adelaparvu.com despre casa 100 mp, Istanbul, Kandilli House, design Ofist, Foto Ali Bekman (24)

In Case, Design Interior

Interior cald și relaxant în mijlocul orașului

Există perioade din viață când nevoile se învârt în jurul profesiei și atunci, oricât de mult ți-ai dori să evadezi într-un mediu plăcut, rural alegi să locuiești într-un oraș aglomerat. Însă cum faci să-ți găsești echilibrul acasă, să aduci ceva din căldura vacanțelor din copilărie petrecute la țară, să te înconjori de ceea ce te pasionează, astfel ca interiorul locuinței să te bucure, să-ți dea o stare de calm în mijlocul forfotei urbane?

adelaparvu.com despre casa 100 mp, Istanbul, Kandilli House, design Ofist, Foto Ali Bekman (24)

Ei bine, proprietarul casei pe care ți-o prezint, casă de circa 100 de mp cu o mică grădină superb poziționată cu vedere către Bosfor, este un tânăr care are o firmă în domeniul tehnologiei. Cu toate acestea, și-a dorit o casă unde să fie deconectat de rețelele sociale, iar televizorul să nu fie în niciun caz punctul central al livingului. De asemenea, știa că și-ar dori să regăsească acasă elemente rustice, dar nu știa cum să le integreze într-o amenajare actuală, cu tot confortul contemporan. Așa că a apelat la arhitecții de la biroul Ofist din Istanbul, care au găsit rețeta perfectă pentru stilul lui de viață. Și da, fiecare casă are povestea ei pentru că de fapt este vorba despre visurile, aspirațiile, nevoile și pasiunile celor care o locuiesc. Hai să vezi cum căldura lemnului și a țesăturilor creionează o casă cu atmosferă calmă.

Intrarea în casă se face pe un hol tratat simplu la nivelul finisajelor, fundalul perfect pentru un tablou poziționat strategic, astfel încât să fie vizibil din living. Mai mult, un raft decupat în zidul către living lasă lumina naturală să pătrundă către zona de intrare în casă.

Intrarea în casă se face pe un hol tratat simplu la nivelul finisajelor, fundalul perfect pentru un tablou poziționat strategic, astfel încât să fie vizibil din living. Mai mult, un raft decupat în zidul către living lasă lumina naturală să pătrundă către zona de intrare în casă. În partea de jos, sub raftul din stânga, ceea ce pare a fi un lambriu sunt de fapt fețele ușilor pantofarului, evident realizat pe comandă, după proiectul arhitecților.

adelaparvu.com despre casa 100 mp, Istanbul, Kandilli House, design Ofist, Foto Ali Bekman (16)

Livingul nu este separat cu ușă față de hol și asta pentru ca lumina naturală ce intră pe ferestrele camerei de zi să ajungă către holul de la parter, care nu are fereastră.

Livingul nu este separat cu ușă față de hol și asta pentru ca lumina naturală ce intră pe ferestrele camerei de zi să ajungă către holul de la parter, care nu are fereastră. Aici se vede cum tabloul din hol completează frumos atmosfera generală a livingului. Există două zone separate în living, dar arhitecții au prevăzut o biblioteacă de o parte și de alta a intrării în living, care practic leagă toată încăperea, chiar dacă are două zone distincte.

Zona de ședere și de vizionare a documentarelor la tv este separată și printr-o diferență de nivel. Practic, mai există o treaptă unde sunt poziționate canapelele.

Zona de ședere și de vizionare a documentarelor la tv este separată și printr-o diferență de nivel. Practic, mai există o treaptă unde sunt poziționate canapelele. Ideea acestui podium a fost ca de la nivelul șezutului să poată fi privită grădina pe ferestrele din zonă. De asemenea, podiumul folosește și ca suport pentru piesa mobilă, culisantă pe care este fixat televizorul. Evident este o piesă realizată pe comandă, după proiectul arhitecților.

Biblioteca este prevăzută cu lumini la interiorul rafturilor, dar și alte lămpi sunt prezente pentru a facilita lectura. Proprietarului îi place mult să se deconecteze prin lectură, fiind colecționar de cărți vechi.

Biblioteca este prevăzută cu lumini la interiorul rafturilor, dar și alte lămpi sunt prezente pentru a facilita lectura. Proprietarului îi place mult să se deconecteze prin lectură, fiind colecționar de cărți vechi. În imagine se poate vedea suportul pentru tv prevăzut ca piesă culisantă, atfel încât ecranul să poată fi poziționat comod, atunci când se dorește vizionarea vreunui program, pe mijlocul spațiului.

Prin prezența lemnului de culoarea mierii, a covoarelor de tip chilim, a pernelor decorative șia plantelor, arhitecții au introdus la interiorul locuinței texturi, culori care creionează o atmosferă calmă și familiară proprietarului.

Prin prezența lemnului de culoarea mierii, a covoarelor de tip chilim, a pernelor decorative și a plantelor, arhitecții au introdus la interiorul locuinței texturi, culori care creionează o atmosferă calmă și familiară proprietarului. Pereții sunt albi, simpli, pardoseala la fel deschisă, finisaje alese astfel tocmai pentru ca spațiul să fie luminos și să formeze fundalul potrivit pentru obiectele colorate și texturate.

A doua parte a livingului este dedicată muzicii, proprietarul fiind pasionat de intrumente muzicale. Este locul unde ăși invită prietenii pentru a cânta împreună.

A doua parte a livingului este dedicată muzicii, proprietarul fiind pasionat de instrumente muzicale. Este locul unde își invită prietenii pentru a cânta împreună. Piesele de mobilier au o alură grafică, subțire pentru ca lumina să treacă ușor peste tot, iar pardoseala să fie mai mult expusă, lucru care dă senzația de spațiu mai luminos și mai aerisit.

Șemineul este lectric, iar masca lui din metal a fost realizată pe comandă după proiectul arhitecților.

Șemineul este o piesă care atrage atenția. Masca lui este din metal și a fost realizată pe comandă, după proiectul arhitecților.

În partea de doua a livingului sunt două piese în jurul cărora s-a creionat amenajarea: șemineul și pianina.

În partea de doua a livingului sunt două piese în jurul cărora s-a creionat amenajarea: șemineul și pianina. Aceasta din urmă a fost integrată în ansamblul bibliotecii, iar șemineul devine punct central al livingului prin poziționarea sa între două ferestre ce punctează simetria. Dacă partea de bibliotecă este aglomerată de obiecte, pentru zona de ferestre  ce încadrează șemineul a fost aleasă o soluție simplă de decorare și umbrire – jaluzele orizontale albe, deci continuă albul pereților pentru cât mai puține fragmentări și pentru a lăsa să fie evidențiat șemineul. Culorile și texturile sunt mai degrabă la nivelul pardoselii prin intermediul covoarelor, dar merită punctat faptul că, în fața șemineului, covorul ales este unul deschis, tocmai pentru a pune în evidență, prin contrast, șemineul.

Dacă pe peretele cu șemineul ferestrele au jaluzele, zona vitrată mai generoasă, care dă înspre grădină este prevăzută cu perdele și draperii.

Dacă pe peretele cu șemineul ferestrele au jaluzele, zona vitrată mai generoasă, care dă înspre grădină este prevăzută cu perdele și draperii. Prin aceste țesături s-a punctat verticala camerei și s-a adus un plus de textură, volum în nuanțe calme, neutre, fundal perfect pentru obiectele prezente în cameră. Deci, da se poate ca în aceeași cameră ferestrele să fie diferit decorate cu soluții variate și să arate bine.

Din holul de la parter se accede și către etaj prin intermediul unei scări interioare.

Din holul de la parter se accede și către etaj prin intermediul unei scări interioare, tratată simplu cu trepte din lemn și balustradă din fier. Nefiind la vedere într-o zonă importantă, arhitecții nu au pus accent pe scară. Tot la parter există și o baie de serviciu, plăcut amenajată.

Baia de serviciu a fost prevăzută cu plăci ceramice realizate manual și montate până la nivelul pervazului ferestrei.

Baia de serviciu a fost prevăzută cu plăci ceramice realizate manual și montate până la nivelul pervazului ferestrei. Arhitecții au prevăzut și o închidere cu un raft îngust deasupra placărilor ceramice. Lavoarul este poziționat în funcție de locul unde a putul fi montată și o oglindă. Fiind o baie de serviciu, deci fără cadă sau duș, pardoseala este aceeași ca în restul parterului, respectiv parchet. Mobila a fost realizată pe comandă, la fel ca și accesoriile, precum suportul pentru hârtie igienică. Prin prezența covorului s-a dat o notă mai caldă încăperii, roșul acestuia fiind complementar cu nuanțele de verde prezente în placarea pereților.

Dormitoarele sunt la etaj, iar cel principal este poziționat la parter, tocmai pentru a beneficia de legătura cu grădina.

Dormitoarele sunt la etaj, dar cel principal este poziționat la parter, tocmai pentru a beneficia de legătura cu grădina. În loc de pat cu tăblie a fost aleasă o somieră simplă. Tăblia este configurată dintr-o piesă realizată pe comandă pe toată lățimea camerei. Astfel s-au obținut mai multe lucruri: senzația de spațiu mai lat (corecție vizuală), integrarea tăbliei de pat, dar și a întrerupătoarelor, prizelor, plus spațiu de decorare, depozitare prin prezența raftului îngust.

Pentru dormitorul principal, arhitecții au prevăzut placarea cu panouri capitonate în spatele patului și la nivelul plafonului. Pe lângă o ușoară antifonare, efectul panourilor este de intimitate și confort.

Pentru dormitorul principal, arhitecții au prevăzut placarea cu panouri capitonate în spatele patului și la nivelul plafonului. Pe lângă o ușoară antifonare, efectul panourilor este de intimitate și confort. Tot ce este pe suprafață mare este simplu – alb și gri pentru ca mai apoi să existe loc pentru obiecte colorate.

Pentru că proprietarului îi place să citească, un colț de lectură a fost prevăzut și în dormitor, marcat prin piese de mobilier specifice și evident cu un corp de iluminat în zonă.

Pentru că proprietarului îi place să citească, un colț de lectură a fost prevăzut și în dormitor, marcat prin piese de mobilier specifice și evident cu un corp de iluminat în zonă. Texturile țesăturilor, prezente prin tapițerii, covoare, perne, cuverturi induc senzația de căldură și relaxare, dar și notele etnice dorite.

Grădina este de dimensiuni medii, dar și ea este îngrijit amenajată cu locuri de relaxare,.

Grădina este de dimensiuni medii, dar și ea este îngrijit amenajată cu locuri de relaxare de unde poate fi admirată priveliștea asupra orașului.

Loc de plajă, dar și de picoteală, confortabil amenajat în ton cu interiorul casei.

Loc de plajă, dar și de picoteală, confortabil amenajat în ton cu interiorul casei, respectiv cu obiecte realizate pe comandă, din țesături cu motive etnice, dar totul tratat neutru în tonuri de gri, ca și culori, pentru că exteriorul casei este deja colorat.

Foișorul este locul perfect pentru masa din grădină, prilej de socializare în aer liber.

Foișorul este locul perfect pentru masa din grădină, prilej de socializare în aer liber. Dacă lemnul este prezent în construcția foișorului, ca notă rustică, mobilierul este ales prin contrast cu un design contemporan.

O altă alveolă a grădinii este amenajată pentru relaxare, loc de unde poate fi admirată panorama asupra orașului.

O altă alveolă a grădinii este amenajată pentru relaxare, loc de unde poate fi admirată panorama asupra orașului. Piesele de mobilier sunt grafice, actuale, dar inserția de mici elemente etnice continuă conceptul și atmosfera care se regăsesc la interiorul casei.

adelaparvu.com despre casa 100 mp, Istanbul, Kandilli House, design Ofist, Foto Ali Bekman (1)

Casă mică, dar plăcut și cald amenajată, pentru un proprietar care jonglează între două metropole -Istanbul și Londra, un adevărat refugiu care-l reconectează cu rădăcinile de la țară, îi oferă starea de deconectare față de tot ce înseamnă tehnologie, aducându-l mai aproape de pasiunile dale: arta, tradiția, lectura și muzica. O amenajare tare plăcută care vorbește despre reinterpretarea unei case țărănești într-un context contemporan, urban. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Ali Bekman pentru Ofist

 

Un raspuns pentru Interior cald și relaxant în mijlocul orașului

  1. Aldea Magdalena spune:

    Bună, Adela,
    Felicitări pentru articole. Sunt curioasă cine a produs mobila de lemn masiv din living. Știu că există puțini producători pe piață care să facă o treabă atât de bună. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *