Îi iubesc pe artiști pentru nonconformismul lor și pentru nemărginita lor creativitate. Mai mult, îmi place curajul lor, faptul că ei văd și simt dincolo de convenții, dincolo de standarde. Și fără excepție este și Raluca Băraru despre a cărei aventură îți spun azi. Garsoniera de față aparține prietenului ei, care după ce s-a mutat la ea, a rămas goală. În timp ce erau în vacanță amândoi s-au gândit că e păcat ca locuința cu o cameră să fie abandonată, așa că și-au făcut un plan de a o renova și a da-o spre închiriere. Și-au stabilit o temă pe care au denumit-o artistic Lapte & Honey, adică lapte și miere, pentru că părinții prietenului ei are stupi de miere și pentru că o garsonieră destinată tinerilor vorbește despre o perioadă în care toți și-a dori numai lapte și miere. Te-ai prins, nu? Ok, și-au stabilit tema de decorare, dar când s-au uitat în buzunare și-au dat seama că mai mult de 2000 de euro nu au. Însă nu s-au lăsat descurajați, ci au trecut la treabă. Ăsta e avantajul artiștilor că își pot materializa singuri ideile. Dar hai să-ți spun mai multe.
Garsoniera are circa 27 de metri pătrați și este organizată cu un hol din care se deschide baia, apoi camera în care este inclusă și zona de bucătărie. Bugetul de 2000 de euro l-au cheltuit pe manopea specializată (electricieni, faianțari) și o parte din finisaje (faianță cameră, șapă, parchet, obiecte sanitare). În rest au reciclat tot ce aveau, iar Raluca a avea o mulțime de obiecte depozitate pe la bunici și în atelierul ei pe care le-a refolosit creativ. Desigur, dacă ai vrea să-ți amenajezi similar o garsonieră ți-ar trebui mult mai mulți bani pentru a achiziționa toate obiectele prezente aici, dar cei doi tineri aveau deja o mulțime dintre ele. Amenajarea a durat circa două luni de zile, din care o lună de zile le-a luat doar baia, a cărei transformare este spectaculoasă. Îți explic la fiecare zonă în parte ce au folosit și cum.
Amenajarea creativă te frapează încă de la intrarea în garsonieră. Raluca Băraru a folosit o nuanță solară de galben pentru a da și mai multă luminozitate spațiului mic, care beneficiază de lumină indirectă prin geamurile ușii ce separă camera.
Obiectele folosite pentru decorare și ușoară mobilare sunt din colecția personală a artistei Raluca Băraru, pe care ea le-a regrupat și alăturat altfel. În rama oglinzii rotunde a fixat mici cârlige pentru ca ea să fie folosită și pe post de cuier sau suport pentru chei. O căldare de tip putină din lemn de la bunica ei a devenit suport pentru umbrele.
Nișa care există în hol și care poate fi folosită pentru depozitare este mascată de o ușă atipică construită dintr-o plasă de de tip Buzău înrămată cu scândură și accesorizată cu balamale vechi. În spatele ei este prinsă o cuvertură tradițională pentru a masca interiorul nișei. Pe fața ușii este prinsă o mască tradițională, iar de ramă alte agățători pentru haine, genți, obiecte.
În camera garsonierei coexistă locul de canapea, locul de tv , bucătăria și locul de luat masa. Raluca Băraru a exploatat bine spațiul care beneficiază de o singură fereastră. Locul chiuvetei este mascat cu țesături tradiționale vechi prinse de blat, iar picioarele pe care se sprijină blatul sunt unele recuperate de la bunica ei.
În dreptul ferestrei a fost plasată bucătăria, care este creativ amenajată. Locul pentru chiuvetă este în fața ferestrei fixe, iar în lateral peretele este placat cu uți vechid e dulap pictate din colecția artistei. Ea le-a cumpărat cu ceva ani în urmă de la un târg de vechituri și acum le-a găsit locul. Chiuveta este realizată pe șantier dintr-un vas vechi de la bunica ei.
Raluca și-a dorit ca aragazul din garsoniera prietenului ei să fie păstrat deoarece nu-i plac bucătăriile cu electrocasnice încorporate. Ea vede într-un aragaz un obiecte care conferă spațiului personalitate. Și pentru a-i accentua personalitatea l-a vopsit într-o nuanță de galben. Ar fi salvat timp dacă șiat de aragazurile LDK care sunt disponibile în variate culori. Tubulatura hotei a mascat-o cu obloane vechi de care a agățat diverse plante uscate și mici ustensile de bucătărie. O piesă veche recuperată este pe post de mic bufet vopsit într-o nuanță de verde.
Locul de luat masa este simplu cu două canistre de lapte adaptate pe post de scaune și o masă pentru care cu prietenul ei a realizat un blat pe șantier pentru a-l fixa de picioarele unui fost trepied. Corpul de iluminat este dintr-un ceainic metalic roșu, unul din colecția lor, iar raftul este unul recuperat.
Pe peretele de deasupra canapelei Raluca Băraru a amplasat o oglindă în fața căreia este o suspensie simplă. În oglindă se reflectă imaginea bucătăriei și a locului de luat masa, dar oglinda are efectul de a creea iluzia unei ferestre mici, în plus, lumina becului din fața ei fiind amplificată.
Locul de tv este pe peretele cu ușa camerei, dar evident că ecranul nu a fost lăsat singur, ci acompaniat de mici rafturi, tablouri și obiecte decorative. Rafturile în formă de hexagon vorbesc despre tema Lapte & Honey dată garsonierei.
Camera de baie se anunță cu totul specială de cum vezi indicatorul amuzant pictat de pe ușa ei – în traducere albine ocupate.
Baia este mică și mare parte din buget s-a dus pentru reamenajarea ei pentru că obiectele sanitare, pardoseala și faianța au fost înclocuite. Cei doi tineri aveau deja o faianță care le-a rămas de la altă renovare, dar ulterior ea a fost pictată pentru că nu le-a plăcut cum arăta. Pe jos este o șapă rezistentă și impermeabilizată.
Mobilierul băii este unul minimal, din bucăți recuparate, dar accentuat prin culori stridente. Oglinda este una reciclată și vopsită în galben.
În loc de cadă de duș cei doi tineri au refolosit o căldare pentru adăpatul animalelor. Au refinisat-o și au fixat-o pe un suport din lemn ca să aibă maximum de stabilitate, dar și ca legătura la sifon să poată fi făcută cum trebuie. Raluca spune că ea încape cu totul în căldare, ca într-o cadă mică.
Desigur că dincolo de obiectele refolosite creativ ceea ce atrage atenția sunt picturile pe faianță realizate de către Raluca Băraru. A folosit vopsea Oskar pentru faianță, dar ulterior din cauza gamei de culori restrânse a vopselurilor Oskar, a completat cu nuanțe pe bază de apă pe care le-a finisat cu lac de piatră pentru a fi sigură că nu se vor decoji. Rezultatul este unul spectaculos.
Imagine din faza de șantier unde se vede că cei doi au vopsit tot ce s-a putut, inclusiv enervatul furtun alb pentru scurgerea de la chiuvetă.
Amenajarea băii a durat cel mai mult pentru că treaba a fost migăloasă la capitolul pictură. Din cele două luni în care au redecorat garsoniera, circa o lună de zile le-a luat baia.
Imagine din faza de șantier. Căldarea care a devenit cădiță de duș a fost montată pe un suport din lemn.
Imagine din faza de șantier. Aragazul a fost vopsit în galben, dar sigur Raluca nu s-ar mai fi chinuit dacă știa de aragazurile colorate LDK.
Imagine din faza de șantier. Și frigiderul a fost personalizat conform temei Lapte & Honey.
Imagine din faza de șantier. Ușa camerei a fost decapată și apoi revopsită, iar un ceainic vechi roșu a devenit abajur pentru corpul de iluminat de deasupra măsuței.
O aventură pe cinste cu această garsonieră care este destinată turiștilor, fiind listată pe Airbnb, vezi AICI. Este situată aproape de Gara de Nord din București, așa că pentru turiștii străini este ceva inedit și nu numai. Sorin se ocupă de corespondența cu turiștii. Pentru că urmăreau a se adresa mai ales străinilor și tinerilor, Raluca și Sorin au ținut mult să folosească cât mai multe elemente tradiționale combinate cu artă contemporană. Uite aici site-ul artistei Ralucă Băraru www.ralucabararu.ro dacă vrei să apelezi pentru lucrări murale similare și nu numai. Țin să precizez că suma de 2000 de euro nu ar fi de ajuns pentru cineva care nu are mare parte din obiectele prezente aici. Și cu siguranță nu ar ajunge această sumă dacă ai vrea să apelezi la un artist care să-ți facă o amenajare cum e în baia garsonierei. Am ținut însă să-ți vorbesc despre această garsonieră ca să ai mai multă încredere în artiști ca și minți creatoare și ca oameni care văd dincolo de standarde. Ei merită aprecierea tuturor, și nu doar laude, ci și onorariu pe măsură. Sper să te inspire și pe tine!
Raluca Băraru și Sorin – selfie în perioada de șantier.
Foto: Nicăieri von Băraru
17
am o garsoniera de 28.80 mp in Iasi, centru si vreau sa o amenajez
Tel 0748887544
This could not have been posted at a more relatable time for me! Great read thank you.
Superba amenajare!Sunt convins ca este o experienta deosebita sa te bucuri de aceasta locatie. Sper ca pe viitor sa vedem tot mai multe amenajari atat de creative. Acest concept m-a inspirat sa ma inscriu si eu la cursurile de design interior. Vreau sa ii multumesc si eu Adelei ca promoveaza si sustine acest tip de creativitate. O viata colorata sa avem !!