adelaparvu.com despre tunderea Petuniei, text Carli Marian, Foto Floradania (2)

In Gradina, Sfaturi plante

VIDEO. Petunia curgătoare face multe flori dacă o tunzi

 

 

 

 

 

 

 

Nicio plantă parcă nu se dezvoltă mai repede în ghiveci decât petunia curgătoare. Dar pe cât de frumoasă este la început, pe atât de neplăcută ajunge să arată în mijlocul verii. Trebuie să știi că fertilizarea regulată și îndepărtarea florilor ofilite, nu rezolvă problema în niciun fel, planta va continua să crească în lungime și să formeze flori doar la terminația vârfurilor. Ce este de făcut într-o asemenea situație ? Secretul la această întrebare constă în tunderea drastică a plantei, dacă nu a fost ciupită în mod constant.

adelaparvu.com despre tunderea Petuniei, text Carli Marian, Foto Floradania (7)

Tăierea scurtă aplicată petuniei este esențială dacă vrei ca ea să arate bine până la căderea primei brume. Sunt sigur că și tu ai observat cum în timp petunia ta fabuloasă, începe să se degradeze, să se alungească, frunzele să-i fie mici și galbene și doar câteva flori pipernicite să se mai formeze în vârf.

adelaparvu.com despre tunderea Petuniei, text Carli Marian, Foto Floradania (1)
De ce se ciupește sau tunde petunia? Pentru că la fel ca alte plante cu flori, în momentul în care ea se simte amenințată, înflorește mai mult, adică planta își asigură prin flori,  care sunt aparate reproducătoare, existența pe mai departe. Acesta este secretul din spatele operațiunii de tundere sau ciupire, stimularea ei, forțarea, dacă vrei, să înflorească.

adelaparvu.com despre tunderea Petuniei, text Carli Marian, Foto Floradania (5)

În principiu, petunia trebuie ciupită la un interval de aproximativ 10 zile în perioada caldă a anului, puțin câte puțin pentru a nu ajunge cu creșteri foarte lungi și flori puține. Dacă nu te-a lăsat sufletul s-o ciupești și planta s-a alungit, acum trebuie s-o tai drastic, adică să tăi din lungimea creșterilor până aproape de marginea ghiveciului (10-15 cm față de marginea ghiveciului). Tăierea se face întotdeauna deasupra unui nod de prindere a frunzelor. În acest fel, vei determina planta să ramifice foarte mult și să formeze foarte multe flori și astfel să revină la forma ei inițială, în scurt timp. Această tăiere se aplică de obicei pe la mijlocul verii.

adelaparvu.com despre tunderea Petuniei, text Carli Marian, Foto Floradania (4)

Nu uita că petunia este o mare consumatoare de nutrienții, așadar nu uita să-i aplici în mod regulat un fertilizant special pentru florile de balcon. Recomandarea mea este să folosești un îngrășământ granular cu eliberare lentă, astfel încât pe o pe perioadă mai lungă de timp să beneficieze de substanțe nutritive, iar tu să scapi de-o grijă. Dacă o vei tunde la timp și va beneficia de-o hrană bună va arata la fel de frumos ca în momentul în care ai cumpărat-o! Și ca să vezi cum se procedează, ți-am pregătit o prezentare video mai jos. Sper să-ți prindă bine sfaturile mele!

Fii pe fază cu sfaturile pe care le găsești pe canalul meu de YouTube/CarliMarian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *