Este greu să-ți faci singur propria locuință, mai ales când ești tânăr și nu dispui de bani grămadă dintr-o dată, însă sunt tineri care dacă și-au pus în cap să finalizeze un proiect nu se lasă până nu reușesc. Botond și Emoke Szakacs sunt amândoi ingineri de structuri și lucrează ca proiectanți de case în Miercurea Ciuc. Pentru că trebuiau să-și facă un rost pe lume și să găsească o sursă de venit, după ce au absolvit facultatea la Cluj și și-au deschis propria firmă de proiectare într-un an nu tocmai prielnic construcțiilor (2009), le-a venit o idee îndrăzneață: să cumpere și să revândă într-un magazin propriu produse de la Ikea. Amândoura le plăceau produsele firmei suedeze, dar drumul prea lung la București îi descuraja. Și nu doar pe ei. Așa că, după ce s-au interesat cu privire la comerțul cu produsele cunoscutului brand, și-au deschis în 2010 magazinul Sweet Home Design, în special cu accesorii de la Ikea, pe lângă aceastea având și alți furnizori locali. Și așa au început să strângă bănișori pentru locuința lor. Dar hai să-ți spun mai multe.
Botond și Emoke visau la locuința lor, evident mobilată și decorată cu produse suedeze, dar să cumpere un apartament i-ar fi costat prea mult. Dar părinții lui Botond au făcut un lucru pe care puțini l-ar face. Au hotărât să se mute la țară, la circa 15 kilometri de Miercurea Ciuc, unde locuiau bunicii lui Botond, pentru a le da tinerilor șansa să-și înceapă o viață împreună în locuința din oraș. Așa că toate eforturile tânărului cuplu s-au concentrat în a reamenaja locuința de circa 75 de metri pătrați (extinsă apoi la 78 mp). Fiind ingineri de structuri au știut cum să o recompartimenteze. Dar pe lângă asta, au avut și multe idei ingenioase care sigur te vor inspira și pe tine.
În privința reorganizării spațiilor, cei doi au renunțat la balcon, cămără pentru a lărgi bucătăria. Acum, aceasta este cea mai luminoasă încăpere din casă și foarte plăcută. Apoi, pentru livingul și-ar fi dorit un spațiu mai mare, dar holul de la intrare nu era foarte generos pentru a putea deschide camera către el. După aprobări cerute vecinilor, au reușit să înglobeze în planul apartamentului o mica parte din holul comun al blocului, circa 2,70 mp, exact cât le-ar fi fost necesar pentru o zonă de intrare în casă. Astfel, au extins livingul către holul inițial și au obținut o cameră mai mare, de a 15,5 mp la circa 25 de mp. Pentru că bucătăria a fost lărgită către logie, în partea dinspre living au renunțat la ușa de acces către fostul balcon și au transformat-o într-o nișă pentru plante. O altă modificare a fost în privința băii de serviciu, unde au mutat poziția vasul de wc pentru a face loc unei mici cabine de duș.
Înainte și după reorganizarea locuinței
După ce partea de reorganizare a fost finalizată, au trecut la cea de finisare și decorare. Marea majoritate a materialele de finisaj le-au achiziționat de la un o firmă din Odorheiul Secuiesc, respectiv de la Szilank, iar vopselurile le-au achizționat de la Caparol, ei alegând culorile. Au montat peste tot în casă întrerupătoare cu comandă tactilă, pe care le-au achiziționat din China. Au așteptat circa șase luni pentru ca să vadă modelul și apoi încă alte șase luni ca să le vină restul de întrerupătoare pentru toată casa. Cea mai mare parte a manoperei a fost realizată de către familie, respetiv de către socrul lui Botond domnul Csaba, care a lucrat cu prietenul său Zsolt. Cei doi tineri spun că părinții lor le-au fost alături pe tot parcursul amenajării. În plus, în prima parte a lucrărilor mulți prieteni i-au ajutat cu debăarasările și căratul molozului.
După ce a finalizat etapa de finisare, făcută pe parcurs din lipsa unei sume consistente de bani din start, a urmat o perioadă de circa trei anid e zile în care au tot mobilat și decorat. În living, pentru că spațiul rezultat era unul lung și îngust, Botond nu găsea corpuri de iluminat încastrabile la prețuri pentru buzunarul lor. Așa că a conceput o structură din gips carton, finisată cu tencuială decorativă, în care a înglobat leduri și a improvizat câteva corpuri de iluminat încastrate. Aceasta sunt din profile de aluminiu peste care sunt montate foi de sticlă transparentă, iar peste sticlă puse bucăți de sticlă securizată spartă, dar colorată. Practic, aceste corpuri înainte de a fi montate arătau ca niște mici tăvițe cu elemente decorative în ele. Becurile sunt normale, dar lumina filtrată prin bucățile de sticlă spartă este mult mai blândă. O idee ingenioasă și un efect pe măsură. Mobila din living a fost organizată astfel încât să existe suficiente locuri de ședere, cu două canapele puse față-n față, iar în rest s-au axat pe decorarea pereților, căci au avut loc suficient pentru poze înrămate cu chipurile celor dragi.
Bucătăria este foarte luminoasă, grație ferestrelor numeroase după lărgirea spațiului către logie. Însă cei doi soți au amplificat acest efect alegând o gresie deschisă la culoare și un mobilier cu fronturi lucioase. Mobila este de la Ikea, ca în marea majoritate a încăperilor, însă a fost montată așa cum au proiectat cei doi tineri spațiul. În loc de faianță pe pereți un alt truc aplicat de Botond. Au vopsit peretele în zonă într-o nuanță de verde, apoi au aplicat peste perete foi de sticlă de 6 milimetri, sticlă îmbrăcată pe spate cu o folie decorativă semitransparentă, cu cercuri pe ea, folie produsă la o firmă locală de produse de publicitate. În mobilă au încastrat electrocasnicele, inclusiv frigiderul, dar și mașina de spălat vase și mașina de spălat haine, dar nu le-au lăsat la vedere, ci sunt ascunse de fețele dulapului.
Dormitorul matrimonial este acum dormitorul întregii familii, pentru că cei doi soți în vârstă de 32 și respetiv 31 de ani au o fetiță bebeluș, Lena, a cărei pătuț este așezat lângă patul părinților. Ca și decora, aici în dormitor tinerii s-au folosit de structura blocului pentru a crea o nișă pentru pat, una decorată cu tapet. În rest au ales mobila și corpuri de iluminat albe pentru a amplifica senzația de luminozitate a camerei. A treia cameră este deocamdată birou pentru că cea mică stă alături de părinți și n-au amenajat-o ca pe o cameră de bebeluș. Și aici Botond și Emoke au tot ce le trebuie pentru a lucra și de acasă, mai ales că acum au grijă de afacerea familiei care s-a extins, de la un magazin în Miercurea Ciuc la alte trei magazine în orașe din Transilvania. Și la cele mai multe magazine lucrează rude și prieteni, ceea ce mi se pare foarte frumos.
Mi-au plăcut și băile, mai ales baia mare, care are un mobilier din lemn masiv lucrat la un tâmplar din Miercurea Ciuc. Domnul Szakacs are propriul atelier Prodlemn, unde face mobilă din lemn masiv (telefonul lui 0744390954, pagina de Facebook). Botond spune că meșeterul lucrează excepțional și că e foarte mulțumit de mobila din baia sa, care chiar arată foarte bine. Plus că prețul pentru mobilă a fost decent. Tot la ateliere locale Botond a comandat și dressingul de pe hol, cuierul de la intrare și mobila din living., realizate de această dată din PAL. Însă oricât de modernă ar fi fost abordarea pentru locuința sa, se vede că e atașat de lemn și că e din Miercurea Ciuc pentru că ușa de la intrarea și-a dorit-o din stejar masiv, așa cum se poartă în zonă. Au muncit mult, dar cu drag și le-a ieșit așa cum și-au dorit. Bravo lor! Și le mulțumesc că au fost deschiși să ne arate și ne spună povestea lor. Sper să te inspire și pe tine!
Proprietarii locuinței tinerii Botond, Emoke și fiica lor Lena
Nu cred ca am intalnit inca asa un haos coloristic.nimic nu e pus in valoare,nu se evidentiaza nimic.nu-mi place
Frumos, foarte frumos si cu bun gust, dar unde e camera copilului???
Ma gandesc ca biroul se va transforma in camera copilului
Camera copilului este acolo unde au pus patutul, adica in camera parintilor. Nici un copil nu are nevoie de altceva timp de ani buni. Frumoasa amenajare!
Frumos apartament!
Iaaa! Uratel apartament.
Si acuma se vinde cu pretul unei case!!!
Eu as putea supraviețui numai în bucătărie…pentru ca în restul apartamentului constat o imbinare nefasta a culorilor… totul mi se pare foarte înghesuit și am senzația ca mobilierul pica pe mine.
De acord, singura camera demnă de luat in seama este bucătăria. Poate băile mai pot aduna puncte pozitive
~1000 euro/m2 ?!
Din cate am auzit la Cluj sunt asa preturi si Cluj este cel mai scump oras la imobiliare acum.
Nu mi se pare corect sa se ridice asa preturile in Ciuc la imobiliare cand salariile din Ciuc sunt mult mai mici fata de cele din Cluj…
As renunta la una dintre canapelele din zona de zi, eventual pe ambele le-as inlocui cu un coltar, astfel s-ar delimita mai bine zona cu TV-ul iar in loc de cele 2 fotolii si un scaun colorat as pune o masa pentru servit ceaiul cu un buchet mare de flori
Ma intereseaza de unde au luat intrerupatoarele, arata foarte bine si mi-ar placea sa le comand si eu, daca ar fi posibil. Multumesc!