Avantajul de a apela la un arhitect sau designer de interior este și controlul asupra bugetului dedicat amenajării. De ce? Pentru că un specialist știe ce soluții să propună în funcție de nevoile și preferințele proprietarilor, de volumetria și forma spațiilor, dar și de unde să aleagă diversele produse. Și, ca să-ți exemplific despre ce poate fi vorba, am ales să-ți prezint azi un apartament de trei camere din București, cu suprafața de 90 mp, amenajat după proiectul tânărului arhitect Cristian Emanuel Pătrașcu. Locuința aparține unui cuplu tânăr, care și-a dorit un spațiu de zi generos, deschis unde să-și primească prietenii, dar cumva delimitat față de holul de la intrare, o bucătărie în care să existe și un loc de luat masa, loc pentru lucru la birou, cât mai multe spații de depozitare, inclusiv pentru cărți și, pe ansamblu, o imagine scandinavă din punct de vedere vizual. Provocarea? Un buget mic, de 8500 de euro în care trebuiau să se încadreze. Dar hai să-ți spun mai multe și pe baza planului locuinței pe care-l găsești mai jos.
Când vrei să te încadrezi într-un buget mic, trebuie să evaluezi corect situația și să vezi ce anume poți păstra din locuință. Aici, arhitectul a păstrat compartimentarea interioară și o parte din finisaje și elemente, cum ar fi pardoselile, existente încă din faza de achiziție a apartamentului, ușile interioare și instalația electrică. De asemenea, nu a intervenit asupra băilor pentru ca bugetul mic existent să poată fi folosit pentru dotarea bucătăriei cu electrocasnice de calitate. Ceea ce a făcut arhitectul a fost să se concentreze în a obține imaginea scandinavă dorită de către tineri și să optimeze spațiile prin amplasarea unui mobilier care să ofere suficiente spații de depozitare. Tema scandinavă a fost abordată prin inserarea de decoruri și materiale cât ai naturale și mult alb, care să vorbească despre lumină, spațiu și simplititate.
Separarea față de holul de la intrare era importantă pentru că locuința aflată la etajul 16 într-un bloc nou construit nu avea o delimitare clară între zona de acces în casă și cea a camerei de zi. Așa că soluția prevăzută de către arhitect a fost de a crea structuri de mobilier cu rafturi care să fie deopotrivă folositoare ca depozitare, dar și cu rol de paravan prin care să circule lumina naturală către hol. În acest etajere a reușit să integreze și panoul electric, care inițial era foarte vizibil din spațiul livingului.
Zona de zi este generoasă, dar lumina pătrunde pe un singur gol dispus pe o latură a spațiului. Ca atare, pentru a da senzația de spațiu aerisit și luminos, arhitectul a prevăzut ca centrul camerei să rămână cât mai liber, iar suprafața ferestrei să fie cât mai liberă, adică nimic amplasat chiar în fața ei. De aceea zona de sufragerie, adică locul de luat masa este amplasat mai către hol (aproape și de bucătărie). Locul mesei este marcat și de un corp de iluminat, dar și de o hartă a Bucureștiului realizat din plută (la The Plot) care amintește de panorama ce se deschide asupra orașului de la etajul 16 unde se află locuința.
În spatele canapelei peretele, vizibil imediat la intrarea în locuință, este personalizat cu un tapet al cărui model a fost conceput de către arhitect și realizat la Caiverzipepereti.com. Dar modelul nu este ales întâmplător. Trunchiurile copachilor schițați subliniază verticala camerei și au un ritm similar cu bibliotecile care delimitează spațiul zonei de zi.
În fața canapelei din living o comodă lungă, simplă, cu multe locuri de depozitare subliniază lungimea spațiului, iar deasupra ei a fost realizat un ansamblu de rafturi sub form de fagure pentru colecția de sticluțe a tinerilor. Hexagoanele sunt în aceeași temă scandinavă, care vorbește despre legătura cu natura, dar mici accente de culoare în interiorul lor înveselesc peretele.
Bucătăria, un spațiu lung și îngust, obliga la o dispunere pe o singură latură a mobilierului. Dar contează mult ordinea dotărilor și modul cum a urmărit tema scandinavă. Astfel, frigiderul este amplasat lângă ușă pentru a putea fi accesat ușor, între frigider și chiuvetă există un spațiu generos pentru depozitare temporară (când scoți mâncarea din frigider sau când vii cu sacoșele de la piață), mai departe este un blat de lucru confortabil între chiuvetă și plită, iar aceasta alături de hotă sunt cel mai aproape de fereastră, deci pentru o evacuare rapidă a aburilor și mirosului de mâncare (tubul de evacuare al hotei este mai scurt, deci și mai eficient, în plus deschizându-se fereastra se aerisești rapid).
Mobila de bucătărie are electrocasnice încorporate, inclusiv hota care este telescopică. Albul și blatul din lemn, ca și mânerele simple din lemn vorbesc despre tema scandinavă (mobila realizată la Staer), completată pe partea opusă cu un loc de luat masa minimal, rabatabil și un raft pentru plante din lemn, ambele de la Ikea. Însă și în acest spațiu au fost aduse pete de culoare prin postere și tablouri înrămate.
Dormitorul este simplu amenajat cu strictul necesar, dar tema naturii este urmărită și aici și prezentă prin tapetul de la capătul patului. Pentru a exploata cât mai bine spațiul, arhitectul a prevăzut aici un dulap care să ocupe toată înălțimea dinsponibilă a spațiului, mobilă realizată la Cubus cu uși culisante. Mult alb și lemn, adică în stil scandinav și o mică pată de culoare la nivelul comodei pentru televizor. Tinerii și-au dorit televizorul în dormitor și nu în living.
Al doilea dormitor are funcțiunea temporară de birou, dar servește și ca încăpere pentru oaspeți. Ca atare, pe lângă birouri există și o canapea extensibilă și un dulap cu uși culisante. Pentru că pe viitor este foarte posibil ca aceastî cameră să fie una de tineret, pentru dulap arhitectul a ales o nuanță vivace de galben, care completează plăcut restul camerei creionată în alb și negru. Și aici există un tapet, unul al cărui desen a fost gândit de către arhitect, iar imprimarea tapetului s-a făcut la Stickero. Majoritatea corpurilor de iluminat sunt de la NeonLinghting marca Nowodvorski.
Deci, da, se poate ca un buget mic să fie gestionat astfel încât imaginea finală a unui apartament să fie schimbată, dar contează mult și așteptările beneficiarilor. Dacă nu se intervine asupra instalațiilor și asupra compartimentării, precum și asupra unor finisaje existente, banii pot fi cheltuiți inteligent pentru ca atmosfera locuinței să fie îmbunătățită. Arhitectul Cristian Emanuel Pătrașcu a reușit să răspundă provocărilor și să creioneze un apartament în stil scandinav potrivit unui cuplu tânăr. Sper să te inspire și pe tine!
Dacă vrei să iei legătura cu tânărul arhitect o poți face pe mail la adresa: patrascu.cristian.emanuel@gmail.com ori îl poți suna la telefon 0737 558 986.
18
De unde este canapeaua din camera de zi? 🙂
Buna Adela, iti urmaresc de mult timp articolele pentru ca mi se par foarte utile si foarte axata pe partea practica a lucrurilor. Pentru ca o casa nu trebuie doar sa arate bine in poze, ci sa si simplifice viata locatarilor.
Tocmai de aceea, am o intrebare legata de tipurile de becuri care se potrivesc acestor suspensii moderne pe care le vedem si in livingul din acest articol. Imi renovez si eu acum un apartament, am ales niste corpuri de iluminat destul de similare cu cele din pozele de aici, numitorul lor comun fiind acela ca becul e la vedere. Ei, si de aici incepe aventura: ce tip de bec sa pun astfel incat sa pun in valoare pendulul/suspensia, sa am si lumina si nici sa nu ma orbeasca?
Eu am inceput cu niste becuri vintage-edison, care dau intr-adevar bine, arata ca in poze. Numai ca e o lumina fix cum are bunica in cotetul puilor de gaina, chioara 🙂 Am trecut la led-uri, dar daca le iau cu glob clar te orbesc. E imposibil sa iti pui asa ceva atarnat deasupra mesei de dining. Daca le pun cu glob opac… sunt din alta poveste.
Eu cred ca daca exista niste tips&tricks pe tema asta, ar fi foarte util un articol. Din nenumarate cautari pot zice ca informatia asta lipseste cu desavarsire din blogsfera romaneasca.
O zi frumoasa!
care au fost costurile acestei amenajari solicitate de tanarul arhitect ?
din pacate, nimic interesant
Combinatia de culori il scoate din monotonie…si imi place foarte mult ideea cu harta Bucurestiului 😀
Adela, imi poti spune, te rog, unde a fost facut panoul cu rafturi de la intrare? Cel pe care sunt asezate ghivecele cu plante… Multumesc!
Beatrice, am să-l rog pe tânărul arhitect să-ți răspundă 🙂
Buna. A fost un proiect facut la comanda la Cubus.
Buna Cristian,
De unde este achizitionat coltarul? Multumesc! And keep up the good work!!
Amenajare comuna, facuta din lipsa inspiratiei, imaginatiei sau pur si simplu din lipsa experientei in domeniul designului.