adelaparvu.com despre garsoniera 40 mp, design Irina Nosova, Foto Olga Shangina (11)

In Design Interior, Garsoniere

Dintr-o garsonieră un apartament de 2 camere

Pe lângă suprafețe, contează mult și modul de organizare al locuințelor. Pot fi mici, dar dacă sunt bine compartimentate și organizate, ele pot asigura un confort sporit. Și ca să vezi despre ce vorbesc, îți prezint azi o garsonieră de circa 40 de metri pătrați, care a fost ingenios recompartimentată, astfel ca la finalul renovării să fie obținută încă o cameră, respectiv un dormitor separat. Ba mai mult, baia și holul au fost regândite, iar acum există și un dressing încăpător. Proiectul întocmit de designerul Irina Nosova a fost și frumos materializat din punct de vedere vizual. Proprietarul s-a gândit să renoveze locuința, cu scopul de a o închiria, iar faptul că a apelat la un designer i-a garantat rezultatul reușit. Dar hai să afli mai multe.

adelaparvu.com despre garsoniera 40 mp, design Irina Nosova, Foto Olga Shangina (18)

Inițial exista o singură cameră, lungă și îngustă (gri) cu deschidere directă către bucătărie. Partea de hol (cu verde) era prea mare, comparativ cu restul funcțiunilor, în special cu baia (roșu). Designerul a regândit totul astfel: s-a folosit de prezența ferestrei cu deschidere către balcon din bucătărie pentru a transforma camera în dormitor. A mutat bucătăria către cameră, pentru un living open-space. A mărit baia pentru a face loc și mașinii de spălat, iar holul l-a separat în zonă de intrare pentru cuier și un dressing cu acces separat. Ideea compartimentării a vizat ca toate camerele să aibă parte de lumină naturală, absolut esențială, mai ales când vine vorba despre dormitor.

adelaparvu.com despre garsoniera 40 mp, design Irina Nosova, Foto Olga Shangina (17)

Înainte de renovare, canapeaua din living era și loc de dormit, iar bucătăria includea și un loc de luat masa. Bucătăria era deschisă către cameră, așa că spațiul se simțea foarte fragmentat, iar modul de amenajare învechit și tern.

adelaparvu.com despre garsoniera 40 mp, design Irina Nosova, Foto Olga Shangina (15)

După renovare, totul a devenit mai luminos și mai bine organizat, lucru care se simte încă din zona cuierului situat în holul de la intrare. Acesta a fost micșorat pentru ca în spatele lui să fie organizat dressingul.

adelaparvu.com despre garsoniera 40 mp, design Irina Nosova, Foto Olga Shangina (7)

Dressingul este separat cu o ușă îngustă, situată între hol și cameră. Pereții care încadrează ușa, maschează dinspre cameră, locul de cuier.

adelaparvu.com despre garsoniera 40 mp, design Irina Nosova, Foto Olga Shangina (14)

Dressingul are o mobilă fără uși de dulap, fiind o încăpere separată, așa că are la interior rafturi, sertare și bare de haine organizate pe toată înălțimea disponibilă a spațiului.

adelaparvu.com despre garsoniera 40 mp, design Irina Nosova, Foto Olga Shangina (5)

Pentru ca locuința să se simtă din start luminoasă, holul de intrare este direct deschis către cameră, astfel că beneficiază de lumină naturală. Pentru a fi integrat în ambient, aceeași nuanță de vopsea este folosită pentru tot, apoi toate ușile sunt albe, la fel ca și plinta. Sunt elemente care leagă diversele funcțiuni, chiar dacă la nivelul pardoselii finisajele sunt variate.

adelaparvu.com despre garsoniera 40 mp, design Irina Nosova, Foto Olga Shangina (4)

Unul dintre pereții lungi ai camerei este îmbrăcat cu tapet (de la Svenskt) cu motive mărunte. Scopul tapetului, pe lângă cel decorativ, este să armonizeze latura de cameră pe care sunt grupate două funcțiuni: locul de luat masa și canapeaua.

adelaparvu.com despre garsoniera 40 mp, design Irina Nosova, Foto Olga Shangina (3)

Pentru fiecare zonă din cameră s-au prevăzut corpuri de iluminat punctate, pe lângă cele care asigură iluminatul general de la nivelul plafonului. Dacă deasupra mesei este un pendul, deasupra canapelei au fost prevăzute aplice de perete. Pentru că spațiul este modest ca suprafață, canapeaua a fost aleasă cu brațe subțiri pentru a ocupa mai puțin loc în cameră, fără a prejudicia confortul în partea de șezut.

adelaparvu.com despre garsoniera 40 mp, design Irina Nosova, Foto Olga Shangina (2)

La fereastră, glaful a fost gândit mai lat pentru a putea fi acomodat aici un loc de birou. Pentru a contura frumos zona, designerul a prevăzut un profil din lemn la nivelul plafonului pentru a masca șina pentru draperii, dar a lăsat ferestrele libere de perdele pentru mai multă lumină. De asemenea, un al doilea raft este prevăzut imediat deasupra calorferului, care poate fi folosit pentru depozitare, dar care prin prezența lui distrage atenția de la imaginea tehnică a elemenților și țevilor.

adelaparvu.com despre garsoniera 40 mp, design Irina Nosova, Foto Olga Shangina (8)

