Iluminatul este foarte important într-o locuință pentru că are atât rolul de a ne asigura vizibilitate în diversele camere, cât și acela de a crea o atmosferă plăcută. Majoritatea oamenilor se gândesc la lustre, adică doar la corpul central suspendat în mijlocul camerei, dar acesta nu este suficient. Ca să ajungi la o ambianță plăcută și odihnitoare privirii sunt necesare mai multe tipuri de corpuri de iluminat poziționate strategic. Când mergi în magazine, unde dai peste o mare varietate de corpuri de iluminat, cum e la Kika (de unde am ales și eu toate corpurile pentru decorarea acestei garsoniere) ia în considerare tema amenajării tale și necesarul de lumină pentru confortul tău. Am să încerc să-ți vorbesc despre asta, după care să mă opresc puțin asupra chestiunilor legate de design.
Lustră cu trei brațe, care poate fi montată și ca iluminat de accent. Model Newtown de la Kika. Vezi preț AICI.
Corpurile de iluminat trebuie să le așezi în funcție de activitățile pe care le desfășori, ceea ce se numește iluminat punctual. Adică, spre exemplu la bucătărie, zona dintre blatul de lucru și corpurile suspendate este una unde ai nevoie de lumină când prepari alimentele, când speli ceva la chiuvetă, când gătești. Aici poate fi o bandă LED sau un neon fixat de corpurile suspendate ori sub acestea, de perete, la fel cum hota nu degeaba are încorporate spoturi.
În living, să ai un lampadar lângă canapea nu e o chestiune de moft, ci uneori o necesitate, mai ales când obișnuiești să citești pe un colț al canapelei, să-ți dorești să vezi mai bine lucruri pe care le ai aproape în zonă pe timp de seară. Și da, la birou e obligatoriu să ai o lampă dedicată, la fel cum în zona patului ai nevoie de veioze sau aplice. Găsești toate gamele de produse de care amintem în magazine mari, iar Kika este un loc unde ai parte de multă diversitate, atât ca branduri, cât și ca prețuri.
În imagine lustra cu aspect Vintage Priddy, vezi preț AICI și lampadar cu picioare din lemn, vezi preț AICI
Practic, închipuie-ți- că ajungi acasă seara și pe măsură ce te apropii de ora de culcare, rând pe rând luminile se sting, de la cele suspendate la cele punctuale. Astfel, ochii se acomodează încet cu o lumină din ce în ce mai blândă și te pregătești într-un mod mai natural pentru somn. În caz contrar, doar cu lumini centrale, organismul recepționează o cantitate mai mare de lumină, ochii sunt stimulați si transmit un semnal creierului că e momentul pentru activitate. De aici și insomniile și neputința de a adormi, efect pe care-l au și ecranele, începând de la cel tv și terminând cu cel al telefonului.
Suspensii ale aceluiași model combinate, model Vintage de la Kika, vezi preț AICI
Te-ai prins cum stă treaba cu iluminatul? În funcție de activitățile tale, de zonele clar conturate pentru diverse funcțiuni, alegi și poziția și tipul corpurilor de iluminat. În zonele de trecere, de tranzit, cum ar fi holurile care nu beneficiază de lumină naturală, pe lângă iluminatul de la nivelul plafonului sunt indicate și aplice pe perete. Ele au rolul de a furniza o cantitate suficientă de lumină, plasată mai jos pentru vizibilitate la nivelul pardoselii, ceea ce te ajută să te orientezi mai bine.
Suspensii cu abajur textil, care pot fi folosite în diverse spații și în variate compoziții. Model Pasteri de la Kika, vezi preț AICI.
Atunci când vine vorba despre designul corpurilor de iluminat, mie îmi place să mă gândesc la ele ca la accesoriile unei ținute vestimentare. Da, dacă ar fi să pui bijuterii, ce fel de modele ai alege pentru ținuta casei tale? Fiind piese care se pot schimba relativ ușor, corpurile de iluminat pot fi mai des înlocuite, deci poți creiona și mai bine atmosfera în funcție de ceea ce-ți dorești. Dar atenție la detalii, începând de la cablul electric la nuanța duliei becurilor. Nu te uita doar la finisaj, ci și la ce fel de becuri alegi. Nu te uita doar la formă, ci și la cum direcționează lumina corpul ales.
Suspensie elegantă, care poate fi folosită și deasupra mesei în sufragerie. Model Lucia de la Kika, vezi preț AICI.
