adelaparvu.com despre plante potrivite solului lutos, Text Carli Marian, in foto Bergenia cordifolia (3)

In Gradina, Sfaturi plante

Teren lutos în grădină? Află ce plante îl preferă

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

 

 

 

O mare problemă pentru foarte mulți grădinari o reprezintă solul lutos, un sol ce nu permite o dezvoltare frumoasă și sănătoasă pentru marea majoritate a plantelor, arbuștilor și arborilor. De cele mai multe ori se încearcă ameliorarea solului printr-o operațiune anevoioasă și costisitoare, doar pentru a putea planta florile favorite, adică se recurge la excavarea și înlocuirea solului. Din punctul meu de vedere, decât se te lupți pentru a face modificările de structură a solului, mai degrabă ar trebui să te orientezi către specii de plante și arbuști care preferă un asemenea sol. În acest fel vei scuti foarte mult timp, efort și bani. În plus, o schimbare de structură, să știi că va fi ca o luptă continuă, pentru că solul este un organism viu, în continuă transformare. Cu toate acestea să stii că nu-i ușor să lucrezi nici cu solul lutos. Trebuie să știi că acest tip de sol poate fi greu de săpat și are tendința de a crăpa vara și de a musti de apă primăvara. Dar un sol lutos este și extrem de nutritiv și cu o capacitate mare de retenție a apei. Așadar, este mult mai natural să crești plante care suportă asemenea condiții de sol, iar vestea bună este ca ți-am pregătit un top 5 plante perfecte pentru un sol cu asemenea caracteristici.

adelaparvu.com despre plante potrivite solului lutos, Text Carli Marian, in foto Mar paduret (2)

MĂRUL PĂDUREȚ – VARIETATEA ”RED JEWEL”. Acest măr, atunci când este înflorit primăvara, este ca o pictură în aer liber, iar fructele mici și roșii care se formează vara târziu rămân în pom până în preajma Crăciunului, fiind asemeneea unor mici globulețe roșii. Nu mai spun că poți face o dulceață de mere, de te vei linge pe degete! Și da, preferă solul lutos, deci îl poți avea în grădina ta fără probleme.

adelaparvu.com despre plante potrivite solului lutos, Text Carli Marian, in foto Mar paduret (1)

adelaparvu.com despre plante potrivite solului lutos, Text Carli Marian, in foto Mar paduret (3)

LILIACUL. Poate nu emană eleganța magnoliei, însă un liliac înforit oferă un tablou de-o frumusețe aparte. Nu mai amintesc de parfumul proaspăt pe care-l oferă întregii grădini. Iar dacă vrei să împrospătezi mirosul din casă nu trebuie decât să tai câteva crenguțe înflorite și să le pui într-o vază cu apă.

adelaparvu.com despre plante potrivite solului lutos, Text Carli Marian, in foto Liliac (1)

Wildgehölze

BERGENIA CORDIFOLIA. Este cunoscută pentru frunzele sale mari, numite și urechi de elefant. Este o plantă perenă ce formeză flori roz sau roșii primăvara devreme. Este perfectă ca plantă acoperitoare de sol. Se pretează s-o plantezi în grupuri de câte 4-5 exemplare și este perfectă pentru solurile lutoase și umbroase, acolo unde ai crede că nimic nu mai poate crește.

adelaparvu.com despre plante potrivite solului lutos, Text Carli Marian, in foto Bergenia cordifolia (1)

adelaparvu.com despre plante potrivite solului lutos, Text Carli Marian, in foto Bergenia cordifolia (3)

SPIRAEA JAPONICA. Este un arbust cunoscut pentru multitudinea de flori mici, albe sau roz pe care le formează vara. Este ceea ce trebuie oricărui grădinar, deoarece preferă solurile lutoase, suportă foarte bine seceta la maturitate și în plus atrage și foarte mulți fluturi în grădină.

adelaparvu.com despre plante potrivite solului lutos, Text Carli Marian, in foto Spiraea japonica (3)

adelaparvu.com despre plante potrivite solului lutos, Text Carli Marian, in foto Spiraea japonica (2)

VIBURNUM TINUS. Este un arbust cu frunze persistente iarna, care formează primăvara flori albe cu boboci roz. Este o specie cu creștere compactă și densă ceea ce face din ea o soluție foarte bună atunci când vrei să delimitezi un spațiu sau să maschezi un gard. Sper ca informațiile mele să-ți fie de folos!

adelaparvu.com despre plante potrivite solului lutos, Text Carli Marian, in foto Viburnum tinus (2)

adelaparvu.com despre plante potrivite solului lutos, Text Carli Marian, in foto Viburnum tinus (1)

adelaparvu.com despre plante potrivite solului lutos, Text Carli Marian, in foto Viburnum tinus 3

Și nu uita să te abonezi la canalul meu de YouTube/Carli Marian pentru sfaturi dedicate plantelor tale dragi!

3 raspunsuri pentru Teren lutos în grădină? Află ce plante îl preferă

  1. Raluca spune:

    Buna! Pot certifica in ceea ce priveste spirea, viburnum si liliacul, chiar si arborele lui Iuda, wisteria, trandafirii si stanjeneii. Plus, primavara, narcisele.

  2. Teodora L spune:

    Multumim, Carli !

  3. Daniela spune:

    De unde pot procura Bergenia Cordifolia si Spiraea japonica?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *