adelaparvu.com despre amenajare apartament 83 mp, designer Olga Smolenskaya, Foto Ulyana Grishina (9)

In apartamente, Design Interior

Apartament pentru familie în tonuri de albastru

Pentru ca amenajarea unei locuințe să iasă coerent, unul dintre trucuri este să-ți alegi o temă de decorare, nu doar nuanțele preferate. Și ca să vezi despre ce poate fi vorba, am ales să-ți prezint azi un apartament, situat într-o clădire veche, locuință cu suprafața de circa 83 metri pătrați, renovată pentru a face față stilului de viață actual al unei familii. Proprietara care este și designer, a pornit de tema pădurilor fermecate. I-a plăcut această temă foarte mult, așa că tonurile de albastru misterioase se împletesc foarte bine cu texturile din lemn, totul într-un stil scandinav reinterpretat, unde motivul copacilor este prezent. Desigur, a intervenit asupra compartimentării, iar cea mai importantă modificare a fost în zona de zi și în privința camerelor de baie. Dar ai să vezi ce frumos a decorat designerul Olga Smolenskaya totul și ce armonios s-a folosit de înălțimea de circa trei metri a camerelor, colorând plafoanele pentru a corecta vizual proporțiile. Mai jos ai și planul locuinței, așa cum arată după renovare, dar și imaginile din care ai să înveți multe secrete de amenajare.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 83 mp, designer Olga Smolenskaya, Foto Ulyana Grishina (6)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 83 mp, designer Olga Smolenskaya, Foto Ulyana Grishina (21)

Este greu de crezut, dar în această suprafață care acum este alocată unui singur apartament, au locuit cu chirie patru familii. După rezolvarea problemelor juridice, legate de recuperarea proprietății, designerul a cumpărat locuința de la cel care a revendicat-o și câștigat-o, locuință pe care a renovat-o complet. Aceast fusese modificată, mai ales la partea de instalații, așa că noua compartimentare s-a făcut cu compromisurile de rigoare. Partea de băi a fost lărgită și atipic compartimentată. Din dormitorul matrimonial se accede într-o baie în care există vas de toaletă și duș, apoi există o baie cu lavoar și cadă, iar separat o toaletă de serviciu cu vas de toaletă și lavoar. Pentru a fi mai ușor la partea de amenajare a bucătăriei, designerul a renunțat la alimentarea cu gaze pentru a avea o flexibilitate mai mare în poziționarea utilităților. De asemenea, a unit bucătăria cu livingul pentru a obține un spațiu generos.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 83 mp, designer Olga Smolenskaya, Foto Ulyana Grishina (9)

Primul spațiu care se vede la intrarea în zona de zi este cel dedicat locului de conversație. De aici se simte deja abordarea designerului vizavi de tema pe care și-a propus-o. Tapetul ce decorează peretele din spatele canapelei modulare vorbește despre pădurea fermecată, iar tonurile de albastru și gri sunt continuate mai departe prin decorațiunile textile – tapițerii și perne decorative. O notă caldă, de contrast, este adusă prin texturile de lemn natur de la nivelul pieselor mici. Candelabrul aduce ca imagine cu crengile unui copac, totul gândit conform temei.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 83 mp, designer Olga Smolenskaya, Foto Ulyana Grishina (7)

Între zona de living și bucătărie, care comunică deschis între ele, se află locul de șemineu. Designerul a ales unul cu bioetanol și l-a plasat între ferestre pentru a crea un loc intim și plăcut. Cornișe înalte fac legătura între pereți și plafon, colorat într-un gri mai deschis decât suprafața zidurilor. La nivelul pardoselii plăcile ceramice sunt îmbinate cu parchetul laminat într-un joc ce păcălește privirea asupra dimensiunilor spațiului.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 83 mp, designer Olga Smolenskaya, Foto Ulyana Grishina (4)

Față-n față cu canapeaua este locul de luat masa, dar și cea mai mare parte a depozitării din bucătărie, rezolvată pe verticală. Însă ceea ce atrage atenția este locul de masă marcat prin corpurile de iluminat și bancheta capitonată din fundal.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 83 mp, designer Olga Smolenskaya, Foto Ulyana Grishina (16)

Pentru a păstra unitară imaginea zonei de zi, respectiv a bucătăriei care comunică deschis cu livingul, ferestrele au fost îmbrăcate la fel, iar nuanțele și texturile continuate. Tonurile de roz pudrat s-au adăugat celor de albastru, iar nuanța de lemn natur de la nivelul pieselor mici (picioare de masă și scaune) completată cu cea de la nivelul mobilierului (PAL de la Egger). Corpurile de iluminat sunt marcate fiecare prin rozete, care devin piese decorative la nivelul plafonului.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 83 mp, designer Olga Smolenskaya, Foto Ulyana Grishina (22)

Pentru a crea un capăt de perspectivă plăcut vizual, dar și un loc pentru lectură, designerul a prevăzut o bachetă cu spațiu de depozitare atât în partea inferioară, cât și cea superioară. Este cel mai râvnit loc al zonei de zi, așa că deseori preferă să-și petreacă timpul aici.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 83 mp, designer Olga Smolenskaya, Foto Ulyana Grishina (3)

Cea mai mare parte a electrocasnicelor sunt încorporate și ascunse privirii într-un ansamblu de dulapuri verticale, mai puțin combina side-by-side. Spațiul fiind mai mult lung și îngust, dar și înalt, designerul a simțit nevoia să-l corecteze vizual cu această soluție pe verticală, plus o nuanță închisă, care dă impresia de adâncime.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 83 mp, designer Olga Smolenskaya, Foto Ulyana Grishina (5)

Când ai un spațiu lung și îngust, evident că-ți dorești să-l faci să pară mai luminos și mai spațios. În cazul bucătăriei, soluția găsită de designer a fost să renunțe la corpurile suspendate deasupra blatului bucătăriei. Peretele a fost placat cu ceramică, preluând modelul de la nivelul pardoselii, dar cu nuanțe și motive diferite. A adăugat corpuri de iluminat și a ales o hotă mai spectaculoasă. Totul cât mai aerisit, dar totodată și primitor, cu un aer familiar, grație accesoriilor din lemn la vedere.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 83 mp, designer Olga Smolenskaya, Foto Ulyana Grishina (10)

Dormitorul matrimonial este dominat de țesături decorative, de unde și senzația de confort și inimitate. Locul patului este marcat cu un tapet cu copaci, deci tot în tema pădurii fermecate aleasă de către designer.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 83 mp, designer Olga Smolenskaya, Foto Ulyana Grishina (11)

În lateralul patului, pe zona de circulație aproape de ușa interioară, a fost organizată o masă de toaletă. Pentru a economisi spațiu, designerul a prevăzut ca sursa de iluminat să fie un pendul suspendat.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 83 mp, designer Olga Smolenskaya, Foto Ulyana Grishina (18)

Ușa corespondentă băii cu acces din dormitor este de tip filo muro, adică fără tocuri și pervaze la vedere. Este vopsită în aceeași nuanță cu zugrăveala pentru a fi mai bine camuflată.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 83 mp, designer Olga Smolenskaya, Foto Ulyana Grishina (19)

Baia dormitorului matrimonial este una de serviciu, mai atipică, în sensul în care include vasul de toaletă și o zonă de duș într-un spațiu mic, de circa 2 mp. Fiind spațiu îngust, s-a renunțat la lavoar.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 83 mp, designer Olga Smolenskaya, Foto Ulyana Grishina (17)

Fiind un spațiu înalt, designerul a prevăzut ca deasupra ușii interioare să existe o supralumină, practic o mică fereastră pe unde lumina naturală din dormitor ajunge și către hol. În fața patului este locul de tv, suspendat deasupra unei comode cu sertare.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 83 mp, designer Olga Smolenskaya, Foto Ulyana Grishina (12)

În locul dulapurilor, de o parte și de alta a locului tv sunt nișe adânci folosite pentru depozitarea hainelor. Nișele sunt și în spatele zonei de tv, spațiul folosit fiind mult mai mare decât ceea ce se vede. Un truc decorativ este înlocuirea ușilor cu draperii. Astfel, accesul la dressing se face foarte ușor și comod. Caloriferul a fost mascat, iar acum după perdea se citesc doar fantele măștii gândite pe orizontale în relație cu liniile comodei.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 83 mp, designer Olga Smolenskaya, Foto Ulyana Grishina (1)

Un alt dormitor de circa 9 metri pătrați este amenajat în vecinătatea celui matrimonial. Aici, dulapul a fost configurat similar ca o nișă cu draperie, iar patul este marcat de peretele îmbrăcat în tapet.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 83 mp, designer Olga Smolenskaya, Foto Ulyana Grishina (13)

Către fereastra dormitorului mic există și un loc de birou, unde rafturile sunt suspendate deasupra mesei. Astfel, designerul s-a asigurat că suprafața mică a dormitorului nu este ocupată de prea multă mobilă. Masca de calorifer formează și glaful ferestrei, o zonă suficient de generoasă și binevenită în apropierea locului de studiu.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 83 mp, designer Olga Smolenskaya, Foto Ulyana Grishina (8)

Un al treilea dormitor este parțial amenajat, în așteptarea unui alt membru al familiei, dar lucrurile necesare sunt deja configurate, cum ar fi zona de birou gândită la fereastră. Momentan camera este folosită pentru oaspeți și depozitare, dar personalizarea pentru un copil se ghicește după tapetul montat deja aici.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 83 mp, designer Olga Smolenskaya, Foto Ulyana Grishina (20)

Spațiul de depozitare din cel de-al treilea dormitor a fost gândit flexibil, respectiv accesorii pentru depozitare mascate de panouri verticale, similare celor folosite pentru ferestre. O soliție accesibilă ca preț, dar care arată și interesant.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 83 mp, designer Olga Smolenskaya, Foto Ulyana Grishina (15)

Camera de baie include lavoar și cadă, dar separat este locul pentru vasul de toaletă. Astfel, spațiul băii gândit de către designer servește relaxării, nu doar igienei.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 83 mp, designer Olga Smolenskaya, Foto Ulyana Grishina (14)

Toaleta de serviciu, cu acces din holul locuinței are vas de toaletă și lavoar într-un spațiu mic de circa 1,04 metri pătrați. Finisajele folosite sunt similare celor din baia dotată cu generoasă cadă.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 83 mp, designer Olga Smolenskaya, Foto Ulyana Grishina (2)

Locuința este coerent amenajată, în tonuri de nuanțe și texturi alese conform unei teme. În plus, un alt truc decorativ, care asigură o imagine armonioasă și specială, este intervenția cromatică la nivelul plafoanelor. Astfel, înălțimea de circa trei metri a fost ingenios folosită pentru ca amebientul să se simtă mai confortabil și mai aproape de scara umană prin aplicarea de vopsea colorată la nivelul plafoanelor. Spațiul zonei de zi excelent comprimat și organizat într-o singură încăpere cu formă lungă și îngustă, iar dormitoare ambientate ordonate și intim. O locuință actuală, foarte bine adaptată unui stil de viață actual al unei familii tinere. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Ulyana Grishina

 

4 raspunsuri pentru Apartament pentru familie în tonuri de albastru

 1. Mia Coman spune:

  Buna ziua Adela,
  Privind pozele, simt cumva un aer de vacanta. Sa fie responsabili de asta, muntii si paleta de culori?!
  Oricum este un spatiu frumos, chiar rafinat, cu solutii practice.
  Calde imbratisari, Mia

 2. Dianora spune:

  Ai cumva idee de unde a fost achiziționat tapetul acela superb din living și dormitor? Mulțumesc mult!

 3. Irimus spune:

  Foarte frumos ❤️
  Nici nu vreau sa ma gandesc cât a costat amenajarea acestui apartament 😁

 4. szilagyi spune:

  Buna ziua,
  Puteti sa-mi spuneti de unde se poate achizitiona fotoliul din living.

  Multumesc,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *