Când locuința nu este foarte generoasă, deși pare, când ai copii mici, ajungi să-ți dorești ca ambientul să fie cât mai bine organizat. Dar cum procedezi astfel încât la finalul amenajării să te bucuri totuși de ordine, lumină naturală din plin și o atmosferă cât mai degajată? Am ales să-ți prezint azi un apartament al unei familii cu doi copii mici, o locuință unde designerul Cristina Perez a intervenit cu idei salvatoare pentru a obține maximum de funcționalitate. Cum a procedat? A gândit o mobilare eficientă și în ton cu un stil actual, dar cald, așa cum și-au dorit proprietarii. Dar hai să-ți spun mai multe.
Când cumperi un apartament care are ferestre generoase, primul implus este ca în fața lor să nu pui nicio piesă de mobilier, dar ulterior constați că suprafața pereților nu este suficientă pentru ceea ce ți-ai dori. Uite, un truct poate fi așezarea în fața ferestrei a unei canapele pentru că ea nu acoperă decât o mică suprafață din cea a ferestrelor, lăsând lumina naturală să pătrundă la interior și asigurând și un grad de intimitate. Da, practic nu te simți expus în fața celorlalți, chiar dacă încadrezi ferestrele cu draperii și storuri. De asemenea, varianta cu două canapele în loc de colțar este mai eficientă pentru că acestea pot fi mai ușor așezate diferit (pot fi așezate și față-n față) și nu te obligă la o singură configurație, plus că e mai ușor să le muți când vrei să faci curățenie.
Mulți își doresc o bibliotecă ori un loc de expunere a diverselor obiecte, dar de regulă se gândesc la acest loc în zona de tv. Ei bine, poți alege ca rafturi simple să fie dispuse în spatele canapelei pentru a economisi spațiu, dar și pentru a crea un ambient plăcut. De regulă, prima piesă care iese în evidență într-o cameră este canapeaua, așa că de ce să nu folosești spațiu de deasupra ei și din spatele ei pentru mici depozitări? În plus, dacă zona de tv este mai aerisită, când vizionezi programele preferate, ai senzația că livingul este mai liber, mai luminos, nefiind îngrămădite toate obiectele în fața ta, ci distribuite frumos și armonios în toată camera.
Poți avea parte de mai mult confort, dar și extra locuri de ședere în cazul în care primești deseori oaspeți acasă, dacă alegi taburete. Fiind piese de mobilier joase ele nu aglomerează spațiul, dar sunt binevenite pentru a sta mai comod când dorești să-ți întinzi picioarele stând pe canapea ori să le muți la nevoie în funcție de numărul invitaților. De asemenea, dacă-ți dorești extra spațiu de depozitare poți alege ca aceste taburete să fie unele cu ladă.
Când nu ai un loc generos de luat masa cel mai bun truc este de-a a opta pentru o banchetă pe o parte a mesei extensibile. Asta înseamnă că e o piesă fixă pe care nu mai ai nevoie să o muți, așa cum se întâmplă în cazul scaunelor, deci economisești spațiu. În plus nici nu aglomerezi spațiul zonei de zi cu prea multe scaune.
Bancheta corespondentă mesei din zona de luat masa poate fi foarte bine una cu ladă de depozitare. În cazul de față, designerul Cristina Perez, a gândit bancheta și cu roți ascunse pentru a putea fi ușor deplasată la nevoie. Pentru a fi sigură că cei care vor sta la masă nu vor fi incomodați de masă, designerul a ales un model cu un singur picior, iar blatul extensibil.
Deseori proprietarii își doresc un loc de birou acasă, dar atunci când nu e loc în dormitor, acesta poate fi configurat foarte bine și într-un mic colț al livingului. Trebuie însă ca acest spațiu să fie prevăzut dinainte pentru ca prizele necesare să fie la îndemână.
Pentru un aspect ordonat al unei camere de zi în care există și sufrageria, mai ales când spațiu nu este prea mare, e bine ca mobila ce ocupă o suprafață mare să fie unitară. Accente de texturi pot fi date prin piesele independente, cum sunt scaunele și masa și care pot fi schimbate mai ușor. De asemenea, poziționarea mobilei e bine să fie făcută astfel încât lumina naturală să nu fie obturată, iar pentru circulație să existe trasee clare, astfel încât să poți ajunge cu ușurință în diverse zone fără a fi incomodat de mobilier.
Când zona dedicată televizorului este aerisit gândită întregul ambient al camerei se simte mai degajat și mai luminos. În plus, cu cât mai puține obiecte în zonă cu atât mai bine pentru starea de bine pentru că atenția să nu fie pe obiecte, ci pe subiectul de vizualizat pe micul ecran.
Dacă-ți dorești o vitrină în zona de zi, ai grijă să o ai alături de locul de masă și vezi ca interiorul ei să fie adaptat pentru ceea ce ai nevoie. Uite, în cazul de față interiorul este gândit pentru depozitare, dar designerul a ales o textură similară lemnului pentru a scoate din anonimat vitrina și a crea un fundal de contrast cu vesela aleasă în întregime albă. Sertarele ascund decorațiunile textile pentru masă – șervete, naproane, fețe de masă.
Când bucătăria este mică ai grijă ca ea să fie bine organizată în zona de lucru, cu spații clare între plită, chiuvetă și frigider. Dacă bucătăria este bine organizată atunci se păstrează mai ușor curățenia și ordinea. Mobila cât mai simplă și finisaje curate, uni vor da imaginea de ordine. Uite, aici blatul și pereții au fist îmbrăcați cu același tip de material ales gri în ton cu electrocasnicele mari. Nu-ți fie teamă de simplitate, ci din contră. Poți aduce varietate și poți personaliza bucătăria prin locul de luat masa.
Într-o bucătărie mică te ajută să ai o ușă culisantă, apoi, dacă mai ai loc pentru masă cel mai funcțional este un colțar, cum e cel din imagine realizat pe comandă. La interiorul banchetelor e loc pentru conserve și alimente care se cumpără mai rar și care pot fi depozitate. Zona locului de luat masa poate fi personalizată cu tapet, dar și cu perne decorative. Pentru familia care locuiește aici, locul de masă din bucătărie este folosit și ca loc de birou de către celălalt proprietar, ca atare au fost prevăzute încă din faza de proiect prizele necesare în zonă.
Chiar dacă holul este mic, se poate crea un loc de pantofar, dar nu neapărat pe verticală, ci sub forma unei piese de mobilier care are și rol de bancă, binevenită mai ales când familia are copii mici. De asemenea, pentru o mai bună organizare a pantofilor este recomandată folosirea sertarelor, mai ușor de accesat.
Dormitorul matrimonial, mai ales când are un spațiu mic, nu trebuie încărcat pe verticală. Zona patului este cea mai importantă și din punct de vedere al confortului (o saltea bună face minuni), dar și din perspectivă estetică. De ce? Pentru că ocupă o suprafață mare. Așa că finisajele pot fi simple la nivelul pereților și pardoselii, dar accentele de culoare și texturile pot fi aduse prin decorațiunile textile de la nivelul patului.
Într-o cameră amenajată pentru copil, unde spațiul nu este foarte generos, poziționarea la fereastră a patului, chiar dacă îngrijorează mulți părinți, poate fi o soluție foarte bună pentru ca centrul camerei să fie cât mai liber, suficient pentru loc de birou în lateral.
Dulapul pentru depozitare în camera copilului poate fi lângă intrarea în cameră, dar pentru acces facil la el, mai ales dacă în vecinătatea biroului, ușile acestuia trebuie să fie mai mici de 60 cm pentru a putea fi deschise.
Pentru extra loc de depozitare se poate crea o zonă de cuier la nivelul de acces al copilului, dar și sertare sub pat. Oricum, în această locuință majoritatea zonelor de depozitare au fost gândite prin mobilier, grație proiectului întocmit de către designer. Trucuri bune de împrumutat pentru toți cei care caută soluții funcționale, dar plăcute vizual pentru locuința lor. Sper să te inspire și pe tine!
Foto via ElMueble/ Thinking Home
Imi place foarte mult tapetul lila cu copăcei, din camera copilului. Mi-ati putea spune unde l-as putea găsi?
Mulțumesc
Bună Melania! În general colecțiile de tapet sunt limitate în timp, adică același model îl găsești maximum 3 ani de zile. Poți găsi modele similare de tapet la Axelen, Atria sau ProPlus.
Buna, Adela! Foarte fain site-ul tau!
Spune-mi te rog, ce fel de jaluzele sunt cele din sufragerie, transparente? Par a fi jaluzele in stil roman. De unde le-ati achizitionat?
Multumesc.
Irina
Bună Irina! Sunt storuri și se pot face pe comandă. Le poți comanda la designerul Alina Țâru https://web.facebook.com/AlinaEmiliaDesign/
Buna, Adela! Imi place foarte mult vitrina din zona de dining. Imi poti spune de unde este?
Multumesc frumos,
Gabriela
Gabriela, mobila este gândită de către deigner și făcută pe comandă. Poți apela la o firmă de mobilier care face pe comandă mobilă pentru un proiect similar.
Multumesc frumos, apreciez. Zi minunata si cat mai multe proiecte la fel de reusite.
Buna ziua!
Imi puteti spune, va rog, bancheta utilizata in zona de luat masa de unde a fost achizitionata?
Multumesc!
Lavinia, așa ceva se face exclusiv pe comandă pentru a se potrivi dimensiunilor din casa ta.
Buna ziua!
Imi puteti recomanda, va rog, un producator care sa faca pe comanda bancheta din zona de luat masa?
Multumesc!
Bună Lavinia! Trebuie să apelezi la o firmă care face mobilă pe comandă. Poți încerca la EverArt care face mobilă tapițată pe comandă.
Buna Adela ! Mi se pare foarte inspirata alegerea patului in camera copilului. Intrebarea mea este ! Afecteaza cumva caloriferul daca punem patul acolo ?
Bună Andrei! Ca să fii sigură că totul este în regulă cu încălzirea, este bine ca la baza patului să existe o grilă de aerisire, la fel și în partea superioară a măștii caloriferului. Și eu am aplicat această soluție în mai multe camere de copii și nu au fost probleme cu căldura. Pentru o extraizolare am placat pereții exteriori cu panouri din PAL pe care am configurat rafturi.
Buna! Oare puteți sa îmi spuneti dimensiunile aproximative ale camerelor? Multumesc
Buna Adela. Apreciez mult tot ceea ce se gaseste pe blogul tau. Ai putea sa afli ce cod de culoare s-a folosit pe peretii din living si dormitor? Si daca intre perete si tavan exista ceva profil fin sau nu? Multumesc
Ramona, degeaba vei primi codul de culoare pentru că nuanțele se schimbă în funcție de lumina naturală din încăpere. Îți recomand să alegi din paletarul Dulux de la categoria Neutrals, adică nuanțe neutre, dar alege ceva în relație cu celelalte finisaje din casă.
Multumesc Adela!
Buna ziua Adela. Vreau sa va cer un sfat, am la bucatarie pat sub fereastra, alaturi de fereastra pe partea stinga este dulapul de la bucatarie si in partea dreapta sus linga fereastra este plasat conditionerul. La fereastra am atirnate jaluzele. Intre fereastra si dulap este spatiu vreo 30 cm. Ce fel de portiere sau draperii sa pun? Va multumesc!
Olesea, cel mai bine ar merge storuri, rulouri pe care să le ai în fața geamurilor, deci nu te condiționează în lateral.