Bucătăria este bine grupată pe colț, unde s-au putut trage țevile pentru apă. În privința plitei, s-a renunțat la gaz pentru alimentare electrică. Racordarea la apă s-a putut face ușor, având în vedere că bucătăria se învecinează cu baia. Pentru un aspect ordonat, deasupra corpurilor de bucătărie a fost construit la față perete fals, din gips-carton, în spatele căruia sunt trasate instalațiile de ventilație și partea de electrice. Din punct de vedere vizual, designerul a ales o gresie ( de la Equipe) care să semene cu un covor, faianța albă pentru luminozitate, iar tavanul îmbrăcat cu riflaje din lemn pentru un plus de căldură care să compenseze contrastul rece alb-albastru.

adelaparvu.com despre garsoniera 40 mp, design Irina Nosova, Foto Olga Shangina (16)

Pentru locul de frigider a fost gândită o nișă, construită din gips-carton. Golurile nișei sunt la aceeași înălțime cu golul ușii culisante de acces către noua cameră obținută: dormitorul.

adelaparvu.com despre garsoniera 40 mp, design Irina Nosova, Foto Olga Shangina (9)

Spațiul dormitorului este mic, de aceea patul este poziționat, pe lungimea lui, pe lângă perete, astfel ca în jurul lui să existe suficient loc pentru circulație, dar și pentru deschiderea ușii balconului. Același parchet și aceeași nuanță de gri luminos sunt folosite ca finisaje principale și în dormitor, ceea ce conferă un aspect unitar locuinței.

adelaparvu.com despre garsoniera 40 mp, design Irina Nosova, Foto Olga Shangina (11)

Locul tăbliei de pat este marcat de tapet, același model folosit și în cameră. Spațiul mic a permis prezența unei singure noptiere, dar patul este confortabil, având o saltea de 140 cm lățime. Ușa culisantă a fost realizată pe comandă pentru a se încadra dimensiunilor mici, iar sticla este sablată pentru a permite luminii să treacă, dar totodată să asigure intimitate.

adelaparvu.com despre garsoniera 40 mp, design Irina Nosova, Foto Olga Shangina (10)

Accesul la baie se face printr-o ușă redimensionată pentru noua configurație, situată față-n față cu zona de cuier. Înălțimea ușilor este calculată a fi aceeași, astfel ca linia lor să ordoneze vizual spațiul.

adelaparvu.com despre garsoniera 40 mp, design Irina Nosova, Foto Olga Shangina (13)

Baia este deosebit amenajată, iar aspectul ei se simte mai degrabă ca al unei camerei, grație faptului că faianța este montată doar pe o suprafață mică. În rest, pereții sunt vopsiți cu vopsea lavabilă destinată spațiilor umede. Pardoseala este din gresie cu aspect de lemn. O mașină veche de cusut a fost readaptată ca și blat de lavoar.

adelaparvu.com despre garsoniera 40 mp, design Irina Nosova, Foto Olga Shangina (1)

Locul de duș este configurat ca o nișă îmbrăcată în totalitate cu gresie, același model folosit și în zona lavoarului. Locul mașinii de spălat este mascat cu ajutorul unor uși lamelare, băițuite pentru a fi asortate nuanței gresiei. Pentru că baia este lungă și îngustă, gresia de la nivelul pardoselii este montată pe lățimea camerei pentru a da senzația de spațiu mai larg.

adelaparvu.com despre garsoniera 40 mp, design Irina Nosova, Foto Olga Shangina (12)

Locuința arată la final foarte frumos, nici nu se compară cu ce exista înainte. Și totul gândit cu economie (multe piese de mobilier de la Ikea), dar bine ales, finisaje similare, dar frumos combinate, puține decorațiuni, dar corpuri de iluminat inspirat selectate și piese de mobilier tapițate, care imprimă senzația de confort. O paletă cromatică restrânsă bazată pe alb-albastru și lemn, dar condimentată punctual, pe zone, cu accente care scot din banal ambientul. Excelent recompartimentată, foarte armonios amenajată. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Olga Shangina

 

15 raspunsuri pentru Dintr-o garsonieră un apartament de 2 camere

  1. George Balaur spune:

    Foarte frumos amenajat!

  2. Diana spune:

    De unde sunt aplicele din baie? 🙂

  3. Olivera Rusu spune:

    Foarte frumos!
    De unde este achizitionata canapeaua?

  4. Noemi spune:

    Foarte mult imi plac amenajatile de pe site! Sunt sbsolut superbe! Imi poti spune, te tog, de unde e achizitionat patul? Sau daca ma poti ajuta cu idei de unde pot achizitiona unul la un pret nu mai mare de 4000 ron?
    Multumesc mult! 🤗🤗🤗

  5. Alexandra spune:

    Imi place foarte mult ce faci 🙂 te urmaresc cu drag.

  6. Magda S. spune:

    Foarte bune idei. Multumim ca ni le aduci in atentie. Inspirate, profesioniste amenajari si cu mult bun gust.

  7. Nicoleta spune:

    Buna, Adela!
    La baie peretele este incarcat pana la nivelul faiantei(din dreptul chiuvetei)?
    Nu exista profile trecere intre gresie si faianta?
    Multumesc

  8. Camelia B spune:

    Buna,Adela!

    ne poti spune ce suprafata are aceasta garsoniera si cam cat a costat amenajarea ei?

    Multumesc

  9. Zancu Paraschiva spune:

    Frumoasa amenajare,felicitari! puteti sa-mi spune-ti de unde ati achizitionat usile ?

  10. DANA spune:

    SUPERB, SUPERB , CUVINTELE SUNT PREA PUTINE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *