adelaparvu.com despre apartament 80 mp in stil rustic elegant, designer Ira Nosova, Foto Olga Shangina (86)

In apartamente, Design Interior

Apartament amenajat în stil rustic elegant

Da, poți avea la interiorul unui apartament de bloc atmosfera unei case de vacanță în stil rustic englezesc, dar contează foarte mult să știi de ce ai alege o astfel de abordare vizuală. În cazul de față, proprietara locuinței, s-a mutat la casă, iar apartamentul, cu suprafața de circa 80 de metri pătrați, s-a gândit să-l amenajeze pentru închiriere. Pentru un sistem de închiriere de tip hotelier, adică cu ziua, proprietara a intuit că turiștii ar dori să se cazeze într-un loc relaxant, așa că ideea de amenajare cu aer de vacanță, ceva absolut inedit într-un bloc, ar fi la mare căutare. Ca atare, proprietara apartamentului din Moscova a apelat la designerul Ira Nosova, căreia i-a spus că locuința o vrea aranjată pentru o familie, cu posibilitatea ca aici să fie cazate cinci persoane. Desigur, proprietara și-a dorit ca renovarea să nu coste foarte mult, iar împreună cu designerul au găsit soluțiile potrivite. Dar hai să afli tructurile aplicate aici.

adelaparvu.com despre apartament 80 mp in stil rustic elegant, designer Ira Nosova, Foto Olga Shangina (12)

Încă de la intrarea în locuință se simte intervenția designerului. Holul este deschis către zona de zi, ca atare imaginea lui era importantă, așa că ușa de la intrare a fost vopsită în aceeași nuanță ca și pereții și plinta din zonă (găsești vopsea de acest tip și dingama GoodHome). Pentru pardoseală a fost ales un model de gresie care să imite aspectul unui covor (vezi AICI), iar peretele corespondent cuierului placat cu parchet cu aspect vintage. Rama care înconjoară ușa este una patinată pentru a amplifica senzația de casă de vacanță. Proprietara și-a dorit o încuietoare cu acces pe bază de cod, coduri care se schimbă după plecarea fiecărui turist.

adelaparvu.com despre apartament 80 mp in stil rustic elegant, designer Ira Nosova, Foto Olga Shangina (25)

Pentru a optimiza spațiul, în vederea configurării cât mai multor spații de dormit, designerul a prevăzut modificarea zonei de zi. Livingul a fost micșorat pentru ca aici să mai poată fi amenajată o cameră, respectiv cea de oaspeți. De asemenea, s-au dorit două băi, așa că în dreptul băii existente spațiul a fost reconceput pentru instalarea încă unei toalete de serviciu. În dormitoare, de asemenea, designerul a prevăzut spații închise pentru haine, adică dressinguri. Dormitorul matrimonial avea inițial propria baie, dar aceasta a fost transformată în dressing. Nișa din fașa dressingului a fost folosită pentru instalarea unei mici canapele, chiar dacă inițial aici era prevăzut loc pentru haine. În urma modificărilor, au rezultat trei dormitoare, iar locurile de dormit, inclusiv cu cel de canapea din living, ajung la un număr de șapte.

adelaparvu.com despre apartament 80 mp in stil rustic elegant, designer Ira Nosova, Foto Olga Shangina (5)

Primul obiect care atrage atenția la intrarea în locuință este leagănul suspendat. Inițial s-a ales unul de grădină, cu formă de cuib sferic, dar ocupă prea mult din spațiu și era greu. Acesta (de la firma La Redoute) este ușor, are materiale cu textură naturală și nu ocupă mult loc.

adelaparvu.com despre apartament 80 mp in stil rustic elegant, designer Ira Nosova, Foto Olga Shangina (6)

Spațiul zonei de zi comprimă mai multe funcțiuni: loc de canapea, sufragerie și bucătărie. Între locul de canapea și bucătărie este instalată masa, care din start conferă un aer ospitalier. Între ferestrele zonei de zi este așezat televizorul, în locul cel mai vizibil din întregul spațiu deschis.

adelaparvu.com despre apartament 80 mp in stil rustic elegant, designer Ira Nosova, Foto Olga Shangina (9)

Locul de canapea este gândit ca într-o nișă, accentuată de profile decorative verzi, similare plintei, și de un tapet de hârtie în stil englezesc. Nișa este configurată până la înălțimea ușilor interioare, astfel că deasupra golurilor este o zonă liberă, curată, ce ordonează spațiul. Un truc bun, mai ales când pe un singur perete sunt prezente multe elemente. Profilele decorative și plinta sunt din duropolimer vopsite cu vopsea lavabilă.

adelaparvu.com despre apartament 80 mp in stil rustic elegant, designer Ira Nosova, Foto Olga Shangina (4)

Pentru a accentua ideea de casă de vacanță, designerul a prevăzut ca plafonul să fie placat cu lambriuri din lemn. Între lambriuri și plafonul de beton al blocului s-a creat loc pentru trasarea cablurilor electrice și, de asemenea, plafonul de beton a fost îmbrăcat cu folie de protecție pentru a fi evitate avariile în cazul unei inundații de la vecini, o soluție oferită de către echipa de meșteri.

adelaparvu.com despre apartament 80 mp in stil rustic elegant, designer Ira Nosova, Foto Olga Shangina (3)

Iluminatul este complex, compus din mai multe surse de tip spoturi, dar deasupra mesei este punctat cu două corpuri cu abajururi împletite. Prin forma lor, corpurile de iluminat introduc vizual în atmosfera rustică.

adelaparvu.com despre apartament 80 mp in stil rustic elegant, designer Ira Nosova, Foto Olga Shangina (7)Masa, una cumpărată de la o familie care locuiește la țară, a fost păstrată exact cum era, cu urmele vechi și textura rugoasă a lemnului, iar scaunele au fost alese diferite – două de grădină, din ratan, patru din lemn, cărora li s-au făcut perne asortate decorului. Designerul a mizat pe combinația de accente de culori verde-albastru, una des întâlnită în natură (vegetație, apă, cer).

adelaparvu.com despre apartament 80 mp in stil rustic elegant, designer Ira Nosova, Foto Olga Shangina (8)

Când nu este folosit, leagănul din dreptul holului poate fi strâns, astfel că el devine un obiect decorativ pe perete. Ancorarea lui s-a făcut responsabil, cu sisteme de fixare rezistente, pentru ca greutatea unui om să fie bine susținută.

adelaparvu.com despre apartament 80 mp in stil rustic elegant, designer Ira Nosova, Foto Olga Shangina (2)

Pentru a economisi timp și bani, proprietara a decis să renunțe la alimentarea cu gaze, astfel că plita și cuptorul sunt electrice și, alături de hotă, sunt singurele electrocasnice încastrate. Pentru frigider s-a creat o nișă, un model de sine stătător fiind mai accesibil decât unul încorporat. Pentru zona tehnică (mașină de spălat rufe, uscător, aspirator, masă de călcat, găleată pentru mop) s-a prevăzut un spațiu în lateralul bucătăriei închis cu uși lamelare. Faianață (de la Kerama Marazzi) este montată doar în zona de lucru, în rest pereții au fost vopsiți în alb, iar pardoseala are aceeași gresie ca și în holul de la intrare.

adelaparvu.com despre apartament 80 mp in stil rustic elegant, designer Ira Nosova, Foto Olga Shangina (16)

În spatele zonei de canapea din sufragerie este camera de oaspeți, decorată cu acelați tapet ca și în living. Folosirea aceluiași model de tapet ajută la economia de materiale, pierderile fiind mai bine controlate.

adelaparvu.com despre apartament 80 mp in stil rustic elegant, designer Ira Nosova, Foto Olga Shangina (17)

Camera de oapeți este mică, dar designerul a prevăzut totuși un pat cu saltea de 140 cm așezat la perete. Pentru a proteja suprafața pereților, de jur împrejurul patului a fost montat lambriu, același model folosit ca și pe plafonul din living. S-a obținut astfel un loc confortabil de odihnă, care arată și armonios, un pat de tip cușetă.

adelaparvu.com despre apartament 80 mp in stil rustic elegant, designer Ira Nosova, Foto Olga Shangina (13)

Înainte de intrarea în dormitorul matrimonial, nișa, inițial utilizată ca spațiu de dulap, a devenit locul perfect pentru o sofa, gândit ca un colț de relaxare și refugiu prin lectură.

adelaparvu.com despre apartament 80 mp in stil rustic elegant, designer Ira Nosova, Foto Olga Shangina (14)

Dormitorul matrimonial, debarasat de dulapuri, este perceput ca aerisit și spațios, grație suprafețelor albe oferite de prezența decorațiunilor textile și a lambriului de pe perete. Aceleași materiale ca și în restul ambientului, doar că în altă manieră combinate. Singurele detalii care trădează actualitatea (și costurile mici) sunt picioarele metalice ale patului.

adelaparvu.com despre apartament 80 mp in stil rustic elegant, designer Ira Nosova, Foto Olga Shangina (15)

Tapetul cu model mărunt este excelent într-un spațiu mic pentru că nu alterează proporțiile. Ideea cu lambriul ca placare ce să marcheze locul patului este una bună, dar și accesibilă financiar, mai ales că acum se găsesc lambriuri din lemn de brad, gata tăiate (vezi AICI și AICI), ce pot fi repede și ușor vopsite în nuanța dorită.

adelaparvu.com despre apartament 80 mp in stil rustic elegant, designer Ira Nosova, Foto Olga Shangina (22)

Camera pentru copii este simplu, dar de efect ambientată și mobilată. La fel, și aici dressingul este separat, așa că spațiul camerei este mult mai aerisit. Paturile de la Ikea au fost accesorizate cu mânere în formă de păsărele, iar între ele a fost montată o scândură, care devine loc de mini – noptieră.

adelaparvu.com despre apartament 80 mp in stil rustic elegant, designer Ira Nosova, Foto Olga Shangina (23)

În colțul rezultat în urma separării cu pereți din gips-carton a dressingului, designerul a prevăzut montarea unui baldachin care să formeze o căsuță (poți comanda similar AICI). Este realizat pe comandă, iar lângă el montate rafturi pentru cărți, care colorează imediat zona.

adelaparvu.com despre apartament 80 mp in stil rustic elegant, designer Ira Nosova, Foto Olga Shangina (24)

Pe peretele opus ferestrei este instalat un spalier vopsit în alb, de care sunt agățate inele și o sfoară, numai bune pentru distracția copiilor.

adelaparvu.com despre apartament 80 mp in stil rustic elegant, designer Ira Nosova, Foto Olga Shangina (11)

Băile sunt situate una lângă cealaltă, dar prezența leagănului distrage atenția de la ușile interioare care le separă.

adelaparvu.com despre apartament 80 mp in stil rustic elegant, designer Ira Nosova, Foto Olga Shangina (21)

Pentru ca spațiul mic al băilor să fie la maximum folosit, ușile interioare au fost prevăzute să se deschidă către exterior. În baia mare s-a dorit prezența căzii, necesară pentru o familie cu copii, iar în toaleta de serviciu sunt prezente doar vasul de toaletă și un mic lavoar.

adelaparvu.com despre apartament 80 mp in stil rustic elegant, designer Ira Nosova, Foto Olga Shangina (18)

Baia are un mobilier minimal, iar plăcile ceramice sunt montate doar în zonele sensibile la umezeală, deci nu pe toată suprafața pereților. Ca atare, zonele de zugrăveală albă lasă loc suficient între plăcile ceramice cu modele diferite, de aceea baia nu pare aglomerată.

