adelaparvu.com despre Casa Invizibila, Foto Brian Ashby (21)

In Case

Casa Invizibilă un proiect sustenabil de milioane

Mulți se gândesc la cum și-ar face o casă sustenabilă, adică una prietenoasă cu natura și mai ales cu bugetul omului. Ei bine, proiecte inovatoare au fost realizate până acum, dar cel pe care ți-l prezint azi este unul cu totul neobișnuit, cu atât mai mult cu cât Casa Invizibilă, așa cum este denumită, a fost scoasă la vânzare pentru suma de 18 milioane de dolari americani. Această casă a atras atenția prin designul său neobișnuit fiind subiectul mai multor publicații și expoziții din domeniul arhitecturii, subiect inclus la variante de posibile case ale viitorului. Proiectată de arhitectul Tomas Osinski împreună cu producătorii de film Chris și Roberta Hanley, care sunt și proprietarii construcției, casa a fost gândită ca un zgârie-nori răstunat, cu fațade în care se reflectă peisajul din jur, de unde și denumirea de Invisible House. Dar hai să-ți spun ce caracteristici sustenabile are această casă și care s-ar putea să te inspire și pe tine, în ciuda stilului minimalist care nu este pe placul tuturor.

adelaparvu.com despre Casa Invizibila, Foto Brian Ashby (22)

Planul casei este minimalist, suprafața de circa 511 metri pătrați fiind de formă dreptunghiulară, cu dormitoarele, trei la număr, situate în extremități. La mijlocul casei există o pisicină (de circa 30 metri lungime) de-a lungul căreia sunt organizate bucătăria, sufrageria și livingul. Nu întâmplător pisicina a fost gândită la interior. Și asta pentru că casa este situată într-o zonă aridă, de deșert, respectiv Joshua Tree din California, SUA.

adelaparvu.com despre Casa Invizibila California, Invisible House plans architect Tomas Osinski

adelaparvu.com despre Casa Invizibila, Foto Brian Ashby (23)

În imagine structura metalică a casei din faza de construcție. Arhitectul TOmas Osinski a coordonat și echipa de care a construit casa. Foto via TomasOsinski.com

În imagine structura metalică a casei din faza de construcție. Arhitectul TOmas Osinski a coordonat și echipa de care a construit casa. Foto via TomasOsinski.com

Design-ul unic este un prim motiv pentru care locuința a captat atenția. Casa Invizibilă (Invisible House)  este o casă minimalistă, cu un design modern și simplu, care se îmbină perfect cu peisajul natural din jur. Arhitectul a dorit să creeze o casă care să se simtă ca o extensie naturală a peisajului și să nu deranjeze deloc ecosistemul din jur. Astfel, casa este construită din sticlă, oțel și beton, cu finisaje care se îmbină perfect cu culorile și texturile din jur. De asemenea, după cum ai văzut mai sus, planul casei este extrem de simplu, totul gândit pe un singur nivel.

adelaparvu.com despre Casa Invizibila, Foto Brian Ashby (21)

Al doilea motiv pentru care casa este considerată deosebită este integrarea în peisaj. Ce înseamnă că locuința este integrată în peisaj? Faptul că fațadele ei sunt similare unor oglinzi în care se reflectă peisajul din jur. Proprietatea pe care este construită casa măsoară circa 27 de hectare, ceea ce-i asigură nu doar intimitate, dar și înconjurarea exclusiv de natură. Deci nu există riscul ca fațadele la un moment dat să reflecte vreo altă construcție a vecinilor. Proprietarii s-au asigurat că terenul este suficient de generos pentru ca ideea acestui model de casă să nu fie deloc alterată.

adelaparvu.com despre Casa Invizibila, Foto Brian Ashby (20)

Oricum, casa a fost construită într-o zonă retrasă din deșertul Joshua Tree, unde clădirile sunt rare și ecosistemul este fragil. Arhitectul a dorit să creeze o casă care să se integreze perfect în acest peisaj natural și să nu îl deranjeze în niciun fel. Astfel, casa este construită la nivelul solului, astfel încât să fie cât mai puțin vizibilă din distanță, iar pereții din sticlă permit o priveliște neobstrucționată a peisajului. Pentru ca impactul asupra mediului să fie minim, acest singur nivel a fost gândit pe piloni, exclusându-se astfel turnarea unei fundații. Deci, casa s-a dorit să fie cât mai ușor de ridicat, dar fără a deranja solul, mediu.

Sustenabilitatea este al treilea motiv pentru care Invisible House este în vizorul specialiștilor, dar și a celor preocupați de independență energetică. După cum vei vedea din videoul de mai sus, casa utilizează surse de energie regenerabilă și tehnologii avansate pentru a minimiza impactul asupra mediului, primele lucruri vizivile fiind panourile fotovoltaice. Casa are panouri solare pentru a produce energia electrică necesară și este construită cu materiale durabile și ecologice. Pe lângă panourile solare montate pe acoperiș, casa este dotată și cu baterii de stocare a energiei. Acest sistem permite casei să producă energia electrică necesară, fără a fi nevoie să se bazeze pe rețeaua electrică locală.

adelaparvu.com despre Casa Invizibila, Foto Brian Ashby (16)

Fațadele casei sunt cu sticlă Solarcool care reflectă căldura și conferă casei aspectul său unic. De asemenea, faptul că această sticlă reflectă căldura contează în menținerea interioarelor la o temperatură plăcută, în ciuda vremii dure din deșert. În plus, sunt filtrate și razele UV dăunătoare. Deci, la interior nu te simți ca într-o seră. Desigur, pentru o ambianță răcoritoare contează foarte mult și prezența pisicinei. Pereții de sticlă se deschid pe trei laturi ale casei pentru o abordare inedită a conceptului de locuit interior-exterior. Practic, prin deschiderea pereților formați de către tâmplărie, ai impresia că ești direct în aer liber, casa devenind o mare terasă cu pisicină acoperită.

adelaparvu.com despre Casa Invizibila, Foto Brian Ashby (9)Casa a fost construită cu materiale durabile și ecologice, cum ar fi betonul, oțelul și lemnul certificat FSC. Aceste materiale sunt rezistente și au o durată de viață lungă, ceea ce reduce necesitatea de a înlocui materialele la intervale regulate de timp. De asemenea, pentru partea de izolație s-a optat pentru o spumă ecologică la nivelul acoperișului.

adelaparvu.com despre Casa Invizibila, Foto Brian Ashby (5)Sistem de încălzire și răcire a fost proiectat să fie eficient. Casa are un sistem de încălzire și răcire geotermal, care utilizează energia naturală a pământului pentru a menține temperatura interioară confortabilă, suplimentar față de sticla aleasă pentru fațade. Acest sistem utilizează conducte subterane pentru a extrage căldura din sol în timpul iernii și pentru a o împinge înapoi în sol în timpul verii. Ca atare, pardoselile au fost prevăzute din beton pentru ca totul să fie ușor controlabil.

adelaparvu.com despre Casa Invizibila, Foto Brian Ashby (3)

Bucătăria este prevăzută cu o masă insulă în centrul casei, în vecinătatea pisicinei. Apa folosită pentru casă este și ea parte integrantă a proiectului sustenabil. Casa are un sistem de reciclare a apei de ploaie, care este colectată și stocată într-un rezervor subteran. Apa este apoi utilizată și pentru irigarea plantelor din jurul casei. Casa are, de asemenea, un sistem de compostare, care transformă resturile alimentare în îngrășăminte naturale pentru grădină.

adelaparvu.com despre Casa Invizibila, Foto Brian Ashby (17)

Bucătăria este dotată cu electrocasnice performante de la Miele, Wolf și Sub Zero.

adelaparvu.com despre Casa Invizibila, Foto Brian Ashby (15)

Fiind o casă cu design minimalist, ambianța interioară poate fi schimbată ușor prin lumini colorate. Sticla aleasă pentru locuință este una care nu lasă mediul exterior influențat de cantitatea sau felul luminii de la interior. Interiorul devine astfel de-a dreptul cameleonic pe timpul serii când prin registrul de lumini colorate de la Flos se obține de fiecare dată altă ambianță.

adelaparvu.com despre Casa Invizibila, Foto Brian Ashby (19)

adelaparvu.com despre Casa Invizibila California, Foto via Booked net (5)

Dacă zona de zi este situată în centrul casei, în apropierea pisicinei, dormitoarele sunt în capetele paralelipipedului ce formează construcția. Dormitorul matrimonial este cel mai generos din cele trei încăperi destinate odihnei.

adelaparvu.com despre Casa Invizibila California, Foto via Booked net (1)

adelaparvu.com despre Casa Invizibila, Foto Brian Ashby (25)

Dormitorul matrimonial este spectaculos atât prin dispunerea lui în ansamblul casei, pentur că beneficiază de trei laturi de ferestre, cât și prin mobilier, patul din sticlă prevăzut aici și realizat, evident, pe comandă.

adelaparvu.com despre Casa Invizibila, Foto Brian Ashby (24)

Delimitarea dormitorului matrimonial față de zona de baie, cadă și lavoare, este parțială printr-un intermediul unui volum jos de care este spijinită mobila din sticlă.

adelaparvu.com despre Casa Invizibila, Foto Brian Ashby (10)

Baia matrimonială este gândită ca o zonă de relaxare ce beneficiază la rândul ei de priveliște. Acesta este avantajul unei case construite pe un teren generos, unde există siguranța intimității în lipsa probabilităților ca cineva să traverseze proprietatea sau să existe construcții în apropiere.

adelaparvu.com despre Casa Invizibila California, Foto via Booked net (7)

Și cada, la fel ca patul din spațiul matrimonial, este realizată din sticlă și compozit pe comandă. Mobilierul și dotările sunt de la Boffi.

adelaparvu.com despre Casa Invizibila, Foto Brian Ashby (12)

Al doilea dormitor ce beneficiază de trei laturi de ferestre este tot în stil minimalist amenajat cu o bază placată cu marmură.

adelaparvu.com despre Casa Invizibila California, Foto via Booked net (3)

Această cea de-a doua baie este dotată cu cabină de duș situată și ea la vedere. Doar vasele de toaletă sunt separate, restul dotărilor dedicate igienei sunt gândite ca pentru relaxare, ca atare sunt deschise către peisaj.

adelaparvu.com despre Casa Invizibila, Foto Brian Ashby (2)

adelaparvu.com despre Casa Invizibila, Foto Brian Ashby (7)

Situarea către capetele casei a dormitoarelor, permite deschiderea ferestrelor lor, deci o relație interior-exterior, o extensie a spațiului de odihnă către terasă.

adelaparvu.com despre Casa Invizibila, Foto Brian Ashby (1)

Baăile care au și partea de vase de toaletă sunt ferite vederii, practic singurele spații compatimentate. La rândul lor sunt minimalist amenajate pentru ca totul să fie ușor de întreținut cu minimul de produse speciale dedicate curățării.

adelaparvu.com despre Casa Invizibila, Foto Brian Ashby (13)

adelaparvu.com despre Casa Invizibila California, Foto via Booked net (9)

Pentru standardele americane, casa este considerată a avea o suprafața modestă. Acest lucru a fost intenționat de către arhitect pentru a minimiza impactul asupra mediului și pentru a menține costurile de construcție și întreținere la un nivel redus. Totuși, designul inovator și tehnologiile sustenabile integrate în Invisible House fac ca aceasta să fie un exemplu de cum o casă cu design minimalist poate fi confortabilă, eficientă și durabilă, fără a fi nevoie să se facă compromisuri în ceea ce privește confortul. Este interesantă forma simplă și modul de organizare al spațiilor interioare, dar și faptul că toată partea de destindere și relaxare exterioară este inclusă la interior, din cauza mediului arid în care este ridicată. Este sau nu pe placul nostru, dar cu siguranță ne va face să ne gândim asupra costurilor de costrucție mai mici datorate formei și materialelor, dar și la partea de sustenabilitate. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Brian Ashby, Chris Hanley și Masek Imagining/ Sursa:  TopTenRealEstateDeals.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un raspuns pentru Casa Invizibilă un proiect sustenabil de milioane

  1. Brindusa spune:

    Foarte interesant conceptul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *