KIKA
adelaparvu.com
recomandă kika.ro
KIKA
Parterul lung și ăngust este de fapt un spațiu unde funcțiunile comunică între ele. Între livingul formal și bucătărie există zona de sufragerie, prima vizibilă de fapt la intrarea în casă, ceea ce face ca interiorul să devină mai ospitalier, primitor. Pentru a sublinia zona, dar și pentru a o lega de partea din față și cea din spate, au ales o zugrăveală într-o nuanță de albastru. Practic, prin finisaje simple de tipul zugrăvelilor cu vopseluri lavabile s-au mai redus din costuri, comparativ cu a alege tapete sau placări ori ornamente pe perete.

In Case, Design Interior

Modernizare funcțională a unei case vechi

Când este vorba despre renovarea unei case vechi, bugetul este o mare provocare pentru că niciodată nu poți anticipa problemele pe care clădirea le poate avea. Dar când apelezi la specialiști, aceștia îți pot oferi nu doar soluții ingenioase de modernizare, ci și modalități de economisire acolo unde nu te așteptai, cum ar fi pentru finisaje și mobilă. E clar că cea mai mare parte a unui buget destinat renovării unei case vechi este consumat în partea care nu se vede: consolidări și instalații. Ulterior, când ajungi la partea care se vede, finisaje și mobilă, de regulă se termină și banii, dar încept frustrările. Am ales să-ți prezint azi o casă de 185 de metri pătrați din New York, Brooklyn, unde proprietarii au anticipat că vor avea probleme cu bugetul, dar și cu soluțiile arhitecturale, așa că au apelat la biroul BAAO Architects, care au proiectat totul cu grijă. În urma acestei lucrări, chiar dacă este realizată peste Ocean, putem și noi învăța câteva lucruri importante. Proprietarii s-au îndrăgostit de aspectul vechi al casei, de ferestrele realizate în tehnică veche cu plumb, de ușile vechi, de scara interioară cu ornamente, de parchetul vechi, care părea că poate fi recondiționat, de posibilitatea extinderii pe verticală, existând deja lucrări începute, dar nefinalizate. Dar nimic din toate acestea nu i-a pregătit pentru cele 15 luni de muncă asiduă (și perioada asta este o performanță pentru o casă veche), după ce proiectul a fost gata, și banii necesari pentru renovare. Dar hai să vezi și să afli despre renovare.

Casa veche ridicată pe verticală, s-a dorit a fi la maximum optimizată astfel ca la parter să existe o zonă de zi deschisă către mica curte din spate, iar etajele, două la număr, s-au dorit a fi mai bine luminate natural. Deși cei 185 de metri pătrați par generoși, casa are doar două dormitoare, două băi și un wc de serviciu. Este însă adevărat că demisolul a fost gândit pentru a putea fi închiriat, deci o sursă de venit care să mai amortizeze din costurile totale ale renovării care s-au ridicat la peste nouă sute de mii de dolari americani.

Casa veche ridicată pe verticală, s-a dorit a fi la maximum optimizată astfel ca la parter să existe o zonă de zi deschisă către mica curte din spate, iar etajul s-a dorit a fi mai bine luminat natural. Deși cei 185 de metri pătrați par generoși, casa are pe lângă zona de zi, doar două dormitoare, două băi și un wc de serviciu. Este însă adevărat că demisolul a fost gândit pentru a putea fi închiriat, deci o sursă de venit care să mai amortizeze din costurile totale ale renovării, care s-au ridicat la peste nouă sute de mii de dolari americani. Proprietarii, încântați de arhitectura veche, au reușit să păstreze doar o parte din finisajele și elemente ornamentale originale. Ferestrele vechi au trebuit să fie înlocuite, însă au fost refolosite la interior.

În partea din spate a casei se pot observa nivelurile ei.

În partea din spate a casei se pot observa nivelurile ei: demisol (cu intrări separate față de restul casei), parter înalt, etaj. Curtea mică din spate este accesibilă atât din apartamentul situat la demisol, cât și din restul casei care are acces de la nivelul parterului.

De la intrarea în casă se poate observa configurația planului, respectiv spațiul lung și îngust al parterului, deschis în partea din spate către curtea interioară. Dacă fațada este în stil vechi, interiorul se conturează într-un stil actual.

De la intrarea în casă se poate observa configurația planului, respectiv spațiul lung și îngust al parterului, deschis în partea din spate către curtea interioară. Dacă fațada este în stil vechi, interiorul se conturează într-un stil actual.

Holul de la intrare este decorat cu plăci decorative din ciment, iar nuanța zugrăvelii este continuată și pe ușa veche care a putut fi recuperată și restaurată. Inițial ușa veche era de fapt cea principală de intrare în casă, iar actual hol era spațiul tampon de la exterior, acum ingenios închis cu tâmplărie în acord cu fațada.

Holul de la intrare este decorat cu plăci decorative din ciment, iar nuanța zugrăvelii este continuată și pe ușa veche care a putut fi recuperată și restaurată. Inițial ușa veche era de fapt cea principală de intrare în casă, iar actual hol era spațiul tampon de la exterior, acum ingenios închis cu tâmplărie în acord cu fațada.

Scara interioară a putut fi păstrată în mare parte, deși structura ei a fost reconsolidată.

Scara interioară a putut fi păstrată în mare parte, mai exact balustrada, deși structura ei a fost reconsolidată. Parchetul a fost și el cu totul schimbat la fel ca și finisajele și evident instalațiile mascate acum în ziduri. Pentru a economisii bani, arhitecții au propus ca toți furnizorii și meșterii să fie locali, astfel încât să fie elimitate costurile suplimentare necesare transportului sau găzduirii meșterilor de la distanță.

Imediat după holul de la intrare există un living formal ambient în stil eclectic. Vechile geamuri cu plumb ale ferestrelor eua devenit acum parte integrantă din mobilă realizată pe comandă care încadrează șemineul. Piesele semnate de designerii Eames completează frumos livingul de primire.

Imediat după holul de la intrare există un living formal ambient în stil modern cu accente eclectice. Vechile geamuri cu plumb ale ferestrelor eua devenit acum parte integrantă din mobilă realizată pe comandă care încadrează șemineul. Piesele semnate de designerii Eames completează frumos livingul de primire, piese achiziționate online la prețuri mai accesibile decât variantele noi.

Parterul lung și ăngust este de fapt un spațiu unde funcțiunile comunică între ele. Între livingul formal și bucătărie există zona de sufragerie, prima vizibilă de fapt la intrarea în casă, ceea ce face ca interiorul să devină mai ospitalier, primitor. Pentru a sublinia zona, dar și pentru a o lega de partea din față și cea din spate, au ales o zugrăveală într-o nuanță de albastru. Practic, prin finisaje simple de tipul zugrăvelilor cu vopseluri lavabile s-au mai redus din costuri, comparativ cu a alege tapete sau placări ori ornamente pe perete.

Parterul lung și îngust este de fapt un spațiu unde funcțiunile comunică între ele. Între livingul formal și bucătărie există zona de sufragerie, prima vizibilă de fapt la intrarea în casă, ceea ce face ca interiorul să devină mai ospitalier, primitor. Pentru a sublinia zona, dar și pentru a o lega de partea din față și cea din spate, au ales o zugrăveală într-o nuanță de albastru. Practic, prin finisaje simple de tipul zugrăvelilor cu vopseluri lavabile s-au mai redus din costuri, comparativ cu a alege tapete sau placări ori ornamente pe perete.

Pentru a mai reduce din costuri, proprietarii au apelat la niște prieteni pentru a le furniza corpuri de iluminat interesante, dar la preț bun, știind că aceste piese care se văd și care te ajută să vezi interiorul contează mult într-o amenajare. Aici, în stpatele peretelui cu tablou este accesul la toaleta de serviciu de la parter.

Pentru a mai reduce din costuri, proprietarii au apelat la niște prieteni pentru a le furniza corpuri de iluminat interesante, dar la preț bun, știind că aceste piese care se văd și care te ajută să vezi interiorul contează mult într-o amenajare. Aici, în stpatele peretelui cu tablou este accesul la toaleta de serviciu de la parter.

Un spațiu mic, dar original amenajat cu un tapet de la Calico, care transformă percepția asupra acestei băi mici de serviciu.

Un spațiu mic, dar original amenajat cu un tapet de la Calico, care transformă percepția asupra acestei băi mici de serviciu.

Schema cromatică de bază în întreaga locuință este de alb, gri și nuanțe d elemn. Aceste texturi și nuanțe a permis inserarea cu ușurință a accentelor de culoare. Spre exemplu, la bucătărie scaunele roșii de la masa tip insulă adaugă fix pata de culoare necesară.

Schema cromatică de bază în întreaga locuință este de alb, gri și nuanțe de lemn. Aceste texturi și nuanțe a permis inserarea cu ușurință a accentelor de culoare. Spre exemplu, la bucătărie scaunele roșii de la masa tip insulă adaugă fix pata de culoare necesară. Pentru econimie de bani, doar pentru masa insulă a fost ales blat de marmură.

Bucătăria este organizată pe două laturi opuse. Pentru a economisi bani s-au achiziționat carcase de mobilier de la IKEA, iar ușile și nișa eu fost realizate pe comandă.

Bucătăria este organizată pe două laturi opuse. Pentru a economisi bani s-au achiziționat carcase de mobilier de la IKEA, iar ușile și nișa au fost realizate pe comandă și ansamblate direct la locație.

Livingul folosit în mod curect de familie, unde este integrat și televizorul are un mobilier realizat cu carcase de la IKEA, și cu ușile și nișele făcute pe comandă. Pereții au fost tratați similar unor ansambluri de depozitare neutre pentru a direcționa atenția asupra vegetației care se vede prin ferestrele ample.

Livingul folosit în mod curent de familie, unde este integrat și televizorul are un mobilier realizat cu carcase de la IKEA, și cu ușile și nișele făcute pe comandă. Pereții au fost tratați similar unor ansambluri de depozitare neutre pentru a direcționa atenția asupra vegetației care se vede prin ferestrele ample. Oragnizarea camerei este excelentă, exitând spațiul de circulație în jurul canapelei situată în centrul camerei.

Pentru un aspect curat, ordonat, atât televizorul, cât și șemineul sunt încadrate

Pentru un aspect curat, ordonat, atât televizorul, cât și șemineul sunt încadrate într-un ansamblu de nuanță gri antracit pentru ca negrul lor să fie mai estompat în ansamblul mobilierului.

În living ambii pereții sunt folosiți pentru mobilier, iar spațiul de depozitare este foarte generos. Jocul de gol și plin asigură însă o imagine ordonată și totodată inedită. Când banii sunt numărați simplitatea este cea mai bună metodă în privința liniei mobilierului.

În living ambii pereții sunt folosiți pentru mobilier, iar spațiul de depozitare este foarte generos. Jocul de gol și plin asigură însă o imagine ordonată și totodată inedită. Când banii sunt numărați, simplitatea este cea mai bună metodă în privința liniei mobilierului.

Arhitecții au prevăzut lumina naturală din mai multe zone decât cele ale ferestrelor, inclusiv prin luminatoare strategic poziționate, având în vedere faptul că spațiul zonei de zi este șung și îngust, iar centrul locuinței este departe de sursele de lumină naturală.

Arhitecții au prevăzut lumina naturală din mai multe zone decât cele ale ferestrelor, inclusiv prin luminatoare strategic poziționate, având în vedere faptul că spațiul zonei de zi este șung și îngust, iar centrul locuinței este departe de sursele de lumină naturală.

Deasupra casei scării arhitecții au prevăzut un luminator în acoperișul casei astfel ca și acest spațiu să beneficieze de lumină naturală.

Deasupra casei scării arhitecții au prevăzut un luminator în acoperișul casei astfel ca și acest spațiu să beneficieze de lumină naturală. Accentele de culoare sunt la nivelul decorațiunilor, respectiv carpete de tip kilim.

Dormitorul matrimonial o cameră aerisită, simplă, cu terasă proprie este personalizat printr-o nuanță închisă ce marchează locul patului. Dressingul este separat, la fel ca și baia matrimonailă, care se deschide din încăpere cu ușă interioară.

Dormitorul matrimonial o cameră aerisită, simplă, cu terasă proprie este personalizat printr-o nuanță închisă ce marchează locul patului. De remarcat modalitatea de zugrăvire cu o bandă mai lată și în lateralele, dar și deasupra patului, ce dă impresia de placare. O modalitate simplă, accesibilă ca bani, în comparație cu alte soluții de decorare. Dressingul este separat, la fel ca și baia matrimonială, care se deschide din încăpere cu ușă interioară.

Atuul dormitorului matrimonial nu este la interior, ci la exterior, respectiv terasa frumoas amenajată în acord cu interiorul. Prezența acestei terase i-a determinat pe proprietari să renunțe la îmbrăcarea ferestrelor cu perdele și draperii.

Atuul dormitorului matrimonial nu este la interior, ci la exterior, respectiv terasa frumos amenajată în acord cu interiorul. Prezența acestei terase i-a determinat pe proprietari să renunțe la îmbrăcarea ferestrelor cu perdele și draperii.

Și în baia matrimonială s-au făcut combinații salvatoare pentru buget. Faiana simplă metro este folosită pentur pereți, iar blatul de marmură doar pentru lavoare.

Și în baia matrimonială s-au făcut combinații salvatoare pentru buget. Faianța simplă metro este folosită pentru a îmbrăca pereții, iar marmura este prevăzută doar în zonele de impact: peretele dușului și blatul pentru lavoare. În rest totul simplu, ordonat, geometric.

Etajul găzduiește pe lângă cele două dormitoare și un mic spațiu de birou orientat către o zonă cu vegetație.

Etajul găzduiește pe lângă cele două dormitoare și un mic spațiu de birou orientat către stradă, un spațiu mic, dar extrem de de bine folosit.

Inițial prevăzut ca spațiu de depozitare, acest spațiu de la etaj, rezultat în urma extinderii pe verticală a fost excelent exploatat ca și birou. Pentru ca dimensiunile mici să fie cât mai ergonimic folosite, mobila a fost concepută suspendat pentru a nu fi ocupată suprafața pardoselii și pentru a oferi suficient loc pentru picioare. De asemenea, blatul pentru masă este mai îngust, continuându-se frumos pe două laturi, una dintre ele formînd practic și glaful ferestrei.

Inițial prevăzut ca spațiu de depozitare, această cămăruță de la etaj, rezultată în urma extinderii pe verticală a fost excelent exploatată ca și birou. Pentru ca dimensiunile mici să fie cât mai ergonimic folosite, mobila a fost concepută suspendat pentru a nu fi ocupată suprafața pardoselii și pentru a oferi suficient loc pentru picioare. De asemenea, blatul pentru masă este mai îngust, continuându-se frumos pe două laturi, una dintre ele formând practic și glaful ferestrei.

A doua baie este și ea simplu tratată, totul cu alb, cu excepția pardoselii, care scoate din anonimat amenajarea.

A doua baie este și ea simplu tratată, totul cu alb, cu excepția pardoselii, care scoate din anonimat amenajarea. Dar acesta este secretul unei renovări presată de timp și de buget: să ai parte de echipă de meșteri locală, furnizori care au marfă pe stoc pentru a salva din costurile de transport, instalații în perfectă stare și bine concepute (poziționate), o abordare funcțională și temperată ca și design, dar neapărat accent pe lumină naturală, circulație bună și obiecte puține, dar bine alese. O combinație interesantă de funcționalitate și elemente clasice, o casă veche renovată pentru un stil de viață actual. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Francis Dzikowski  via BFDO Architects

Un raspuns pentru Modernizare funcțională a unei case vechi

  1. Dovada vie că nimic nu se pierde, doar se schimbă.
    Este o transformare fabuloasă unde nu se mai simte vârsta clădirii, iar ideile de renovare au dat un aer șic, modern, plin de viață!
    Iar terasa, cu toate că este de dimensiuni destul de mici, oferă exact cât e nevoie pentru conectarea cu natura!

    We love it,
    echipa Sun Leader.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *