Sunt multe oferte de garsoniere sau de locuințe de tip studio unde bucătăria este deschisă, iar spațiile de depozitare nu sunt prevăzute din start. Chiar dacă ideea de open-space poate arăta foarte bine, sunt multe cupluri tinere care vor bucătăria închisă, plus spații de depoiztare dedicate. Cum poți amenaja o astfel de garsonieră, mai ales când ferestrele sunt pe o singură latură a spațiului de locuit? Ca să vezi o soluție posibilă îți prezint locuința de față cu suprafața de circa 37 metri pătrați, unde instalațiile pentru bucătărie și baie erau trase, dar spațiile necompartimentate. Astfel, designerul Marina Sargsyan, la care au aplelat tinerii ce locuiesc aici, a venit cu o variantă pe gustul lor. În plus, o altă provocare a fost ca în noua locuință să fie acomodate câteva piese de mobilier pe care tinerii le aveau deja, cum ar fi patul, canapeaua, comoda tv. Hai să vezi soluțiile aplicate aici, dar și planurile dinainte și după recompartimentare, care sunt partea cea mai interesantă.
Înainte de finisarea garsonierei, nu exista niciun zid de delimitare, dar erau prezente ghenele de instalații – în drepata pentru bucătărie, în stânga pentru baie. Inițial dezvoltatorul imobiliar propunea ca bucătăria să fie deschisă, având în vedere faptul că pe latura mai mică a garsonierei erau singurele ferestre. Conform dorințelor tinerilor care locuiesc aici, designerul a propus o compartimentare adaptată lor. Astfel, a separat bucătăria de cameră, dar a creat și o nișă de depozitare în hol, baia a fost ușor mărită față de standard pentru a face loc mașinii de spălat, iar din spațiul camerei s-a ocupat suprafața necesară unui dressing de 1,35 x 2,55 metri. Pe lângă toate aceste lucruri, designerul a prevăzut loc separat pentru pat.
În hol, un dulap cu uși culisante a fost prevăzut încastrat în perete, pentru a nu obtura în niciun fel zona de circulație. Asta în condițiile în care holul a fost îngustat pentru ca baia și dressingul să fie alungite către el. De asemenea, un aspect important în economia spațiului este deschiderea către exterior a ușii de la intrare, care a făcut posibilă așezarea unei bănci mici exact la intrare.
De la intrarea în garsonieră se vede spațiul liber al camerei, marcat prin culoarea cărămizilor aparente folosite pentru îmbrăcarea pereților din jurul ferestrelor. Pentru a fi asigurată mai multă lumină naturală, ferestrele au storuri și nu perdele și draperii. Astfel, suprafața ferestrelor este liberă ziua.
Ușa dressingului este în imediata apropiere a camerei, iar aceasta se deschide către exterior pentru ca spațiu pentru depozitare să fie folosit la maximum. Fiind un spațiu mic, ușile interioare alese sunt de lățime mică (70 cm). În spațiul pentru odihnă, pentru a economisi spațiu la nivelul noptierelor, designerul a prevăzut din faza de proiect corpuri de iluminat suspendate.
Spațiul pentru pat este separat parțial cu ajutorul unor riflaje, care lasă lumina naturală să circule, ceea ce este important, mai ales că spațiul este mic. De aceea, designerul a prevăzut și o oglindă deasupra patului, un element decorativ care să dea impresia de adâncime.
Locul patului a fost marcat cu un tapet pe placul tinerilor. Deși într-un spațiu mic este de preferat ca suprafețele pereților să fie cât mai libere, cei doi tineri și-au dorit musai tapete. Dar la alegerea tapetelor nu au luat în calcul faptul că din anumite unghiuri acestea ar putea să aglomereze vizual.
Locul pentru pat a fost calculat în așa fel încât în jurul lui să existe spațiu de circulație cu lățimea de circa 50 cm, astfel ca patul să fie accesat din ambele părți, iar riflajele să nu împiedice acest traseu.
Canapeaua pe care o aveau deja tinerii a fost luată în calcul încă din faza de proiect. Cu siguranță aici s-ar fi potrivit foarte bine o canapea simplă, nu colțar, dar prin modul de așezare în dreptul parapetului ferestrei, designerul a găsit cea mai convenabilă modalitate pentru ca ea să încapă în spațiul mic rămas.
Glaful ferestrei devine loc pentru expunerea obiectelor, mai ales că mobila înaltă lipsește din locuință, deci și locurile unde ar putea fi așezate decorațiuni. În schimb, un tablou de efect este poziționat în loc vizibil.
Bucătăria a fost separată față de cameră, astfel că lumina naturală a fost și ea obturată. Designerul a prevăzut geamuri la nivelul superior, deci supralumină, dar clar a suplimentat necesarul de lumină cu ajutorul corpurilor de iluminat.
Locul de luat masa a fost plasat în bucătărie, în colțul acesteia deasupra căruia sunt prezente supraluminile. Masa cu un picior a fost aleasă pentru a ocupa cât mai puțin spațiu în micuța bucătărie.
Lățimea disponibilă pentru mobila de bucătărie a fost de doar 1,95 metri, ca atare toate funcțiunile au trebuit comprimate, cum ar fi și alegerea unei plite cu două ochiuri în loc de patru. De asemenea, s-a făcut un compromis în sensul nerespectării distanței optime între chiuvetă și plită (minimum 60 cm) pentru ca singura priză instalată deasupra blatului să nu fie prezentă într-o zonă sensibilă (nu se pune priză lângă chiuvetă și nici imediat lângă plită sau deasupra ei).
Baia a fost ușor mărită către hol pentru a exista loc pentru instalarea unei cabine de duș, dar și pentru o mașină de spălat rufe. Din lipsă de spațiu, mașina de spălat rufe a fost plasată sub blatul de lavoar, montat la înălțimea de 90 cm. Ca atare, pentru lavoar a fost ales un vas de înălțime joasă, care să poată fi montat deasupra blatului.
Soluția de compartimentare este interesantă pentru că există spațiu separat pentru depozitare, dar și pentru bucătărie. Însă, la capitolul finisajelor se vede intervenția proprietarilor, care au ținut să aibă ceva pe placul lor, dar care la final pare să aglomeze spațiul,și așa mic. Ceea ce a salvat designerul a fost organizarea garsonierei, dar și plasarea cărămizii aparente în spatele canapelei. De asemenea, a reușit să-i convingă pe proprietari să lase zugrăveală simplă pe pereții care se văd în fața canapelei și în lateralul ei. Ceea ce merită reținut din amenajare este faptul că o bună organizare ajută confortul de zi cu zi, dar și că în lipsa dulapurilor și pieselor înalte, o cameră mică poate fi simțită confortabil când verticala spațiului nu este aglomerată. De asemenea, merită reținut faptul că într-un spațiu mic este de preferat să nu fie finisaje foarte diferite, dar totodată că atunci când vrei de toate într-o garsonieră, respectiv multe funcțiuni, trebuie să accepți că nu se poate fără compromisuri. O garsonieră bine ordonată. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Maria Irinarkhova
19
Nu vad unde sunt spatiile de depozitare. ( Dressing, sifonier, dulapuri etc.)
Păi asta e și ideea să nu se vadă, dar ele există 🙂 Cel mai bine le poți vedea în plan pentru că fotografii sunt doar cu dulapul de pe hol 🙂
cum a fost tras burlanul, afara, de la hota???
Prin ghena de instalații.
Din ce au construit pereții care separa bucataria, respectiv pereții pentru baie?
Din gips-carton. Se poate folosi și BCA.
Rigips de care?
Gips-carton normal. Dacă ai sursă de apă sau foc în zona în care vrei să ridici pereți, aduci da, folosești plăci cu protecțiela apă sau foc, după caz.
Rămân uimit de ce lucrări se pot face!
La fel si eu,si vazandu-le devin tot mai convinsa ca e nevoie de designer si mobilier la comanda ca sa valorifici, sa demarchezi si sa scoti in evidenta personalitatea spatiilor. Si sunt in prag de atac de panica pt ca nu imi permit 🙁 asa ca perseverez in gasirea „inspiratiei” pe care Adela ne-o faciliteaza cu atata generozitate.
Buna ziua,
Suntem o familie de 4 persoane : 2 adulti si 2 copii ( 6 si 10 ani ) , garsoniera este una tip ANL, adica nu putem modifica peretii sub nicio forma, are 37 mp, credeti ca ne puteti ajuta sa o impartim?