Sunt nenumărate soluții pentru amenajarea unui spațiu, dar întotdeauna cea mai bună este aceea care răspunde nevoilor și așteptărilor proprietarilor. Contează foarte mult ca acasă să ai tot confortul necesar, adică dotări și funcțiuni care să-ți ușureze activitățile casnice, iar în materie de stilul abordat să simți că te reprezintă. Am ales să-ți prezint azi o amenajare mai atipică, o garsonieră de 37 mp situată într-un cartier vechi din Varșovia, care aparține unui tânăr. Proprietarul și-a dorit ca în spațiul mic pe care-l deține să aibă cât mai multe locuri de dormit pentru prietenii veniți în vizită sau rude, pe care să le poată găzdui temporar. În rest și-a dorit ca ferestrele generoase situate pe colț să fie cât mai bine puse în evidență, deoarece adoră să privească spre cartierul înțesat de clădiri istorice. Ușor de spus, mai greu de îndeplinit toate dorințele proprietarului, mai ales că locuința nu doar că era mică, dar forma planului e una lungă și îngustă. Cert este însă că cei de la biroul Klama au reușit să creioneze un ambient cu totul deosebit, absolut pe placul proprietarului. Dar hai să-ți spun mai multe, nu înainte de a-ți posta planul garsonierei.
Garsoniera configurată ca atare prin anii 60, a rezultat în urma unei separări făcute pe casa scării clădirii, delimitare realizată prin intermediul unui zid din cărămizi de sticlă. Designerii s-au folosit de acest material pentru configurarea zonei de odihnă, respectiv au conceput un soi de paravan care să mascheze prezența unui pat dublu în cameră. Sub patul de două persoane au proiectat un al treilea loc de dormit, respectiv un pat cu dimensiunile de 80 x 200 cm, care se trage precum un sertar și care poate fi folosit și pe timpul zilei pe post de taburet-canapea.
Pentru că o canapea ar fi încărcat spațiul și ar fi limitat accesul la ferestre, designerii au transformat ferestrele în locuri de ședere, după imaginea paturilor cușetă. Rame supradimensionate le încadrează, iar glafurile sunt și ele regândite pentru a permite o ședere confortabilă. În aceste rame sunt incluse și storurile, care pe timpul serii pot fi trase. O idee ingenioasă, care transformă ferestrele în adevărate tablouri ce încadrează peisajul urban al zonei, dar care, uite, pot deveni și parte integrantă din soluția de mobilare. În lipsa unei canapele a existat suficient loc pentru un birou situat pe colțul camerei, dar și pentru o masă de patru locuri, care la nevoie poate fi trasă către centrul spațiului.
Dar unde este al patrulea loc de dormit? Acesta este camuflat în spațiul dedicat dressingului, situat la intrarea în locuință. Da, un este un pat rabatabil de 80 x 200 cm care pe timpul zilei apare ca și oglindă, dar care le nevoie devine un loc de odihnă, e adevărat puțin mai înghesuit, dar el există.
Și la baie s-au comasat niște funcțiuni, respectiv în loc de bideu a fost instalat un duș lângă vasul wc, iar deasupra căzii este prezent un suport pentru hainele care trebuie uscate. Mașina de spălat rufe este încorporată în ansamblul mobilierului de bucătărie, dar camuflată de o față de dulap în ton cu restul. Asta pentru ca aparatul electrocasnic să nu ocupe loc în baie.
Finisajele sunt simple și s-a mizat pe asta pentru a conferi căldură locuinței prin prezența lemnului și a pune în evidență ferestrele, care sunt clar elementele speciale ale garsonierei. Tușe de negru subliniază spațiul, de la plinta neagră la ramele ferestrelor, de la piesele de mobilier cu suport din fier la radiatorul din baie. Simplu, dar surprinzător gândit acest spațiu în care nu te-ai fi așteptat la atâtea soluții funcționale. Sper să te inspire și pe tine!
Wow, cred ca este cea mai bine compartimentata garsoniera pe care am vazut-o. Super tare ideea.