Suspensie delicată cu LED și sticlă, potrivită și ca iluminat de accent. Model Pianopoli de la Kika, vezi preț AICI
Cu ce le asortezi? În niciun caz între ele, adică poți avea o lustră care să fie mai deosebită, dar ferește-te să alegi aplice la fel, la set. Te vei plictisi de ele și de regulă același design pentru două grupe diferite de corpuri nu te vor mulțumi sub aspectul distribuției luminii. Poți asorta corpurile de iluminat cu alte detalii din cameră, cum ar fi picioarele mobilierului (dacă sunt metalice), cu galeriile sau ornamentele perdelelor, cu feroneria mobilierului, cu ramele tablourilor. Dar la fel de bine poți face combinații îndrăznețe.
În imagine, lampadar model Colorado de la Kika. Toto acolo găsești și gama de mobilier prezentată în fotografie.
Însă nu uita că cel mai mult contează funcționalitatea. Oricând de mult ți-ar plăcea un candelabru, într-o încăpere de bloc el va sufoca spațiul. Poți avea în schimb o plafonieră elegantă, discretă, veioze ori lampadar (situate la alte niveluri decât plafonul, evident) cu un design mai special. Poți avea și o suspensie, chiar coborâtă deasupra măsuței din living, dar nu te crampona de lustre cu mai multe brațe. De asemenea, într-un spațiu deschis, poți avea cel mai elegant corp de iluminat deasupra mesei, aflată lângă fereastră, și nu neapărat în centrul camerei.
Suspensii de diferite mărimi și finisaje care pot fi combinate. Model Tarbes de la Kika, vezi model AICI
Deci, stabilește-ți o temă de decorare, notează ce zone ai nevoie să iluminezi în casă și apoi alege ceea ce ai nevoie ca și cantitate de lumină și la final ca și design. Și da, nu gândi în seturi, chiar dacă vei găsi familii de produse în magazin sau în cataloage, ci combină corpurile de iluminat pentru a avea parte de vizibilitate, atmosferă și o imagine plăcută acasă. Și chiar dacă la modă sunt acum corpurile de iluminat vintage, orientează-te către cele cu o formă simplă și finisaje cât mai neutre, care sigur nu se vor demoda prea repede. Uite aici vezi și gamele de corpuri de iluminat de la Kika, pe care o ai acum la reducere. Sper să-ți prindă bine sfaturile mele!
Colecție de corpuri de iluminat cu foiță de aur sau foiță de argint și pictură manuală, model Kiss Aura de la Kika, vezi preț AICI
Fii pe fază! În perioada 30.09 – 02.10.2016 Kika are promotie de -15 % la corpurile de iluminat. Vezi AICI colecțiile.
Adela Parvu – KIKA – Corpuri de iluminat
6
Ce pot face daca camera mea este una întunecată, fara geam exterior?
Imi place foarte mult canapeaua gri din penultima fotografie, de langa fotoliul galben. Se poate sti de unde este? multumesc!
Buna Nicolae! Poti sa gasesti modele similare aici http://www.kika.com/ro/catalog/m/casa-birou/living/canapele-colt-living/, aici http://www.mobiladalin.ro/produse/canapele, aici http://www.somproduct.ro/canapele/canapele-fixe si aici https://www.retroboutique.ro/mobila/canapele/?&nr=2
Buna ziua,
Va rog frumos sa-mi spuneti daca intr-un living care intr-o parte a camerei este zona de relaxare, în direcția opusă (in aceeasi încăpere) se va afla zona de dining si se continuă cu bucătărie intr-o alta încăpere, dar care o vreau sa ramana deschisă, cum pot alege corpurile de iluminat? Sa fie la fel ținând cont că sunt una in continuarea celeilalte?
Va admir foarte tare si tot ceea ce faceti si parerea d-voastra m-ar scoate din dilema 🙂
Va multumesc mult!
Luminita, nu e obligatoriu să fie la fel. Contează să urmărești în primul rând proporția dintre obiecte și eventual finisajul lor. Ca să-ți fie mai ușor poți alege corpuri de iluminat într-o parte albe cu finisaj cromat (ca de inox), iar pentru dining poți opta pentru corp de iluminat din sticlă tot cu finisaj cromat. Contează mult stilul de amenajare.
Multumesc frumos de ajutor!
Buna ziua!
Intr-un living dreptunghiular de 24 m patrati am 2 locuri in care pot pune corpuri de iluminat. Ce corpuri pot alege pentru a arata bine? Candelabre mari/mici, aplice? Corpuri de iluminat identice sau diferite?
Multumesc
Am prea puține date. Spune-mi ce stil de amenajare urmează să fie abordat, ce înălțime este în living?