adelaparvu-com-despre-studio-36-mp-moscova-design-liturinskyleost-28

In Design Interior, Garsoniere

Garsonieră de 36 mp inedit amenajată

Spațiile mici sunt o reală provocare pentru că cine locuiește în ele își dorește să beneficieze de aceleași funcțiuni ca într-o locuință standard unele ele sunt configurate. Dar cum faci când într-o garsonieră îți dorești și loc de dormit confortabil, și bucătărie și loc de primire al oaspeților, dar mai ales locuri multe de depozitare? Ei bine, am ales să-ți prezint azi o garsonieră de 36 de mp cu tot cu balcon, situată într-o bloc sovietic din Moscova, remodelată spectaculos de doi designeri talentați Igor Liturinsky și Ronan Leost. Au aplicat aici trucuri ingenioase, care te vor inspira și pe tine. Dar înainte de a-ți spune mai multe, îți postez planul garsonierei.

adelaparvu-com-despre-studio-36-mp-moscova-design-liturinskyleost-1

Deși inițial s-au gândit la desființarea zidului dintre cameră și bucătărie, designerii au constatat că acest lucru nu este posibil pentru că ar fi afectat structura de rezistență. Ca atare au lăsat compartimentare cum era, dar evident au intervenit prin finisaje, decor și tâmplărie (la bucătărie) pentru transformarea ambianței. Pentru că în garsonieră urma să locuiască o singură persoană, totul s-a făcut conform nevoilor și preferințelor ei. Și s-a stabilit din start că locul de odihnă era important, așa că în locul unei canapele extensibile, camera a fost gândită ca un dormitor confortabil și elegant. Intrarea în cameră însă nu este separată cu ușă, ci cu un loc de studiu. Practic un birou așezat cum nu se poate mai neconvențional și a cărui masă are în lateral și sertare care servesc adăpostirii cremelor și periilor pentru pantofi. Masa, la nevoie poate fi glisată sub biblioteca existentă aici.

adelaparvu-com-despre-studio-36-mp-moscova-design-liturinskyleost-8

Dormitorul este impozant prin tăblia capitonată care urcă până la nivelul plafonului. Pentru un plus de strălucire și iluzie că spațiul ar fi mai mare, această tăblie este încadrată de două corpuri de mobilier placate cu oglinzi, în interiorul cărora au fost decupate nișe pentru configurarea noptierelor.

adelaparvu-com-despre-studio-36-mp-moscova-design-liturinskyleost-5

adelaparvu-com-despre-studio-36-mp-moscova-design-liturinskyleost-7

Sub ferestre, parapetul este folosit pentru amplasarea unui mobilier realizat la comandă (din MDF cu mânere frezate), respectiv mai multe sertare, care la rândul lor maschează parțial, în zona superioară caloriferele. Grilajele de la calorifele sunt prezente în partea de sus a mobilierului, dar și sub el, lăsând astfel căldura să circule normal.

adelaparvu-com-despre-studio-36-mp-moscova-design-liturinskyleost-9

adelaparvu-com-despre-studio-36-mp-moscova-design-liturinskyleost-13

În lateralul patului a fost creat un loc pentru haine, cu două dulapuri situate față-n față și cu o onglidă generoasă între ele, ceea ce contează în percepția unui spațiu mai generos.

adelaparvu-com-despre-studio-36-mp-moscova-design-liturinskyleost-10

În fața patului peretele a fost placat absolut ingenios cu panouri de oglindă peste care s-a venit cu traverse din lemn cu aspect rustic. Practic, ai senzația că lamelele din lemn au spații între ele și că s-ar vedea în camera alăturată. Însă este doar un efect decorativ dat de către oglinzi. Aici a fost instalat și televizorul pentru care evident s-a prevăzut priză încă din faza de proiect, ca atare și cablurile sunt mascate. Un fotoliu elegant și confortabil (care m-a dus cu gîndul la Leolux) asigură locul perfect pentru relaxare și vizionarea programelor tv.

adelaparvu-com-despre-studio-36-mp-moscova-design-liturinskyleost-16

Fotoliul din imagine este unul din reperele designului de mobilier al secolului XX. Denumit Egg Chair este una dintre piesele de mobilier emblematice (alături de Swan Chair, Drop Chair) create de arhitectul și designerul danez Arne Jacobsen (1902-1971), care a proiectat și supravegheat, între 1950-1960, lucrările hotelului SAS Royal Hotel din Copenhaga (acum Radisson Blu Royal Hotel). În hotel, camera cu numărul 606, a fost păstrată ca amenajare exact așa cum a proiectat-o renumitul arhitect. După finalizarea hotelului, piesele de mobilă create de către Jacobsen au atras atenția întregii lumi, iar acum ele sunt în continuare produse de către firma Fritz Hansen ce deține drepturile de proprietate intelectuală. Un fotoliu Egg, cu tapițerie din piele, costă acum circa 13.000 de euro.

adelaparvu-com-despre-studio-36-mp-moscova-design-liturinskyleost-6

Holul garsonierei a fost complet remodelat prin finisaje și mobilare. Dulapurile cu uși glisante au fețe imprimate digital cu lucrări de artă din perioada constructivistă, un soi de ironie la adresa perioadei în care a fost ridicat blocul. Dar lucrările de artă imprimate au fost alese astfel încât nuanțele și perspectiva lor să dea impresia de adâncime. Chiar și ușa pentru baie a fost tratată ca una de mobilier, ceea ce face ca spațiul să pară mai armonios, nefiind fragmentat de uși interioare.

adelaparvu-com-despre-studio-36-mp-moscova-design-liturinskyleost-18

adelaparvu-com-despre-studio-36-mp-moscova-design-liturinskyleost-17

adelaparvu-com-despre-studio-36-mp-moscova-design-liturinskyleost-21

Bucătăria este surprinzătoare prin nuanțele și combinațiile folosite. Pentru a da impresia de spațiu mai aerisit, designerii au păstrat balconul, schimbând tâmplăria veche cu una actuală care are geamuri pe toată suprafața. În fața acestei ferestre interioare au amplasat o masă de tip bar, numai bună pentru electrocasnice mici. Au repoziționat în lateral caloriferul pe aceeași linie cu mobilierul de bucătărie.

adelaparvu-com-despre-studio-36-mp-moscova-design-liturinskyleost-2

adelaparvu-com-despre-studio-36-mp-moscova-design-liturinskyleost-3

Locul de luat masa este marcat printr-un finisaj similar peretelui din dormitor, respectiv oglinzi peste care s-au montat lamele rustice din lemn. Un efect decorativ excepțional și o idee de amenajare aparent simplă, care aduce multă căldură interiorului de aici. Farfurii pictate manual adăugă culoare și personalitate în zonă, iar bancheta confortabilă cu o masă rotundă în față se dorește a fi și loc de primire al oaspeților.

adelaparvu-com-despre-studio-36-mp-moscova-design-liturinskyleost-12

adelaparvu-com-despre-studio-36-mp-moscova-design-liturinskyleost-20

Bucătăria mică este bine organizată cu spațiu între chiuvetă și plită (aceasta fiind aleasă cu două ochiuri în loc de patru). Mai mult, din cauza spațiului mic s-a recurs la placare cu sticlă în loc de faianță, ceea ce dă un plus de strălucire, iar mobila nu are mânere vizibile în partea superioară.

adelaparvu-com-despre-studio-36-mp-moscova-design-liturinskyleost-11

O altă surpriză în bucătărie este peretele din cărămizi de sticlă, care este comun cu cel al băii. Galbenul solar și strălucitor dă senzația de spațiu mai luminos, dar rezolvă și problema luminii naturale în baie, care nu beneficiază de fereastră.

adelaparvu-com-despre-studio-36-mp-moscova-design-liturinskyleost-15

Chiar dacă este un spațiu mic, baia este surprinzătoare prin alăturarea de finisaje, dar și prin prezența numeroaselor corpuri de iluminat de deasupra oglinzii. Cărămida de sticlă este alături de placări cu textură de beton, o combinație inedită, dar reușită, un contrast atât de culoare, cât și de textură. O locuință mică, dar îndrăzneț amenajată, unde corpurile de iluminat sunt numeroase, suprafețele cu oglinzi bine plasate, finisajele elegante, compartimentare fără uși interioare (excepție baia), textile calde din plin și jocuri cu suprafețe imprimate. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu-com-despre-studio-36-mp-moscova-design-liturinskyleost-4

adelaparvu-com-despre-studio-36-mp-moscova-design-liturinskyleost-22
Foto via LiturinskyLeost

9 raspunsuri pentru Garsonieră de 36 mp inedit amenajată

 1. Maria spune:

  Imi place idea cu oglinzi peste care s-au montat lamele rustice din lemn,dar cum se curata acele oglinzi ?

 2. cornelia spune:

  remarcabila amenajarea. felicitari celui care a gandit-o!

 3. nela spune:

  Mie imi place cuvertura de pe pat.De unde au cumparat-o?

 4. Daniela spune:

  Cine a avut ideea amenajarii acestei garsoniere

 5. Viorella spune:

  Deosebit..intr-adevar! Este o metoda buna folosirea oglinzilor mai ales pentru spatii mici dar…citeam intr-un articol ca oglinzile ne fura mult din energia corpului…de fapt, daca ma gandesc la Mircea Eliade, „oglinda” este un subiect aparte 🙂 !
  Multumesc pentru darurile primite pe acest blog!

 6. Dilaila Web spune:

  Foarte frumoasa garsoniera si multumesc Adela pentru articolele tale.
  Imi puteti spune unde pot gasi scaun ca cel din bucatarie?
  Multumesc frumos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *