Una dintre cele mai mari provocări a fost și va fi să știi ce-ți dorești cu privire la interiorul casei tale. Mulți oameni se gândesc cum să schimbe culori, finisaje sau mobilă în ceea ce există deja, dar foarte puțini aștern pe o bucată de hârtie ce-și doresc cu privire la funcționalitatea spațiului. Uite, am să-ți exemplific cu locuința de față de 52 metri pătrați, unde finisajele erau închise, dar ceea ce-i nemulțumea pe proprietari francezi era spațiul mic dedicat băilor și bucătăria chinuit organizată. Și-ar fi dorit un spațiu de gătit mai mare, o baie confortabilă, mai multă lumină naturală în living și un hol de intrare mai spațios, mai ales că au și un cățel. Simțeau că organizarea apartamentului de două camere are probleme, așa că au apelat la arhitecta de interior Anouck Charbonnier, care a ascultat cu atenție, a consultat planul și a venit cu o soluție mult mai bună pentru stilul de viață al proprietarilor. Dar hai să afli mai multe, nu înainte de a vedea planul casei.
Înainte de renovare, bucătăria era practic înconjurată de baia separată în două grupuri sanitare de mici dimensiuni (loc de duș și loc de toaletă), dar niciun spațiu nu era corect sau confortabil. Apoi, existau multe uși interioare. Arhitectul de interior a avut în vedere eliberarea ferestrelor pentru a obține, pe o latură a locuinței, mai multă lumină naturală cu o organizare înșiruită a funcțiunilor, dar bucătăria să fie în relație cu livingul și sufrageria pentru a marca zona de zi. Baia a fost regândită ca spațiu singular, unde să existe toate obiectele sanitare, iar fostul living, situat în cel mai îndepărtat loc față de ușa de la intrare, a devenit dormitor. Organizarea este mult mai logică acum, holul fiind mult scurtat, deci și luminat natural, iar spațiul de zi obținut este aerisit. Evident, mai puține uși interioare și o senzație de spațiu de tip loft.
Holul lung, îngust și întunecat, precum și bucătăria și baia fragmentate de uși și ferestre nu ofereau posibilitatea unei bune mobilări, deci nici de folosire a acestor spații. Primul lucru care a contat a fost regândirea funcțiunilor, astfel ca mobila, electrocasnicele și dotările băilor să poată fi folosite, să existe libertate de mișcare a omului în spațiile respective. Și da, după reorganizare s-a trecut și la schimbarea culorilor și finisajelor, evident și la mutarea instalațiilor (sanitară, termică, electrică).
Holul de la intrare s-a micșorat și a fost lăsat deschis către zona de zi. Astfel beneficiază și de lumină naturală, iar intrarea în locuință nu mai este claustrofobă. Locul bucătăriei este marcat prin mobilier, dar și prin finisaje. Chiar dacă parchetul este prezent în locuință peste tot, bucătăria și baia beneficiază de plăci ceramice care să fie mai ușor întreținute, proprietarii având un câine care le este foarte drag.
Bucătăria este organizată pe două laturi paralele, lăsând la iveală ferestrele, deci mai multă lumină naturală în zona de zi. Blocul masiv de dulapuri ce ocupă suprafața unui perete a fost ales alb, la fel și finisajele, pentru ca totul să fie cât mai estompat și să nu atragă atenția. Blatul de lemn face legătura cu masa insulă, aleasă a fi îmbrăcată cu o structură ușoară într-o nuanță de verde. Practic, dinspre living bucătăria pare să aibă două culori – baza verde, iar partea de sus albă.
Când este implementată o renovare, cele mai problematice sunt instalațiile. Aici, în cazul bucătăriei, alimentarea de la fostul lavoar din baie a fost păstrată pentru actuala chiuvetă din bucătărie. Ca atare, arhitectul de interior a prevăzut ca pe blatul mesei insulă să fie prezentă chiuveta, motivul fiind unul pragmatic și nu prea estetică.
Masa insulă este către bucătărie spațiu de depozitare și fețele mobilierul sunt păstrate albe, ca și restul ansamblului. Locul este punctat și de iluminat, care pe lângă suspensiile de deasupra mesei insulă, este prevăzut cu spoturi la nivelul plafonului către zona de lucru.
Locul de luat masa, sufrageria, a fost una dintre dorințele proprietarilor, pentru a-și putea invita prieteni la masă. Ei bine, acum, după reconfigurarea planului, masa este excelent poziționată lângă fereastră, iar locul este marcat și printr-un corp de iluminat dedicat și mobilier vintage.
Simplu, aerisit, de inspirație scandinavă, locul de conversație și vizionare tv din living este un strict necesar, dar bine închegat. Mobila pentru tv este în lateral, formând practic un mic culoar către dormitor.
Către ușa de dormitor este creat un perete parțial. Pe o parte este dulap, necesar pentru depozitarea obiectelor casnice, dar și pantofilor, pe cealaltă parte, adică pe spatele dulapului este loc pentru tv. O soluție care nu ia din lumină și prin care sunt rezolvate unele cerințe clare ale proprietarilor.
Piese de mobilier puține, dar bine alese, cum e și banca de pe hol, care, la nevoie poate fi folosită ca măsuță în zona de canapea. Imediat la intrarea în locuință, pe stânga este situată baia.
Spațioasă, luminoasă, baia include acum toate obiectele sanitare și dotările necesare, plus spații de depozitare. Deasupra rezervorului de toaletă încastrat există un spațiu de depozitare, plus cel de sub blat. Mai mult, mașina de spălat este mascată în mobila pe care este așezat lavoarul. Pentru a rezolva problemele cu instalațiile, mutarea traseelor a impus ridicarea pardoselii, ca atare în noua baie locul pentru duș și vasul de toaletă sunt ridicate cu nivelul unei trepte (17 cm).
Modernizarea unei locuințe ar trebui să înceapă cu rezolvarea celor mai sensibile funcțiuni: baia și bucătăria. Practic, dacă aceste două spații sunt confortabile și bine dotare, poți trăi foarte bine și cu o mobilă minimală în restul casei. De aceea, pentru orice renovare, prioritatea sunt părțile care nu se văd: instalațiile. Modul de reorganizare al acestei locuințe a dus în final la ceea ce-și doreau proprietarii, dar ei nu s-ar fi putut gândi cum se vor face aceste lucrui, însă a fost foarte important să spună arhitectului de interior ce-și șui mai ales de ce visează la anumite lucruri. Deși când te uiți la planurile comparative ai fi tentant să spui că nu a fost mare lucru, ei bine, amenajarea a durat puțin, circa două luni de zile, dar problemele nu au fost mici, mai ales cu instalația sanitară. Dar un specialist vede altfel pentru că înțelege și partea ascunsă a unei casei. O soluție logică, ordonată și un rezultat final pe măsura așteptărilor proprietarilor. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Sabine Serrad
18
Buna ziua,
Stiti cumva unde se pot gasii manere asemanatoare celor de de la mobila de bucatarie?
Multumesc