adelaparvu-com-despre-cabana-hobbit-hobbithytta-norvegia-design-sverre-mork-foto-sveinung-brathen-2

In Case, Design Interior

Și-a construit singur căsuța de hobbit de 30 mp

Este mare lucru să reușești orice proiect, să ajungi să-ți materializezi un vis, cu atât mai mult cu cât este vorba despre o construcție, oricât de mică ar fi ea. Și când afli că se poate și vezi cum se poate, parcă te simți mai motivat, parcă prinzi și tu curaj să te aventurezi pe drumul de a-ți împlini visul. Am ales să-ți prezint azi un astfel de caz, povestea unui bărbat, tată a doi copii, care și-a dorit pentru el și familia lui o casă mică de vacanță care să aibă imaginea unei căsuțe de hobbit. Și-a dorit un loc de recreere în timpul liber, dar și o construcție manifest, care să le demonstreze oamenilor că n-ai nevoie de vilă pentru a te simți bine cu familia ta în vacanțe. Și mai mult, norvegianul Sverre Mørk a vrut să-și demonstreze lui că poate singur să facă cu propriile sale mâini totul. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu-com-despre-cabana-hobbit-hobbithytta-norvegia-design-sverre-mork-foto-sveinung-brathen-7

adelaparvu-com-despre-cabana-hobbit-hobbithytta-norvegia-design-sverre-mork-foto-sveinung-brathen-9

Omul a început, așa cum trebuie, adică și-a făcut un plan, după ce a studiat terenul achiziționat pentru casuța lui de vacanță. S-a orientat în funcție de cum bate soarele, de accesul la proprietate, de priveliște. Apoi, ca să fie sigur că totul e bine gândit a făcut o machetă. Pentru proiectul său, a declarat publicației Klikk, că s-a inspirat din construcțiile de lemn ale vikingilor, că doar e norvegian. Practic, avea în minte o construcție hibrid cu structură de lemn din bușteni de pini, casă ce ulterior avea să fie îmbrăcată cu pâmânt pentru o bună izolare. Cu macheta sa a mers la primăria localității Sudndalen (între Oslo și Bergen) pentru a-i convinge pe funcționarii de acolo să-i dea aprobare pentru a ridica această casă de vacanță. Deși, inițial părea că e doar o casă mică, nimeni care știa de ea nu a bănuit că va deveni o atracție în localitate. Cert este că Sverre a primit aprobarea pentru că din punct de vedere ingineresc totul era în regulă, și s-a apucat de treabă.

adelaparvu-com-despre-cabana-hobbit-hobbithytta-norvegia-design-sverre-mork-foto-facebook-hobbithytta-8Etapă din construcția casei, când structura din lemn a fost ridicată pe fundația minimală necesară.

adelaparvu-com-despre-cabana-hobbit-hobbithytta-norvegia-design-sverre-mork-foto-facebook-hobbithytta-5

Pentru a ridica construcția a mers singur în pădure pentru a-și alege arborii ce urmau să formeze structura de rezistență, arbori pe care i-a transportat singur cu ajutorul scuterului. A stat circa 130 de zile pe șantier până a reușit să finalizeze totul, dar s-a descurcat admirabil. După ce a ridicat structura, folosindu-se de utilaje închiriate, a început în jurul ei să fixeze strat după strat pentru a asigura o bună izolare termică. A început cu lambriuri din lemn peste care a pus folii izolante și hidroizolante, apoi a venit peste acestea cu panouri termoizolante. Totul a fost îmbrăcat cu plasă de susținere pentru ultimul strat cu pământ, mai degrabă niște cărămizi turtite de turbă presată, astfel încât să fie ușor așezată și să nu curbeze pereții la interior din cauza greutății. Peste turbă a venit cu sol cu vegetație recoltat direct din pădure. La final, casa lui arăta ca ieșită din pământ, iar la interior s-a apucat de meșterit și bricolat pentru a amenaja totul.

adelaparvu-com-despre-cabana-hobbit-hobbithytta-norvegia-design-sverre-mork-foto-facebook-hobbithytta-9

Etape din construcția casei: îmbrăcarea cu lambriuri, montarea de straturi termo și hidroizolante, panouri izolante, cărămizi presate de turbă.

adelaparvu-com-despre-cabana-hobbit-hobbithytta-norvegia-design-sverre-mork-foto-facebook-hobbithytta-4

adelaparvu-com-despre-cabana-hobbit-hobbithytta-norvegia-design-sverre-mork-foto-facebook-hobbithytta-6

adelaparvu-com-despre-cabana-hobbit-hobbithytta-norvegia-design-sverre-mork-foto-facebook-hobbithytta-11

adelaparvu-com-despre-cabana-hobbit-hobbithytta-norvegia-design-sverre-mork-foto-facebook-hobbithytta-1

Interiorul măsoară doar 30 de metri pătrați și este conceput de așa natură încât să ofere locuri de dormit pentru patru persoane. Structura ar fi permis și compartimentare interioară, dar norvegianul a ales soluția de open-space. Astfel, tot ambientul este deschis, cu excepția băii, iar sursa de căldură este din pardoseală, amplificată iarna și de un godin, care ajută la încălzirea rapidă a micii locuințe. Faptul că e atât de bine izolată contează enorm, căci iarna se face repede cald, iar vara e o răcoare plăcută la interior. A conceput canapeaua și paturile fixe, din blaturi de lemn decupate pe măsură, pe șantier, peste care a așezat saltele și perne. Sunt două paturi lipite pentru locul de dormit, iar canapeaua concepută în L este și ea pe timpul nopții folosită pentru odihnă. Bucătăria este mică, dar este dotată cu strictul necesar, la fel ca și baia cu loc de wc și loc de duș. Pentru depozitarea diverselor unelte și a lemnelor pentru încălzire a mai construit o anexă pe terenul său, aproape de drumul de acces.

adelaparvu-com-despre-cabana-hobbit-hobbithytta-norvegia-design-sverre-mork-foto-sveinung-brathen-8

adelaparvu-com-despre-cabana-hobbit-hobbithytta-norvegia-design-sverre-mork-foto-facebook-hobbithytta-3

A făcut această casă pentru el și familia lui, dar după ce a finalizat-o s-a trezit cu numeroși localnici și turiști care veneau să o vadă de aproape. Vestea despre construcție s-a răspândit rapid și Sverre a ajuns și în atenția presei norvegiene, așa că mai multe reviste de amenăjări și construcții au venit să-i ia interviu și să facă reportaje despre casa lui. Deși și-a împrejmuit proprietatea, curioșii tot veneau, așa că și lui i-a venit o idee: să o închirieze pe perioada anului cât nu locuiește acolo. A făcut și o pagină de Facebook pentru căsuța lui pe care a denumit-o Hobbithytta (cabana hobbitului). Mie mi-a plăcut cum a ieșit, dar și mai mult mi-a plăcut povestea norvegianului. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu-com-despre-cabana-hobbit-hobbithytta-norvegia-design-sverre-mork-foto-facebook-hobbithytta-2

adelaparvu-com-despre-cabana-hobbit-hobbithytta-norvegia-design-sverre-mork-foto-facebook-hobbithytta-10

adelaparvu-com-despre-cabana-hobbit-hobbithytta-norvegia-design-sverre-mork-foto-sveinung-brathen-2

adelaparvu-com-despre-cabana-hobbit-hobbithytta-norvegia-design-sverre-mork-foto-sveinung-brathen-3

adelaparvu-com-despre-cabana-hobbit-hobbithytta-norvegia-design-sverre-mork-foto-sveinung-brathen-1

adelaparvu-com-despre-cabana-hobbit-hobbithytta-norvegia-design-sverre-mork-foto-sveinung-brathen-4

adelaparvu-com-despre-cabana-hobbit-hobbithytta-norvegia-design-sverre-mork-foto-sveinung-brathen-6

adelaparvu-com-despre-cabana-hobbit-hobbithytta-norvegia-design-sverre-mork-foto-sveinung-brathen-5

adelaparvu-com-despre-cabana-hobbit-hobbithytta-norvegia-design-sverre-mork-foto-sveinung-brathen-10

adelaparvu-com-despre-cabana-hobbit-hobbithytta-norvegia-design-sverre-mork-foto-facebook-hobbithytta-12

adelaparvu-com-despre-cabana-hobbit-hobbithytta-norvegia-design-sverre-mork-foto-facebook-hobbithytta-17

adelaparvu-com-despre-cabana-hobbit-hobbithytta-norvegia-design-sverre-mork-foto-facebook-hobbithytta-15

adelaparvu-com-despre-cabana-hobbit-hobbithytta-norvegia-design-sverre-mork-foto-facebook-hobbithytta-18

adelaparvu-com-despre-cabana-hobbit-hobbithytta-norvegia-design-sverre-mork-foto-facebook-hobbithytta-20

adelaparvu-com-despre-cabana-hobbit-hobbithytta-norvegia-design-sverre-mork-foto-facebook-hobbithytta-19

adelaparvu-com-despre-cabana-hobbit-hobbithytta-norvegia-design-sverre-mork-foto-facebook-hobbithytta-21Foto: Sveinung Bråthen – Klikk/ Hobbithytta

5 raspunsuri pentru Și-a construit singur căsuța de hobbit de 30 mp

  1. igor spune:

    Un proiect deosebit! O idee foarte buna pentru o cabana la munte sau oriunde în alta parte… mai dificil ar fi cu utilitățile dacă discutam despre un loc izolat, dar este rezolvabil, deși nu va fi ieftin.

  2. Mihai C. spune:

    Din pacate, legea din Romania nu permite construirea unei astfel de locuinte.

  3. Raticide spune:

    Eu cred ca as simti nevoia unui spatiu mai mare, cu toate astea as iubi o casuta asemanatoare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *