Da, unele dintre casele vechi de la țară pot și merită să fie consolidate și renovate, dar decizia aparține întotdeauna proprietarilor.

In Cum sa...

Cum afli cât te costă renovarea unei case vechi de la țară?

Am primit mai multe întrebări în ultima perioadă despre cum se poate face o renovare ca la carte pentru o casă de la țară. Majoritatea oamenilor care mi-au scris au dorit o recomandare pentru o echipă bună de meșteri, mai ales că multe dintre casele vechi în cauză sunt ridicate fără fundație și multe fără centuri. Asta înseamnă că ar fi nevoie de lucrări serioase de consolidare, iar oamenii se întreabă, pe bună dreptate, dacă merită investiția sau nu, ba mai mult vor să știe și cât costă. Cei mai mulți dintre cei interesați de consolidarea și renovarea caselor vechi de la țară sunt motivați emoțional pentru asemenea lucrări, casele fiind fie ale bunicilor, fie ale părinților, deci cu încărcătură sentimentală. În plus, se leagă de detalii constructive cum ar fi arcadele trilobate ale prispelor sau alte elemente arhitecturale tipice mediului rural de la noi, pe care ar dori să le păstreze în urma renovării.

adelaparvu.com despre renovare case vechi de la tara (4)

Dar dincolo de atașamentul față de o casă veche și de detaliile ei, întrebările corecte ar fi: Cum afli dacă o astfel de casă este una trainică și dacă mai poate fi renovată? Cine îți poate spune asta? Ei bine, pentru orice fel de construcție veche (considerată a fi ridicată înainte de 1977, și în curînd normativele vor predea înainte de 1982) e musai o expertiză tehnică realizată de către un inginer constructor atestat pentru expertize tehnice (inginer structurist, de regulă).

O casă veche de la țară poate fi renovată astfel încât elementele decorative, cum ar fi arcadele să poată fi reconstruite. Nu are rost să te cramponezi de detalii arhitecturale originale, dacă nu este vorba despre un monument de arhitectură. În ziua de azi se pot reconstrui multe detalii, grație noilor tehnologii.

O casă veche de la țară poate fi renovată astfel încât elementele decorative, cum ar fi arcadele să poată fi reconstruite. Nu are rost să te cramponezi de detalii arhitecturale originale, dacă nu este vorba despre un monument de arhitectură. În ziua de azi se pot reconstrui multe detalii, grație noilor tehnologii.

Ce înseamnă expertiză și cu ce te ajută? Expertiza tehnică se face în funcție de fiecare clădire în parte prin diverse metode, dar la clădirile vechi presupune și prelevarea de probe și sondarea zidurilor. Practic, la fața locului inginerul expert, împreună cu echipa sa, vor perfora zidurile, vor lua mostre de material, ceea ce înseamnă mici stricăciuni, dar absolut necesare pentru o evaluare corectă. Pe baza expertizei tehnice, care după faza de la fața locului, se continuă în laborator și durează, în funcție de biroul de expertiză și dimensiunea clădirii, de la o săptămînă la două săptămâni, inginerul expert va elabora o documentație clară privind starea clădirii, dar și recomandările privind lucrările necesare ca ea să fie consolidată și rezistentă în timp (se ia în calcul rezistența la cutremure).

Practic, pe baza expertizei tehnice poți afla ce fel de lucrări sunt necesare, deci vei ști exact ce fel de echipă de meșteri cauți, și de asemenea, dacă dorești să modifici casa, tot pe baza expertizei tehnice un arhitect poate spune dacă acea casă mai poate suferi modificări sau nu (să mai atașezi o baie, să modifici ziduri, să mansardezi casa etc). Ideea este că numai pe baza expertizei tehnice poți afla cu exactitate starea casei și mai departe vei putea lua decizii în cunoștință de cauză dacă mai vrei să păstrezi casa și dacă-ți permiți costurile de renovare și consolidare. Costurile le afli de la firmele specializate în executarea lucrărilor de construcții, care îți pot da un deviz, un desfășurător cu oferta lor de prețuri pentru toate lucrările recomandate de către expert.

Dacă în urma expertizei tehnice se recomandă demolarea casei vechi, trebuie să ai în vedere că legea prevede autorizație necesară demolării, deci nu se poate demola pur și simplu o casă, ci trebuie făcută pe baza unei autorizări de la primărie.

Dacă în urma expertizei tehnice se recomandă demolarea casei vechi, trebuie să ai în vedere că legea prevede autorizație necesară demolării, deci nu se poate demola pur și simplu o casă, ci trebuie făcută pe baza unei autorizări de la primărie.

Unde găsești inginerii care pot face expertiză tehnică în construcții? Poți afla de la Asociația Inginerilor Constructori din România (telefon fix:  021.242.96.17 și e-mail [email protected]), dar ai o listă a inginerilor experți atestați și pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrație publice, minister care acreditează experții tehnici. LISTELE LE GĂSEȘTI AICI și sunt întocmite pe județe și ai și datele de contact ale inginerilor. Dar dacă nu te descurci, cel mai bine trimiți un mail la Asociația Inginerilor Constructori și ei te pot ghida și în funcție de localitate, dar și în funcție de lucrarea pe care o ai de executat.

Cât costă o expertiză tehnică? De regulă prețurile sunt cuprinse între 1-2 euro pe metru pătrat, la care se adaugă și costurile de deplasare. Expertiza tehnică privind structura unei case nu se poate face doar pe o cameră sau o parte a casei, ci se ia în considerare toată construcția. Deci primul pas pentru a afla cât te-ar putea costa renovarea unei case vechi este să faci expertiza tehnică a casei. Din documentele expertizei afli ce lucrări trebuie făcute, iar pe baza acestora poți cere oferte de la meșteri sau firme de construcții. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

Da, unele dintre casele vechi de la țară pot și merită să fie consolidate și renovate, dar decizia aparține întotdeauna proprietarilor.

Da, unele dintre casele vechi de la țară pot și merită să fie consolidate și renovate, dar decizia aparține întotdeauna proprietarilor.

12 raspunsuri pentru Cum afli cât te costă renovarea unei case vechi de la țară?

 1. Alis spune:

  Buna Adela! Foarte interesant articolul tau, si mi-a picat la tanc. Am incercat toate datele de contact din articol, dar nu raspunde nimeni pe tel fix sau mail. Cum ii mai pot contacta?

  Multumesc!

 2. Ioana spune:

  „Nu are rost să te cramponezi de detalii arhitecturale originale, dacă nu este vorba despre un monument de arhitectură. În ziua de azi se pot reconstrui multe detalii, grație noilor tehnologii.”mda… De aia majoritatea caselor vechi renovate arata ca ultimul kitch

  • Adela Parvu spune:

   Bună Ioana! Eu am spus despre ornamentele de fațadă pe care pur și simplu nu mai are cine să le facă în ziua de azi. Asta nu înseamnă că dacă te folosești de lucruri care se pot face cu noile tehnologii ajungi la kitsch. Oamenii ajung să aibă case kitschoase tocmai pentru că renunță la stilul rustic și aduc elemente urbane unde nu este cazul, cum ar fi balustradele din inox. Dar să pui profile din duropolimer sau protejate cu rășini, care se pot lipi, în locul celor din gips nu mi se pare o tragedie, mai ales că sunt finisate la final cu vopsea lavabilă și redau forma ornamentelor inițiale.

 3. Luncan Zeini spune:

  Toate cele bune.!

 4. David spune:

  Foarte util articolul pentru informare,multumim pentru aceste informatii!

 5. David spune:

  Interesant!Thx

 6. David Catalin spune:

  Foarte utile informatiile, mai ales că sunt interesat de acest subiect si tot căutam acest articol!
  Mulțumesc Adela!

 7. Angelica Anuță spune:

  Bună ziua! Vin și eu cu rugămintea de a mă ajuta, ghida pentru renovarea unei case bătrânești. Problema mea este că nu știu de unde să încep din punct de vedere al actelor cănd au loc astfel de intervenții. Care sunt pașii de urmat în derularea unui astfel de proiect? Casa nu este foarte veche, este construită din bolțari de beton dar acoperișul este din azbest. Intervenția care eu vreau s-o fac este de a înlocui acoperișul și cu această ocazie realizarea unei mansarde ceea ce modifică actuala față respectiv spațiul.Mulțumesc!

 8. Liviu spune:

  Eu zic că va fi ușor să repar casa bunicului din aceste motive:

  Este făcută în 1980 (nu a apucat să se degradeze foarte mult, nu era om bogat).
  Nu este tencuită în exterior dar nici un perete nu pare lăsat grav.
  Are doar o cameră plus o cămară foarte mică (cămara are o crăpătură mare de vezi afară).
  Cred că mai poate fi lăsată câțiva ani până se fac actele și tot felu de chestii.
  Cea mai afectată parte este acoperișul și restul chiar pare condiție bunicică.
  Scopul meu cel mai mare este să salvez fundația și cărămizile.

  Ce credeți?

 9. Virginia spune:

  Frumos si interesant. Icerc si eu sa ii determin pe ai mei sa modernizam o casa din 1970 din Ardeal. Greu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *