucataria… e frumos!