adelaparvu.com despre apartament 80 mp in stil rustic elegant, designer Ira Nosova, Foto Olga Shangina (19)

În dreptul căzii s-a recurs la un artificiu, respectiv ieșirea în consolă a feței căzii. Astfel, plăcile ceramice au putut fi montate pe dimensiunea lor exactă, pe fața căzii, fără a mai fi înădite.

adelaparvu.com despre apartament 80 mp in stil rustic elegant, designer Ira Nosova, Foto Olga Shangina (20)

Deasupra vasului de toaletă a fost prevăzut un spațiu de depozitare, închis cu uși lamelare vopsite în alb.

adelaparvu.com despre apartament 80 mp in stil rustic elegant, designer Ira Nosova, Foto Olga Shangina (1)

În baia de serviciu, faianța a fost montată pănâ la înălțimea rezervorului (120 cm), iar pentru lavoar s-a construit din gips-carton o structură, placată și ea cu faiantă. Lavoarul de mici dimensiuni, bateria și obiectele decorative au fost comandate de pe AliExpress.

adelaparvu.com despre apartament 80 mp in stil rustic elegant, designer Ira Nosova, Foto Olga Shangina (10)

Chiar dacă este o locuință gândită pentru închiriere, ea este excelent amenajată și pentru o familie. Ambientul acesta romantic ar putea foarte bine satisface o familie cu mai mulți copii pentru că sunt suficiente spații de dormit, bine organizate locurile de depozitare, dar și cele pentru obiecte de uz casnic. Economia de bani s-a făcut prin faptul că finisajele folosite au fost similare în multe camere, fără a fi costisitoare (de la magzinele de bricolaj, tapetul din hârtie), mobila este puțină (fără dulapuri pe comandă, în dressinguri fiind instalate lucruri miniamle), dar coerent aleasă, corpuri de iluminat accesibile, decorațiuni textile câte trebuie (fără covoare). Pe ansamblu un apartament inedit amenajat, cu o ambianță plăcută. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Olga Shangina

 

11 raspunsuri pentru Apartament amenajat în stil rustic elegant

 1. Alina spune:

  Buna Adela ,bijuterii ce incanta privirea .As avea o intrebare .Ma chinui de mult timp sa gasesc o solutie pentru a masca grinda din dormitor care este exact deasupra patului cam pe mijloc .Practic ma gandeam la ceva tip baldachin suspendat fara picioare dar nu stiu ce material sa aleg as dori sa pastrez rusticul pe cat pot.Atasez foto .

  15722839112034595998457594852388

 2. BOGDAN spune:

  Buna ziua dna Adela. Rog, daca puteti, sa ma ajutati cu o informatie privind achizitionarea unor scaune rustice dining. Multumesc anticipat

 3. Simona spune:

  De unde sunt achizitionate abajururile impletite?

 4. Alex spune:

  Faianta din baie de unde este? Se poate un link?

  • Adela Parvu spune:

   Bună Alex! Colecțiile de gresie și faianță sunt limitate în timp, adică sunt prezente între 2 și 3 ani. Dar cu sigurnață găsești produse similare la Progetto Casa, SSAB Impex, Disegno sau orice showroom dedicat băilor.

 5. Iuliana spune:

  Caut de multa vreme lustre cu abajururi mai rustice, impletituri etc. Unde as putea gasi? In afara de Ikea. Multumesc!

 6. Alexandra Dulgheru spune:

  Buna, Adela! Mi-ar placea tare mult daca mi-ai putea spune cum se pot vopsi usile de intrare (asa cum este si cea din acest design) intrucat la noi nu se gasesc usi albe si mi-ar placea sa vopsesc si eu usa pe interior in alb.
  Multumesc!

 7. Ema spune:

  Buna ! Imi doresc foarte mult sa stiu de unde pot achizitiona tapetul folosit in acest apartament. Daca ati putea sa ma ajutati va rog! Atata am cautat..in toate modurile posibile,dar degeaba. Va multumesc in avans !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *