adelaparvu.com despre locuinta pentru student, designer Natalia Pogodina, Foto Sergey Ananiev (3)

In Design Interior, Garsoniere

Locuință pentru student aranjată cu buget mic

Când ești student și închiriezi un apartament, știi că locuința este una temporară, dar și că timpul nu ți-l dă nimeni înapoi, așa că ar fi de preferat să ți-l petreci într-un spațiu cald, funcțional. Ei bine, există și soluții cu buget redus, iar proprietarii de apartamente pot face transformări de efect, fără a cheltui mulți bani. Am ales să-ți prezint o soluție de amenajare pusă în practică de designerul Natalia Pogodina pentru fiul ei, care studiază jurnalismul. A ales piese de mobilier minimale, majoritatea de la Ikea, dar le-a combinat într-un fel în care să arate bine și să ofere maximum de funcționalitate. Și da, s-a folosit de nuanțe calde, solare pentru suprafețele mari de pereți pentru ca totul să fie perceput mai luminos. Dar hai să vezi câteva idei, care te-ar putea inspira.

adelaparvu.com despre locuinta pentru student, designer Natalia Pogodina, Foto Sergey Ananiev (7)

Locuința studențească are două spații mari: camera și bucătăria, pe lângă baie și hol. Camera beneficiază de o singură fereastră, așa că designerul a luat în considerare o separare parțială cu mobilier. A refolosit o canapea pe care o avea deja pentru locul de living, iar prin două corpuri de bibliotecă a delimitat dormitorul. Parchetul a fost remontat în diagonală pentru a distrage atenția de la spațiul mic, dar și pentru a păcăli vizual asupra unghiurilor ciudate ale camerei.

adelaparvu.com despre locuinta pentru student, designer Natalia Pogodina, Foto Sergey Ananiev (1)

Locul patului este chiar la fereastră pentru că e o piesă joasă care nu obturează lumina. Pe post de noptieră este o lădiță, dar contează în ambientul general decorațiunile textile, respectiv cele de la nivelul patului și perdeaua.

adelaparvu.com despre locuinta pentru student, designer Natalia Pogodina, Foto Sergey Ananiev (6)

În fața canapelei din cameră o comodă din aceeași familie cu restul bibliotecilor poate deveni locul de tv, dar deocamdată prizele aferente sunt mascate de tablouri și obiecte decorative. Chiar dacă nuanța pereților este aceeași peste tot în locuință, acest perete din fața canapelei este finisat cu tapet în dungi verticale pentru a da un ritm mai dinamic camerei.

adelaparvu.com despre locuinta pentru student, designer Natalia Pogodina, Foto Sergey Ananiev (2)

Bucătăria este realizată cu corpuri de la Ikea ale căror fețe sunt alternate cu uși lamelare, iar butonii aleși sunt unii supradimensionați de la raionul dedicat copiilor. Fiind o bucătărie pentru un student, băiat, care nici nu gătește, designul a prevăzut doar cuptor, dar nu și plită. Ca atare, peretele a putut fi placat fără probleme cu lemn. Frigiderul este mascat în dulapul de lângă fereastră, iar locul de masă este construit la înălțimea unei mese de bar (110 cm), acesta fiind folosit și pe post de birou. Structura din lemn pentru masă scoate din anonimat bucătăria, iar prin accentele decorative (țesături albe) ambientul capătă un aer scenografic.

adelaparvu.com despre locuinta pentru student, designer Natalia Pogodina, Foto Sergey Ananiev (4)

O bancă de grădină din lemn completează un colț al bucătăriei, folosit ca loc de lectură, iar lădițele prinse între ele devin o măsuță cu mic spațiu de depozitare.

adelaparvu.com despre locuinta pentru student, designer Natalia Pogodina, Foto Sergey Ananiev (5)

În loc de cuier este folosit un suport metalic, acompaniat de mici accente decorative militare, obiecte vechi de familie refolosite. Peste tot în locuință nuanța de galben a pereților induce senzația de mai multă lumină naturală, iar prezența obiectelor decorative pe verticală (tablouri, lampadare, corpuri de iluminat care atârnă) animă ambianța și o fac mult mai plăcută. Totul adaptat pentru viața de student, dar într-o notă mult mai prietenoasă și optimistă decât încăperile tiscite de vechituri, care sunt disponibile de obicei. O amenajare simplă, dar de efect, ce-i poate mobiliza și pe proprietarii care închiriază locuințe pentru studenți să se gândească la investiții mici (în cazul de față circa 5000 de euro), dar care să asigure un confort psihic absolut necesar oricui. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Sergey Ananiev

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *