adelaparvu.com despre amenajare balcon Bucuresti, proiect Hornbach Romania (4)

In Balcoane, Romania Mea

Balcon frumos amenajat în București

Mie îmi plac foarte mult zonele exterioare, iar atunci când locuiești la bloc, singurul spațiu intermediar între exterior și interior este balconul. Cei mai mulți oameni îl folosesc la noi ca spațiu de depozitare și e păcat pentru că el poate fi un spațiu pentru o oază de frumos pentru plante, pentru lectură, pentru a savura o cafea sau pur și simplu pentru a privi orașul. Sigur ai văzut o mulțime de imagini cu balcoane care mai de care frumos amenajate, ți-am prezentat și eu pe blog, și sigur te-ai întrebat cum au reușit să le facă, cum le-au venit ideile, de unde au găsit produsele. Ei bine, echipa de la Hornbach România a trecut la treabă ca să-i inspire pe oameni și a realizat  amenajarea balconului unei locuințe situată în centrul Bucureștiului, un proiect materializat în întregime cu finisaje, obiecte și plante pe care le găsești în magazinele lor. Dar hai să-ți spun mai multe despre proiect ca să te poți ghida și tu după el și să-ți transformi balconul în cel mai revigorant loc al apartamentului tău.

adelaparvu.com despre amenajare balcon Bucuresti, proiect Hornbach Romania (8)

Înainte și după reamenajarea balconului din proiectul Hornbach România. Majoritatea balcoanelor sunt folosite similar boxelor sau debaralelor, cel mult pentru uscarea hainelor. Dar e mare păcat să nu transformăm balcoanele în oaze de culoare, natură și relaxare, ba chiar pentru mini grădini de ierburi aromatice, mai ales când ferestrele apartamentului dau înspre ele. Vezi AICI mai multe imagini ÎNAINTE de amenajarea balconului.

adelaparvu.com despre amenajare balcon Bucuresti, proiect Hornbach Romania (9)

Dimensiunile balconului de față sunt de 8,7 metri lungime și 0,95 metri lățime, deci un balcon lung și îngust cu trei goluri (ferestre), dintre care unul are și ușă de acces pe balcon. Pentru ca toată lucrarea să fie cât mai bine și frumos implementată, cei de la Hornbach au apelat la arhitecta Cristina Iliaș pentru ca ideile ei să te inspire și pe tine. Ce a făcut arhitecta? S-a folosit în primul rând de capetele balconului pentru a crea două zone, dar pe care le-a prevăzut să fie finisate asemănător, respectiv cu lamele din lemn orizontale, lemn de cherestea tratat împotriva intemperiilor. De asemenea, aceste zone nu afectează în niciun fel lumina naturală de la interiorul apartamentului, adică nu fac umbră sau nu vin peste ferestrele care dau în balcon și nici nu afectează aspectul general al blocului (al fațadei).

adelaparvu.com despre amenajare balcon Bucuresti, proiect Hornbach Romania (6)

Într-un capăt este o banchetă cu ladă de depozitare, perfectă ca loc de lectură. În celălalt capăt, mai aproape de ușa de acces pe balcon este dulapul pentru depozitare. VEZI aici MATERIALE folosite pentru amenajare.

adelaparvu.com despre amenajare balcon Bucuresti, proiect Hornbach Romania (7)

Toată lucrarea a fost pusă în practică de doi meșteri din echipa constructorului Pavel Constantin Stanciu și implementarea a durat circa 7-8 zile. Meșterii au debarasat în primă fază balconul, au curățat suprafețele, astfel ca instalația electrică să fie sigură (pentru iluminat exterior s-a montat o aplică), ca mai apoi noile finisaje să poată fi montate. Practic, de la plafon, apoi ziduri și pardoseală, totul a fost curățat și reparat pentru ca ulterior să fie aplicată tencuială, zugrăveală, iar pe jos să fie montată gresie cu aspect de lemn și plinta aferentă, evident respectându-se pantele astfel ca atunci când plouă apa să fie direcționată către scurgere, iar sub pardoseală să existe strat hidroizolant.

adelaparvu.com despre amenajare balcon Bucuresti, proiect Hornbach Romania (5)

După rezolvarea finisajelor pe suprafețe mari s-a trecut la munca de detaliu, într-o primă fază realizarea structurii din profile de aluminiu pentru jardinierele din exteriorul balustradei balconului, o muncă grea, migăloasă. Apoi, s-au trecut la partea de tâmplărie. Au fost debitate plăcile de chestea conform dimensiunilor balconului, s-au îmbrăcat glafurile, pereții laterali, s-a montat măsuța din fața scaunelor pe console. Înainte de montarea placărilor din lemn fiecare bucată de cherestrea în parte a fost tratată și finisată pentru a arăta frumos și a rezista la intemperii.

adelaparvu.com despre amenajare balcon Bucuresti, proiect Hornbach Romania (2)

Ai AICI SFATURI despre amenajarea balconului, dar și materialele și uneltele pe care le poți folosi pentru un proiect similar.

adelaparvu.com despre amenajare balcon Bucuresti, proiect Hornbach Romania (3)

La final s-au instalat suporturi între ferestre pentru plante și evident s-au pus ghivecele de flori. S-au folosit în jur de 25 se soiuri de flori și plante pentru amenajare, iar printre acestea se numără Petunii, Rozmarin, Cimbrișor, Hortensii, Pătrunjel creț, Leuștean, Busuioc, Crăițe, Răsaduri ardei, Lavandă, Căpșuri, Trandafiri, Aronii. Deci nu doar flori, ci și o mini grădină de ierburi aromaticeVEZI MAI JOS UN MATERIAL VIDEO.

Cât a costat implementarea acestui proiect? Partea de manoperă și proiectare a fost de 1700 de euro, iar materialele au fost costat (cu tot cu plante) 1800 euro. Cei de la Hornbach au apelat la profesioniști, respectiv un arhitect și o firmă de construcții tocmai pentru ca tu să beneficiezi de ideile și informațiile lor și să ajungi să-ți poți face singur balconul. Practic, din suma aceasta totală, dacă ești priceput și vrei să-ți faci balconul, vei putea să economisești clar costurile pentru proiectare și manoperă. Oricum, dacă stai să te gândești, balconul de față are o suprafață totală de 8,25 mp, deci cât o bucătărie spațioasă, așa că poți să-l consideri un alt spațiu al locuinței, similar unei camere, iar din experiența mea îți pot spune că prețurile sunt absolut corecte atât pentru produse, finisaje, materiale de calitate, cât și pentru complexitatea muncii meșterilor (de la lucrări metalice la tâmplărie, zidărie, electrice). Un balcon foarte frumos amenajat. Sigur te va inspira și pe tine!

Foto, video Hornbach România/ Sfaturi, preț materiale AICI

10 raspunsuri pentru Balcon frumos amenajat în București

  1. Masha spune:

    Arata superb! De-ar avea toata lumea „inspiratia” sa apeleze la specialisti pentru o mana de ajutor, cred ca blocurile noastre ar arata altfel. 🙂 Minunat, un coltisor de poveste in care te poti relaxa atunci cand bei o cafea sau cand ai chef sa citesti i carte.

  2. Ralu spune:

    Exact Gand la Gand cu Masha 🙂 De ce se poate afara si la noi nu? Cred ca articolul ar trebui printat in culori si postat in toate magazinele de bricolaj, si unde se vand plante. Inspiratia ar creste mult mai rapid.

  3. Elena spune:

    Foarte frumos! si eu am un balcon de 5×0.90 m, asa de ingust pt. ca asa a vrut constructorul, 10cm daca mai punea era mult mai bine. La ce vant e zilele astea in Bucuresti cum vor face fata ghivecele plasate in afara? Altfel e ideal sa stea acolo pentru ca in interior nu e loc destul. Mi-ar place mult sa stiu cum au lucrat bancuta aceea, in detaliu. ca imi pot face si eu una.
    Imi puteti indica o firma care sa imi monteze o balustrada de metal pe un balcon din caramida?
    Multumesc frumos!

  4. Un colt de schimbare!
    Ne prieste sa ne gandim la mai multe detalii atunci cand reamenajam un balcon, de exemplu, nu doar la cum ne place noua ci si la cum arata comparativ cu restul decorului.
    Sa fie intr-o oarecare armonie.
    Apoi, daca avem nevoie de inchideri, de accesorii, si asa mai departe.

  5. Vera spune:

    Corpul de iluminat de unde este achizitionat? Multumesc!

  6. Ionut spune:

    La noi prima chestie pe care o face românul nostru este sa inchida balconul. Subdimensionarea apartamentelor din ultimii ani, fara spatii de depozitare, duc mai apoi la o degradare arhitecturala a blocurilor, deja urate din faza de proiect, cu balcoane mici, care imediat devin inchise cu niste termopane aiurea.
    Eu muncesc mereu sa ii conving sa nu inchida balcoanele, sa le pastreze asa cum au fost proiectate, sa poti sa bei cafeaua pe balcon la aer proaspat. Ba chiar am facut si un clip explicativ aici https://youtu.be/x5UL3CZTp4M

  7. Popescu spune:

    Buna ziua,

    Unde gasim specialistii care au facut lucrarea aceasta, aveti , va rog un contact?

    Multumesc,
    Norita Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *