Ceea ce ne-a frapat când am întâlnit-o pe Violeta și pe băieții ei Lavinuș, Florentin și Ovidiu a fost faptul că ei își interziseseră să mai viseze. Nu mai aveau nicio speranță că le va fi mai bine. Violeta a avut o viață grea. A rămas orfană de la 4 ani și a fost crescută de bunica ei oarbă, de la care a moștenit și casa. Apoi, mai încolo s-a căsătorit și i-a avut pe băieții cei mari, dar soțul ei era violent, iar ea nu a vrut ca acest model greșit să fie preluat de către băieți, așa că a divorțat. Cel de-al doilea soț a părăsit-o după ce a aflat că fiul lor, Ovidiu, a fost diagnosticat cu autism. A rămas singură să-și crească copii, a muncit mult, pe unde a găsit serviciu, dar în urmă cu mai bine de un an de zile a aflat că este bolnavă de cancer. A intrat în panică gândindu-se că nu are bani pentru a renova casa și a asigura un acoperiș deasupra capului copiilor ei, dar nu s-a gândit că tratamentele de chimioterapie o vor costa enorm. Atunci i-a venit în ajutor fundația Fight for Life Charity care, prin intermediul Otiliei Caloian, a reușit să strângă în urma anunțurilor pe Facebook donații de la oameni din toată țara pentru tratamentul Violetei și pentru renovarea căsuței vechi, de fapt reconstruirea unei căsuțe noi.
Da, o duceam rău, Violeta bolnavă de cancer, băiatul cel mai mic Ovidiu bolnav de autism, cu banii puțini și locuind cu chirie. Însă sufletul curat al Violetei, băieții ei respectuoși i-au impresionat pe cei de la Fundația Fight for Life Charity care alături consătenii Violetei au pus umărul la reconstruirea căsuței. Vechea casă bătrânească s-a degradat în timp, ba la un moment dat a și ars o mare parte din ea. Oamenii de la fundație, toți voluntari, s-au implicat atât pentru construcție, cât și pentru a-i asigura Violetei banii necesari tratamentului pentru cancerul de col uterin. Însă banii s-au terminat înainte de a fi finalizată construcția. Otilia Caloian însă nu s-a lăsat, ci s-a zbătut să găsească o soluție, mai ales că-i promisese Violetei că va avea un acoperiș deasupra capului până de Crăciun. Așa că i-a venit ideea să scrie emisiunii Visuri la cheie și așa am ajuns să aflăm și noi despre cazul Violetei. De altfel, Otilia a scris despre cum s-a întâmplat totul pe site-ul fundației – vezi aici.
Noi am ajuns într-un moment în care Violeta aflase de la Otilia, vicepreședinta fundației Fight for Life Charity, că banii pentru construcție s-au terminat, construcție la care au participat activ și băieții ei mai mari. Toamna părea foarte aproape, iar ea a ajuns să fie deprimată, stare care s-a răsfrânt și asupra sănătății ei, căci o nouă recidivă a cancerului a pus-o din nou în ipostaza de a face chimioterapie. Nu pot să descriu cât de fericiți și uimiți au fost când ne-au văzut. Nu-și credeau ochilor și urechilor că am venit să le finalizăm casa.
Din păcate noi cei din echipa Visuri la cheie nu putem face decât ceea ce ne pricepem. Ne-ar fi plăcut să putem face mai mult pentru membrii familie Vinogradof decât să le renovăm casa. Ne-ar fi plăcut să-i putem reda sănătatea Violetei. Însă cu regret trebuie să vă spun că ea s-a stins din viață pe 26 octombrie 2017. Violeta a mai apucat să se bucure puțin de casa nouă (noi am finalizat-o pe 25 septembrie) și să plece dintre noi împăcată că băieții ei nu sunt pe drumuri, dar sincer acești băieți ar avea nevoie de tot sprijinul emoțional și financiar pe mai departe și voi puteți să-i ajutați direct sau prin intermediul fundației Fight for Life Charity. Lavinuș, cel mai mare dintre frați are 18 ani, este major și alături de fratele lui Florentin (17 ani) au hotărât, după moartea mamei, să aibă grijă de Ovidiu (12 ani), să fie toți împreună.
Violeta a plecat dintre noi, dar sunt convinsă că a plecat cu sufletul împăcat să-și știe băieții cât de cât în siguranță. Să-i fie țărâna ușoară!
Băieții sunt ajutați acum, după pierderea mamei, de către Otilia, care este un fel de soră a lor mai mare, și de către vecini. Doamna Paula este cea mai activă și grijulie vecină din Urseiu și vreau să-i mulțumesc pe această cale din partea echipei că e acolo zi de zi și are grijă ca băieții să nu se lase pradă deprimării, dar și să-i ajute cu gătitul. Casa este bine întreținută și băieții beneficiază de confort, având toate cele necesare. Despre casă știu că vor să afle mulți dintre voi, așa că vă spun despre renovarea făcută de către echipa Visuri la cheie. Noi am găsit căsuța cu un singur nivel și organizată ca mai jos.
Echipa Visuri la cheie a hotărât să renoveze casa, dar și să o reconfigureze astfel încât familia să beneficieze de confort, dar și să o poată întreține în timp. Astfel, deasupra parterului care măsura circa de 42 de metri pătrați a fost construită o mansardă cu aceeași suprafață. Acoperișul a fost construit în două pante, iar fațadele refăcute, conform proiectului colegei noastre Alina.
Parterul este organizat astfel: cu bucătărie și sufragerie încă de la intrarea în casă, apoi baie și dormitorul Violetei și a lui Ovidiu. În dreapta intrării se urcă la etaj prin intermediul scărilor interioare. Sub scara interioară se află un spațiu de depozitare. Cu acces din afară, în spatele casei se află camera centralei termice, casa fiind dotată cu centrală termică pe lemne, care înlocuiește cu mare succes sobele de teracotă, furnizând nu doar căldură, ci și apă caldă.
La mansardă se află două încăperi mai generoase, dar în care se simt cele două pante ale acoperișului: livingul familiei și camera băieților mai mari. Suprafața totală a casei este de circa 84 de metri pătrați (42 de metri pătrați utili pe etaj) și are în plus, pe lângă interior, un balcon pe fațada principală a casei.
Intrarea în casă se face direct în bucătărie. Aceasta este deschisă către sufragerie și are o mobilă într-o nuanță de verde ce amintește de vegetația zonei, cu mulți arbori și brazi. Pereții sunt placați cu travertin, iar mobila este din MDF realizată după proiectul lui Omid Ghannadi la sponsorul emsiunii Martplast. Electrocasnicele încorporate și placările din travertin, precum și pardoseala din parchet laminat sunt de la Dedeman.
Pereții sufrageriei sunt placați cu panouri traforate în care pot fi inserate elemente pentru rafturi. Panourile sunt gândite de către Omid și realizate pe comandă la Martplast. Masa este realizată pe șantier de către Omid și echipa de meșteri a constructorului Florin Brînzan (www.albring.ro) din lemnele recuperate de la vechea bătrânească. Corpurile de iluminat, scaunele, obiecte decorative sunt de la Dedeman.
Vitrina din sufragerie este realizată după proiectul lui Omid de către sponsorul Martplast. Vesela, plantele decorative, la fel ca piatra ce îmbracă peretele din zonă sunt de la Dedeman. Din zona de sufragerie se poate accede pe balconul pe pe fațada principală.
Sub scara interioară, adică în spatele locului de luat masa până în fereastră, unul dintre panourile traforate este folosit ca o ușă ce maschează spațiul de depozitare.
Din zona de bucătărie și sufragerie se deschid ușile interioare către dormitorul mamei și a lui Ovidiu și către baie.
Dormitorul amenajat pentru mamă și Ovidiu a fost gândit pentru a-i împlini visul Violetei acela de a avea propriul ei brad de Crăciun, brad pe care nu l-a avut niciodată. Am făcut niște veioze sub formă de brăduți, iar în loc de becuri am folosit instalații de brad. Prin accentele de roșu am imprimat senzația de sărbătoare, iar în rest totul este simplu, dar plăcut și luminos. Panoul de deasupra patului este unul imprimat cu o imagine cu stele. Mi-am dorit să aduc speranță și încredere familiei că vor veni și zile mai bune. Acum Violeta este printre stele, dar sigur veghează asupra copiilor ei.
Dormitorul este amenajat astfel încât patul să poată fi accesat din ambele părți și să existe loc pentru a putea fi deschisă ușa de la balcon.
Dulapul din dormitor l-am gândit cu două zone simetrice, la mijloc având o masă de toaletă cu sertare. Ușile dulapului sunt culisante, iar cele albe sunt imprimate cu un model ce amintește de brăduți. Dulapul a fost făcut după proiectul meu la Martplast. Decorațiunile textile – covor, lenjerie de pat, draperii, scaunul, taburetele sunt toate de la Dedeman.
În dormitorul mamei și a lui Ovidiu a fost montat un televizor pentru că băiatul cel mic, bolnav de autism, se calmează urmărind diferite programe pentru copii.
Baia este simplă, spațiul fiind minimal (160 x 265 cm), dar totuși am reușit să înglobăm aici o cadă atât de necesară pentru Ovidiu, care este bolnav de autism și care nu poate fi îmbăiat decât dacă se așază. Este dotată cu ceea ce este strict necesar, dar de calitate. Toate finisajele și obiectele sanitare sunt de la Dedeman.
La mansardă se află livingul și camera băieților mai mari, iar accesul se face pe o scară interioară fixă, zidită, placată cu lemn de brad băițut și protejat. În partea superioară a scării, în loc de balustradă este un corp de mobilier, spațiul fiind liber, fără ușă de acces.
Livingul a fost gândit de către Alina ca un spațiu în care să se strângă familia și unde Ovidiu să se poată calma pe leagănul montat aici.
În zona de sub panta acoperișului se află canapeaua, iar locurile de șesere sunt prevăzute și sub fereastră, unde a fost construită o banchetă fixă. Peretele cu fereastra este placat cu piatră decorativă de la Dedeman, iar în prelungirea banchetei este montat un mic șemineu cu bioetenaol de la Dedeman. Măsuța din living ca și leagănul au fost făcute pe șantier, fiind proiectele speciale ale Alinei. Măsuța este din bârnele vechii case bătrânești, iar leagănul este dintr-un cadrul metalic rotund cu arcuri pe post de susținere pentru șezut. Deasupra arcurilor sunt așezate decorațiuni textile pentru mai mult confort.
Toate decorațiunile textile, corpurile de iluminat și obiectele decorative sunt de la Dedeman.
Biblioteca ce include și locul de tv are două uși ca de hambar, culisante, una dintre ele maschează intrarea în camera băieților. Mobila este realizată pe comandă la Martplast.
Camera băieților mari este gândită de către Omid astfel încât fiecare dintre ei să-și regăsească preferințele în partea lui. Practic, încăperea este împărțită pe din două prin finisaje și nuanțe. În partea lui Lavinuș totul este alb și aici se găsește deasupra patului o instalație din sfori pe care pot fi expuse fotografii. În partea lui Florentin, care iubește lemnul, pereții sunt placați cu lambriuri din measteacăn realizate la Martplast. Fiecare dintre băieți are propriul dulap și propriul birou.
Pe fațada principală se citește frumos balconul pe care a putut fi acomodate o măsuță și două scaune, fiind un spațiu destul de generos. Sub balcon se pot depozita lemnele pentru foc. Soclul casei este îmbrăcat cu piatră de la Dedeman, iar către zona de acces în casă, precum și aleea din grădină s-au folosit dale de la sponsorul Elis Pavaje. Tâmplăria ferestrelor și ușilor de acces exterior sunt de foarte bună calitate produse și montate de către sponsorul Barrier.
Am trăit momente unice alături de familia Vinogradof, care ne-a impresionat prin inocență, prin dragostea pe care și-o purtau unul altuia, prin sufletul lor curat. Oameni simpli, dar OAMENI! Violeta? O mamă curajoasă, o mamă dedicată, o femeie care a dus o viață grea, dar care măcar a avut timpul necesar de a se convinge că visurile devin realitate și care a avut puterea să recunoască în fața băieților ei că a greșit când le-a interzis să viseze. A avut energia și ocazia să-i îndrume altfel, să le spună să creadă în ei, în visurile lor, în ceilalți. Un caz cutremurător pentru noi, care am sperat că se va face bine.
Pe site-ul visurilacheie.protv.ro vei găsi și secvențe video din emisiune, plus articole și informații despre familia Vinogradof. Poți verifica programul ProTv AICI pentru a afla când emisiunea va fi în reluare, iar pe voyo.ro poți revedea oricând episoadele difuzate. Crede în oameni!
Dacă vrei să-i ajuți pe băieții Violetei o poți face prin intermediul fundației Fight for Life Charity sau contactându-l pe Lavinuș pe Facebook. Dacă vrei să mergi la Urseiu poți lua legătura și cu Primăria din comuna Vișinești de care aparține satul Urseiu.
Foto: Răzvan Lupică ProTv/ Sever Popescu, Zucchero Media
46
Minunat!
Adela, esti minunata! Multumim din suflet pentru cuvintele frumoase spuse despre noi! Promit solemn ca o sa am grija si mai multa, de acum in colo, de baieti. Ma inclin in fata întregii echipe Visuri la cheie, care ne-au ajutat sa-i indeplinim Violetei cel mai mare vis, de a avea o casa, ca sa nu-si lase copiii pe drumuri!
Foarte frumoasa casa si într-adevăr un episod cutremurator,am plâns dar m-am si bucurat odată cu ei,imi pare nespus de rău pt ce s-a întâmplat. Iar pentru echipa visuri la cheie nu am cuvinte sa va spun cat sunteti de buni in ceea ce faceți si mai ales pentru ca sunteti oameni in adevăratul sens al cuvântului ,sunteti niște oameni calzi si va completați perfect !Felicitari si sper sa continuați cat mai mult cu aceasta emisiune!
Cu adevarat o poveste de viata impresionanta! Felicitari voua echipa visuri la cheie pentru ceea ce faceti!
Nu am cuvinte , treuie sa ma gandesc la ce se mai poate spune. DUMNEZEU SA O ODIHNEASCA IN PACE.Copii ei sunt acum intro casa noua , primitoare, luminoasa si inecuantata de mama lor care nu a plecat pana nu ia stiut in siguranta. Tristetea este mare dar si linistea este pe masura. Felicitari si nu va opriti.
Nu o sa uit niciodata ochii Violetei, ochi frumosi, ochi adanci, ochi care rad. Nu o sa uit niciodata fericirea extraordinara a baietilor cand explorau casuta. Multumesc Adela, multumesc Visuri la cheie, multumesc Figft for life charity ca ne scuturati cateodata putin sufletele sa ne aduceti aminte ca noi suntem bine, ca unii de langa noi sufera intamplari uriase, ca unii dintre noi sunt OAMENI!
nu am reusit sa vad emisiunea dar vreu sa va felicitai pt ceia ce sunteti si ceia ce faceti prin intermiediul enisiuni Visuri la chee.va iubes
Totul este la superlativ și până acuma aș putea spune cel mai emoționant episod din emisiune.
O mică observație aș avea, dacă nu e cu supărare.
În loc de geamul acela peste bârne la proiectul mesei de bucătărie ar fi fost mai fain să fi folosit rașină epoxidică. Niște idei aici:
https://www.revistadinlemn.ro/2017/06/07/combinarea-lemnului-cu-rasina-epoxidica/
https://www.stejarmasiv.ro/finisaj-pentru-blaturi-de-lemn-cu-rasina-epoxidica/
Felicitări echipei și tuturor celor care au ajutat această familie.
Dumnezeu să vă binecuvânteze.
Felicitari! De obicei ma uit doar aici pe blog la rezumatul emisiunilor, dar acum m-am uitat si la cateva secvente din emisiune si m-au emotionat foarte tare. Ma bucur totusi ca ati ajuns la ei cand aveau nevoie si ca acum, prin intermediul vostru, noi putem sa ii ajutam, va multumim pentru asta.
Legat de emisiune vreau sa adaug ca mi se par muuuuult mai reusit amenajarile de cand colaborati cu cei de la MarTPlast, iar aportul lui Omid mi se pare excelent!
Mult spor in continuare si sa faceti cat mai multi oameni fericiti!
De cate ori imi amintesc de acest episod, mi se umplu ochii de lacrimi.
Multumesc ca existati si voi si fundatia si ca ati reusit sa faceti ceva extraordinar pentru Violeta si copiii ei. Am convingerea ca Violeta de acolo de sus isi inconjoara copiii cu dragoste, iar in aura aceasta plina de iubire, cu siguranta ca sunteti si voi toti, cei ce ati facut posible viurile.
Va imbratisez cu toata caldura pe care poate sa o emane un om sanatos si cu copii ce au ambii parinti langa ei.
Urmăresc alături de fetita mea în fiecare miercuri emisiunea voastră, ba mai mult ea o așteaptă nerăbdătoare. Ne uităm cu drag si speranta. Ne bucurăm că există în românia zilelor noastre oameni care fac minuni. Tot respectul pentru ceea ce faceti.
Din pacate sunt foarte multe familii care ar avea nevoie de ajutorul vostru, însă nu aveti cum sa ii ajutati pe toți. Sunt convinsă că atunci când selectați familiile o faceti in în cel mai bun mod posibil, asta s-a văzut în emisiunea de miercuri. Va doresc sănătate, în rest bunul Dumnezeu le va rândul sa pereti sa faceti cât mai mulți oameni fericiți..
Ma înclin, cu respect si cât mai multe.
Cel mai frumos proiect. Casuta este parca din povesti. Este perfecta. Le doresc baietilor sa se bucure de ea, iar Violeta, mama lor o sa-i vegheze din stele.
Buna Adela, te rog sa-mi spui si mie de unde pot sa iau sistemul de glisre al usilor tip hambar. Multumesc
Mădălina nu le poți achiziționa independent. Acestea se vând exclusiv la producătorii de mobilă pe comandă. Cel mai bine îi contactezi pe cei de la Martplast ca să-ți spună sau întreabă la cei care aduc feronerie pentru mobilă.