adelaparvu.com despre emisiunea Visuri la cheie

In Eseuri si idei altfel, Romania Mea

E mai ușor să faci rău, decât să faci bine

Îți spun din start că nu cred că există iad și nici rai, dar cred că există Dumnezeu, însă nu-l văd răzbunător și aplicator de pedepse. Nu! Dumnezeu pentru mine este un infinit de Iubire, Bunătate, Frumos și Adevăr. Am citit, într-o carte scrisă de un filozof indian, o propoziție adâncă, și anume : “Suntem rezultatul unei conștiințe care gândește”. Asta poate fi interpretat pe mai multe niveluri, de la faptul că suntem noi, fiecare în parte rezultatul conștiinței unui Creator, dar și că noi suntem investiți cu conștiință și că ceea ce gândim ne face să fim ceea ce suntem. De unde rezultă clar că ceea ce gândim contează enorm!!! De ce această introducere? Pentru că am analizat multe dintre comentariile suspicioase ale celor care vizionează sau știu de emisiunea Visuri la cheie. Sunt încă mulți oameni înclinați să creadă că emisiunea este doar un show și că de fapt renovările acestea nu se întâmplă. Păi hai să o luăm punctual și să vă explic mai în detaliu ca să vă lămuriți, sper, odată pentru totdeauna cum stă treaba.

De unde au pornit zvonurile? Dacă cercetezi sursa acestor zvonuri vei da peste niște site-uri obscure a căror scop este să facă cât mai mult trafic, deci și bani încasați din publicitatea online. Care e cea mai ușoară metodă să faci trafic? Aruncând niște zvonuri legate de subiecte de interes sau legate de emisiuni, oameni, afaceri, produse de succes. Da, emisiunea Visuri la cheie este una cu mare audiență pentru că, dincolo de ajutorul dat unor familii deosebite, demonstrează românilor că în țara noastră există grijă pentru ceilalți, că există preocupare pentru valori adevărate ca Familia, Binele, Frumosul, că lucrurile pot fi realizate repede și spectaculos, atunci când se lucrează în echipă și pentru o cauză nobilă.

Sunt multe motive pentru care emisiunea are succes. Ca atare, pentru niște site-uri obscure a fost foarte profitabil să lanseze niște zvonuri pentru a face trafic. Evident zvonuri negative. De ce? Pentru că e foarte ușor să faci rău. E foarte ușor să faci ceva urât, dezgustător, mincinos. Și da, oamenii accesează aceste site-uri pentru că apetența pentru lucruri șocante a existat și va exista. Iar aceste site-uri fac bani pe baza acestor accesări. Bani foarte mulți! De aceea publică astfel de știri pentru că au un interes material. A fost un șoc și pentru noi să primim nenumărate întrebări dacă emisiunea este reală sau nu și sunt sigură că mulți oameni au fost la fel de șocați să citească titlurile defăimătoare la adresa emisiunii. Dar ceea ce mi se pare cu adevărat șocant este că mulți chiar cred zvonurile acestea.

De ce cred oamenii zvonurile? Pentru că trăim într-o societate în care accentul se pune pe depistarea greșelilor și pe pedepse, asta numai dacă ne gândim la sistemul nostru de învățământ sau credința populară, ca să nu spun biserică (cu expresii de genul „te pedepsește Dumnezeu”), apoi pentru că avem prea puține exemple pozitive promovate în media, pentru că avem o lipsă de lideri politici, în afaceri, în școală și, în general, lipsă de Bine, Adevăr și Frumos în jurul nostru. Noi singuri ne blamăm, noi singuri ne vorbim urât vecinii, colegii, concetățenii, țara. Noi gândim greșit ca nație. Suntem victimele unei gândiri pe care singuri ne-o inducem. De ce? Pentru că nu suntem învățați să ne punem întrebări și nici nu ne-am învățat singuri să gândim, pentru că nu suntem învățați să vedem Binele și Frumosul. Acționăm emoțional, nu rațional pentru că e mai ușor să zici că ai făcut un lucru pentru că așa ți s-a părut mai bine, decât să ai argumente pentru decizia ta. Sau e mai ușor să spui că ai făcut un lucru pentru că ți-a spus altcineva, decât să-ți asumi responsabilitatea faptelor tale. Noi avem încredere în ceea ce ni se pare, în ceea ce ne spun alții, nu în cifre, date, dovezi. De fapt nu avem încredere în noi și de aici începe problema.

Da, mulți români nu au încredere în ei. De ce? Principala vină eu o atribui mamelor și taților, adică părinților. Dragi părinți, spuneți-le copiilor voștri că-i iubiți și îi prețuiți, lăudați-i pentru cele mai mici reușite, încetați să-i comparați pe proprii voștri copii cu ai altora, evitați să le spuneți “nu atinge”, “nu se face așa, “nu e bine”. Eu am învățat că e mai productiv pentru orice copil să fie ferit de NU și să-i spui, chiar și atunci când greșește: “e foarte bine că ai încercat, sigur de acum încolo vei ști să faci foarte bine lucrul acesta”. Și nu uitați dragi părinți că nu suntem niciunul perfect, așa că de ce am avea pretenția de perfecțiune din partea copiilor noștri? Dacă vedeți că ei se pricep foarte bine la ceva înseamnă că e un dar, un har pe care-l au și el trebuie încurajat. Poate fi cățăratul în copaci, poate fi cântatul la știuleți de porumb, poate fi dezmembrarea aparatelor electrocasnice. Din joaca asta poate ieși viitorul alpinist utilitar, pompier ori veterinar care salvează animale, viitoarea artistă sau jurnalist radio, viitorul depanator de laptopuri, inginerul în industria aviatică sau ceasornicar. Ceea ce face un copil este să se joace, dar joaca aceasta îl poate defini în profesia lui dacă este încurajat.

Apoi, de ce nu mai au încredere în ei românii? Pentru că nici la școală nu sunt încurajați, ci li se spune că nu sunt suficienți de buni. Ei sunt învățați să execute, nu să gândească. Ajung să fie stresați de către educatori, profesori, dar mai grav de către părinți. Dacă un copil e bun la o materie e excelent! Cine Dumnezeu îl va întreba vreodată ce medie a avut în clasa a treia sau a șasea sau la liceu? Nimeni! Toți îl vor întreba în viață la ce se pricepe și i se va cere să demonstreze că se pricepe la acel ceva, fără ca cei care-l testează să se uite vreo clipă la medii sau diplome. Și cine spune că trebuie să ai facultate ca să fii un om împlinit? Cunosc meșteri pricepuți, vânzători, coafeze, manichiuriste, șoferi toți foarte apreciați și care câștigă bine pentru că-și fac excelent meseria și sunt căutați. Toți suntem ca într-un stup de albine și fiecare dintre noi suntem o albinuță, care, înainte de a ne vedea de umplerea hexagonului nostru, ar trebui să vedem stupul. Toți avem nevoie unii de alții, altfel n-am putea trăi. Deci, școala de prea multe ori distruge personalitatea copiilor noștri, abilitățile lor, așa că noi ca părinți ar trebui să le fim alături copiilor și nu contra lor. Să le respectăm alegerile, să-i ajutăm să-și identifice abilitățile, să le dăm încredere în forțele lor. Până la urmă ne dorim ca proprii noștri copii să fie fericiți, așa că dacă ei sunt fericiți cu alegerile lor, să le oferim încrederea , sprijinul și iubirea noastră necondiționate.

De ce nu mai au încredere românii? Pentru că în media românească tot timpul s-au promovat numai știri, reportaje, articole despre dezastre, despre oameni răi, despre lucruri vulgare și rușinoase, adică ceva ce nu folosea nimănui. Prea mult timp media românească a ales să promoveze lucruri bazate pe păreri, pe opinii și nu pe fapte, cifre sau pe dovezi. Prea multe articole au expresii de genul “Se pare că…”. Păi dacă „se pare că”, atunci unde sunt dovezile? Și cui i se pare că? Cine semnează articolul, cine și de ce scrie sau spune ceea ce spune? Pe ce se bazează? Întrebați-vă oameni buni despre toate aceste lucruri. De ce au procedat și încă mai procedează așa multe publicații și canale din media românească? Pentru că e mai ușor și mai puțin costisitor! E mult mai greu să faci reportaje bazate pe date, pe cifre, pe dovezi pentru că trebuie să alergi, să verifici, să ai argumente, să ai echipă profesionistă, să plătești oameni care știu să-și facă meseria, să investești bani pentru adevăr. Pentru minciună nu ai nevoie de prea mulți bani pentru că găsești ușor niște neprofesioniști pe care să-i plătești cu bani puțini și care să-ți scrie orice mizerie pentru un câștig mic, dar rapid sub pseudonim sau fără nicio semnătură, deci fără să-i fie frică că va răspunde în fața vreunei instanțe pentru cele scrise.

Ceea ce am scris mai sus, adică faptul că românii nu au încredere în ei înșiși din cauza educației de acasă, a școlii și a manipulării media, vine să sublinieze concluzia mea, pe care am enunțat-o și în titlul acestui eseu: e mult mai ușor să faci rău decât bine. E mult mai ușor să crezi despre tine că ești prost, decât să lupți zilnic cu tine însuți ca să te deștepți. E mult mai ușor să crezi orice minciună, decât să faci un minim de efort de gândire, să-ți pui întrebări și să decizi tu singur adevărul bazat pe dovezi. E mult mai ușor să arunci cu noroi în cineva, decât să ai răbdarea necesară să înțelegi de ce a ajuns persoana respectivă într-o lumină nefavorabilă sau, chiar mai mult, să-i poți oferi ajutorul tău – pentru că asta presupune efort din partea ta. E mult mai ușor să faci ceva urât, oricine poate, decât să faci ceva frumos și trainic, că doar trebuie să muncești din greu pentru asta!

ARGUMENTE ȘI DOVEZI VISURI LA CHEIE

În emisiunea Visuri la cheie se dă numele complet al oamenilor, localitatea unde ei trăiesc, sunt filmați ei și membrii familiilor lor, vecinii, vezi casa înainte și după renovare. Sunt la vedere sponsorii emisiunii și sunt arătate proveniența materialelor de construcții, a finisajelor, a mobilei și decorațiunilor. Mai mult, după emisiunea filmată sunt realizate și fotografii care pot fi studiate, analizate. Eu scriu pe blog despre fiecare renovare și spun ce s-a folosit în amenajare, pe site-ul Visuri la cheie sunt articole, fotografii, materiale video. Dovezi mai clare, mai palpabile greu de găsit. Așa că, indiferent de zvon, de articole mincinoase, în care nu vei găsi nicio poză cu cei cărora le-am renovat locuințele, nu vei găsi numele lor complet, decât cel mult un nume de oraș, eu îți spun să crezi ceea ce ți se oferă cu date complete.

Emisiunea Visuri la cheie este un proiect extraordinar de dificil, un proiect în care sunt angrenați o mulțime de oameni – de la cei care sunt în prim plan la cei din spatele camerelor de luat vederi, de la meșteri la angajații sponsorilor, de la cei care se ocupă de montajul emisiunii la cei care se ocupă de fotografiile de după renovare și promovarea emisiunii. Sunt zeci de oameni toți entuziasmați pentru o singură idee: DA, PUTEM FI BUNI! DA, NE PASĂ DE CEILALȚI! De aceea sloganul emisiunii este CREDE ÎN OAMENI! Și asta înseamnă să crezi în primul rând în tine. Cine crede în el și în visul lui poate crede și în alți oameni și visurile lor, dar, mai mult, poate pune umărul la treabă pentru asta. Pentru că cine crede și face ceea ce crede! Și când faci bine, găsești bine, chiar dacă pe parcursul drumului ajungi la o răscruce. Când faci bine și ajungi la o răscruce de drumuri, oamenii de bine vor fi acolo pentru că tu i-ai atras în viața ta prin gândurile și faptele tale bune. Așa că propune-ți în fiecare zi să fii mai bun, să zâmbești mai mult, să fii mai luminos și lumina va pătrunde în viața ta. Te asigur de asta! Și ține minte: e mult mai ușor să faci rău, decât să faci bine, dar răul are viață scurtă, pe când binele pe care-l faci durează pentru totdeauna!

p.s. Știrea mincionoasă se referea la un caz din Slobozia. Ei bine, noi la Slobozia nu am dărâmat nicio casă pentru că nici nu aveam cum. Noi acolo am renovat un apartament. Uite aici imaginile despre Renovarea Visuri la cheie de la Slobozia.

adelaparvu.com-despre-apartametul-familiei-Bordei-Visuri-la-cheie-ProTv-episodul-3-sezonul-II-18

adelaparvu.com-despre-pod-transformant-in-mansarda-52-mp-Foto-Dragos-Boldea-18

adelaparvu.com-despre-pod-transformant-in-mansarda-52-mp-Foto-Dragos-Boldea-17

adelaparvu.com-despre-pod-transformant-in-mansarda-52-mp-Foto-Dragos-Boldea-28

adelaparvu.com-despre-pod-transformant-in-mansarda-52-mp-Foto-Dragos-Boldea-29

22 Responses to E mai ușor să faci rău, decât să faci bine

  1. Florentina spune:

    Amin. Asa este. Nu cumva sa ezitați să faceți incontinuare lucrurile minunate pe care le faceti.

  2. Iulia spune:

    Cu rabdare si perseverenta lumea poate fi un loc mai bun! Aceste cuvinte (articol) sunt un pas catre Frumos. Felicitari

  3. Serenela spune:

    Faceti lucruri minunate. Tineti-o tot asa. Respect!

  4. Irina Valsan spune:

    Vă mulțumesc pentru aceste cuvinte.Imi merg la suflet.Va doresc tuturor numai bine.Eu am văzut și câteva emisiuni din formatul original….Irina Valsan

  5. VaSile spune:

    RESPECT pentru voi toti. De rautati si de rautaciosi ne lovim zilnic. Rar mai vedem oameni care sa ajute sau sa faca bine. Felicitari si va rog sa nu renuntati.

  6. Stefan spune:

    Adela esti un om extraordinar!

  7. Dan spune:

    Exceptional.

  8. Costea spune:

    excelent articol, ar trebui introdus in manualul de pedagogie (daca o fi asa ceva) scris pe produsele de larg consum, poate asa ne vom destepta ca natie, ca popor
    Felicitari D-na Parvu!
    ( „D” mare nu este intamplator sau din greseala)

  9. Silvia spune:

    Imi pare rau ca uratul incearca sa se lege de o emisiune pe care o urmaresc cu lacrimi in ochi, de fiecare data. Va falicit pentru tot ce faceti! Sunt sigura ca, asa cum ati spus, `frumosul ramane`. Sanatate, putere de munca si mai multi oameni pe care sa-i faceti fericiti!

  10. Simona spune:

    Am invatat sa fim rai,pentru ca e mai usor sa fii suparat pe binele si realizarile altora, decat sa te ridici tu la un nivel superior, sa evoluezi spiritual si sa intelegi ca binele pe care il faci se intoarce catre tine, insutit sau inmiit. Sunt tare ale educatiei generatiilor anterioare( parte mare din ei), nu toti. In familie mea chiar, sunt persoane de acest fel si incerc sa ma detasez. E greu! Departati-va de oamenii care incarca negativ si veti fi mult mai realizati. Faceti bine si veti primi bine! Fiti buni si veti fi impliniti si fericiti!

  11. Mady spune:

    Adevărat ai grăit! Succes și tot raul către Bine sa se intoarca!

  12. Claudia spune:

    Buna ziua.Nu va cunosc personal,dar mi-ati lasat impresia unui om onest,iar din experienta mea personala va zic cu mana pe inima ca oamenii onesti nu-si pateaza nici numele,nici onoarea ,nici sufletul!la cat mai mult bine!

  13. georgeta nedelcu spune:

    daca citesti Biblia,care este cuvantul Domnului, ai sa intelegi ca exista si rai si iad si da, Dumnezeu este infinit de bun dar este si drept si nu va lasa nepedepsit pe cel pacatos.Exista viata dincolo de moarte si depinde de noi unde ne petrecem vesnicia.Citeste Biblia.

    • Catalin spune:

      Trebuie mereu voi sa veniti cu chestii de genul ‘daca citesti Biblia…’, Adela are dreptul la opinia ei ca de altfel fiecare dintre noi fara sa ‘ne bagati pe gat’ ideile voastre incuiate. Daca tu doar asta ai inteles din tot ceea ce a scris, e grav. Voi astia credinciosi le stiti pe toate, noi nu, ha?? Si eu chiar cred in Dumnezeu, culmea, dar in modul meu, dar nu am nevoie de oameni ca voi in viata mea, daca am fi mai buni si mai uniti s-ar schimba si lucrurile in tara noastra si mentalitatile.

      PS: fiecare e liber sa creada in ce vrea iar acest blog este depre altceva, ma bucur ca exista oameni ca ea si ma inspira mult blogul acesta.

  14. Victoria spune:

    Iti multumim Adela pentru acest articol! Ai facut un rezumat al celei mai importante materii pentru toti ” iubirea de sine, iubirea de viata”. Faceti o emisiune fantastica, iti dedici foarte mult timp ajutandu-ne prin blogul tau sa invatam sa construim frumosul, promovezi valorile- esti un exemplu pentru noi toti.

  15. Be Nice spune:

    Faceti lucruri minunate pentru oameni care merita. Felicitari !

  16. Minunat! Iti multumesc!
    Chiar in Biblie scrie: Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti”.
    Cum iti poti iubi aproapele, daca nu te iubesti pe tine? Te poti iubi daca ai incredere in tine si atunci ii poti iubi si pe cei din jur. Doar atunci poti face bine, pentru ca nu mai este o obtiune sa faci rau.

  17. Brindusa spune:

    Dragă Adela,

    Din păcate, e imposibil să mulţumeşti pe toată lumea, indiferent ce faci…

    Un scurt comentariu personal legat de cum ai spus că-L vezi pe Dumnezeu. Fă un exerciţiu de imaginaţie: presupune că cineva îi face intenţionat un rău atroce unei persoane care ţi-e f.f. dragă. Un judecător care, pe motiv că e doar Iubire şi Bunătate, n-ar pedepsi o asemenea faptă ar mai fi un judecător bun? Drept? Ar fi într-adevăr bun, iubitor, de partea adevărului? Cred că răspunsul e evident.

    Îţi doresc încă multe proiecte frumoase şi o viaţă plină de culoare! 🙂

    pinkrose2

  18. Camelia spune:

    Excelent articolul. Felicitari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *